LUOVAA TULOSTUSTA

Tutustu taidepaperitöiden maailmaan Canonin Creative Parkin avulla

Katso, miten lahjakas taiteilija nostaa Canonin Creative Parkin kuningaskalastaja-mallipohjan uudelle tasolle Canon PIXMA -tulostimella.
Kirkasvärinen paperista tehty kuningaskalastaja istuu henkilön kädessä. Taustalla näkyy kasveja ja maalauksia.

Canon Creative Parkista löytyy paperitöiden pohjaksi tuhansia ideoita ja malleja aina arkkitehtuurista vuodenaikojen mukaisiin sisustusideoihin.. Valitse mieleisesi malli ja noudata ohjeita. Niin helppoa se on. Mutta entä jos haluatkin nostaa rimaa? Siinä tapauksessa Paper & Wood -sivuston kekseliäs taiteilija ja kuvittaja Zack McLaughlin ojentaa auttavan kätensä.

Zack on ollut pitkään innostunut luonnosta ja erityisesti lintujen tarkkailemisesta sekä niiden valokuvaamisesta Canon EOS 90D -kameralla. Hän on luonut installaatioita kuuluisille tavarataloille, museoille ja jopa Sir David Attenboroughille. Zackin kiinnostus yksityiskohtiin erottaa hänet muista, ja hänen ihailunsa luontoa kohtaan näkyy kaikissa hänen luomissaan töissä.

Näin ollen ei olekaan yllättävää, että lintuharrastaja Zack valitsi aiheekseen kuningaskalastajan, kun hän otti 3D-paperihaasteen vastaan.

Aloittaminen

Työtasolla avoimen kannettavan tietokoneen vieressä oleva Canon PIXMA -tulostin tulostaa Canon Creative Parkin mallipohjaa, joka näkyy kannettavan tietokoneen näytöllä.

Aikuisille tarkoitetut 3D-paperiaskartelutyöt voivat olla sekä haastavia että palkitsevia, ja Canon Creative Park on täynnä paperityöideoita, joihin voit uppoutua.

Pöydän ylle nojautuva mies leikkaa varovasti veitsellä irti malleja leikkausmatolla olevista paperiarkeista.

Paperiaskartelu voi olla erinomainen tapa uppoutua luovaan tekemiseen, kun tulostat, leikkaat ja kokoat malleja. ”Olen aika hyvä keskittymään, ja monta tuntia myöhemmin huomaan olevani todella nälkäinen tai janoinen. Tekemiseen uppoutuu kunnolla.” Zack sanoo. ”Minulla on aina radio päällä, tai kuuntelen fantasiaäänikirjaa. Olen läpikotaisin nörtti.”

Mikä tahansa luova prosessi pitäisi aloittaa havainnoimalla ja valmistautumalla. Paikallisilla soilla liikkuessaan Zack oli nähnyt ja kuvannut kuningaskalastajia. ”Tykkään liikkua ulkona ja valokuvata luonnossa etenkin aamun hiljaisina ja varhaisina hetkinä, ja keskittyä pelkästään hetken rauhallisuuteen”, Zack sanoo. ”Haluan siirtää tuon saman tunteen sisätiloihin.”

Valmistautuessaan luomaan jotakin Zack tutkii omien kuviensa lisäksi usein kirjoja ja verkosta löytyviä piirroksia. Valittuaan kuningaskalastaja-mallipohjan Canon Creative Parkista – joka on saatavilla niin älypuhelimen sovelluksena kuin verkkosivustonakin – hän tulosti sen ja muita kuvia innoituksen pohjaksi Canon PIXMA TS5350a -sarjan tulostimella.

Varmistaakseen täydellisen lopputuloksen tarkkoine väreineen ja ääriviivoineen, Zack teki tulostimelle nopean ja helpon huollon käymällä sen asetuksista läpi kaikki tarvittavat suutintarkistukset. Tilaksi hän vaihtoi luonnos- tai vakiotilan sijaan parhaan laadun. Kun tämä oli hoidettu, tuli aika heittäytyä luovaksi.

”Tykkään haasteesta, jossa voi käyttää paperin kaltaista materiaalia ja jäljitellä luonnossa esiintyvää kauneutta”, Zack sanoo. ”Paperista voi tehdä vaikka mitä, esimerkiksi kohokuviointeja, mihin Canon Matte Photo Paper on aivan täydellinen materiaali. Kaikki paperi on hieman joustavaa, joten painamalla sitä syntyy painauma. Ihmiset ajattelevat paperin olevan tasaista, joten on siistiä käyttää sitä johonkin muuhun. Paperi tarjoaa paljon mahdollisuuksia!”

Suunnittelu ja toteutus

Paperista askarreltavan kuningaskalastajan mallipohjan eri osia pöydällä saksien vieressä. Jotkin osista on koottu ja osa niistä on vielä kesken.

Zack opiskeli kuvittamista ja kuvitti lastenkirjoja vuosia ennen kuin huomasi, että 3D-työt vetivät häntä puoleensa. ”On hassua, että nykyään en kuvita paljoakaan, teen vain 3D-juttuja”, hän sanoo. ”Nuorempana en koskaan haaveillut tekeväni mitään tällaista. En ajatellut sen olevan edes mahdollista.”

Käsipari leikkaa saksilla paperihöyhentä.

”Teen ison kasan sulkia, mutta se menee aina vähän arvailuksi”, Zack sanoo. ”Kun ajattelen olevani valmis, tajuan, että tarvitsen niitä muutaman lisää. Kun aloitan, olen valmistautunut aika hyvin, mutta joskus tilanne voi muuttua vähän sekasortoiseksi.”

Sekään ei yllättänyt, että Canon Creative Parkin tavallisen kuningaskalastaja-mallipohjan tekeminen oli Zackille helppoa. Hän lisäsi pari persoonallista yksityiskohtaa, jotka auttoivat häntä herättämään paperilinnut eloon haluamallaan tavalla.

”Pyrin aina tekemään malleistani realistisia”, hän selittää. ”Juju on yksityiskohdissa – vasta kun lintuja katsoo aivan läheltä, tajuaa, miten ne on tehty.”

Tulostettuaan kaikki kaksiulotteiset osat ja leikattuaan ne irti veitsellä Zack lisäsi paperihöyhenet ennen kuin liitti palat yhteen. Zack leikkasi 160 g/m²:n teksturoidusta värillisestä paperista tavallisen muotoisen lehden ja piti sitä sormensa ja peukalonsa välissä. Hän piti saksia toisen sormen päällä ja leikkasi reunoja pitkin hapsuttaen jokaisen palan. Hän tekee tämän erittäin taitavasti kaikissa projekteissaan. ”En ole koskaan saanut haavaa”, hän sanoo. ”Minulla on turvasormi takana niin, että tunnen, missä terä kulloinkin on.”

Zack arvioi käyttäneensä kuningaskalastajaan noin 400 paperihöyhentä. Hän neuvoo aloittamaan aina pyrstöstä ja etenemään sitten kerroksittain ylöspäin. Zack lisäsi ylimääräisiä höyheniä, joten nokasta ja jaloista piti tehdä noin 10 prosenttia suurempia, jotta mittasuhteet pysyisivät oikeanlaisina.

Silmää yksityiskohdille

Henkilö pitelee kädessään paperista kuningaskalastajaa samalla kun hän maalaa toisella kädellään linnun päätä ohuella siveltimellä.

”Käytän akryylimaaleja ja laimennan niitä, minkä jälkeen vahvistan värejä käyttämällä paksumpaa maalikerrosta”, Zack sanoo. ”Tykkään käyttää sateenkaaren väreissä kimaltelevia maaleja, jotka sopivat hyvin lintujen tekstuuriin.”

Kun lintu oli saanut höyhenensä ja kaikki oli liimattu ja kuivunut, Zack lisäsi yksityiskohtia käyttämällä akryylimaaleja. ”Onneksi Creative Park -mallit ovat todella yksityiskohtaisia, sillä siitä oli paljon apua linnun värittämisessä”, hän sanoo.

Maalaamisen jälkeen hän lakkasi nokan, jotta se näyttäisi kiiltävältä ja todenmukaiselta. Lisäksi hän teki kuningaskalastajan silmistä realistisemmat maalaamiensa akryylipallojen avulla. Seuraavaksi hän teki toisesta mallipohjasta vilkkuluomen niin, että silmät näyttivät hieman upotetuilta.

Zackille askarteleminen ja luominen ovat meditatiivisia. ”Sitä vain unohtaa kaiken muun maailmassa, myös silloin, kun kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan”, hän sanoo. ”Kaikki muut elämän murheet häipyvät ajatuksista. Näytöt eivät pääse häiritsemään, kun käyttää käsiään. Askartelussa käytetään tuntoaistia, ja kaikki muu lakkaa olemasta.”

Lopputulos

Valmis paperista tehty kuningaskalastaja istuu oksalla lasikuvussa, joka on pöydällä ruukkukasvin vieressä.

Neljä päivää kestäneestä kuningaskalastajaprojektista tuli Zackille rakas, kuten kaikista hänen projekteistaan. ”Ajattelen vain lopputulosta ja haluan saada siitä juuri oikeanlaisen”, hän sanoo.

Kun lintu oli melkein valmis, Zack teki vielä pari viime hetken viilausta ja esimerkiksi käänsi linnun päätä hieman alaspäin niin, että näytti siltä kuin se olisi valmis syöksähtämään pahaa aavistamattoman kalan kimppuun. Lopulta Zack päätti laittaa linnun esille oksan päälle lasikuvun sisään. ”Kiinnitin pohjaan metallilangan ja tein pinnan muovailuvahan ja hammastikun avulla ennen linnun maalaamista”, hän selittää.

Monille Zackin töitä näkeville hänen tekemänsä linnut saattavat olla ainoa tapa päästä niiden lähelle ja tutkia niitä. ”Haluan auttaa ihmisiä tiedostamaan luonnon ja arvostamaan sitä. Pyrin tuomaan luonnon sisätiloihin, mutta jättämään oikean luonnon kuitenkin omaan rauhaansa. Töitäni on aiemmin verrattu vegaaniseen eläinten täyttämiseen”, hän vitsailee.

Jos innostuit Zackin kauniista paperitöistä, kannattaa lähteä kokeilemaan askartelua jollakin Canon Creative Parkin mallilla! Muista jakaa luomuksesi somepalveluissa aihetunnisteella #MadeWithPIXMA.

Teksti: Natalya Paul

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit