LUOVAA TULOSTUSTA

Tee omat stressilelut Creative Parkissa

Stressileluilla on hauska leikkiä, ja niitä on vieläkin hauskempi tehdä itse. Ne voivat myös rauhoittaa kiireistä mieltä, kuten näemme askarteluasiantuntija Paula Milnerin ja hänen poikansa Freddien vinkeistä.
Pakkaus Canonin mattavalokuvapaperia ylhäältä kuvattuna värikkäiden paperista askarreltujen stressilelujen ympäröimänä.

Paula Milner on Isossa-Britanniassa työskentelevä askarteluasiantuntija ja kangassuunnittelija. Hän jakaa Instagramissa askarteluvinkkejä ja hetkiä perhe-elämästään yli 6 000 seuraajalleen nimellä Crafty Lass. Paulan vanhin poika Freddie on autistinen ja odottaa ADHD-diagnoosia, mikä tarkoittaa, että hän tarvitsee muita enemmän tukea. Paula kertoo tästä avoimesti ja rehellisesti sosiaalisessa mediassa.

Askartelu on aina ollut tärkeä osa Freddien lapsuutta, ja vaikka hänen voi olla vaikea keskittyä pitkään, Paula keksii keinoja pitää hänet kiinnostuneena. ”Freddie on todella kiinnostunut siitä, mitä hänen äitinsä ja isänsä tekevät”, Paula sanoo. ”Hänen isänsä on insinööri ja numeroihminen, joten Freddiekin on kiinnostunut leluista ja peleistä, joissa on numeroita. Jos hän näkee minun virkkaavan tai ompelevan, hänkin haluaa oppia saman. Hän osaa jo ommella napin, ja hän on tehnyt itselleen tilkkupeiton. Hän on hyvin kiinnostunut kaikesta sellaisesta, josta saa välittömiä tuloksia.”

Paula on löytänyt hiljattain Canonin Creative Park -sivuston, jonka lukemattomista helpoista askartelumalleista hän saa Freddielle viihdykettä. Paperista askarrellut stressilelut ovat erinomainen vaihtoehto muovileluille, ja Freddielle koko prosessi lelujen tekemisestä niillä leikkimiseen on hyvin rauhoittava. Näitä leluja ei ole tarkoitettu vain lapsille: myös levottomien tai kiihtyneiden aikuisten on helpompi keskittyä, kun käsillä on jotakin tekemistä.

Jos haluat tehdä omia stressileluja, tarvitset seuraavat tarvikkeet, ja saat lisäksi hiukan inspiraatiota Freddieltä ja Paulalta.

Creative Park -mallipohja tulostuu mustasta Canon-tulostimesta, joka on puisella hyllyllä.

Voit tulostaa mallipohjia suoraan Creative Park -sovelluksesta tai ladata PDF-tiedoston Creative Park -sivustosta.

Hymyilevä nainen ja pieni poika istuvat pöydän ääressä leikkimässä paperisilla stressileluilla.

Anna pienille käsille puuhaa paperista askarreltavilla stressileluilla, jotka on helppo ladata ja koota hauskoihin leikkeihin.

1. Valitse mallipohjat Creative Parkista

Nainen istuu kannettavan tietokoneen ääressä ja näytöllä näkyy Canonin Creative Park -sivusto. Hänen vieressään pöydällä on pakkaus Canon-tulostinpaperia, paperinen tuulihyrrä sekä kyniä ja saksia purkeissa.

Saatat yllättyä siitä, kuinka monta mallipohjaa Creative Parkista löytyy. Hyrristä on hyvä aloittaa, ja muita vaihtoehtoja ovat dinosaurukset ja kassakone, jossa on liikkuvia osia. Vaihtoehtoja on rajattomasti.

Creative Parkissa on helppo innostua askartelemaan. Valikoimassa on tuhansia paperiaskartelumalleja aina Freddien suosikkileluista monimutkaisempiin opetusvälineisiin, kuten aakkoset sisältäviin ponnahduskortteihin.

”Freddien kiinnostuksen kohteet vaihtuvat melko usein”, Paula sanoo. ”Ensin häntä kiinnostavat numerot, sitten kirkkaat värit, joten Creative Parkin valikoimasta on todella hyötyä, kun etsin häntä kiinnostavia asioita.”

Creative Parkista on helppo etsiä mallipohjia. Käytä tietokonesivuston avattavaa valikkoa tai valitse sovelluksen aloitussivulta Category (Luokka) -välilehti. Voit käyttää myös hakukuvaketta. Jos käytät Creative Parkia ensimmäistä kertaa, on hyvä aloittaa yksinkertaisista malleista. Nämä hyrrät ja muut stressilelut sopivat täydellisesti aloittelijoille tai lapsille (aikuisen valvonnassa). Voit hakea niitä kirjoittamalla tietokoneversion hakupalkkiin ”Origami Spinning Tops” tai valitsemalla luokat Paper craft > Educational > Play (Paperiaskartelu > Opetus > Leikki).

2. Tulosta Canonin mattapintaiselle valokuvapaperille

Kädet pitelevät nippua Canonin mattapintaiselle valokuvapaperille tulostettuja värikkäitä Creative Park -mallipohjia.

Canonin mattapintainen valokuvapaperi on paras valinta askarteluun. Värit toistuvat näyttävinä, ja paperin paksuus 170 g/m2 (grammoina neliömetriä kohti) takaa, että saat leluja ja pelejä, jotka kestävät käyttöä kerta toisensa jälkeen.

Canonin mattapintainen valokuvapaperi sopii erinomaisesti askarteluun. Se on hiukan paksumpaa kuin tavallinen A4-paperi, ja värit tulostuvat sille laadukkaina ja kirkkaina, jotta luomuksistasi tulee näyttäviä. Aseta paperi PIXMA-tulostimeen ohjeiden mukaisesti ja tulosta haluamasi mallipohjat suoraan Creative Park -sovelluksesta, tai lataa PDF-mallipohja Creative Park -sivustosta ja tulosta se tietokoneesta tai laitteesta.

”Freddie nauttii uusista ideoista ja tarvitsee virikkeitä, joten hänelle sopii se, että hän voi valita mallit ja tulostaa ne melkein saman tien”, Paula sanoo. Kun olet valinnut haluamasi mallipohjan ja lisännyt paperin, pääset pian askartelemaan.

3. Leikkaa ja kokoa

Pieni poika istuu pöydän ääressä leikkaamassa huolellisesti värikkäitä muotoja Creative Park -mallipohjasta.

Lasten on helppo seurata Creative Park -mallipohjien leikkuuviivoja, mutta suosittelemme aina aikuisten valvontaa.

Hymyilevä pieni poika istuu pöydän ääressä leikkimässä paperisilla stressileluilla.

Freddie pystyi leikkaamaan ja tekemään itselleen sormihyrriä, mikä teki projektista hänelle vieläkin hauskemman.

Kun olet tulostanut mallipohjat, seuraavaksi ne on leikattava. Seuraa muodon reunoja ja etsi saksikuvakkeet, jotka osoittavat, missä kohdissa on leikattava lisää. Stressilelussa on vain pari leikkuukohtaa, joten ne ovat lapsille helppoja tehdä, ja he tarvitsevat vain hiukan apua turvallisuuden varmistamiseksi.

Stressileluja on helppo räätälöidä helposti esimerkiksi maaleilla, kynillä tai pienillä koristeilla, kuten kimalteella tai tarroilla (muista, että jos leluissa on käytetty maalia tai kimalletta, ne eivät välttämättä ole enää kierrätettäviä). ”Olen vasta löytänyt Creative Parkin, ja minusta se on upea palvelu vanhemmille, joiden on löydettävä lapsille tekemistä lomien aikana tai keksittävä läksyihin liittyviä projekteja”, Paula sanoo.

”Olen huomannut, että siitä on monenlaista apua myös aikuisille, erityisesti niille, jotka etsivät vaihtoehtoisia ja ympäristöystävällisiä tapoja juhlien ja tapahtumien koristeluun.” Palvelusta löytyy myös monenlaisia tulostettavaa kodin sisustukseen.

4. Tarkoitettu myös aikuisille

Kädet kiinnittävät leikattuja paperinpaloja toisiinsa liimalla. Pöydällä on myös tulostinpaperia ja ohjeet paperilelun askartelemiseen.

Jotkin Creative Park -mallipohjat ovat muita haastavampia ja sopivat parhaiten isommille lapsille ja aikuisille. Jos haluat viihdyttää ystäviäsi, entäpä jos järjestäisit paperiaskartelujuhlat? Mallipohjien latausmääriä ei ole rajoitettu, joten kutsu niin monta osallistujaa kuin haluat!

Canon PIXMA -tulostimen päällä on värikkäitä paperista askarreltuja leluja ja vieressä kyniä ja saksia purkeissa.

Jokaisessa sormihyrräarkissa on useita malleja, jotta saat paljon vaihtoehtoja.

Askartelu on Freddielle hyvin rentouttavaa, ja hän nauttii käsillä tekemisestä. Ehdotimme hänelle stressileluilla leikkimistä jonkin aikaa sitten, ja nyt hän etsii niitä oma-aloitteisesti, kun hän haluaa rauhoittua”, Paula sanoo.

Paperiaskartelu voi olla hyvin rauhoittava itsenäinen harrastus, mutta se on myös hyvä yhteinen ajanviete lapsille ja heidän ystävilleen. Voit ladata mallipohjia niin monta kertaa kuin haluat, joten kaikki voivat kokeilla saman mallin tekemistä. Kun lelut ovat valmiita, kannusta lapsia keksimään yhteisiä leikkejä, esimerkiksi järjestämään nukketeatteriesityksiä vanhemmille.

Askartelujuhlat eivät ole vain lapsia varten – käsillä tekeminen on hyväksi myös aikuisille. Creative Parkin arkkitehtuuriluokassa on upeita projekteja, jotka vaativat muita enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä, kuten Espanjan Sagrada Familia ja Kambodžan Angkor Wat -temppelikaupunki.

”Lapset haluavat usein osallistua askarteluun, eikä sotku haittaa heitä”, Paula sanoo. ”Aikuisilla taas on hyvin tarkkoja ennakkokäsityksiä siitä, miltä jonkin pitäisi näyttää. Creative Parkin askartelutyöt sopivat kummallekin ryhmälle, olipa tarkoitus muokata malleja tai käyttää valmiita mallipohjia sellaisenaan. Jos teet virheen, voit tulostaa uudelleen ja aloittaa alusta.”

5. Kierrätä ja jatka seuraavaan projektiin

Kädet pitelevät harmaata kierrätyslaatikkoa, joka on täynnä pahvin- ja paperinpaloja sekä pois heitettyjä paperiaskartelutöitä.

Kun lopetat sormihyrrien käytön, ne voi kierrättää muun paperin ja pahvin mukana. Muista myös tarkistaa tyhjien Canon-mustekasettien kierrätysvaihtoehdot.

Canonin mattapintaisen valokuvapaperin voi kierrättää tavallisen paperin/pahvin mukana (tarkista aina paikalliset kierrätysohjeet). Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa, jos koristelet mallit tai käytät liimaa, mutta voit etsiä ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, kuten biohajoavaa kimalletta.

”Freddie voi olla melko kovaotteinen”, Paula sanoo. ”Hän saa muovilelut rikki melko helposti, ja se harmittaa, jos olemme käyttäneet niihin rahaa. Koska Creative Parkissa on ilmaisia mallipohjia leluille, ei haittaa, vaikka hän rikkoo ne, varsinkin kun tiedämme, että paperin voi kierrättää.”

Jos et ole vielä tutustunut Creative Parkiin, aloita helpoista malleista ja siirry vähitellen suurempiin ja monimutkaisempiin projekteihin. Voit kierrättää vanhat luomuksesi, kun tarvitset lisää tilaa.

Teksti: Matthew Bowen

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Anna värien loistaa

  Lisää väriä kotiisi näillä kauniilla sateenkaarikäsitöillä.

 • TULOSTUSVINKKEJÄ

  Tulostusvinkkejä kouluun paluuta varten

  Löydä luovia tapoja järjestää kouluvuotta Canonin tulostimella.

 • LUOVIA TIETOISUUSTAITOJA

  Vähennä stressiä

  Stressi on tuttua kaikille, mutta muutama yksinkertainen juttu voi auttaa vähentämään päivittäistä painetta.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Tee dinosaurusaiheinen sisustus Creative Parkin avulla

  Sisusta lastenhuone edullisesti esihistoriallisilla paperikoristeilla.