Eläinten ja lintujen kuvaaminen niiden luonnollisessa elinympäristössä voi olla sekä haastavaa että palkitsevaa. Linnut ovat erityisen arvaamattomia ja voivat paeta heti, kun havaitsevat pientäkin liikettä, mutta ne ovat myös kiehtovia kuvauskohteita.
Miten lintukuvaus saadaan toimimaan? Kärsivällisyys, sinnikkyys ja perusymmärrys lintujen käyttäytymistä kohtaan ovat kaikki tärkeitä, samoin kuin näiden suhteellisen pienten, nopealiikkeisten olentojen kuvaamiseen tarvittavat varusteet.
Luontokuvaaja Aaron Sterling on seurannut ja valokuvannut lintuja niin kauan kuin muistaa. Jutussa hän jakaa vihjeitä lintujen kuvaamiseen niitä häiritsemättä sekä ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valittaessa kameroita ja objektiiveja lintukuvausmatkalle.
Huippuvihjeet ja paras varustus: lintukuvauksen aloittaminen
Tunne paikat ja tiedä, mitä etsiä
Tärkeintä on saapua valittuun paikkaan ajoissa, Aaron sanoo. ”Etsi paikka, jossa eläimet ovat tottuneet näkemään ihmisiä niin, että ne eivät ole niin arkoja kuin muuten voisivat olla”, hän ehdottaa. ”Jos olet aloittelija, lähde luonnonsuojelualueelle ja totuttele siihen ympäristöön.”
Piilosta kuvaaminen on ehdoton ratkaisu, joka ei pelota kohdetta. ”Itse käytän pientä maastokuvioista telttaa, jossa on reikiä”, hän jatkaa. ”Istuin vain siinä ja olen kärsivällinen. Mitä enemmän aikaa viettää ulkona, sitä paremmin saa käsityksen siitä, mikä on hyvä paikka.”
Jos et pääse luonnonsuojelualueelle, voit kuvata lintuja lähipuistossa tai vaikka puutarhassa. ”Asenna lintulauta”, Aaron neuvoo. ”Lintulaudat ovat aivan loistavia, koska ne vetävät puoleensa erilaisia lintuja. Kiinnitä lintulautaan pieni tikku niin, että se näyttää luonnolliselta, jolloin linnut istahtavat sille. Jo tämä saa tilanteen näyttämään siltä kuin et olisi muuta tehnytkään.” Leiki rajauksella niin, että lintulauta ei tule mukaan lopulliseen otokseen.
Vaihteleviin sääolosuhteisiin on sopeuduttava ja valokuvauksen perusperiaatteet on tunnettava. ”Opettele kaikki mahdollinen suljinajasta, aukosta, ISO-herkkyydestä ja siitä, mikä sopii parhaiten haluamasi kuvan tyyppiin", Aaron sanoo.
Myös kuvauksen kohde on tunnettava, mutta tämän ei tarvitse olla pelottavaa. ”Mitä enemmän lintuja seuraa, sitä enemmän haluaa tietää lisää”, Aaron sanoo. ”Vähitellen alkaa tunnistaa lintujen kutsuja ja oppii, että pienemmät linnut viihtyvät usein pensaissa, kun taas petolinnut istuvat mieluummin korkeiden puiden latvoissa.”
Kameran ominaisuudet, joihin kannattaa kiinnittää huomiota lintuja kuvattaessa
Paino ja liikuteltavuus
Jos aikomus on olla jaloillaan koko päivän, varusteiden on oltava helposti mukana kuljetettavia. Canon PowerShot ZOOM, taskukokoinen superzoomilla varustettu monokulaarikamera, sopii loistavasti lintukuvaukseen, koska sillä voi ottaa 12,1 megapikselin still-kuvia ja liikkuvaa Full HD -kuvaa. Sen pienikokoinen runko vähentää lintujen pelästyttämisen vaaraa, ja siinä on kolmiportainen, polttoväleiltään 100:n, 400:n ja 800 mm:n zoom, joten kuva-alaan saa mahtumaan enemmän kohdetta. PowerShot ZOOM on myös täysautomaattinen, joten kuvaajan ei tarvitse käyttää aikaa asetusten muuttamiseen.
Aaron kokeili Canon PowerShot ZOOM -kameraa Christopher Cadbury Wetland Reserve -luonnonsuojelualueella Birminghamin laitamilla Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja piti tavasta, jolla kameran saattoi vain sujauttaa taskuun ja vetää taas ulos heti, kun lintu tuli näkyviin. ”Hihna on hyvä, koska sen avulla kamera kulkee mukavasti mukana”, hän sanoo. ”Eikä tarvitse pelätä, että se lipeää käsistä, varsinkin, kun on kiire.”
Jos haluat kameran, jossa on vaihdettava objektiivi, 24,2 megapikselin Canon EOS R50 on pieni ja huomaamaton – ja painaa vain 375 g.
Nopea, äänetön kuvaaminen
Sarjakuvaustila on todennäköisesti paras tapa kuvata liikkuvia kohteita, mm. lintuja, nopeasti. Canon EOS R50 tallentaa nopeudella 12 kuvaa/s (elektronisella sulkimella 15 kuvaa/s), kun taas EOS R10 pystyy ottamaan jatkuvia sarjoja jopa 15 kuvaa/s (elektronisella sulkimella 23 kuvaa/s).
Koska kohdetta ei haluta häiritä, on syytä pitää mahdollisimman vähän ääntä. Kun halutaan saada lähikuva, kannattaa valita kamera, jossa on äänetön elektroninen suljintila, jolla kuvan voi ottaa ilman ääntä.
RAW-sarjakuvaustila esikuvauksella, joka löytyy mm. Canon EOS R7:stä, on myös käyttökelpoinen ominaisuus ennakoimattomien kohteiden kuvaamisessa. Kamera alkaa ottaa RAW-kuvia, kun laukaisin painetaan puoliväliin, ja kun laukaisin painetaan pohjaan, kuvat tallentuvat puskuriin, mitä jatkuu enintään puolen sekunnin ajan. ”Lintuja kuvattaessa tämä on aivan olennaista, koska kuvaaja ei koskaan tiedä, milloin ne lentävät pois”, Aaron selittää.
Loistava tapa kuvata lintuja kotioloissaan on asettaa kamera jalustalle lintujen ruokintapaikan lähelle, asettua itse pois näkyvistä ja kuvata etäältä. Monissa Canonin kameroissa on Wi-Fi-yhteys, ja kaikissa EOS R -järjestelmän kameroissa on myös Bluetooth. Canon Camera Connect -sovelluksella voi hallita useita asetuksia ja laukaista suljin suoraan älypuhelimesta tai tabletista. Kaikkien EOS-kameroiden aloitusohjelmistopakettiin kuuluva Canonin EOS Utility -ohjelmisto mahdollistaa myös kameran ohjaamisen tietokoneelta samoin kuin kuvien näyttämisen suurella näytöllä.
Automaattitarkennus liikkuviin kohteisiin ja automaattitarkennus eläinten silmiin
EOS R -järjestelmän kameroista, kuten EOS R50:stä ja EOS R10:stä löytyvä Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennus toimii yhdessä DIGIC X -suorittimen kanssa ja mahdollistaa nopealiikkeisen kohteen seurannan, jolloin kuvaaja pystyy tarkentamaan liikkuvaan lintuun välittömästi. Automaattitarkennus eläinten silmiin on yksi monista kehittyneistä automaattitarkennukseen liittyvistä ominaisuuksista, jotka on suunniteltu auttamaan terävien kuvien ottamisessa lentävistä linnuista. Automaattitarkennus etsii kuva-alasta lintuja, priorisoi ne jäljitettäviksi kohteiksi ja lukitsee tarkennuksen silmiin, jos lintu löytyy. Näin ollen kuvaaja saa tarkennuksen kohdalleen ottaessaan kuvaa liikkuvasta linnusta.
Kuvaaminen heikossa valaistuksessa
Monet linnut – kuten pöllöt – liikkuvat vain öisin tai aikaisin aamulla, kun valaistusolosuhteet eivät ole valokuvaamisen kannalta parhaat mahdolliset. 24,2 megapikselin Canon EOS R10:ssä on -4 EV:n hämärätarkennus, ja sen maksimiherkkyys – ISO 32 000, joka on laajennettavissa ISO 51 200:aan – riittää kuvaamisen vaikka kuunvalossa.
Lintukuvauksessa objektiivin suhteen huomioitavaa
Linnut ovat tavallisesti pienempiä ja vaikeammin lähestyttäviä kuin muut villieläimet, joten niiden kuvaamiseen tarvitaan pitempi polttoväli. Canon RF 600mm F11 IS STM – joka on Aaronin lintujen kuvaamisessa suosima polttoväli – on kevyt superteleobjektiivi, jonka avulla kuva-alan saa täyteen kauniita yksityiskohtia. Siinä on myös viiden aukon optinen kuvanvakain (IS), joka auttaa ehkäisemään kameran tärinästä johtuvaa epäterävyyttä.
Zoom-objektiivit tarjoavat enemmän rajausmahdollisuuksia, joten niillä voi siirtyä tiiviisti rajatuista kuvista laajempiin otoksiin, joissa linnut saa kuvaan omassa ympäristössään. Tehokkaan zoomausalueen (vastaa täyden kennokoon kameroissa 29–240 mm:iä) Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM on pienikokoinen, kevyt ja hiljainen, ja siinä on 4,5 aukon optinen kuvanvakain. Toinen pienikokoinen zoom, joka polttovälialueeltaan sopii lintukuvaukseen, on Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Sen 7-lamellinen lähes pyöreä aukko luo epätarkoille alueille miellyttävän ilmeen ja parantaa kuvien tehoa eristämällä kohteen. Lue lisää Canonin oppaasta, joka käsittelee parhaita luontokuvaukseen sopivia lähtötason objektiiveja.
Eikä lintukuvaukseen tarvitse erikoistua pitääkseen siitä. Sitä voi huoletta kokeilla. ”Lintujen seuraaminen voi tosin olla koukuttavaa”, Aaron sanoo. ”Siinä on joitain samaa kuin videopelissä, jossa yhden tason selvitettyään haluaa heti siirtyä seuraavalle. Näet yhden linnun, minkä jälkeen haluat nähdä toisen ja taas toisen. Käyttämällä tilaisuuden saada yhteys luontoon oppii arvostamaan enemmän sitä, miten kaunista täällä on. On myös muistettava, että lintujen seuraaminen on etuoikeus.”
Kirjoittanut Nikita Achanta
Vastaavat tuotteet
-
PowerShot ZOOM
Kompakti PowerShot-kamera sopii täydellisesti upeiden perhe- ja luontokuvien ottamiseen 100 mm:n ja 400 mm:n2 polttovälillä tai digitaalisesti laajennetulla 800 mm:n polttovälillä. -
EOS R50
Tällä peilittömällä EOS R -kameralla voit ottaa teräviä valokuvia, kuvata upeita 4K-videoita ja striimata sisältöä somepalveluihin. Kaikki yhdessä laitteessa. -
EOS R10
APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla. -
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun. -
RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM
Tällä kevyellä ja monipuolisella APS-C-telezoom-objektiivilla pääset lähemmäs kohdetta. Ihanteellinen valinta matka- ja urheilukuvaukseen sekä perheenjäsenten ja lemmikkien kuvaamiseen. -
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Monipuolinen, kompakti ja kevyt RF 100–400mm -zoom ja 5,5 askeleen kuvanvakain tekevät kuvaamisesta kevyttä ja monipuolista. -
RF 600mm F11 IS STM
Edistyksellinen superteleobjektiivi on kompakti ja kevyt. Se sopii erinomaisesti vaikkapa luonto- ja matkakuvaukseen. -
RF 800mm F11 IS STM
Pienikokoinen, kevyt ja tehokas superteleobjektiivi sopii erityisesti luontokuvaajille, jotka haluavat kuvata tarkasti kaukanakin olevia kohteita.