LUOVAA TULOSTUSTA

Luo oma lasten satukirja vaihe vaiheelta

Canon SELPHY CP1500 -tulostimen avulla satukirjan luominen alusta alkaen on helpompaa mitä luulisi.
Vanhempi ja kaksi lasta istuvat sohvalla selaamassa itsetehtyä satukirjaa, joka on luotu Canon SELPHY CP1500 -tulostimella ja Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella.

Kaikkihan tietävät, että leikkiminen ja luovuus ovat tärkeitä lapsen kehityksen kannalta ja näiden mahdollisuuksien vaaliminen kotona on loistava tapa viettää laatuaikaa koko perheen kera. Innokas leikkijä ja sisällöntuottaja Alison (all.about.the.play) pitää luovuuden kautta oppimista todella tärkeänä asiana ja pyrkiikin mahdollistamaan sen lapsilleen Islalle ja Callumille.

”Molemmat ovat erittäin luovia ja heidän kanssaan askarteleminen on todella hauskaa,” hän mainitsee. ”On mahtavaa nähdä heidän mielikuvituksensa kukoistavan.” Alison jakaa kokemiaan perhehetkiä sosiaalisessa mediassa ja hänen uusin projektinsa 6-vuotiaan tyttärensä Islan kanssa keskittyy luovan itsetehdyn satukirjan rakentamiseen Canon SELPHY CP1500 -tulostimen avulla.

Oman satukirjan rakentaminen voi kuulostaa haastavalta, mutta SELPHY CP1500 -tulostin tekee prosessista yksinkertaisen. Oli mielessäsi sitten ainutlaatuinen lahja, kouluprojekti tai omalaatuinen iltasatu, ideoiden mehustelu on laadukasta perheen yhteistä aikaa. ”Isla pääsi tekemään monia päätöksiä itse,” Alisa vakuuttaa. ”Oli mahtavaa päästä puuhailemaan hänen kanssaan.” Alison jakaa nyt vinkkejään, miten hommasta saa hauskaa ja helppoa koko perheelle.

Tarvittavat välineet

Tulosteita, sakset ja avoin leikekirja puisella pöydällä vaaleanpunaisen Canon SELPHY CP1500 -tulostimen vieressä.

Canon SELPHY CP1500 -tulostimen avulla voi tulostaa kuvia nopeasti ja helposti älypuhelimella Wi-Fin kautta, mikä vapauttaa sinut johtoviidakoiden selvittämisestä ja malttamattomien lasten rauhoittelemisesta.

Yksi Canon SELPHY CP1500 -tulostimen ominaisuuksista on mahdollisuus tulostaa tarrapaperille, jolloin lasten kanssa askarrellessa saksia ja liimaa ei tarvita. Luomuksiin voi myös lisätä muita elementtejä Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksen avulla, mikä mahdollistaa kokonaisen kirjan tekemisen ilman lisätarvikkeita. Kaikki mitä tarvitset:

  • Canon SELPHY CP1500
  • Älypuhelin, johon on asennettu Canon SELPHY Photo Layout -sovellus
  • Leikekirja
  • Yhteensopivaa Canon-tarrapaperia, paperikasetti ja mustetta

Lisäyksityiskohtia varten saatat tarvita myös muita tarvikkeita, kuten:

  • Sakset
  • Liimaa
  • Leimoja
  • Maalia, värikyniä ja lyijykyniä
  • Ympäristöystävällistä kimalletta

Ideoiden työstäminen

Hymyilevä lapsi pitelee värillistä paperia ja katselee päättäväisesti vieressä istuvaa vanhempaansa.

Visuaalinen tarinankerronta on hauska tapa keskustella eri asioista lasten kanssa – oli kyseessä sitten hahmojen tärkeät luonteenpiirteet tai planeettaamme koskevat ongelmakohdat.

Tarinoiden kehittely ja oman satukirjan hahmojen miettiminen ovat täydellisiä tilaisuuksia puhua lapsillesi heidän elämänkokemuksistaan, suosikkikirjoistaan ja -ohjelmistaan – juonia, kuvia, päähenkilöitä, teemoja ja sanomaa unohtamatta. Inspiraatiota hahmojen taustalle voi ammentaa myös lasten ystävistä ja lähimmäisistä.

”Isla päätti, että hänen kirjassaan seikkailevat hänen itsensä lisäksi myös veli Callum, äiti ja isä,” kertoo Alison. ”Meillä on kotona useita kirjoja, joissa kerrotaan mitä voi tapahtua, jos muovia joutuu mereen. Näin Isla on oppinut ymmärtämään, että rannoista on pidettävä huolta. Hän pitää roskien keräämisestä eikä pelkää kehottaa ystäviään keräämään tiputtamansa roskat.”

Isla lisää: ”Kilpikonnat syö mielellään meduusoja, mutta jos meressä on muovipusseja, kilpikonnat luulee niitä meduusoiksi ja syö ne. Ne tulee kipeiksi sen jälkeen.” Tämä eläimistä ja ympäristöstä välittäminen muodostui Alisonin ja Islan tarinan tärkeimmäksi teemaksi.

Hahmojen luominen ja kuvien valitseminen

Lapsi kirjoittaa värikynällä sanan ”happy” ja piirtää hymynaaman leikekirjaan, pöydällä tulosteita, kirjoitustarvikkeita ja Canon SELPHY CP1500 -tulostin.

Lapsi voi kiinnittää satukirjaan kuvia itsestään tai perheenjäsenistään ja antaa heille upeita supervoimia tai tehtävärooleja, jotka voivat toimia haaveiden havainnollistuksina.

Hymyilevä lapsi kirjoittaa kynällä leikekirjaan, vieressä istuva vanhempi opastaa häntä.

”Oli mahtavaa, että Isla pystyi käyttämään mielikuvitustaan kirjan luomiseen”, Alison sanoo. ”Hän pyysi apuani, joten tuntui tavallaan yhteisprojektilta tehdä se kaksin.”

Kirjan luominen kuvien avulla on täydellinen tapa herättää muistot eloon – oli kyseessä sitten fiktiivisen seikkailun luominen lomakuvien avulla, lemmikkien salaisen identiteetin suunnittelu tai lasten muuttaminen supersankareiksi, satuprinsessoiksi tai keksijöiksi. Satukirjan luominen on ihanteellinen tilaisuus käväistä ulkona napsimassa uusia kuvia, jotta lapset pääsevät toteuttamaan itseään omilla tavoillaan.

”Kun pääsimme lopputulokseen, että Isla ja Callum seikkailevat tarinassa rannalla, löysimme tarinaan täydellisesti sopivat kuvat,” Alison selittää. ”Isla ajatteli rannalla lojuvien roskien olevan hyvä idea ja hän halusi lisätä kirjaan kuvan roskannoukkijastamme.” Kootessamme kirjaa Isla piirsi surunaaman, koska oli surullinen siitä, että rannalle oli jätetty muoviroskaa. Hymynaama puolestaan symboloi hänen onnellisuuttaan siitä, että hän pystyi tekemään jotakin hyvää.

Erilaisten tyylien tutkiminen

Lähikuva käsistä pitelemässä älypuhelinta, jossa näkyy Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksen kuvanmuokkausohjelma.

Askartelupaketteja ja muita tarvikkeita voi hyödyntää satukirjan personoimiseen, mutta Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksen avulla kaiken voi tehdä näytöllä.

Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy kaikenlaisia lastenkirjoja sarjakuvista ja kuvakirjoista satukirjoihin ja elämäkertoihin. Hahmot voivat keskustella puhekuplien, runojakeiden, kertojan tai päiväkirjatarinoiden avulla.

Minkä tyylin valitsitkaan, Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksen avulla kuviin voi lisätä tekstiä, kehyksiä ja leimoja. Sovelluksesta löytyy lisäksi myös asetteluja yksittäisten ja useiden kuvien tulostamista varten sekä erilaisia viimeistelyjä. Muokkausvalintojen avulla lapset pääsevät prosessiin mukaan antamaan mielipiteensä ennen tulostuspainikkeen painamista.

”Sovellusta on todella helppo käyttää ja sen avulla on hauskaa olla luova,” Alison sanoo. ”Kokeilimme muutamia tarroja ja laitoimme joihinkin kuviin kehyksiä. Lisäsimme myös tekstiä, leikittelimme puhekuplilla ja lisäsimme pariin kuvaan sydämiä. Sovelluksen eri ominaisuuksien avulla satukirjasta tuli hauskan ja omalaatuisen näköinen.”

Kuvien tulostaminen ja kirjan kasaaminen

Lapsi irrottaa kuvaa Canonin SELPHY CP1500 -tulostimella tulostetusta tarrapaperista toisen henkilön pidellessä sitä.

Tarrapaperin ansiosta pienet lapset pääsevät projekteihin helposti mukaan ilman haastavaa leikkelemistä ja liimaamista. Tarrat on helppo irrottaa kuvatulosteiden taustapuolelta ja kiinnittää suoraan satukirjaan.

Hymyilevä lapsi irrottaa pienen numeroidun tarran Canon-tarrapaperista kiinnittääkseen sen edessään olevaan leikekirjaan.

Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksessa on Label Layout -toiminto minitarrojen tulostamista varten ja tätä toimintoa Isla käytti satukirjansa sinisten ja valkoisten sivunumeroiden lisäämiseen.

Kun kuvat on tulostettu, voit alkaa yhdistellä elementtejä. Tässä kohtaa voi olla hyödyllistä hahmotella kokoonpano paperille tai asetella sivut pöydälle tai lattialle ennen lopullista kiinnitystä. ”Pyörittelimme monia eri ideoita, jotka sitten kirjoitimme ylös ja mietimme, mitä voisimme sisällyttää lopulliseen teokseen,” kertoo Alison. ”Lopputulos soljui oikein mallikkaasti ja saimme aikaan selkeän alun, keskiosan ja lopun.”

Nuoremmat lapset voivat liimalla kuvatarroja, ja vanhemmat lapset sekä aikuiset voivat huolehtia leikkaustarpeista. Kaikki pääsevät osallistumaan luovaan prosessiin esimerkiksi piirrosten, kirjoitusten ja kansikuvien valinnan kautta. Älkääkä unohtako taiteilijoiden nimiä – siis teitä itseänne!

Luomuksen ihaileminen ja jakaminen

Lapsi laittamassa washiteippiä leikekirjassa olevien kuvien kulmiin. Leikekirja on luotu Canon SELPHY CP1500 -tulostimella ja Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella.

Jonkin henkilökohtaisen asian parissa työskenteleminen yhdessä on loistava tapa luoda läheisiä suhteita perheenjäsenten välille, ja valmis kirja auttaa lasta tuntemaan ylpeyttä luovista taidoistaan.

Lapsi hymyilee kameralle ja pitelee käsintehtyä satukirjaa, joka on luotu Canon SELPHY CP1500 -tulostimella ja Canon SELPHY Photo Layout -sovelluksella.

”Minusta tämä projekti sopi Islalle todella hyvin”, mainitsee Alison. ”Hän nautti niin luovuudesta ja kuvien piirtämisestä kuin myös tarinoiden kirjoittamisesta ja kuvien liimaamisesta.”

”Päätimme nimetä tarinan Islan rantaseikkailuksi,” kertoo Alison. ”Käytimme kolmessa kuvassa mustavalkosuodattimia ja muutamaa neliönmuotoista tarraa otsikon tekemiseen. Tekstin lisäsimme sinisellä, jotta se erottuisi hyvin. Olemme lopputulokseen erittäin tyytyväisiä!”

Kirjan tekeminen itse on hauska tapa viettää aikaa perheen kesken ja antaa mielikuvitukselle siivet sekä nauttia hahmoista ja eri teemoista keskustelemisesta. Canon SELPHY CP1500 -tulostin ja Canon SELPHY Photo Layout -sovellus tekee prosessista helpon ja huolettoman, jotta perheet voivat keskittyä luovuuteen. Luomusta voi esitellä ylpeästi kirjahyllyssä tai yöpöydällä, tai se voi olla myös merkityksellinen lahja jollekin läheiselle ihmiselle.

”Ole luova,” neuvoo Alison tiiviisti. ”Satukirjan tekemisessä ei ole oikeita tai vääriä ratkaisuja. Kirjan voi tehdä lapsen mielenkiinnonkohteesta tai muistoksi mieleenpainuvasta matkasta. Projekti on oiva sadepäivän pelastus. Isla rakastaa lukea kirjoja Callumille, joten oma kirja ei ole pelkästään luova projekti, vaan myös muiden kanssa jaettava asia.”

Anna mielikuvitukselle siivet, luo oma seikkailusi ja kokeile erilaisia ratkaisuja SELPHY CP1500 -tulostimella ja SELPHY Photo Layout -sovelluksella. Tekijänä voit itse määrittää rajasi, tai niiden olemattomuuden.

Kirjoittanut Kat Halstead

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit