LUOVAA TULOSTUSTA

Tee matkaleikekirja helposti

Säilytä matkalta kertyneet muistot kokoamalla ne matkapäiväkirjaksi. Luova päiväkirjailija Kia Marie Hunt kertoo, miten hän herätti leikekirjaideansa eloon Canon Zoemini S2 -laitteella ja Canonin tulostimilla.
Matkapäiväkirja on avoinna tummalla puupöydällä, vieressä on valokuvatulosteita, kynä, washi-teippiä ja postimerkkejä. Sivuilla on moniväristä kirjoitusta, piirroksia ja valokuvia.

Lomat ja irtiotot arjesta tarjoavat meille elämyksiä ja muistoja, joita vaalimme pitkään. Tunnelmista muistuttavat myös valokuvat – perhekuvat sisaruksista syömässä jäätelöä rannalla tai teinien ryhmäselfiet ensimmäisellä jännittävällä matkalla ilman vanhempia. Kun kirjailija, kuvittaja ja päiväkirjailija Kia Marie Hunt kävi kumppaninsa kanssa Costa Ricassa juhlistamassa suhteen kahdeksanvuotispäivää, hän oli lujasti päättänyt tehdä matkasta ikimuistoisen ja piti siitä matkapäiväkirjaa.

”Se oli mahtava seikkailu”, hän kertoo. ”Uskomme yleensä muistavamme kaiken selvästi lopun ikäämme. Totuus kuitenkin on, että moni pieni yksityiskohta olisi pian unohtunut, ellen olisi lisännyt niitä matkapäiväkirjaan. Minusta on ihanaa selailla matkapäiväkirjan sivuja, kun tiedän, etteivät ne hauskat hetket unohdu koskaan.”

Kia on pitänyt päiväkirjaa niin kauan kuin hän pystyy muistamaan. Hän on luonut lasten My Awesome Year -päiväkirjasarjan ja jakaa päiväkirjailuun liittyviä ideoitaan ja vinkkejään yli 130 000 seuraajalle kahdella Instagram-tilillään: @InspiringJournals ja @KiaCreates. Hän tarjoaa myös kuukausittaisia Tee-se-itse-paketteja Journal Club -kerhonsa kautta ja myy verkossa toimivan Etsy-kauppapaikan kautta kirjepaperia, tarroja ja muuta ”päiväkirjakamaa”. Seuraavassa on hänen vaiheittainen oppaansa matkaleikekirjan tekemiseen.

Nainen, jolla on pitkät tummat hiukset ja pastelliraitainen pusero, istuu kirjoituspöydän ääressä valitsemassa valokuvia matkapäiväkirjaan. Päiväkirjan ympärillä on valokuvia, tarroja, washi-teippiä, Canon Zoemini S2, Canon SELPHY Square QX10, josta tulee valokuva, ja muita esineitä.

”Minulle päiväkirjailu on tapa yhdistää päiväkirja, leikekirja ja valokuva-albumi”, Kia kertoo. ”Aloitin luovan päiväkirjailun ilmaistakseni itseäni taiteellisesti, mutta halusin myös tallentaa ja ikuistaa yksityiskohtia ja muistoja.”

1. Taltioi ikimuistoiset hetket

Kädet kiinnittävät valokuvia avoimeen matkapäiväkirjaan, ympärillä kuvia, teippiä ja esineitä.

Voit lisätä Canon Zoemini S2 -laitteeseen jopa 10 arkkia Zink™-valokuvapaperia ja muuttaa suosikkikuvasi käteviksi valokuvatarroiksi, jotka on helppo kiinnittää matkapäiväkirjaan. Jos paperi loppuu kesken, tallenna suosikkikuvasi Micro SD -kortille tulostettaviksi myöhemmin.

Kädet pitelevät ja kääntävät matkapäiväkirjan sivuja, joille on kiinnitetty värikkäitä kuvia ja esineitä.

Päiväkirjan sivuja voi koristella tekstien, valokuvien ja piirrosten lisäksi myös esimerkiksi pääsylipuilla, ruokalistoilla tai esitteillä. ”Minä pyydän kaupoista käyntikortteja, selaan matkailuinfopisteissä esitteitä ja pyydän rautatieasemilta karttoja”, Kia kertoo. ”Voit lisätä päiväkirjaan esimerkiksi kivoja tekstuureja, hauskaa ja mielenkiintoista designia tai esineitä, jotka muistuttavat jostakin jännästä paikasta.”

