Villieläimien ja lintujen kuvaaminen niiden luonnollisessa ympäristössä vaatii eläinten käyttäytymisen ymmärtämistä, kenttätyötaitoja, kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Noiden kaikkien lisäksi tarvitset teleobjektiivin, jotta saat otettua kunnollisia kuvia.
Onneksi pääset luontokuvauksen alkuun ilman kalliita ammattilaisvälineitä. Tarjolla on useita peilittömien EOS R -kameroiden – kuten Canon EOS R7 ja Canon EOS R10 – kanssa yhteensopivia kiinteän polttovälin objektiiveja ja zoom-objektiiveja, jotka ovat kevyitä ja kompakteja, mutta soveltuvat silti ominaisuuksiltaan luontokuvaukseen.
OSTAJAN OPAS
Parhaat perustason Canon-objektiivit luontokuvaukseen
Tarvitaanko luontokuvaukseen teleobjektiivin?
Ei aina. Joskus on mahdollista käyttää laajakulmaobjektiivia – eli objektiivia, jonka polttoväli on enintään 35 mm – villielämien kuvaamiseen luonnollisessa ympäristössään, mutta silloin on päästävä kohteiden lähelle. Vaikuttavien luontokuvien ottamiseen tarvitaan tavallisesti teleobjektiivi (polttoväli vähintään 85 mm) tai superteleobjektiivi (vähintään 300 mm). Tällaisilla objektiiveilla saa kapeamman kuva-alan – vain kapean siivun edessä olevasta näkymästä – jolloin kaukana olevat eläimet näyttävät kuvissa suurilta.Pitäisikö luontokuvauksessa käyttää zoom- vai kiinteäpolttovälistä objektiivia?
Telezoom-objektiivit ovat monipuolisempia, koska kuvaa voi rajata vaihtamatta paikkaa tai objektiivia. Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on vain yksi polttoväli, mutta ne ovat tavallisesti kevyempiä kuin vastaavat zoom-objektiivit. Saatavilla on myös pitempiä polttovälejä, jolloin luonnon kuvaaminen vielä kauempaa on mahdollista silloinkin, kun zoom-objektiivin ulottuvuus ei enää riitä.Mitkä polttovälit sopivat parhaiten eläinten kuvaamiseen?
Linnut ovat tavallisesti pienempiä ja vaikeammin lähestyttäviä kuin muut villieläimet, joten niiden kuvaamiseen tarvitaan pitempi polttoväli. Siinä missä isoista nisäkkäistä voi saada vaikuttavia kuvia 300 tai 400 mm:n objektiivilla, joidenkin lintujen kuvaaminen voi vaatia 500, 600 tai jopa 800 mm:n objektiivin.
Kameran kennon koko voi auttaa. Peilittömien APS-C-kennolla varustettujen kameroiden, kuten EOS R7 ja EOS R10, kennot ovat pienempiä kuin muiden EOS R -kameroiden – kuten EOS R6 – täysikokoiset kennot. Ne rajaavat objektiivista tulevaa kuvaa, jolloin kohde täyttää isomman osan kuvaruutua. Tämä 1.6-rajauskerroin laajentaa objektiivin ulottuvuutta, joten esimerkiksi RF 50mm F1.8 STM -objektiivi APS-C-kennolla varustetussa kamerassa antaa käyttöösi saman kuvakulman kuin 80 mm:n objektiivi täyden kennokoon kamerassa. Vakiomallinen 100mm-objektiivi puolestaan tarjoaa täyden kennokoon kameran 160 mm:n objektiivia vastaavan kuvakulman. Samat edut ovat tarjolla käytettäessä EF-objektiivia EOS R7- tai EOS R10 -kamerassa EF-EOS R -kiinnityssovittimien avulla.
Miten objektiivi- ja kameratekniikka voi auttaa ottamaan parempia luontokuvia?
Pitkäpolttovälisiä objektiiveja voi olla vaikea pitää vakaana. Siihen voi auttaa kiinteä optinen kuvanvakain (IS), joka korjaa kameran tärähtämisestä johtuvaa sumeutta. EOS R7- ja Canon EOS R6 -kameroissa on lisäksi kameran sisäinen kuvanvakain, joka yhteensopivan objektiivin kanssa tarjoaa jopa 7 askelen kuvanvakautuksen.
Epäterävyys ei ole aina paha asia, kuten luontokuvauksen ammattilainen Ben Hall kertoo videollaan (alla) luovasta lähestymisestä abstraktiin luontokuvaukseen 2.
Tehokas tarkennusmoottori auttaa nopeasti liikkuvien eläimien seuraamisessa, ja mitä hiljaisempaa sen toiminta on, sitä harvemmin eläimet pelästyvät ja karkaavat kuvasta. EOS R -kameroiden RF-kiinnityksen ansiosta kameran ja objektiivin välinen tiedonsiirto on huippunopeaa ja toimii erittäin luotettavasti. Canonin EOS R7-, EOS R10- ja EOS R6 -kameran automaattitarkennus käyttää syväoppimiseen perustuvaa tekoälyä eläimien ja lintujen tunnistamiseen ja seuraamiseen nopeasti ja tehokkaasti. Saat parhaat kuvat nopeasti liikkuvista eläimistä käyttämällä sarjakuvausta. Automaattitarkennuksen seurannalla varustetuilla EOS R7- ja EOS R10 -kameroilla voi ottaa jopa 30 ja 23 kuvaa sekunnissa3.
Suurempi enimmäisaukko (pienempi f-luku) tarkoittaa sitä, että objektiivi voi päästää enemmän valoa kameraan, mistä voi olla apua kuvattaessa nopeasti liikkuvia eläimiä heikossa valaistuksessa. Täyden kennokoon peilittömät kamerat, kuten EOS R6 , toimivat erityisen hyvin tässä tilanteessa.
Kiinnitä huomiota myös objektiivin kokoon ja painoon, koska haluat todennäköisesti mieluiten ottaa mukaasi pienikokoisen ja kevyen objektiivin. Hyvä esimerkki on luontokuvaukseen sopivasta objektiivista on RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, joka painaa vain 300 grammaa, mutta joka tarjoaa käyttöösi tehokkaan 28,8–240 mm:n zoomausalueen.
Mitkä ovat parhaat Canonin objektiivit luontokuvaukseen?
Tässä on valikoima helppokäyttöisiä kiinteäpolttovälisiä ja zoom-objektiiveja, joilla saa laadukkaita kuvia eläimistä.
Paras kompakti perustason RF-objektiivi luontokuvaukseen: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM on yksi ensimmäisistä objektiiveista, jotka on suunniteltu erityisesti APS-C-kennoilla varustettuihin EOS R -kameroiden, kuten EOS R7 ja EOS R10. Objektiivissa on tehokas 8,33-kertainen zoomausalue, joka ulottuu laajakulmasta telekuvaukseen. Tästä voi olla paljon hyötyä, kun kuvaat pölyisessä ympäristössä, tai kun joudut reagoimaan nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, jolloin objektiivin vaihtaminen tarkoittaisi kuvaustilanteen menettämistä.
Kompakti ja kevytrakenteinen objektiivi painaa vain 300 grammaa, mutta tarjoaa silti 1,6-rajauskertoimen, joka saa aikaan tehollisen 28,8–240 mm:n zoomausalueen, joka on tuttu täyden kennokoon kameroista.
Paras perustason RF-zoom-objektiivi luontokuvaukseen: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Canonin EOS R -järjestelmäkameroiden RF-objektiivien suunnittelussa on tehty useita innovaatioita, eikä Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ole poikkeus. Se on kevyempi kuin Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, mutta sen ulottuvuus on pitempi, ja sitä voi vielä parantaa RF-polttovälin muuttajilla. Sen etuna on 5,5 askelen kuvanvakain, jolla saa terävämpiä kuvia käsivaralta kuvatessa. Kuvanvakaus voidaan laajentaa 6 askeleeseen sisäisellä kuvanvakaimella (IBIS) varustetuissa kameroissa, kuten EOS R6 ja EOS R7. Objektiivi hyödyntää huippunopeaa ja lähes äänetöntä Nano USM -automaattitarkennustekniikkaa, joka ei häiritse lähelläkään olevia kuvauskohteita. Objektiivi tuottaa tehokkaan 160–640 mm:n zoomausalueen, kun sitä käytetään EOS R7- ja EOS R10 -kameroissa.
Parhaat perustason RF-superteleobjektiivit luontokuvaukseen: Canon RF 800mm F11 IS STM ja Canon RF 600mm F11 IS STM
RF-sarjan RF 800mm F11 IS STM -objektiivi avaa sinulle polun vaikuttaviin luontokuviin, kuvaatpa sitten suurriistaa tai lintuja takapihallasi. Käytä objektiivissa vielä Canon Extender RF 1.4x- tai Canon Extender RF 2x -polttovälinmuuttajaa, ja ulottuvuus paranee entisestään – jälkimmäisellä jopa 1 600 mm:iin. EOS R -järjestelmäkamerat voivat tarkentaa automaattisti jopa näin pitkällä polttovälillä. Kun objektiivi on kiinnitetty Canon EOS R7- tai Canon EOS R10 -kameraan, saat käyttöösi jopa 1 280 mm:n tehollisen polttovälin, mutta ilman 1,4- tai 2-kertaisen polttovälin muuttajan aiheuttamaa valovoiman vähentymistä.
Objektiiviksi, jonka ulottuvuus on niin pitkä, RF 800mm F11 IS STM on yllättävän pieni ja kevyt, ja siinä on 4 askelen optinen kuvanvakain, joka parantaa käsivaralta otettujen kuvien ja videoiden tarkkuutta.
Canon RF 800mm F11 IS STM sopii erityisesti lintujen kuvaamiseen. RF 600mm F11 IS STM on enemmänkin yleiskäyttöön ja sekä lintujen että suurempien eläinten kuvaamiseen sopiva superteleobjektiivi. Se on ominaisuuksiltaan RF 800mm -objektiivin kaltainen. Siinä on lamelliton f/11-aukko, jolla saa aikaan miellyttävän taustan pehmennyksen, ja STM-moottori, jolloin automaattitarkennus on lähes äänetöntä, ja sen kanssa voi käyttää Canon Extender RF 1.4x- (840 mm:n polttoväli) ja Canon Extender RF 2x -polttovälinlaajentajaa (1 200 mm:n polttoväli). Canon EOS R7- ja Canon EOS R10 -kameroissa saat käyttöösi 960 mm:n polttovälin ilman polttovälin muuttajaa. Lyhimmillään alle 20 cm:n pituinen objektiivi on monipuolinen superteleobjektiivi, jonka voit ottaa mukaan kaikkialle.
Paras perustason EF-objektiivi luontokuvaukseen: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM
Tämän zoom-objektiivin polttovälialue on 70–300 mm. Se on klassinen aloittelijan luontokuvausobjektiivi, jolla suurienkin eläinten rajaaminen kuvaan käy joustavasti. Jos haluat päästä vieläkin lähemmäs, kiinnitä Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM -objektiivi Canon EOS R10- tai Canon EOS R7 -kameraan EF-EOS R -kiinnityssovittimella, niin saat käyttöösi 112–480 mm:n tehollisen zoomausalueen.
Vain 710 gramman painoinen ja 14,55 cm:n pituinen objektiivi kulkee mukana kaikkialle, ja sen 4 askelen kuvanvakain auttaa vähentämään kameran tärähtämisen aiheuttamaa epätarkkuutta.
Paras perustason EF-S-objektiivi luontokuvaukseen: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM
Jos etsit telezoom-objektiivia kameran mukana toimitetun 18–55 mm:n objektiivin kaveriksi, tämä on hyvä valinta. APS-C-kennolla varustettuihin EOS-järjestelmäkameroihin, kuten Canon EOS 90D- ja EOS 850D -kameroihin, suunnitellulla EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM -objektiivilla saat kuvan, joka vastaa täysikokoisella kennolla varustetun kameran 88–400 mm:n objektiivin kuva-alaa. Se on pieni, kevyt ja kulkee kätevästi mukana niin eläintarhassa kuin kentälläkin.
Vaihtoehtoisia luontokuvausobjektiiveja
Vaikka teleobjektiivit ovat ahkerassa käytössä luontokuvauksessa, on olemassa paljon muitakin objektiiveja, joita voi käyttää luovasti kuvattaessa eläimiä.
Makro-objektiivit, kuten Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, sopivat erinomaisesti hyönteisten ja muiden pienten luontokappaleiden kuvaamiseen. Vaikka Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM ei olekaan erityinen makro-objektiivi, sen makrosuurennus on lähes puolet luonnollisesta koosta. EF- ja EF-S-objektiiveja voi käyttää Canon EOS R7- ja Canon EOS R10 -kameroissa EF-EOS R -kiinnityssovittimen ansiosta. EF-S-objektiiveja voidaan käyttää sovittimen avulla EOS R -kameroissa, kuten EOS RP ja EOS R6, jolloin voit hyödyntää 1.6-rajauskerrointa.
Laajakulmaobjektiivit, kuten Canon RF 14-35mm F4L IS USM ja ultralaajakulmaobjektiivi Canon RF 16mm F2.8 STM, voivat toimia hyvin kuvattaessa eläimen elinympäristöä tai kokonaista lintuparvea tai vaikka vlogia, jossa olet itse kuvassa puhumassa takanasi olevasta luonnosta.
Teksti: Marcus Hawkins ja Matthew Richards
1Valokuvauksen aikana, kun käytössä on f/1.2-objektiivi, keskimmäinen tarkennuspiste ja kertatarkennus. Lämpötila 23 °C, ISO-herkkyys 100. Ei koske RF-objektiiveja, joissa on Defocus Smoothing -pinnoite.
2Video saatavana vain englanniksi.
3Jatkuvan kuvauksen nopeus voi vaihdella eri syistä, katso lisätietoja teknisistä tiedoista.
Vastaavat tuotteet
-
RF-S-objektiivit
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM
EOS R -sarjan APS-C-zoom-objektiivi sopii erinomaisesti matka-, luonto-, urheilu- ja lifestyle-kuvaukseen. -
RF-objektiivit
RF 600mm F11 IS STM
Edistyksellinen superteleobjektiivi on kompakti ja kevyt. Se sopii erinomaisesti vaikkapa luonto- ja matkakuvaukseen. -
RF-objektiivit
RF 800mm F11 IS STM
Pienikokoinen, kevyt ja tehokas superteleobjektiivi sopii erityisesti luontokuvaajille, jotka haluavat kuvata tarkasti kaukanakin olevia kohteita. -
Telezoom-objektiivi
RF 100-400mm F5.6-8 IS USM
Monipuolinen, kompakti ja kevyt RF 100–400mm -zoom ja 5,5 askeleen kuvanvakain tekevät kuvaamisesta kevyttä ja monipuolista. -
RF-objektiivit
RF 35mm F1.8 MACRO IS STM
Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille. -
Peilittömät kamerat
EOS R7
Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.