TULOSTUS JA ASKARTELU

Askartele mietittyjä kotitekoisia lahjoja tulostamalla

Kauniista paperikimpusta hauskaan kohokuvakorttiin – ota selvää, kuinka Canon Creative Parkilla ja PIXMA-tulostimella saadaan aikaan lahjoja, joilla on merkitystä.
Itse tehty paperikukkakimppu siirtyy olohuoneessa käsiparilta toiselle.

Joskus perheelle ja ystäville annettu kotitekoinen lahja voi olla todella merkityksellinen. Ajankohta voi olla onnellinen tai vaikea, mutta vastaanottaja takuulla arvostaa lahjaa, jonka antaja on itse tehnyt rakkaudella juuri vastaanottajaa varten, kun vaihtoehtona on kaupasta ostettu tusinatuote. Samalla lahjan antaja pääsee opettelemaan tulostimensa luovaa käyttöä.

Canon Creative Park on täynnä paperiaskarteluun tarkoitettuja malleja, mikä tarkoittaa, että voit tulostaa ja koota papereista askarrellun kukkakimpun vuodenaikaan katsomatta sekä luoda kimppuun sopivan kortin juuri haluamallasi tyylillä. Tällaiset lahjat eivät ole vain merkityksellisempiä niiden tekemiseen käytetyn ajan vuoksi, vaan ne myös kestävät paljon pidempään kuin varsinaiset kukat – ja piristävät huonetta kuin huonetta.

Paperiaskartelu on myös edullisempi tapa antaa lahjoja, minkä merkitys tietoisena toimintana vielä kasvaa – itse tehdyt luomukset voidaan aina kierrättää (katso paikalliset kierrätysohjeet), jos mieli asiassa muuttuu tai jokin juttu ei heti onnistu.

Edellä esitettyä ajatellen Canon haastoi paperikäsitöiden harrastajan Martin Stonen luomaan kumppanilleen täydellisen lahjan käyttämällä Canon Creative Parkia, PIXMA-tulostinta ja omaa luovuuttaan.

Mallien valitseminen: lahjaideat

Kädet pitelevät älypuhelinta, jonka näytöllä on Canon Creative Parkin kukkamalleja, ja alla olevasta Canon PIXMA -tulostimesta tulee ulos terälehtimalleja.

Canon Creative Park tarjoaa valtavan valikoiman malleja, joita voidaan käyttää itse tehtyjen lahjojen tekemiseen. Paperitöistä innostunut Martin Stone päätti tehdä kukkakimpun ja sai annettua työlleen ainutlaatuisen leiman valitsemalla yksittäisiä kukkamalleja.

Nuori mies istuu pöydän ääressä leikkaamassa Canon Creative Parkista tulostettua korttimallia.

”Leikkaa muodot ensin karkeasti ja siirry sitten tarkempaan työskentelyyn”, Martin neuvoo. ”Näin muodon ympärillä olevaa tarpeetonta osaa saa pienemmäksi. Tarkoitus on helpottaa kuvien leikkaamista, koska näin jäljelle ei jää paljonkaan ylimääräistä.”

Rakkaalle annettavan lahjan ei tarvitse olla kukkia, Canon Creative Park -mallipohjilla voidaan tehdä melkein mitä tahansa. Onko sinulla sisarusta tai veljentytärtä, joka on hurahtanut dinosauruksiin? Siinä tapauksessa teepä hänelle dinoista paperimalleja! Rock-yhtyeistä kiinnostuneelle ystävälle voidaan tehdä musiikkiaiheisia töitä.

Tätä projektia varten Martin päätti tehdä paperikimpun ja kortin. ”Kukkamalleja katsoessa voi tulla mieleen, että niiden viimeisteleminen voi olla aika monimutkaisia”, Martin sanoo. ”Mutta tärkeintä on edetä järjestelmällisesti – kaikista löytyy yksinkertaiset ja helposti noudatettavat kuvitetut ohjeet.”

Mallipohjien tulostaminen

Tuloste tulee Canon PIXMA -tulostimesta, joka on pöydällä kasvien, paperin ja askartelumateriaalien sekä työkalujen keskellä.

”Canon PIXMA -tulostimella saadut värit olivat uskomattomia. Tulostusjälki oli alusta loppuun tasaisen hyvää”, Martin sanoo.

Kun mallit lahjaa varten on valittu, päästään tulostamaan. Tämä voidaan tehdä muodostamalla yhteys PIXMA-tulostimeen älypuhelimen Canon PRINT -sovelluksen tai kannettavan tietokoneen kautta. Ja jos käytössä on yhteensopiva tulostin, voit tilata PIXMA Print Plan1 -palvelupaketin eli kustannustehokkaan tulostusratkaisun, joka tarjoaa joustavia sopimuksia ja toimittaa musteet suoraan kotiovelle niin, että ne eivät pääse koskaan loppumaan.

Martinin mielestä Creative Parkissa oli helppo navigoida, ja ennen sovelluksen lataamista ja käyttöä hän käytti sivustoa älypuhelimellaan.

Kunkin mallipohjan yhteydessä annetaan asianomainen paperityyppiä koskeva suositus, joten muista lukea ohjeet. Tähän työhön Martin käytti Canonin mattapintaista valokuvapaperia (170 g/m²), joka on tavallista tulostuspaperia paksumpaa ja tekee lopullisesta mallista tukevan.

Paperikukkakimpun tekeminen

Käsipari taittelee varovasti paperikukan sisäosaa.

Martinin mielestä jokaista kukkaa kannattaa käsitellä yksilönä – tehtävä helpottuu eikä asian kanssa tarvitse pitää kiirettä. Leikkaa liiat pois huolellisesti mallin ympäriltä ja taita paperia ensin varovasti niin, että kukan muoto säilyy paremmin. Esitaiton voi tehdä vaikka viivoittimen reunalla.

Käsipari asettamassa ensimmäistä itse askarreltua terälehteä kukan varteen. Muut terälehdet näkyvät alla olevalla leikkuualustalla.

”En lainkaan uskonut, että mallien työstäminen olisi näin helppoa”, Martin sanoo. ”Vaikeinta oli odottaa liiman kuivumista.” Hän mietti tarkkaan, minkä tyyppistä liimaa työhön tarvittiin. Nestemäinen liima sopi kyllä hyvin terälehdille, mutta terälehtien varteen kiinnittämistä varten löytynyt kaksipuolinen teippi toimi hänen mielestään vielä paremmin. Myös liimapisteitä, liimapistoolia tai liimapuikkoja voi käyttää.

Martin sanoo suhtautuvansa askarteluun aina systemaattisesti. Mallipohjat tulostettuaan hän järjesti tulosteet pinoihin kukkakohtaisesti, jolloin hän pystyi seuraamaan, mikä mallipohja oli millekin kukalle. ”Pidin kaikkia mallipohjia näissä pinoissa koko prosessin ajan niin, että asiat pysyivät järjestyksessä”, hän kertoo.

Tämän jälkeen Martin leikkasi mallit irti paperista ennen niiden taittamista. Taittamista helpottaakseen hän merkitsi reunat kotitekoisella taittotyökalulla ohjeiden mukaan. ”Nämä taittoviivat ovat hyvin pieniä, ja tässä tarkkuus on avainasemassa”, hän sanoo. ”Vedin viivoja pitkin hienon uran käyttämällä tavallisia hienokärkistä pinsettejä. Myös urien puunaaminen [kiillottaminen] on tärkeää niin, että viivat pysyvät selkeinä.”

Askartelun Martin saattoi aloittaa heti, kun tulosteet olivat valmiita. ”Muste kuivui saman tien, joten eteenpäin pääsi ilman, että piti pelätä tahriintumista”, hän sanoo.

Kuvioiden liimaamisen suhteen Martin suosittelee mallit jättämistä sikseen muutamaksi tunniksi. Näin varmistetaan, että ne ehtivät kuivua kunnolla ja ettei paperissa ole kosteutta. Kun askarreltavat kukat on valittu, ne voidaan liittää yhteen narun, langan tai vaikka liiman avulla niin, että lopputulos on paras mahdollinen.

Canon-kamera Canon PIXMA -tulostimen päällä. Taustalla näkyy valokuvia.

CANON CLUB

Ainutlaatuinen yhteisö sisällöntuottajille. Inspiraatiota, jäsenetuja, tukipalveluita ja paljon muuta. Liittyminen on helppoa. Hanki Canon-tuote. Rekisteröidy. Liity Canon Clubiin.

Henkilökohtaisten lahjojen tekeminen

Käsipari pitelee paperikukkia, joita on lisää alla olevalla pöydällä. Vieressä olevan älypuhelimen näytössä on kuva Canon Creative Park -sovelluksen paperikimpusta.

”Kukat ovat aivan loistavia, mutta varret tein mieluummin itse vihreistä paperipilleistä”, Martin sanoo. Hänellä on jo ideoita siihen, mitä muita lahjoja malleilla voi myöhemmin tehdä – yksi niistä on kukkien lisääminen kuvakehykseen ilman vartta ja valokuvan laittaminen niiden keskelle.

Vaikka Creative Parkista löytyy kimppumallipohja, käyttäjä voi valita myös omia kukka-asetelmia, jos kaipaa jotain ainutlaatuisempaa tai jos lahjan vastaanottaja on vaikkapa suuri auringonkukkien ystävä.

”Lopputuloksesta tuli todella hyvä”, Martin sanoo. ”Kun istuin katsomaan kukkakimppua ensimmäisen kerran, jäin miettimään, mitä muita tyyppejä voisin haluta. Mallivalikoiman laajuus antoi mahdollisuuden muokata kimppuja niin vapaasti kuin halusin. Tämä oli aivan loistojuttu, koska sain valita juuri mieleiseni kukat ja oli mahdollista ottaa huomioon myös vastaanottajan mieltymykset.”

Käsintehdyt kortit

Nuori mies kiinnittää korttiin kohokuvakukkia. Viereisellä tasolla on liimaa, sakset ja pakkaus Canon-paperia.

Kukkakimpun rinnalle Martin antoi lahjaksi Canon Creative Park -mallin avulla tekemänsä kukka-aiheisen kohokuvakortin. Sivustolla ja sovelluksessa on laaja valikoima kortteja, jotka antavat itse tehdylle lahjalle sen viimeisen silauksen.

Kädet laittamassa korttia itse tehtyyn kirjekuoreen. Alla olevalla pöydällä on sakset, liimaa ja pakkaus Canon-paperia.

Martinin idea itse suunnitellulle kirjekuorelle oli, että sitä voitaisiin käyttää uudelleen – vaikka suosikkikuvien tai ohuiden muistoesineiden, kuten konserttilippujen, säilyttämiseen. ”Itse aion esimerkiksi laittaa sinne junalippuja matkalta, jonka teimme kumppanin kanssa yhdessä”, hän sanoo.

Seuraavaksi Martin päätti tehdä hauskan kohokuvakortin, joka teki kukkalahjasta täydellisen. ”Vaihekohtaisten ohjeiden ansiosta kohokuvakortti oli todella helppo”, hän sanoo. ”Kivaa oli myös huomata, että mallipohjassa oli paljon suoria viivoja niin, että ne sai nopeasti leikattua leikkurilla."

Korttia tehdessään Martin päätti tehdä kirjekuoresta aivan omanlaisensa. ”Onnittelukorttien kirjekuoret ovat tavallisesti kertakäyttöjuttuja, ja tämä oli asia, jonka halusin muuttaa, koska tämä kirjekuori oli niin kaunis”, hän selittää.

Martin teki kirjekuoreensa aivan oman kiinnityksen niin, että sitä ei voinut repiä auki – tähän hän käytti kahta kukkakimppuvalikoiman päivänkakkaraa. ”Yhden kiinnitin kirjekuoren läppään ja toisen sen alareunaan”, hän selittää. ”Käytin tähän vaahtoliimaa, joka sai ne nousemaan pinnasta. Kirjekuoren läpän vaahtotyynyn alle laitoin pätkän lankaa, jonka avulla kirjekuoren sai pysymään kasassa kiertämällä sitä kahdeksikon muotoisiin ympyröihin.”

Kun luodaan omatekemiä kortteja useammalle kuin yhdelle henkilölle ja ajalla on merkitystä, voidaan käyttää Canonin kaksipuolista mattapaperia MP-101D, joka tulee kirjekuoren mukana.

Viimeistely

Värikäs kimppu paperikukkia maljakossa keskellä olohuonetta.

Askarreltuja lahjoja voi käyttää sisustamiseen, ja ne voivat muistuttaa siitä, että joku erityinen ajattelee niiden saajaa.

Martin sanoo askartelevansa lisää paperityölahjoja. ”Kaikki, joille olen näyttänyt paperikimppua, ovat olleet niin vaikuttuneita, ja he kaikki haluavat sellaisen. Tämä on täydellinen lahja, ja parasta siinä on, että se kestää pitkään. Ei enää tuoreiden kukkien ostamista, sillä ne kuihtuvat neljässä päivässä!”

Creative Parkista löytyneen idean pohjalta hän on tehnyt oman ulko-oveen ripustettavan seppeleen. ”Vaikka tämä oli omaan käyttöön, tiedän, että ystävät ja perhe haluavat myös sellaisen, ja siitä saa mukavan lahjan.”

Tykkäätkö ideasta? Voit antaa ihanan lahjan tekemällä sellaisen itse alusta alkaen tai käyttää Creative Parkin seppelemalleja, jotka helpottavat suunnittelua. Vuodenajan mukaan kesällä voidaan kokeilla kausiluonteista seppelettä ja talvella taas jotain juhlavaa kapistusta.

Päivän piristäminen

Canon PIXMA -tulostin ja useita purkkeja sekä kynttilöitä mustalla pöydällä. Tulostimen päällä on itse askarreltu paperikukkakimppu.

Piristä jonkun päivää antamalla hänelle itse tehty lahja. Ideoita saat kurkkaamalla Canonin Pinterest-sivulle.

Kun lahjat on saatu itse tehtyä, on tietysti aika antaa ne pois. Voit antaa kukkakimppusi ystävälle kietaisemalla sen ruskeaan paperiin tai piristää hänen kotiaan laittamalla sen maljakkoon. Lahjan antaminen itse askarreltujen tulostetöiden muodossa on mieleenpainuva ja luova tapa ilmaista saajaa kohtaan koettua arvostusta.

Joten mitä jos kokeilisit? Muista jakaa luomuksesi somepalveluissa tunnisteella #MadeWithPIXMA. Ja jos kiinnostaa nähdä lisää ideoita, vaikkapa miten tehdään henkilökohtaisten muistojen säilytysrasia, askarteluvinkkejä ja -tekniikoita saat liittymällä Canon Clubiin!

Tamzin Wilks
 1. Edellyttää yhteensopivaa tulostinta, jonka saatavuus voi vaihdella alueellasi.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • ASKARTELE JA TULOSTA

  Syksy on aika, jolloin iloa tuodaan sisätiloihin

  Katso, kuinka designer ja tekijä Pippa Hiscock loi paperista hauskan ja persoonallisen syntymäpäiväkoristeen.

 • ASKARTELE JA TULOSTA

  Yllätyslaatikon tekeminen

  Lini Trinh kertoo, miten yllätyslaatikko tehdään käyttämällä Canon SELPHY CP1500 -tulostinta.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Paperista askarrellut pöytäkoristeet

  Tee kauniit koristeet kaikkiin kattauksiin Creative Parkin avulla.

 • ASKARTELE JA TULOSTA

  Taidepaperitöitä

  Taiteilija Zack McLaughlin innostui Canonin Creative Parkin kuningaskalastaja-mallipohjasta.