Valitse itse, haluatko laatia matkapäiväkirjaa heti matkalla vai vasta jälkikäteen kotona. ”Jos teet matkapäiväkirjaa heti matkalla, voit elää hetkessä. Jos teet sen jälkikäteen, voit elää matkan kokemukset uudelleen”, Kia sanoo. ”Kumpikin tapa on yhtä hyvä.” Pidä kuitenkin kirjaa matkan aikana. ”Tein muistiinpanoja jokaisesta päivästämme Costa Ricassa ja käytin noin 20 minuuttia joka ilta päiväkirjan pitämiseen. Kiinnitin siihen keräämiäni esineitä ja lisäsin valokuvia, tekstiä ja piirroksia”, hän muistelee.

Matkoilla tapahtuu aina kaikenlaista odottamatonta – yllättäviä sattumia, kommelluksia, jotka muuttuvatkin iloksi, mahtaviin maisemiin tutustumista tai jopa uusien ruokien maistelua. Otan valokuvan tällaisista hetkistä Canon Zoemini S2 -laitteella ja tulostan se saman tien. Kun kuvat tulostuvat suoraan tarrapaperille, voin kiinnittää ne päiväkirjaan, jossa hetki säilyy ikuisesti.” Tämä TikTok-video esittelee Kian prosessia käytännössä.

2. Vältä teennäisiä selfieitä

Canon Zoemini S2 karttakirjan sivun päällä, vieressä muistikirja ja valikoima lomavalokuvia.

Canon Zoemini S2 -laitteen peili ja rengasvalo sopivat loistavasti mutkattomien lomaselfieiden ottamiseen. Voit asettaa Canon Mini Print -sovelluksen itselaukaisun avulla viipeeksi enintään kolme sekuntia, jotta sinulle ja ystävillesi jää aikaa asettua kuvaan.

”Nykyisin ei enää tarvitse pyytää tuntemattomilta apua valokuvan ottamiseen. Canon Zoemini S2:n peiliobjektiivilla näen peilikuvan itsestäni ja ryhmästä, ja etsimen apuviivat näyttävät, mitä kuvassa kulloinkin on, joten saan kaikki mukaan kuvaan.”

Yksi matkustaessasi voit käyttää älypuhelinta etälaukaisimena Canon Mini Print -sovelluksen kautta ja ottaa selfien upeaa taustaa vasten. Kia neuvoo pitämään selfiet luonnollisina. ”Joskus ne valokuvat, joita pidät itse sillä hetkellä outoina tai huonoina, ovatkin oikeasti parhaita. Huolellisesti asetellut poseerauskuvat eivät ole läheskään yhtä hauskoja kuin mutkattomat laukaisut, joista näkyy aito tunnelmasi kyseisellä hetkellä.”

3. Mukauta kuviasi

Kädet naputtavat älypuhelinta, jossa näkyy valokuva ja lisättävää grafiikkaa. Puhelin on avoimen matkapäiväkirjan päällä ja sivulla on Canon Zoemini S2 -laite.

Voit personoida kuviasi tai lisätä aikaleimoja ja sijaintitietoja käyttämällä Canon Mini Print -sovelluksen kehyksiä, tarroja, muotoja ja asetteluvaihtoehtoja.

Canon Mini Print -sovelluksella voit lisätä kuviin hauskaa persoonallista ilmettä. Voit kokeilla esimerkiksi kehystä, ottaa käyttöön suotimen tai lisätä piirroksia ja tekstiä. Voit myös yhdistää suosikkikuvasi sovelluksen älykkäällä kollaasityökalulla tai tehdä järjestelyominaisuudella neljästä tai yhdeksästä pienistä kuvasta näyttävän julisteen.

”Jos en osaa päättää, mitä valokuvia tulostaisin, voin tehdä useasta kuvasta kollaasin ja lisätä sovelluksella hauskaa ja värikästä tekstiä. Näin saan esimerkiksi paikkatiedot kuvaan ennen tulostusta”, Kia kertoo.

4. Tulosta valokuvia – missä tahansa

Valkoinen Canon SELPHY Square QX10 tummalla puupinnalla, ympärillä valokuvatulosteita, joissa on valkoiset reunukset, pakkaus SELPHY Square -tulostuspaperia ja avoin matkapäiväkirja.

Jos Kia on joistakin valokuvistaan erityisen ylpeä, hän tulostaa niistä nopeasti suuret ja näyttävät kuvat Canon SELPHY Square QX10 -laitteella tien päällä tai kotona.

Valokuvan ulkopuolella oleva nainen seisoo pienellä pöydällä olevan Canon PIXMA -tulostimen ääressä ja ottaa siitä juuri tulostetun valokuvan.

Jos haluat vapaasti kokeilla eri paperikokoja tai muokkausohjelmistoja, kuten Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistoa, valitse parhaat lomakuvasi ja käytä esimerkiksi Canon PIXMA TS5350a -sarjan tulostinta.

Canon Zoemini S2 -laitteella voit tulostaa valokuvasi saman tien ja lisätä ne suoraan matkapäiväkirjaan, mutta voit tulostaa lomakuvasi monella muullakin tavalla joko heti matkalla tai vasta kotona.

Jos haluat lisätä mukaan matkakumppaneidesi ottamia kuvia tai puhelimeen tallennettuja otoksia, voit liittää älypuhelimen taskukokoiseen Canon Zoemini -tulostimeen. Sillä saat tulostettua vedenkestäviä 50 x 76 mm:n kokoisia valokuvia, jotka eivät suttaannu eivätkä repeydy. Canon Zoemini on myös yhteensopiva Canon Mini Print -sovelluksen kanssa, joten voit lisätä suotimia, kehyksiä ja piirroksia.

Canon SELPHY Square QX10 -laitteella voit tulostaa isompia 68 x 68 mm:n kuvia tarrapaperille. Se tulostaa värit syvinä ja eloisina, ja reunaan voit kirjoittaa kuvatekstin. ”Isompi kuvakoko on visuaalisesti näyttävämpi, joten käytän SELPHY Square QX10 -laitetta silloin, kun haluan korostaa tiettyjä kuvia”, Kia selostaa. ”Sijoitan ne matkapäiväkirjaan keskelle sivua ja lisään ympärille Canon Zoemini S2:lla tulostettuja pienempiä kuvia.”

”Jos jokin kuva on niin hyvä, että sitä kelpaa katsella koko ajan eikä vain matkapäiväkirjassa, tulostan sen Canon PIXMA TS5351 -laitteella (jonka seuraaja on Canon PIXMA TS5350a -sarja) 10 x 15 cm:n kokoiselle valokuvapaperille ja kehystän sen kotiini tai lahjaksi matkakumppanille”, hän lisää.

5. Valitse oma leikekirjasi

Matkapäiväkirja on avoinna takasivuilta. Vasemmalla puolella on lomavalokuva, jonka ympärillä on kirkkaanvärisiä piirustuksia ja revittyä paperia, ja oikealla puolella on kirjekuori, josta käsi ottaa valokuvan.

Varaamalla aikaa päiväkirjan tekemiseen annat samalla itsellesi aikaa muistella kokemuksiasi ja valita huolellisesti kuvat, jotka haluat lisätä päiväkirjan sivuille. Vaikka luotkin päiväkirjaa menneistä hetkistä ja ikuistat muistoja tulevaisuutta varten, vietät myös aikaa nykyhetkessä keskittymällä taiteelliseen prosessiisi. Tällä voi olla erittäin terapeuttinen vaikutus. Päiväkirjailu tukee myös hyvinvointia, sillä se antaa sinulle tilaa kokeilla luovaa puoltasi.

”Päiväkirjailu on vapauttava ilmiö. Siinä ei ole mitään sääntöjä, ja voit tehdä päiväkirjasta juuri sellaisen kuin haluat”, Kia korostaa. ”Matkapäiväkirja voi olla millainen tahansa. Kova- tai pehmeäkantinen, viivatut tai tyhjät sivut – riippuu ihan siitä, mistä itse pidät. Olen kokeillut kaikenlaisia päiväkirjoja. Olen valmistanut niitä jopa itse tai ottanut vanhoja kirjoja uusiokäyttöön päiväkirjoiksi luomalla kollaaseja sivuille.”

Kia suosittelee käyttämään päiväkirjaa, jonka kannet ovat riittävän tukevat suojaamaan sivuja mutta joka mahtuu kuitenkin laukkuun. Hän käyttää itse mielellään sellaista, jossa on takana tasku pikkuesineille. Niitä varten voi toki kiinnittää myös kirjekuoren päiväkirjan sivulle. ”Otan aina paperiliittimiä matkalle mukaan. Niillä on kätevä kiinnittää valokuvia sivuille, joille ne on tarkoitus lisätä”, hän lisää.

6. Päästä mielikuvituksesi valloilleen

Käsi asettelee pyöreitä tulostettuja valokuvatarroja päiväkirjan sivulle. Päiväkirjan vieressä on Canon Zoemini S2 -laite, joka tulostaa arkkia, jolla on kaksi muuta pyöreää tarraa, joista kummassakin näkyy kirkkaanpunainen kukka.

Kia käyttää mielellään Canonin pyöreitä valokuvatarroja, joiden avulla hän lisää käyntikohteistaan kertovia yksityiskohtia matkapäiväkirjojen aukeamille. ”Otin Costa Ricassa kuvia mielenkiintoisista kukista ja eläimistä ja tulostin ne pyöreiksi tarroiksi päiväkirjan sivuille. Niillä sain mukaan lisää väriä, eivätkä ne vieneet yhtä paljon tilaa kuin kokonaiset valokuvat. Ne ovat käteviä, jos sivulle tulee paljon tekstiä.”

Kaksi kättä pitää avoinna matkapäiväkirjan sivuja, joilla näkyy erilaisia postimerkkejä, valokuvia, kirjoitusta ja piirroksia sekä paljon vihreän ja sinisen sävyjä.

Kia ehdottaa, että jos matkustat kavereidesi kanssa, hauska tapa valita valokuvia matkapäiväkirjan sivuille on järjestää valokuvauskilpailu. ”Määrätkää jokin tehtävä, kuten tietyn kohteen tai päivän tunnelmien kuvaaminen. Katsokaa kuvat sitten läpi yhdessä”, hän selittää. ”Jokainen valitsee kavereiden kuvista voittajakuvan, joka tulostetaan matkapäiväkirjaan.”

”Järjestele aluksi kuvat ja muut esineet sivuille. Lisää muistiinpanojesi perusteella tekstiä ja täytä sitten tyhjät kohdat väreillä”, Kia selittää.

Voit käyttää Canonin valmiita pyöreitä valokuvatarroja helpottamaan sivujen selaamista, luoda numeroidut tarrat jokaiselle matkapäivälle tai lisätä esimerkiksi nimiä tai väliotsikoita.

Jos ideat ovat vähissä tai matkapäiväkirjan pitäminen joka päivä ei houkuttele, teema-aiheiset sivut ovat hyvä tapa pitää inspiraatiota yllä. ”Voit esimerkiksi värikoodata päiväkirjan sivut ja lisätä niille samaa värimaailmaa edustavia valokuvia, matkamuistoja tai tarroja”, Kia ehdottaa. ”Tai entä jos tekisit yhden sivun ruoalle ja juomille, toisen hauskoille hetkille ja kolmannen kokeilemillesi aktiviteeteille?”

”Mahdollisuuksia on monia ja matkapäiväkirjailu on henkilökohtainen juttu – voit tehdä juuri niin kuin itse haluat.”Teksti: Rachel Segal Hamilton

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Havainnollista oma lomatyyli

  Canon Zoemini 2 -kameratulostimella luot matkalaukkuun ryhtiä ja järjestystä.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Parhaat festaritarvikkeet

  Taskukokoisilla Canon Zoemini -tuotteilla voit ikuistaa muistot ollessasi reissussa.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Luo oma satukirjasi

  Päästä mielikuvituksesi valloilleen itsetehdyn satukirjan muodossa – Canon SELPHY CP1500 hoitaa asettelun.

 • TULOSTUS

  Parhaat tulostimet askarteluun

  Canonilta löydät tulostimen koko perheen projekteihin ja ammattimaiseen viimeistelyyn.