VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Aloittelijan opas objektiivin valintaan

Aiotko hankkia uuden objektiivin? Nämä asiat on tärkeä tietää, jotta voit valita sinulle parhaiten sopivan objektiivin: Mitkä objektiivityypit ovat yhteensopivia kamerasi kanssa ja mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.
Kolme Canon RF -objektiivia (RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM) puisella pinnalla, jonka takana on oranssi seinä.

Oletko hankkimassa uutta objektiivia? Olet kenties siirtymässä pienikokoisesta kamerasta järjestelmäkameraan tai kaipaat uusia kuvausmahdollisuuksia, joita pelkkä mukana toimitettu vakio-objektiivi ei tarjoa. Näiden tietojen avulla löydät juuri sinulle sopivan objektiivin.

Canon-objektiivin nimi sisältää kaikki sen tärkeimmät tiedot. Esimerkiksi Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

  • RF = objektiivityyppi, joka vastaa Canon-kameroiden erilaisia objektiivikiinnitystyyppejä.
  • 100mm = objektiivin polttoväli.
  • F2.8 = maksimiaukko.
  • L tarkoittaa, että objektiivi kuuluu Canonin ammattikäyttöön tarkoitettujen (laadukkaiden) objektiivien L-sarjaan.
  • MACRO = mahdollistaa kuvien ottamisen makro suurennoksen avulla.
  • IS = objektiivissa on sisäinen optinen kuvanvakain, joka vähentää kameran tärähtelyn aiheuttamaa epätarkkuutta.
  • USM = ultraäänimoottori, nopea ja hiljainen tarkennusmoottori.
  • Erikoisobjektiivien nimissä voi olla muita elementtejä, jotka liittyvät niiden suunnitteluun tai tekniikoihin, kuten Fisheye, DS (Defocus Smoothing -pinnoite) tai DO (diffraktio-optiikka).
  • Joidenkin objektiivien nimessä on myös II tai III. Tämä tarkoittaa mallinumeroa, eikä objektiivin ominaisuuksia. Esimerkiksi EF 75-300mm f/4-5.6 III USM on tämän EF-zoom-objektiivin kolmas versio, jonka polttoväli on 75–300 mm ja aukko f/4–f/5.6. Lisäksi siinä on USM-moottori.

Canon RF-objektiiveja on aseteltu valkeaa taustaa vasten.

Canonin laaja RF-objektiivien valikoima sopii kaikkiin kuvaustyyliin ja -tarpeisiin aina koko näkymän kattavista laajakulmaobjektiiveista teleobjektiiveihin, joilla voit kuvata kaukana olevia kohteita.

Objektiivin kiinnitykset ja yhteensopivuus kameroiden kanssa

Ennen kuin ostat objektiivin, tarkista, että se on yhteensopiva kamerasi kanssa. Jokaisessa Canon EOS -kamerassa on jokin neljästä eri objektiivikiinnityksestä. Kaikki objektiivityypit on suunniteltu sopimaan tiettyyn objektiivikiinnitykseen:

  • RF- ja RF-S-objektiivit on tarkoitettu käytettäviksi peilittömien EOS R -järjestelmän kameroiden kanssa. Katso alla.
  • EF-, TS-E- (perspektiivinkorjaus) ja MP-E (makro) -objektiivit on tarkoitettu EF-kiinnityksellä varustettuihin Canon EOS DSLR -kameroihin. Voit käyttää niitä myös EOS R -järjestelmän kameroissa EF-EOS R -kiinnityssovittimen avulla.
  • EF-S-objektiivit on tarkoitettu APS-C-peilikameroille. Niitä ei voi käyttää täyden kennokoon peilikameroissa, mutta niitä voi käyttää (täyden kennokoon tai APS-C-koon) EOS R -järjestelmän kameroiden kanssa, joissa on kiinnityssovitin.
  • EF-M-objektiivit on tarkoitettu peilittömiin EOS M -kameroihin, eikä niitä voi käyttää muuntyyppisten kameroiden kanssa.

Kaikissa EOS R -järjestelmän kameroissa on samanlainen RF-kiinnitys, joten mikä tahansa malliston kamera voidaan yhdistää mihin tahansa RF- tai RF-S-objektiiviin. RF-S-objektiivit on suunniteltu APS-C-kameroille, mutta niitä voi käyttää myös täyden kennokoon EOS R -järjestelmän kameroissa. Kamera rajaa kuva-alueen automaattisesti siten, että se vastaa objektiivin pienempää APS-C-aluetta.

Voit myös käyttää täyden kennokoon RF-objektiivia (tai EF-objektiivia sovittimella) APS-C-kennolla varustetussa EOS R -järjestelmän kamerassa, kuten EOS R7, EOS R10 tai EOS R50. APS-C-kennot ovat kuitenkin pienempiä kuin täyden kennokoon kennot, joten kenno ei käytä objektiivin täyttä kuva-alaa. Sen sijaan se rajaa kuvan kennon pienempään aktiiviseen alueeseen. Canon-kameroissa rajauskerroin on 1,6x. Tämä zoomaa kuvaan, jolloin 50 mm:n objektiivi tuottaa saman kuva-alan kuin 80 mm:n objektiivi täyden kennokoon kamerassa (50 x 1,6 = 80), 100 mm:n objektiivi 160 mm:n objektiivin kuva-alan ja niin edelleen.

Voit laskea objektiivin tehollisen polttovälin APS-C-kamerassa kertomalla objektiivin polttovälin 1,6-kertaisena. Voit myös helposti selvittää säädettävällä polttovälillä varustetun zoom-objektiivin tehollisen polttovälin maksuttoman Canon Photo Companion -sovelluksen tehollisen polttovälin laskurilla.

Henkilö pitää kasvojaan kohti Canon-kameraa, jossa on Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM -objektiivi.

Canon-objektiivin nimi, tässä tapauksessa RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, kertoo tärkeimmät tiedot, kuten mitkä kamerat ovat yhteensopivia sen polttovälin ja suurimman aukon kanssa.

Käyttäjä kiinnittää objektiivin Canon EOS R7 -kameran RF-kiinnitykseen.

RF- ja RF-S-objektiivit on suunniteltu käytettäviksi Canon EOS R -järjestelmän kameroiden kanssa. EF-kiinnitykseen verrattuna RF-kiinnitys nopeuttaa kameran ja objektiivin välistä tiedonsiirtoa, lisää tiedonsiirron kaistanleveyttä ja tukee uusinta tarkennus-, kuvanvakautus- ja optista tekniikkaa.

Mikä on polttoväli?

Objektiivin polttoväli on kirjaimellisesti sen optisen keskipisteen ja kameran kennon välinen etäisyys. Tämä on yleensä merkitty objektiiviin. Jos kyseessä on kiinteäpolttovälinen objektiivi, siihen on merkitty yksi numero, kuten 24mm tai 135mm. Jos kyseessä on zoom-objektiivi (säädettävä polttoväli), siinä on 15–35 mm:n tai 24–70 mm:n polttoväli.

Objektiivin polttoväli määrittää kuva-alan, ja objektiivit voidaan jakaa kolmeen eri luokkaan: laajakulma, vakio ja tele.

  • Jopa 35 mm:n laajakulmaobjektiivien avulla saat laajemman kuva-alan, joten ne sopivat erinomaisesti maisemakuvaukseen. Jos objektiivin koko on alle 24 mm (vastaavaan täyden kennokoon arvoon), sitä kutsutaan joskus ultralaajakulmaiseksi.
  • Vakio-objektiivien polttoväli on yleensä noin 50 mm. Näiden objektiivien luonnollisen kuvakulman sanotaan vastaavan ihmissilmää, joten ne sopivat erinomaisesti yleiskäyttöön, matkoille ja muotokuvaukseen.
  • Teleobjektiivin polttoväli on vähintään noin 85 mm. Objektiiveja on saatavana 600 mm:n, 800 mm:n tai jopa 1 200 mm:n kokoisina. Yli 300 mm:n objektiiveja kutsutaan joskus superteleobjektiiveiksi, ja niitä käytetään usein esimerkiksi luonto-, urheilu- ja toimintakuvauksessa, jossa valokuvaajien on yleensä kuvattava kaukana olevia kohteita tai valittava pieni osa näkymästä.

Jotkin zoom-objektiivit kattavat useamman kuin yhden näistä luokista, ja joillakin niistä voit kuvata laajakulmasta telekuvaan, esimerkiksi 24–240 mm:n objektiivilla.

Onko parempi käyttää kiinteäpolttovälistä objektiivia vai zoom-objektiivia? Zoom-objektiivit ovat monipuolisempia, joten sinun ei tarvitse kantaa laukussasi montaa objektiivia, jotta voit varautua erilaisiin kuvaustilanteisiin. Kiinteäpolttovälisillä objektiiveilla on kuitenkin yleensä parempi optinen laatu, ja niitä on usein saatavana suuremmilla aukoilla. Katso alla.

Mies kuvaa Canon-kameralla, jossa on Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi, mallia, jolla on yllään punaista, keltaista ja sinistä.

Valovoimainen objektiivi, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, päästää kameran kennoon enemmän valoa, joten voit kuvata lyhyemmillä valotusajoilla ja ottaa teräviä kuvia liikkuvista kohteista.

Muotokuva, joka on otettu f/1.8-aukolla, jossa on tarkennettuna malli yllään keltainen neule, ja taustalla on sumennetut puut.

Suuret aukot luovat myös kauniin sumean taustan, joten nämä objektiivit sopivat erinomaisesti muotokuvaukseen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/2500 s, f/1.8 ja ISO 100).

Tutustu objektiivin aukkoihin

Objektiivin aukko on aukko, jonka läpi valo kulkee. Aukon koko ilmaistaan f-arvoina, kuten f/2.8 tai f/4. Vinoviiva ei aina sisälly objektiivien nimiin, mutta se on oleellinen, sillä f-arvo on todellisuudessa murto-osa:

aukon halkaisija = polttoväli (f) jaettuna f-luvulla

Kun tiedät tämän, ymmärrät, miksi pienempi f-luku tarkoittaa suurempaa aukkoa; se on murtoluvun nimittäjä, ja 1/4 on suurempi kuin 1/16. Mitä pienempi numero on, sitä suurempi on objektiivin suurin aukko: f/1.4 on erittäin laaja, f/4 on kapeampi ja f/16 on vielä kapeampi.

Mitä suurempi aukko on, sitä enemmän valoa voi kulkea kameran kennon läpi, mikä parantaa tuloksia erityisesti heikossa valaistuksessa. Suuriaukkoinen (pieni f-luku) objektiivi tunnetaan nopeana objektiivina. Koska se päästää sisään enemmän valoa, voit käyttää lyhyempää valotusaikaa kuin mitä tarvitset, kun käytät pienempää aukkoa käyttävää objektiivia saman valotuksen saavuttamiseksi.

Aukko määrittää myös kuvan terävyysalueen, eli sen, kuinka suuri osa näkymästä näkyy tarkkana. Suuri aukko (pienempi f-luku) tuottaa kapean terävyysalueen, joka antaa esimerkiksi muotokuviin kauniin sumean taustan. Kapeampi aukko (suurempi f-luku) tuottaa syvemmän terävyysalueen, jolloin laajojen maisemakuvien etu- ja taka-osa korostuvat yhtäläisesti. Lue lisää laajasta himmenninaukko-oppaastamme.

Joissakin zoom-objektiiveissa on säädettävä valovoima, mikä tarkoittaa, että maksimiaukko vaihtelee zoomin asennon mukaan. Esimerkiksi RF 24-240mm F4-6.3 IS USM -objektiivin maksimiaukko on f/4 24 mm:n etäisyydellä ja f/6.3 200 mm:n etäisyydellä.

Kiinteäpolttoväliset objektiivit tarjoavat suurimmat aukot, joten ne sopivat erinomaisesti kuvaamiseen heikossa valaistuksessa ja kapean terävyysalueen luomiseen. Optisen tarkkuuden takia erittäin valovoimaiset objektiivit voivat olla kalliita, mutta ei aina. Edullinen vaihtoehto on esimerkiksi suosittu Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi.

Kun valitset zoom-objektiivin, jossa on suhteellisen suuri aukko, kuten f/2,8, saat erinomaisen tasapainon suuren aukon ja eri polttovälien säätömahdollisuuksien välillä.

Juoksija ampaisee liikkeelle lähtötelineistä, kuvattu Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla.

Jopa 5 askeleen optisen kuvanvakaimen ansiosta RF 600mm F11 IS STM -objektiivi tarjoaa erittäin tarkkoja kuvia ja videota, kuvaisitpa sitten urheilua ja toimintaa käsivaralta. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla (1/1600 s, f/11 ja ISO 800).

Henkilö pitää kädessään Canon-kameraa, jossa on Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivi. Taustalla näkyy vettä.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM on erinomainen zoom-objektiivi vloggaukseen ja matkakuvaamiseen – sen tehokas 5,5 askeleen kuvanvakain helpottaa käsivaralta kuvaamista.

Objektiivin laatu, kuvanvakain ja muut tärkeät ominaisuudet

Kaikki objektiivit ovat vaativan optisen ja mekaanisen suunnittelun tulosta, mutta jotkin komponentit, materiaalit ja tekniikat ovat kalliimpia kuin toiset. Objektiivin hintaan voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten käytetyn lasin tyyppi, optisten elementtien erikoispinnoitteet tai prosessit, jotka vähentävät ongelmia, kuten haamukuvia ja heijastumia, tai pölyn- ja kosteudenkestävyyttä parantavat tarkkuusrakenteet ja tiivisteet. Canonin L-sarjan objektiivit, joiden nimessä on aukon jälkeen L-kirjain, on suunniteltu ja rakennettu täyttämään ammattilaisten tiukat suorituskyky- ja kestävyysvaatimukset.

Joissakin objektiiveissa on sisäinen kuvanvakain (IS), joka ehkäisee kameran tärähtelyn aiheuttamaa kuvan sumentumista. Näiden objektiivien nimessä on IS. Voit ottaa kuvanvakaimen käyttöön sivulla olevalla kytkimellä (jos sellainen on) ja vaihdella eri kuvanvakaintilojen välillä erillisellä kytkimellä eri kuvaustilanteita varten. Kuvanvakainta kannattaa käyttää esimerkiksi, kun kuvaat heikossa valaistuksessa ja haluat käyttää pitkää valotusaikaa. Kuvanvakaimen avulla saat teräviä kuvia myös käsivaralta. Kuvanvakaimesta on myös hyötyä, jos sinulla ei ole jalustaa tai jos sen käyttö ei ole käytännöllistä tai sallittua. Se soveltuu kaikenlaisen valokuvaukseen moottoriurheilusta vuorikiipeilyyn. Kuvanvakaimella varustetun objektiivin teknisissä tiedoissa (esimerkiksi objektiivin esittelyssä Canonin verkkosivuilla) kerrotaan, kuinka paljon hyötyä kuvanvakaimesta on odotettavissa, vaikka se vaihtelee polttovälin, valotusajan ja muiden tekijöiden mukaan.

Haluatko kuvata hyönteisiä, kukkia tai muita pieniä kohteita läheltä? Tämä onnistuu eri asetuksilla, mutta makro-objektiivin, jonka nimessä MACRO, avulla voit tarkentaa lähelle vähintään 0,5-kertaisella suurennuksella. Kannattaa muistaa, että makro-objektiivia voi käyttää kaikenlaisissa kuvaustilanteissa. Esimerkiksi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM on pienikokoinen ja kevyt laajakulmaobjektiivi, joka sopii täydellisesti niin maisemakuvaukseen, vloggaukseen kuin makrokuvaukseen.

Käsipari kiinnittää Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin Canon EOS R5 -kameraan.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM on nopea ja kevyt objektiivi, joka sopii erinomaisesti sekä maisema- että makrokuvaukseen jopa 14 cm:n etäisyydeltä.

Henkilö laittaa laukkuun Canon-kameran, jossa on Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivin.

Erittäin pienikokoisen Canon RF 28mm F2.8 STM -objektiivin ansiosta kamera mahtuu kätevästi laukkuun, ja se on helppo kantaa mukana.

Kameran objektiivin paino ja koko

Objektiivin koolla ja painolla voi olla sinulle merkitystä riippuen esimerkiksi siitä, kuinka monta muuta objektiivia sinulla jo on laitevalikoimassasi ja mitä koet mukavaksi kantaa mukanasi. Vaikka EOS R -järjestelmän kameroissa voi käyttää EF-objektiiveja (kiinnityssovittimen kanssa, joka lisää hieman painoa), kannattaa suosia RF-objektiiveja, jotka ovat yleensä pienempiä ja kevyempiä kuin vastaavat EF-objektiivit. Ne tarjoavat myös monia teknisiä etuja, kuten paljon nopeamman tiedonsiirron kameran ja objektiivin välillä.

Jopa RF-objektiivien joukossa voi kuitenkin olla objektiiveja, jotka näyttävät ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisilta mutta ovat kooltaan erilaisia. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM- ja RF 28mm F2.8 STM -objektiiveilla on esimerkiksi samanlaiset polttovälit, ja molemmat sopivat hyvin katukuvaukseen, matkakuvaukseen ja jokapäiväiseen kuvaukseen. Viimeksi mainittu on kuitenkin litteärakenteinen objektiivi, joka on erittäin pienikokoinen – vain 26,7 mm pitkä ja painaa 120 g. Ensimmäinen on 63,1 mm pitkä ja painaa 270 grammaa. 28 mm:n objektiivi on erinomainen valinta, jos koko ja paino ovat sinulle tärkeitä. 24 mm:n objektiivi tarjoaa kuitenkin suuremman aukon ja mahdollistaa makrokuvauksen 0,5-kertaisella suurennuksella. Jos suurempi joustavuus on etusijalla, joudut tinkimään koosta ja painosta.

Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla otetussa kuvassa vesi virtaa sammaleisten kivien päältä.

RF 14-35mm F4L IS USM on tällä hetkellä Canonin RF-malliston laajin objektiivi. Suurin valovoima (f/4) pysyy muuttumattomana koko zoomausalueella, joten valotusaika tai ISO-herkkyys eivät muutu zoomattaessa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla (35 mm, 1,3 s, f/10 ja ISO 100).

Nainen kuvaa itseään heinäpellolla ja pitää Canon EOS R7 -kameraa, jossa on Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivi, käden etäisyydellä.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin zoomausalue on erittäin laaja laajakulmasta telekuvaukseen (29–240 mm:n tehollinen polttoväli), joten se sopii hyvin matka-, luonto- ja makrokuvaukseen. Se sopii hyvin myös vloggaukseen, erityisesti silloin, kun haluat kuvata ympärilläsi olevaa näkymää. 4,5 askeleen kuvanvakain vähentää kameran tärähtelyä.

Objektiivin valitseminen

Jos tarvitset apua objektiivin valinnassa, Canonin kätevä objektiivihakutyökalu antaa suosituksia kameran, halutun kuvauksen lajityypin ja kuvaajan eniten arvostamien ominaisuuksien perusteella. Jos sinulla on mielessäsi jokin tietty kuvauslaji ja kaipaat apua valinnassa, katso oppaamme muotokuvaukseen, maisemakuvaukseen, toimintakuvaukseen ja luontokuvaukseen parhaiten sopivista objektiiveista.

Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen ja viemään valokuvauksesi uudelle tasolle? Neuvomme auttavat sinua valitsemaan oikean objektiivin ja aloittamaan sellaisten kuvien kuvaamisen, joista olet aina haaveillut.

Amy Davies and Alex Summersby

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit