OSTAJAN OPAS

Parhaat perustason Canon-objektiivit luontokuvaukseen

Oletko aloittelemassa luontokuvausta? Ota vaikuttavia kuvia villieläimistä ja linnuista näillä Canonin kiinteäpolttovälisillä ja zoom-objektiiveilla.
Canon Camera
Villieläimien ja lintujen kuvaaminen niiden luonnollisessa ympäristössä vaatii eläinten käyttäytymisen ymmärtämistä, kenttätyötaitoja, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Noiden kaikkien lisäksi tarvitset teleobjektiivin, jotta saat otettua kunnollisia kuvia.

Onneksi pääset luontokuvauksen alkuun ilman kalliita ammattilaisvälineitä. Saatavilla on runsaasti kevyitä, tehokkaita luontokuvausobjektiiveja kompakteihin EOS M -kameramalleihin, täyden kennokoon peilittömien EOS R System -kameroiden edistykselliset automaattitarkennus- ja ISO-ominaisuudet sekä uusimmat EOS-järjestelmäkamerat.
Siluettikuva kolmesta kauriista kultaisessa valossa kylpeviä pilviä vasten.

Zoom-objektiivit tarjoavat enemmän rajausmahdollisuuksia, joten voit siirtyä tiiviisti rajatuista kuvista laajempiin otoksiin, joissa voit ikuistaa eläimet ympäristössään. Tämä kuva otettiin APS-C-kennolla varustetulla kameralla 187 mm:n polttovälillä. Se vastaa 35 mm:n filmin polttoväliä 299 mm. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF 70-300mm f/4.5-6 IS II USM -objektiivilla (1/2500 s, f/5.6 ja ISO 800). © Ben Hall

Lähikuva värikkäästä papukaijasta, jonka pää on vihreä, siivet vihreä-siniset ja vatsa kirkkaanoranssi.

Teleobjektiiveilla saat tarkkoja kuvia eläimistä, joita et pysty lähestymään, koska ne ovat vaarallisia tai et halua häiritä niitä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla (1/350 s, f/11 ja ISO 1600).

Tarvitaanko luontokuvaukseen teleobjektiivin?
Ei aina. Joskus on mahdollista käyttää laajakulmaobjektiivia – eli objektiivia, jonka polttoväli on enintään 35 mm – villielämien kuvaamiseen luonnollisessa ympäristössään, mutta silloin on päästävä kohteiden lähelle. Vaikuttavien luontokuvien ottamiseen tarvitaan tavallisesti teleobjektiivi (polttoväli vähintään 85 mm) tai superteleobjektiivi (vähintään 300 mm). Tällaisilla objektiiveilla saa kapeamman kuva-alan – vain kapean siivun edessä olevasta näkymästä – jolloin kaukana olevat eläimet näyttävät kuvissa suurilta.

Pitäisikö luontokuvauksessa käyttää zoom- vai kiinteäpolttovälistä objektiivia?
Telezoom-objektiivit ovat monipuolisempia, koska kuvaa voi rajata vaihtamatta paikkaa tai objektiivia. Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on vain yksi polttoväli, mutta ne ovat tavallisesti kevyempiä kuin vastaavat zoom-objektiivit. Saatavilla on myös pitempiä polttovälejä, jolloin luonnon kuvaaminen vielä kauempaa on mahdollista silloinkin, kun zoom-objektiivin ulottuvuus ei enää riitä.
Kanadanhanhi ui tyynessä vedessä.

Uraauurtava EOS R -järjestelmä mahdollistaa objektiivien innovatiivisen ja kevyen rakenteen. Esimerkiksi Canon RF 800mm F11 IS STM painaa 1 260 g ja on sisäänvetäytyneenä 281,8 mm pitkä, minkä ansiosta se on helppo ottaa mukaan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla (1/500 s, f/11 ja ISO 1250). © Ben Hall

Komeasarvinen kauris seisoo vihreällä niityllä katsoen kameraan pää pystyssä.

Zoom-objektiivi tarjoaa joustavuutta kuvan sommitteluun, jotta voit ikuistaa hetken myös silloin, kun sinulla ei ole aikaa vaihtaa objektiivia. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 70-300mm f/4.5-6 IS II STM -objektiivilla 300 mm:n polttovälillä, joka vastaa 35 mm:n filmin polttoväliä 480 mm (1/500 s, f/5.6 ja ISO 400). © Ben Hall

Mitkä polttovälit sopivat parhaiten eläinten kuvaamiseen?

Linnut ovat tavallisesti pienempiä ja vaikeammin lähestyttäviä kuin muut villieläimet, joten niiden kuvaamiseen tarvitaan pitempi polttoväli. Siinä missä isoista nisäkkäistä voi saada vaikuttavia kuvia 300 tai 400 mm:n objektiivilla, joidenkin lintujen kuvaaminen voi vaatia 500, 600 tai jopa 800 mm:n objektiivin.

Kameran kennon koko voi auttaa. Peilittömien EOS M -kameroiden ja APS-C EOS -järjestelmäkameroiden APS-C-kennot ovat pienempiä kuin täysikokoiset kennot, eli ne rajaavat objektiivista tulevaa kuvaa, jolloin kohde täyttää isomman osan kuvaruutua. Rajauskerroin on 1,6-kertainen, mikä tarkoittaa sitä, että jos käytät APS-C-kennokoon kamerassa täyden kennokoon kameraan tarkoitettua EF-objektiivia, lisäät objektiivin ulottuvuutta 1,6-kertaisesti. Esimerkiksi Canon EOS 250D -kameran 400 mm:n EF-objektiivin näkymä vastaa täyden kennokoon kameraa, jossa on 640 mm:n objektiivi (400 x 1,6). Objektiivin muut ominaisuudet pysyvät ennallaan, mutta suuremmilla kennoilla on taipumus kapeampaan syväterävyyteen, mistä seuraa taustan pehmennystä.
A male photographer in a green waterproof jacket crouches down to look through the viewfinder of a camera paired with a long lens with a camouflage cover.

Mitkä ominaisuudet ovat tärkeitä valittaessa objektiivia luontokuvaukseen?

Pitkäpolttovälisiä objektiiveja voi olla vaikea pitää vakaana. Siihen voi auttaa kiinteä optinen kuvanvakain (IS), joka korjaa kameran tärähtämisestä johtuvaa sumeutta. Tehokas tarkennusmoottori auttaa nopeasti liikkuvien eläimien seuraamisessa, ja mitä hiljaisempaa sen toiminta on, sitä harvemmin eläimet pelästyvät ja karkaavat kuvasta. Suurempi enimmäisaukko (pienempi f-luku) tarkoittaa sitä, että objektiivi voi päästää enemmän valoa kameraan, mistä voi olla apua kuvattaessa nopeasti liikkuvia eläimiä heikossa valaistuksessa. Lopuksi on syytä kiinnittää huomiota objektiivin kokoon ja painoon, koska otat todennäköisemmin mukaasi pienikokoisen, kevyen objektiivin ja siten hyödynnät kaikki luontokuvausmahdollisuudet.

Epäterävyys ei ole aina paha asia, kuten luontokuvauksen ammattilainen Ben Hall kertoo videollaan luovasta lähestymisestä abstraktiin luontokuvaukseen*.

Mitkä ovat parhaat Canonin objektiivit luontokuvaukseen?

Tässä on valikoima helppokäyttöisiä kiinteäpolttovälisiä ja zoom-objektiiveja, joilla saa laadukkaita kuvia eläimistä.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

CANON RF 100-400mm F5.6-8 IS USM sopii erinomaisesti luontokuvaukseen

Polttovälin kaksinkertaistaminen – esimerkiksi 200 mm:stä 400 mm:iin – saa eläimet ja linnut näyttämään kuvassa tuplasti suuremmilta, joten kohteesi erottuu paremmin. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm, 1/40 s, f/8 ja ISO 800). © Ben Hall

Pienisarvinen kauris seisoo saniaisten keskellä vehreässä metsässä.

Teleobjektiivin tarjoama kapea kuvakulma auttaa valitsemaan pehmeän taustan, jota vasten eläin erottuu täydellisesti. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (373 mm, 1/50 s, f/8 ja ISO 1250). © Ben Hall

Canonin EOS R -järjestelmäkameroiden RF-objektiivien suunnittelussa on tehty useita innovaatioita, eikä RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ole poikkeus. Se on kevyempi kuin Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS II USM, mutta sen ulottuvuus on pitempi, ja sitä voi vielä parantaa RF-polttovälin muuttajilla. Sen etuna on 5,5 askelen kuvanvakain, jolla saa terävämpiä kuvia käsivaralta kuvatessa (kuten edellä). Siinä on Nano USM -tarkennustekniikka, jonka automaattitarkennus on nopeaa ja hiljaista, eikä se pelota kohteita karkuun.

Canon RF 800mm F11 IS STM

Pisin saatavilla oleva RF-objektiivi RF 800mm F11 IS STM avaa sinulle polun vaikuttaviin luontokuviin, kuvaatpa sitten suurriistaa tai lintuja takapihallasi. Käytä objektiivissa vielä Canon Extender RF 1.4x- tai Canon Extender RF 2x -polttovälinmuuttajaa, ja ulottuvuus paranee entisestään – jälkimmäisellä jopa 1 600 mm:iin. EOS R -järjestelmäkamerat voivat tarkentaa automaattisti jopa näin pitkällä polttovälillä.

Objektiiviksi, jonka ulottuvuus on niin pitkä, RF 800mm F11 IS STM on yllättävän pieni ja kevyt, ja siinä on 4 askelen optinen kuvanvakain, joka parantaa käsivaralta otettujen kuvien ja videoiden tarkkuutta.
Jänis pellolla sumeaa taustaa vasten, toisen korvan suonet näkyvät auringonvalossa.

RF 800mm F11 IS STM- ja muiden teleobjektiivien pitkä ulottuvuus mahdollistaa arkojen eläinten kuvaamisen niitä pelästyttämättä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/11 ja ISO 500). © Ben Hall

Valpas puoliapina istuu kalliolla. Takana näkyy kallioluolan aukkoja.

Teleobjektiivit, joissa on pieni valovoima (kuten f/5.6 tai f/11), kulkevat helposti mukana ja ovat edullisempia kuin objektiivit, joissa on suuri valovoima (pienempi f-luku). Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla (1/400 s, f/11 ja ISO 1600).

Canon RF 600mm F11 IS STM

Canon RF 800mm F11 IS STM sopii erityisesti lintujen kuvaamiseen. RF 600mm F11 IS STM on enemmänkin yleiskäyttöön ja sekä lintujen että suurempien eläinten kuvaamiseen sopiva superteleobjektiivi. Se on ominaisuuksiltaan RF 800mm -objektiivin kaltainen. Siinä on lamelliton f/11-aukko, jolla saa aikaan miellyttävän taustan pehmennyksen, ja STM-moottori, jolloin automaattitarkennus on lähes äänetöntä, ja sen kanssa voi käyttää Canon Extender RF 1.4x- (840 mm:n polttoväli) ja Canon Extender RF 2x -polttovälinlaajentajaa (1 200 mm:n polttoväli). Lyhimmillään alle 20 cm:n pituinen objektiivi on monipuolinen superteleobjektiivi, jonka voit ottaa mukaan kaikkialle.

Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM

Sorsa kuvattuna vedenpinnan tasolta, vesipisaroita tippuu nokasta.

Monipuolinen Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM -objektiivi on yhteensopiva sekä täyden kennokoon että APS-C EOS -järjestelmäkameroiden kanssa, ja sitä voi käyttää myös EOS R -järjestelmäkameroiden ja EOS M -sarjan kameroiden kanssa sovittimen avulla. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 70-300mm f/4-5.6 IS II STM -objektiivilla 267 mm:n polttovälillä, joka vastaa 35 mm:n filmin polttoväliä 427 mm (1/320 s, f/5.6 ja ISO 640). © Ben Hall

Tämän zoom-objektiivin polttovälialue on 70–300 mm. Se on klassinen aloittelijan luontokuvausobjektiivi, jolla suurienkin eläinten rajaaminen kuvaan käy joustavasti. Jos haluat vielä lähemmäs, kiinnitä EF 70-300 IS f/4-5.6 IS II USM -objektiivi Canon EOS -järjestelmäkameraan, jossa on APS-C-kenno (esimerkiksi Canon EOS 850D, EOS 250D tai EOS 90D), ja voit hyödyntää pienemmän kennon suurennusominaisuudesta, jolloin ulottuvuus vastaa 112–480 mm:iä.

710 g:n painoinen ja 14,55 cm:n pituinen objektiivi kulkee mukana kaikkialle, ja sen 4 askelen kuvanvakain auttaa vähentämään kameran tärähtämisen aiheuttamaa epätarkkuutta.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Nokikana ui tyynessä joessa.

Monipuolinen EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivi on kevyt ja pienikokoinen, joten se on helppo ottaa mukaan minne tahansa. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla 250 mm:n polttovälillä, joka vastaa 35 mm:n filmin polttoväliä 400 mm (1/400 s, f/5.6 ja ISO 800). © Ben Hall

Kaksi joutsenta ui tyynessä vedessä.

EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla pääset lähemmäksi kaukana olevia eläimiä ja voit kuvata kohdettasi sulavasti ja hiljaisesti sitä häiritsemättä. STM-tarkennus on niin hiljaista, että kameran mikrofoni tuskin poimii sen ääntä. Kuva on otettu Canon EOS 850D -kameralla ja Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla 200 mm:n polttovälillä, joka vastaa 35 mm:n filmin polttoväliä 320 mm (1/4000 s, f/5.6 ja ISO 800). © Ben Hall

Jos etsit telezoom-objektiivia kameran mukana toimitetun 18–55 mm:n objektiivin kaveriksi, tämä on hyvä valinta. APS-C-kennolla varustettuihin EOS-järjestelmäkameroihin, kuten Canon EOS 2000D- ja EOS 4000D -kameroihin, suunnitellulla EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla saat kuvan, joka vastaa täysikokoisella kennolla varustetun kameran 88–400 mm:n objektiivin kuva-alaa. Se on pieni, kevyt ja kulkee kätevästi mukana niin eläintarhassa kuin kentälläkin.

Canon EF-M 55-200mm f/4-5.6 IS STM

Värikäs papukaija oksalla, taustalla lehteviä puita.

EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivin käsin säädettävä tarkennusrengas mahdollistaa nopeat ja vaivattomat säädöt tarkennukseen ja on ihanteellinen vaikuttavien muotokuvien ja yksityiskohtien kuvaamiseen. Kuva on otettu Canon EOS M2 -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS M6 Mark II) ja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (200 mm, 1/6 s, f/8 ja ISO 100).

Tämän peilittömiin EOS M -kameroihin tarkoitetun pienikokoisen telezoom-objektiivin näkymä vastaa täysikokoisella kennolla varustetun kameraa, jossa on 88–320 mm:n objektiivi. EF-M 55-200mm f/4-5.6 IS STM -objektiivissa on 3,5 askelen kuvanvakain, jonka ansiosta voit saada terävämpiä kuvia käsivaralta kuvatessasi. Siinä on STM (Stepping Motor) -askelmoottori, jonka automaattitarkennus toimii tasaisesti ja lähes äänettömästi, mikä on erityisen tarpeellista kuvattaessa videoita luonnossa.

Vaihtoehtoisia luontokuvausobjektiiveja

Vaikka teleobjektiivit ovat ahkerassa käytössä luontokuvauksessa, on olemassa paljon muitakin objektiiveja, joita voi käyttää luovasti kuvattaessa eläimiä.

Esimerkiksi Makro-objektiivit, kuten Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM sopivat erinomaisesti hyönteisten ja muiden pienten luontokappaleiden kuvaamiseen. Niillä pystyy tarkentamaan lähemmäs kuin muilla objektiiveilla, ja saat täytettyä kuva-alan pienellä kohteellasi. Makro-objektiiveilla on useita eri polttovälejä. Pitemmät objektiivit sopivat paremmin luontokuvaukseen, koska voit kuvata lähikuvia kauempaa. Vaikka Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ei olekaan erityinen makro-objektiivi, sen makrosuurennus on lähes puolet luonnollisesta koosta ja tarkennus lyhyelle etäisyydelle vaikuttava. Siitä voi olla hyötyä, jos huomaat äkkiä kuvauskohteen lähellä.

Laajakulmaobjektiivit, kuten Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM ja ultralaajakulmaobjektiivi Canon RF 16mm F2.8 STM, voivat toimia hyvin kuvattaessa eläimen elinympäristöä tai kokonaista lintuparvea tai vaikka vlogia, jossa olet itse kuvassa puhumassa takanasi olevasta luonnosta. Jos käytät kameraa, jossa on Wi-Fi-yhteys, voit itse pysytellä kauempana ja antaa eläimen lähestyä kameraa ja ottaa sitten kuvan ilmaisen Canon Camera Connect -älypuhelinsovelluksen etälaukaisimella.


Teksti: Marcus Hawkins


*Video saatavana vain englanniksi.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Orava katsoo suoraan kohti kameraa ja juoksee maahan pudonneiden lehtien yli.

  LUONTOKUVAUS

  Luontokuvausvinkkejä

  Näillä vinkeillä ja tekniikoilla viet luontokuvasi uudelle tasolle ja saat kaiken irti Canon-kamerastasi ja -objektiiveistasi.

 • Varjossa lepäävä leopardi.

  ELÄINKUVAUS LUONNOSSA

  Voittajista ammattilaisiksi

  Kaksi Young Wildlife Photographer of the Year -voittajaa kertoo, mitä nuorena menestyminen on merkinnyt heille.

 • EOS 90D

  ELÄINKUVAUS LUONNOSSA

  Villieläinten kuvaaminen Canon EOS 90D -kameralla

  Katso Markus Varesvuon upeat luontokuvat – tietysti Canon EOS 90D -kameralla.

 • Lähikuva ruskeasta hyppyhämähäkistä.

  MAKROKUVAUS

  Tutustu hyönteisten salattuun maailmaan

  Pierre Anquet kertoo miten saat tallennettua hyönteisten pienimmätkin yksityiskohdat.