ASKARTELE JA TULOSTA

Heittäydy luovaksi askartelemalla ”avautuva” yllätyslaatikko, jossa voi säilyttää muistoja

Canon SELPHY -askartelukerhon ensimmäisessä osassa askartelija Lini Trinh antaa ohjeet siitä, miten Canon SELPHY CP1500 -tulostimella tehdään omaperäinen yllätyslaatikko.
Purppuranpunaisilla paperityötähdillä koristellun kartongista valmistetun yllätyslaatikon vieressä on Canon SELPHY -tulostin. Laatikko on koristeltu mm. sydämenmuotoisilla valokuvilla. Yläpuolella on lankojen varaan ripustettu origami.

Paperista askarteleminen on ehdoton tapa ryhtyä taiteelliseksi käyttämättä paljon rahaa tai tarvitsematta mutkikkaita materiaaleja. Askartelu voi tarjota myös toimivan tavan omistaa aikaa itselle ja ottaa etäisyyttä ulkomaailman kaaokseen. Kyseessä voi olla myös harkittu tapa tehdä jollekulle lahja lisäämällä omaperäisiä yksityiskohtia, jotka saavat hymyn vastaanottajan kasvoille. Lapsuudestaan asti askarrellut paperityöintoilija Lini Trinh aloitti luomustensa jakamisen verkossa reilu vuosi sitten. Hänet tunnetaan söpöistä projekteista, jotka ovat täynnä värejä, kiehtovia yksityiskohtia ja hauskuutta. Yli 800 000 ihmistä seuraa Linin TikTok-tiliä pysyäkseen ajan tasalla hänen innostavista luomuksistaan ja opetusvideoistaan, joissa käsitellään kaikkea paperista askarrelluista syntymäpäiväkakuista kukkiin, tuulettimiin ja jopa lamppuihin.

Yksi Linin erityisistä suosikkitöistä on ”avautuvien” yllätyslaatikoiden tekeminen. ”Yllätyslaatikko on ainutlaatuinen ja vuorovaikutteinen onnittelukortti tai lahjarasia”, hän selittää. ”Laatikko on suunniteltu niin, että kun sen avaa, keskeltä paljastuu yllätys. On kuin laatikon avaaminen johtaisi piilotettuun luovuuden maailmaan.”

Canon SELPHY -askartelukerhon ensimmäisessä osassa Lini vie meidät viimeisimmän projektinsa läpi alusta loppuun jakaen hauskan ja taiteellisen tavan lähestyä oman yllätyslaatikon tekemistä Canon SELPHY -valokuvatulostimella.

Konsepti

Canon SELPHY -tulostimen vieressä on pino värikästä kartonkia, paketti Canonin tulostinpaperia, sakset ja liimapuikko.

Yllätyslaatikon tekemisen voi aloittaa perusmateriaaleista, vaikka värillisestä paperista, saksista, liimasta ja Canonin valokuvapaperista, käyttämällä oman luomuksen tulostamiseen ja laatikon personointiin älylaitetta ja Canon SELPHY CP1500 -tulostinta.

Vietnamin Hanoissa syntynyt ja tällä hetkellä Saksassa asuva muotisuunnittelija Lini on tehnyt käsillään koko elämänsä ja tietää omakohtaisesti, kuinka paljon iloa ja ihmetystä paperityöt voivat tuoda kaikenikäisille. ”Aloitin paperitöiden tekemisen hyvin nuorena”, hän kertoo. ”Lapsena askartelin paljon, koska meillä ei ollut videopelejä tai matkapuhelimia, kuten lapsilla on nykyään. Näin ollen vietin paljon aikaa papereiden ja muiden askartelumateriaalien parissa.”

Mitä tulee Linin Canon SELPHY -askartelukerhoprojektiin: ”Ajatus muistojen säilyttämisestä ja persoonallisen lahjan luomisesta sai minut innostumaan”, hän sanoo. "Halusin tehdä pojan syntymäpäivälahjaksi jotain erityistä ja ajattelin, että yllätyslaatikko olisi mainio tapa saada hauskat yhteiset hetket talteen.” Yllätyslaatikon lahjoittaminen pojan syntymäpäivälahjaksi tarjosi oivan tilaisuuden saada myös syntymäpäiväsankari innostumaan asiasta ja päästä tekemään yhdessä hänen kanssaan jotain kivaa. Näin nouseva askartelijasukupolvi voi hyvinkin saada tarvittavan kipinän.

Prosessi

Sakset leikkaavat valokuvaa sydämen muotoon, kuvassa nainen pitelee pientä lasta. Taustalla Canon SELPHY -tulostin ja pakkaus Canonin valokuvapaperia.

Lini valitsi valokuvia erityisistä hetkistä poikansa kanssa, muokkasi niitä sitten Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella ja tulosti ne langattomasti Canon SELPHY CP1500 -tulostimella. Rakkautta ilmentääkseen hän päätti leikata ne sydämen muotoisiksi.

Työtasolla on ristinmuotoinen purppuranvärinen pala kartonkia, johon on kiinnitetty sydämenmuotoisia valokuvia, ja keskellä on kartongin pinnasta ylös ponnahtava sydän. Lähellä näkyy Canon SELPHY -tulostin.

Lini rohkaisee kokeilemaan erilaisia muotoja ja kerroksia, kuten hänen yllätyslaatikkonsa keskiöön juuri luomansa avautuva sydän. Paperista askarreltujen tähtien lisäämisen jälkeen yllätyslaatikkoon on syntynyt uusi ”avautuva” ulottuvuus, mikä entisestään lisää jännitystä vastaanottajan avatessa laatikon.

Yllätyslaatikoista voi saada todella vaikuttavan näköisiä, ja ne lisäävät jännitystä erityisiin hetkiin – rakkaan yllätys ja draama hänen avatessaan laatikkoa – hienoja muistoja kauniissa paketissa. Kun perusasiat on hallussa, niistä voi tehdä niin yksinkertaisia tai monimutkaisia kuin haluaa. Lini ehdottaa, että yllätyslaatikkoa lähdetään tekemään askel askeleelta seuraamalla seuraavia vaiheita:


 • Materiaalien kokoaminen: kerää värillistä ja kuviollista paperia, valokuvia, tarroja ja muuta, mitä voi käyttää koristeena. Kuvia voi muokata älylaitteen Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella ennen niiden lähettämistä langattomasti tulostettaviksi eri muotoisina ja kokoisina – postikorteista minitarroihin – Canon SELPHY CP1500 -tulostimeen.
 • Suunnittelu ja asettelu: suunnittele yllätyslaatikon rakenne ja ulkoasu, mukaan lukien kerrosten määrä ja tapa, jolla ne avautuvat. Perusrakenteessa on oltava pääneliö, jossa on neljä lisäneliötä – yksi jokaisella peruslaatikon sivulla – sekä kansi. Linin TiKTok-tilillä on paljon videoita, joissa näkyy ilmeeltään erilaisia laatikoita, ja aina voi ensin kokeilla käytetyllä paperilla niin, ettei mitään mene hukkaan.
 • Leikkaaminen ja taittaminen: leikkaa kunkin kerroksen paperi haluttuun muotoon ja kokoon. Avautumistehoste saadaan aikaan taittamalla osat valmiiksi.
 • Koristelu: lisää jokaiseen kerrokseen valokuvia, viestejä ja koristeita. Mahdollisuuksia on aivan loputtomasti.
 • Kokoaminen: kokoa kerrokset varovasti ja varmista, että osat sopivat saumattomasti yhteen niin, että laatikko ”räjähtää” auki ilman kommelluksia. Jos mukaan halutaan ottaa laatikon kanteen ripustettavia esineitä, nyt on aika kiinnittää ne lankaan ja varmistaa, että ne vielä mahtuvat laatikkoon, kun tämä suljetaan.
 • Loppusilaus: kohenna vielä yleisilmettä lisäämällä viimeiset kaunistukset ja koristeet. Tähän voidaan käyttää kimallusta ja itse piirrettyjä muotoja. Myös tarrat ja omakohtaisesti muokatut valokuvat sopivat hyvin.

Tulostin

Canon SELPHY -tulostin vieressään älypuhelin, jossa on Canon SELPHY Photo Layout -sovellus, värillistä kartonkia ja pakkaus Canonin valokuvapaperia.

Canon SELPHY Photo Layout -sovellus tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia lisätä omiin projekteihin luovia ja omaperäisiä yksityiskohtia. Valittavana on lukuisia mallipohjia, ja sovelluksen avulla kuvista voidaan tehdä ainutkertaisia lisäämällä niihin tekstiä, reunuksia ja leimoja.

Työtasolla on pala purppuranpunaista kartonkia, jonka vieressä on sydämenmuotoisia valokuvia ja paperista askarreltuja tähtiä. Lähellä näkyy Canon SELPHY -tulostin.

Canon SELPHY CP1500 -tulostin tukee kolmea eri tarrapaperikokoa – neliömäinen, suorakulmainen ja minitarra. Näitä voidaan käyttää laatikon pienempien osien koristeluun.

”Työskentely Canon SELPHY CP1500:n kanssa oli hienoa”, Lini sanoo. ”Tulosteet olivat laadultaan erinomaisia, värit eloisia ja yksityiskohdat teräviä. Koko juttu alkoi näyttää ammattilaisen tekemältä.”

SELPHY CP1500 -tulostimella tulostettavat kuvat suojataan erityisellä pinnoitteella, joka saa ne kestämään likaa, vettä, öljyä ja sormenjälkiä. Albumiin tallennettuina ne voivat kestää jopa 100 vuotta1, joten ne sopivat oikein hyvin tärkeiden muistojen säilyttämiseen. Tämä oli osuva valinta todella henkilökohtaiseksi lahjaksi, jolla juhlistettiin laatuaikaa ja Linin poikansa kanssa viettämiä yhteisiä hetkiä.

Projektinsa ammattitason laadun lisäksi Lini oli iloissaan myös siitä, kuinka helppoa oli liittää SELPHY CP1500 -tulostin langattomasti älypuhelimeen ja muokata kuvia ennen niiden tulostamista. ”Puhelimen SELPHY Photo Layout -sovelluksella valokuvat voi valita ja järjestää ennen tulostamista,” hän selostaa. "Sovellus on helppokäyttöinen, ja sillä sain asettelun räätälöityä projektin tarpeisiin sopivaksi. Langattoman tulostustoiminnon ansiosta kaikki kävi todella kätevästi.”

Lopuksi Linillä on vielä neljä vinkkiä, joilla yllätyslaatikko laitetaan onnistumaan:


 • Laatikosta saadaan kestävä käyttämällä korkealaatuista paperia.
 • Kerroksista saa siistit ja tasaiset mittaamalla ja leikkaamalla ne tarkasti.
 • Kokeile erilaisia taittotapoja ja luo mielenkiintoisia muotoja ja kulmia.
 • Kokoonpanon yhteydessä kannattaa olla kärsivällinen ja välttää virheet varaamalla aikaa.

Lopputulos

Paperitähtiä täynnä oleva purppuranpunaisesta kartongista tehty yllätyslaatikko on koristeltu sydämenmuotoisilla valokuvilla. Yläpuolella on lisää lankoihin ripustettuja valokuvia ja origami. Lähellä näkyy Canon SELPHY -tulostin.

Kun laatikon perusmuoto on saatu taiteltua, on aika lisätä halutut koristeet. Linin tapauksessa ulkoreunoihin tuli sydämenmuotoisia valokuvia ja keskelle taas joukko hänen paperista askartelemiaan tähtiä niin ikään sydämen muotoon.

Täynnä paperitähtiä oleva purppuranpunaisesta kartongista tehty yllätyslaatikko on koristeltu sydämenmuotoisilla valokuvilla. Yläpuolella olevaan kanteen kiinnitetyistä langoista roikkuu lisää valokuvia ja origami.

Yksi hauska juttu yllätyslaatikoissa on paperista askarreltujen esineiden kiinnittäminen laatikon kanteen langalla niin, että ne avautuvat kantta nostettaessa. Tähän työhön Lini otti mukaan origamijoutsenia, kuun ja pastellivärisiä tähtiä, ja sai aikaan lopputuloksen, joka luo saman vaikutelman kuin lastensängyn yläpuolelle ripustettu mobile.

”Lopputuloksesta tuli tosi hyvä”, Lini sanoo. ”Se on ainutkertainen ja henkilökohtainen lahja, jota tiedän pojan arvostavan.” Aiemmin Lini on valmistanut erilaisia yllätyslaatikoita, joissa on käytetty elementtejä, kuten pelottavia Halloween-haamuja, paperista askarreltua minisynttärikakkua, sydämiä, tähtiä ja origamijoutsenia. ”Muihin tekemiini yllätyslaatikoihin verrattuna tällä on sydämessäni aivan erityinen paikka, koska se on tarkoitettu omalle lapselle”, hän sanoo.

”Eniten pidän paperitöissä niiden tarjoamasta luovasta vapaudesta”, hän jatkaa. ”Pidän ilman muuta aidosti siitä, että voin ottaa yksinkertaisia paperiarkkeja ja saada niistä aikaan kauniita, luovia töitä. Se on itselleni tapa ilmaista luovuutta ja saada omat ideat eloon.”

Lisää luovia ideoita

Canon SELPHY CP1500 pystyy tulostamaan kuvia eri muotoisina ja kokoisina, joten sillä voi muokata mitä vaan mieleen tulevia juttuja. ”Mahdollisuuksia on loputtomasti”, Lini sanoo, ”ja se on loistava tapa tehdä ikimuistoisia lahjoja tai muistoesineitä. SELPHY-tulostimella voi toteuttaa myös monia muita yllätyslaatikoiden ideoita tai askartelujuttuja. Yllätyslaatikkoon voi lisätä minitarroja sekä neliön tai postikortin kokoisia printtejä, jotka antavat työlle yksilöllisen leiman ja yllätyksellisyyttä.”

Innostavan idean voi saada mistä tahansa. Lini jakaa luomuksiaan sosiaalisen median kautta ja seuraa myös muiden töitä. ”Tykkään pitää yhteyttä seuraajiin, koska näin pystyy innostamaan muita ja pääsee myös oppimaan muilta askartelun ystäviltä”, hän sanoo. ”On uskomatonta päästä näkemään, kuinka ihmiset eri puolilta maailmaa kokoontuvat jakamaan ihastustaan askartelua kohtaan.” Yllätyslaatikoiden lisäksi Lini on tehnyt minipaperitöinä kukkakimppuja, palapelejä, onnittelukortteja ja suosittujen hahmojen innoittamia pienoishahmoja.

”Jokaiselle, joka haluaa tehdä ensimmäisen yllätyslaatikkonsa, sanoisin, että siitä vaan”, Lini innostuu. ”Tämä on hauska ja luova juttu, jonka avulla voi ilmaista itseään ja saada aikaan jotain aidosti ainutlaatuista. Erilaisilla malleilla ja tekniikoilla kokeilemista ei pidä pelätä, ja kannattaa muistaa, että SELPHY-tulostimen laadukkailla tulosteilla projektista saa entistäkin näyttävämmän. Uppoudu tekemiseen, lopputulos on sen arvoinen!”

Teksti: Kat Halstead

 1. Albumissa säilytettyinä. Perustuu nopeutettuun testausmenetelmään, kun oletuslämpötila on 23 °C / 73,4 °F ja kosteus on 50 %.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit