ASKARTELE JA TULOSTA

Kattava opas valokuvapaperien maailmaan

Kiiltävää vai mattaa? Hohtopintaista vai taidetta? Tutustu kaikkiin valokuvien ja luovien projektien parissa tarvittaviin paperityyppeihin.
Käsi ottamassa tulostetun bataattitortun kuvaa PIXMA-tulostimen alustalta, vieressä on pakkaus tulostinpaperia ja itse tehty ruokaohjekirja.

Oikean tulostinpaperin valinta on yksi tärkeimpiä luovien prosessien päätöksiä, jonka avulla ideat, valokuvat tai mallit saadaan elämään. Valittu materiaali avaa mahdollisuuden erilaisten tehosteiden maailmaan ja antaa työlle täydellisen viimeisen silauksen.

Valokuvausprojekteihin, joissa tarvitaan syviä mustan sävyjä ja kirkkaita värejä, on tärkeää valita paperi, jossa nämä ominaisuudet korostuvat, ja joka saa valokuvan kohteet eloon. Pitäisikö paperin olla kiiltävää vai mattaa? Teksturoitua taidevedospaperia vai puolikiiltävää? Onko hauskoja luomuksia varten paras valita innovatiivisia vaihtoehtoja, kuten magneettista valokuvapaperia vai suuren tarkkuuden paperia?

Paperin paino kannattaa pitää mielessä, olipa kyseessä pinnoitettu tai pinnoittamaton, samoin kuin sen materiaali – osa on valmistettu synteettisistä osa kangaskuiduista. Eikä kannata huolestua, jos tämä vaikuttaa ylivoimaiselta. Käsillä olevan oppaan avulla pystyt tekemään kunkin hankkeen kannalta parhaat valinnat.

Paras paperi valokuvien tulostamiseen kotona

Käsi asettaa tulostetun valokuvan taululle, johon on kiinnitetty muita tulosteita.

Valittavana on laaja valikoima kiiltäviä papereita – mukaan lukien Canon Plus Glossy II, Canon Pro Luster ja Canon Plus Semi-gloss – jotka kaikki sopivat yhteen useiden Canon-tulostimien kanssa.1 Canonin luovilla sovelluksilla käyttäjä voi tulostaa myös magneettiselle tai nelikulmaiselle valokuvapaperille.

Muistojen säilyttäminen on usein valokuvien kotona tulostamisen keskiössä. Voit luoda pienempiä tulosteita, jotka sopivat täydellisesti liimattavaksi kotitekoisiin albumeihin, laitettavaksi valokuvakehyksiin tai kiinnitettäväksi korkkitauluille. Tämän tyyppiseen tulostamiseen saattaa sopia paremmin pinnoitettu paperityyppi, koska se on yleensä kestävämpää.

Pinnoitetun paperin pintaan on lisätty ainetta, jonka ansiosta pinta on tasaisempi ja imee vähemmän mustetta, jolloin tulosteista tulee terävämpiä. Pinnoitettu paperi kestää myös paremmin likaa, kosteutta ja kulumista. Pinnoittamaton paperi on sen sijaan rakenteeltaan huokoisempaa ja pystyy imemään itseensä helpommin mustetta. Pinnoittamattomalle paperille tulostetut kuvat ovat pehmeämpiä ja sormella kosketettaessa paremmin tuntuvia.

Canonin pienikokoisten SELPHY-valokuvatulostimien valikoimassa käytetään paperia, jolla on erityinen suojapinnoite. Se varmistaa, että jokainen tuloste kestää vettä, sormenjälkiä ja naarmuja sekä albumissa säilytettynä aikaa jopa 100 vuotta. Postikortinkokoisesta paperista neliönmuotoisiin tulosteisiin, luottokortinkokoisiin valokuviin ja minitarroihin – joka lähtöön on olemassa vaihtoehto, joka sopii useisiin luoviin kuvien esittämisen tapoihin.

Canon Everyday Use Glossy on laboratorioluokan valokuvapaperi ja paras valinta, kun halutaan edullisia arjen värikkäitä valokuvia sekä yhteensopivuutta PIXMA-tulostimien kanssa. Kiiltävät Canon-paperit lukitsevat musteen muita papereita syvemmälle aivan pinnassa olevan kerroksen alle, mikä estää ylimääräistä mustetta jäämästä paperin pintaan. Näin tulosteet kuivuvat välittömästi, minkä lisäksi kiiltävä pinta myös pysyy kiiltävänä ajan myötä.

Pöydällä olevasta Canon PIXMA -tulostimesta tulee tuloste, ympärillä on paljon muita tulosteita ja Canon-kamera.

Kun halutaan tulostaa paljon loma- tai perhekuvia, on tärkeää huomioida kuvien koko ja tapa, jolla ne aiotaan asettaa näkyville. Yhdellä Canon PIXMA G650 -tulostimen mustepullosarjalla voidaan tulostaa keskimäärin jopa 3 800 valokuvaa2, kun halutaan klassisia 10x15-valokuvia käyttämällä paperia, jossa on kiiltävä tai puolikiiltävä pinta. Tulostin tukee useita paperikokoja ja tulostaa valokuvia reunattomaan A4-kokoon asti – ehdoton laite, jolla kaikkein arvokkaimmat hetket voidaan asettaa näytteille suuremmassa mittakaavassa. Kuudella erillisellä väriainepohjaisella musteella saadaan korkealaatuisia tuloksia luotettavasti myös käyttämällä pinnoittamattomia papereita.

Vaihtoehtoisesti puolikiiltävässä Canon Plus Semi-gloss -paperissa on satiinipinta ja valokuvapaperin tekstuuri, jonka pehmeämpi ilme on saatu aikaan vähentämällä kiiltoa. Tällä 260 g/m²:n paperilla saadaan aikaan erinomaisia, välittömästi kuivuvia valokuvatulosteita. Yhdessä Canon ChromaLife 100 -musteiden ja sellaisen tulostimen, vaikkapa Canon PIXMA TS705a:n kanssa, jolla voidaan luoda korkealaatuisia valokuvia, sinua ei pidättele mikään.

Niitä rakkaita perhemuistoja tai kauniita matkamaisemia varten, jotka tekevät vaikutuksen, kun ne asetetaan kotona näyttävästi esille, tarjolla on useita Canonin A4-koon valokuvapapereita, joita yhdessä PIXMA G650:n kaltaisen tulostimen kanssa käyttäen saadaan aikaan viehättäviä reunattomia A4-valokuvia.

Canon Plus Glossy II -valokuvapaperin pinta on kiiltävä, paperi painaa enemmän – 265 g/m² – ja se toistaa värit täyteläisinä ja mustat syvinä. Paperi toimii täydellisesti yhteen ChromaLife 100 -musteiden ja Canon imagePROGRAF -ammattilaistulostimien kanssa käytettävien Canon LUCIA PRO -musteiden kanssa.

Tulostettaessa mattapintaisia valokuvia mustesuihkutulostimiin tarkoitettu Canon Matte Photo Paper auttaa vähentämään lasitettuun kehykseen asetetun kuvan häikäisyä, koska se heijastaa valoa vähemmän. Mattapaperi sopii paremmin lämpimiin sävyihin ja tulosteisiin, joissa ei ole heijastavaa kiiltoa.

Paras paperi taidevalokuvatulosteita ajatellen

Käsipari pitelee valkoiseen maaliin kastetun omenan kuvaa, pöydällä on Canon PIXMA -tulostin ja kaksi muuta samanlaista tulostetta.

Kookkaat tulosteet, aina A3+- tai panoraamaformaattiin saakka, tekevät aina vaikutuksen, käytettiinpä sitten kiiltävää tai taidemateriaalia. Langattomalla tulostimella, kuten Canonin kahdeksaan väriin perustuvaa mustejärjestelmää käyttävällä Canon PIXMA PRO-200:lla, saadaan aikaan erinomainen värintoisto.

Jos tavoite on tulostaa taidevalokuvaprojekti, Canon Premium Fine Art Rough Paper on ammattimainen korkealaatuinen A4-koon puuvillapaperi, jonka karkea rakenne toistaa tummien alueiden syvät mustat tarkasti. Valokuvauksen harrastajat ja taiteen ystävät suosivat töissään tätä paperia, jolla saadaan miellyttäviä tuloksia niin mustavalko- kuin väritulosteissakin.

Paksuudeltaan 260 g/m²:n Canon Pro Luster on ammattilaistason valokuvapaperi, jolla on pehmeä satiinikiilto. Tätä sileää mustesuihkuvalokuvapaperia on saatavana A2-kokoon asti. Paperi muistuttaa perinteisiä pimiöissä käytettäviä hartsipintaisia papereita, joten se sopii erinomaisesti valokuvaajille, jotka haluavat töihinsä valokuvalaboratorion silauksen. Mieti säteileviä värejä, neulanteräviä yksityiskohtia ja poikkeuksellista mustavalkosävyjen toistoa. Käytettynä yhdessä Canon ChromaLife 100 -musteiden, jotka toimivat PIXMA-sarjan kanssa, tai Canon LUCIA PRO -musteiden, joita käytetään imagePROGRAF-sarjan laitteiden, esim. imagePROGRAF PRO-300:n, kanssa, tämä paperi suojaa valokuvia ilmakehän kaasujen ja valon aiheuttamalta hajoamiselta.3

Liilaan neulepuseroon pukeutunut nainen istuu pöydän reunalla pitelemässä Canon imagePROGRAF -tulostimesta tulevaa A2-tulostetta.

Kiiltävällä, mattapintaisella ja hienolla taidepaperilla voidaan kaikilla saada kuvaan erilainen tekstuuri ja kiilto, ja näiden yhdistäminen kehittyneeseen mustejärjestelmään, kuten Canon imagePROGRAF PRO-1000:n 12 väriin, tarjoaa kauttaaltaan laajemman värivalikoiman. Tulostin pystyy tulostamaan myös kankaalle, mikä tarjoaa lisää kopiointi- ja esillepanovaihtoehtoja.

Vaihtoehto niille, jotka haluavat ammattimaisen loppusilauksen, on kiiltävä 300 g/m²:n raskas Canon Pro Platinum -paperi. Siinä on kuusikerroksinen rakenne, se ei haalistu ja toistaa värit loistavasti erityisesti Canon LUCIA PRO- ja ChromaLife 100 -musteiden kanssa käytettynä.

Paperi voidaan valita myös kuvan värisävyjen perusteella. Erikoisvalokuviin ja -taideteoksiin, joissa on lämpimiä värejä ja harmaan sävyjä, 210 g/m²:n Pro Premium Matte lla saadaan tasainen, häikäisemätön tekstuuri ilman heijastavaa kiiltoa. Tällä korkeaa laatua haluaville ammattilaisille kehitetyllä hieman paksummalla paperilla saadaan gallerialaatuisia tulosteita, kun sitä käytetään yhdessä esim. pienikokoisen A3-koon ammattitason Canon imagePROGRAF PRO-300 -mustesuihkutulostimen tai A2-koon imagePROGRAF PRO-1000:n kanssa, jossa on kehittynyt 12:n musteen järjestelmä ja laaja värivalikoima.

Muita poikkeuksellisen ammattimaista taidelaatuista tulostusjälkeä tarjoavia paperityyppejä ovat Canson® Infinity -paperit, vaikkapa Canson® Infinity Platine Fibre Rag, jonka pohja on 100 % puuvillaa ja sävy puhtaan valkoinen. Puuvillapapereissa on näyttävä pintarakenne, vahvemmat kuidut, ylellinen tuntu ja pitkä kestoikä, minkä ansiosta ne ovatkin arkistolaatuisia. Vaihtoehtona on Hahnemühlen valokuvapaperivalikoima, joka niin ikään huippulaatuisena tarjoaa ensiluokkaista jälkeä valokuvatulosteita, julisteita ja valokuvakirjoja valmistettaessa.

Paras paperi askarteluprojekteihin

Pöydällä on kolmiulotteinen kukkakortti ja kaksi laatikollista Canon-paperia. Nainen taustalla askartelee.

Onnittelukortteja, postikortteja tai kutsuja varten taide- ja käsitöihin tarkoitettu kaksipuolinen mattapaperi on ehdoton materiaali henkilökohtaista leikekirjaa, origameja tai kalentereita varten.

Pöydällä on Canonin Creative Park -paperikoristeita, kukkia maljakoissa ja ruokalautasilla mm. munia sekä kuumia pääsiäispullia.

Canon Creative Park auttaa paperin valinnassa tekemällä ehdotuksia koskien sitä, mitä Canon-papereita mihinkin malliin kannattaa käyttää. Kun mallipohja ja materiaali on valittu, työt voidaan tulostaa mattapaperille ja asettaa näytteille eri puolille taloa käyttämällä sovellusta ja mitä tahansa monista PIXMA-malleista, vaikka Canon PIXMA TS7450a -sarjan tai PIXMA TS5350a -sarjan tulostinta.

Kyseessä voivat olla onnittelukortit, itsetehdyt lahjat tai vaikka satukirja – kun tulostimella loihditaan askartelutyöprojekteja, on pari seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Mihin työ halutaan sijoittaa? Onko tarpeen tulostaa molemmille puolille? Tarvitaanko suuren tarkkuuden paperia, jos projektissa on valokuvia?

Kun taidekuvat tulostetaan kodin mustesuihkutulostimella Canonin magneettiselle valokuvapaperille, ulottuville tulee paljon jännittäviä mahdollisuuksia sisustaa kotia tai tehdä vuorovaikutteisia valokuvaesityksiä. Näin voidaan luoda interaktiivinen magneettinen valokuvanäyttely tai palapeli. Kuvien onnelliset muistot voidaan sijoittaa myös sellaisinaan jääkaapin oveen – valokuvakehyksiä ei tarvita.

Jos tulostaminen ja paperiaskartelutöiden tekeminen Canon Creative Parkin avulla on harrastus, mattapintaisella valokuvapaperilla saadaan tulosteita, joissa on kirkkaat, eloisat sävyt ja selkeät kuvat ilman kiiltävää pintaa. Paperi sopii erinomaisesti töihin, joissa on valokuvia, grafiikkaa ja tekstiä.

Niille, jotka haluavat antaa erityistilaisuuksilleen persoonallisen säväyksen luomalla omia onnittelukortteja tai juhlakutsuja, 7x10:n tuuman kaksipuolisessa mattapaperissa on valmis taitos, minkä lisäksi mukana tulee kirjekuoria, joiden ansiosta asia etenee nopeasti ja helposti. Myös jokainen taitos menee varmasti kohdalleen.

Leikekirjan pitämisessä tai omien satukirjojen luomisessa erilaisten muotojen tulostaminen eri kokoisina on mainio tapa lisätä työhön hauskoja ja yksilöllisiä yksityiskohtia. Canon SELPHY -tulostimissa käytettävät minitarrat ja neliönmuotoiset tarrapaperit ovat nopea ja helppo tapa saada tulosteita, joilla voi pitää hauskaa kiinnittämällä niitä saman tien haluamaansa pintaan – ja SELPHY Photo Layout -sovelluksen avulla kuviin voidaan lisätä myös omia kuvioita, loppusilauksia ja tekstiä.

Paras paperi pienyrityksen tai kotitoimiston kannalta

Canonin TS7450a-sarjan tulostin tulostaa paperiarkkia, jossa on kirkkaat värit. Kannettava tietokone työpöydällä tulostimen vieressä.

Canon High Resolution Paper sopii erinomaisesti ammattiesityksiin, joissa tarvitaan teräviä, eloisia kuvia tai grafiikkaa. Paperin mikrohuokoinen pinnoite imee musteen nopeasti syvälle pinnan alle ja estää näin ylimääräisen musteen jäämisen pintaan – joten voit tulostaa viime hetkellä ennen kokousta ja olla silti varma siitä, että materiaalit ovat siistejä ja tahrattomia. Täydellinen toimistopaperi ammattitason tulosteisiin yhdessä Canon PIXMA TS7450a -sarjan – monitoimitulostin, skanneri ja kopiokone – kanssa.

Kirkkaiden ja rohkeiden värien toistoa varten kannattaa valita Canon High Resolution Paper, pinnoitettu kirkaspintainen paperi, joka sopii eloisiin valokuviin ja grafiikkaan sekä laadukkaisiin asiakirjoihin ja laskentataulukoihin, joissa on voimakkaat ja selkeät värit. Paperi sopii erinomaisesti kotitoimistoon tai pienyritykseen ja on ehdoton valinta, kun esitysten halutaan näyttävän ammattimaisen tyylikkäiltä.

Tällainen suuren tarkkuuden paperi on myös hyvä valinta niille, jotka haluavat työssään luoda julisteita tai muuta mainosmateriaalia. Canon PosterArtist -ohjelmisto tarjoaa laajan valikoiman mallipohjia, kuvia ja fontteja. Kaikki julisteiden tekemiseen tarvittavat työkalut löytyvät verkosta maksutta. Paperi toimii hyvin yhteen Canon PIXMA TS5350a-sarjan 3-in-1-monitoimilaitteen kanssa. Kyseessä on luova työkalu, joka on ehdoton valinta, kun halutaan saada aikaan magneetteja ja valokuvatulosteita älypuhelimella. Kannattaa myös kokeilla tyylikästä ja edullista Canon PIXMA TS7450a-sarjan tulostinta, jolla voidaan tulostaa valokuva- ja magneettipaperille ja luoda näin erilaisia yksilöllisiä​yritysprojekteja.

Canonin paperi- ja tulostinsarjoista löytyy ratkaisu kaikkiin tulostustarpeisiin. Voit mainostaa yritystä, toteuttaa taideprojektin, asettaa näytteille perhepotretteja tai järjestellä asioita kotona käyttämällä tulosteita – niin tai näin, laadusta voit olla varma kautta linjan.Teksti: Lorna Dockerill

 1. Yhteensopivien tulostimien luettelo löytyy tuotesivulta.
 2. Riittoarvo 10x15-kokoisten (4x6 tuumaa) valokuvien osalta perustuu Canonin testimenetelmään, jossa käytetään ISO/IEC 29103 -standardin mukaista kaaviota ja jatkuvaa tulostussimulaatiota, jossa käyttöönoton jälkeen tehdään vaihto.
 3. Käytettäessä aitoja Canon-musteita ja ilmoitetuissa säilytysolosuhteissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • TULOSTUSVINKKEJÄ

  Usein kysytyt kysymykset tulostimista, musteista ja papereista

  Canonin asiantuntija Suhaib Hussain vastaa yleisimpiin kysymyksiin tulostintekniikoista, musteista ja papereista.

 • TULOSTAMINEN

  Valokuvien muokkaaminen tulostusta varten

  Laita valokuvatulosteet näyttämään paremmilta Canonin vaiheittaisen tulostamisen editointioppaan ja parhaiden tulostusasetusten avulla.

 • TULOSTUS

  Parhaat Canon-tulostimet valokuvia varten

  Halusitpa esitellä valokuvia kehyksessä, leikekirjassa tai tarrassa, etsi paras tulostin käyttötarpeisiisi.

 • TULOSTUS

  Parhaat tulostimet askarteluun

  Canonilta löydät tulostimen koko perheen projekteihin ja ammattimaiseen viimeistelyyn.