TOIMINTAKUVAUS

Ikuista huippuhetket parhaiten toimintakuvaukseen sopivilla objektiiveilla

Canonilla on laaja valikoima laadukkaita sekä kustannustehokkaita objektiiveja urheilukuvaukseen lajista riippumatta, kuvasit sitten altaaseen hyppääviä uimareita tai skeittitemppuja tekevää skeittaajaa.
Uimari hyppää taaksepäin altaaseen ojentaen käsivarsiansa poispäin itsestään siten, että vesipisaroista muodostuu kaari.

Toimintakuvauksessa on kyse liikkuvista kohteista, kuten leikkivistä lemmikeistä, lentävistä linnuista tai urheilijoista. Liikkuvasta kohteesta voi olla vaikeaa saada haluamaansa kuvaa, mutta toimintakuvaukseen parhaiten sopivien kameroiden ja objektiivien käyttäminen antaa todellisen etulyöntiaseman.

Yleisesti ottaen parhaiten toimintakuvaukseen sopivissa kameroissa on edistyksellinen, monia AF-pisteitä sisältävä automaattitarkennus, joka auttaa seuraamaan kohdetta tarkasti ja jatkuvasti, vaikka se liikkuisikin yllättävin liikkein. Sopivissa kameroissa kuuluisi myös olla nopea kuvataajuus jatkuvassa kuvaustilassa sekä suuri muistipuskuri, jotta sarjakuvauksen aikana voi ottaa useita kuvia.

Ihanteellisia kameran runkoja toimintakuvaukseen ovat esimerkiksi Canon EOS R6 ja EOS R7. Molemmissa on syväoppivaan tekoälyyn pohjautuva herkkä ja älykäs automaattitarkennus, jota voi hyödyntää esimerkiksi lintuja, eläimiä, ihmisiä ja ajoneuvoja kuvatessa. Lisäksi niissä on erittäin nopea kuvataajuus.

Henkilöllä on käsissään Canon EOS R -kamera ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivi.

Canon kuvailee, että EF- ja RF-kiinnityksillä varustettujen kameroiden ja objektiivien väliset tiedonsiirtonopeudet eroavat toisistaan yhtä paljon kuin mopon ja luotijunan nopeudet eroavat toisistaan. Siksi RF-objektiivi, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, on mainio valinta toimintakuvaukseen. © James North

Millainen objektiivi sopii parhaiten toimintakuvaukseen?

Liikkuvia kohteita kuvatessa nopeus ratkaisee. Erittäin nopea tiedonsiirto Canonin RF objektiivien ja EOS R -järjestelmäkameroiden välillä tuo mukanaan monia etuja, kuten nopean ja tarkan automaattitarkennuksen sekä parannellun optisen kuvanvakaimen. Optinen kuvanvakain on erityisen hyödyllinen pitkillä telepolttoväleillä kuvatessa, sillä riski epätarkkoihin kuviin kasvaa kameran tärähtelyn takia. Objektiivin optinen kuvanvakain toimii yhdessä kameran sisäisen kuvanvakautuksen kanssa, mikä ehkäisee epätarkkojen kuvien syntymistä kameran tärähtelyn seurauksena.

Toimintakuvaajat haluavat välittää kuvissaan omat huikeat kokemuksensa esimerkiksi urheilu-ottelusta tai kilparadalta, joten pitkän polttovälin objektiivilla voit täyttää koko kuva-alan kuvauskohteella. Tele- ja pitkäpolttoväliset telezoom-objektiivit ovat yleensä paras vaihtoehto tilanteisiin, joissa kuvaat kauempaa. Tavallinen zoom-objektiivi voi myös riittää, jos tiedät pääseväsi hieman lähemmäs kuvauskohdetta.

Urheilukuvaamisen ammattilaiset käyttävät yleensä isoja, huippuluokan urheilukuvausobjektiiveja, kuten ammattilaistason zoom-objektiiveja ja pitkäpolttovälisiä telezoom-objektiiveja. Canonin tuotevalikoimassa on kuitenkin myös peruskäyttöön tarkoitettuja teleobjektiiveja, jotka soveltuvat oikein hyvin toimintakuvaukseen ja jotka takaavat terävät ja selkeät kuvat. Tässä parhaat vaihtoehdot erilaisiin budjetteihin.

Paras objektiivi aloittelijalle toimintakuvaukseen: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Farkkuihin ja valkoiseen paitaan pukeutunut skeittaaja tekee rohkean tempun rampilla skeittipuistossa, jossa on paljon graffiteja.

Teleobjektiivia ei aina tarvita. Vakiozoom-objektiivi, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, sopii loistavasti tilanteisiin, joissa olet lähellä toimintaa tai jos haluat saada ympäristöä mukaan kuvaan. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (48 mm:n polttovälillä, 1/180 s, f/13 ja ISO 100).

Toimintakuvauksessa liikkuvat kuvauskohteet saattavat joskus olla hyvinkin lähellä: lapset tai lemmikit leikkimässä puutarhassa, skeittaajat skeittipuistossa tai motocross-kilpailu, jota seurataan aivan radan vieressä. Tällaisissa tilanteissa ei tarvita pitkää teleobjektiivia, vaan melko pieni ja kevyt objektiivi on kätevämpi valinta.

Täyden kennokoon kameroihin sopiva zoom-objektiivi Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kompakti tapaus: se on alle 9 cm pitkä ja painaa vain 395 grammaa. Se vie vain vähän tilaa, ja voit kuvata toimintaa niin kauan kuin vain haluat, eikä kameran kantaminen ota koville. Hiljainen ja sulavaliikkeinen STM -moottori varmistaa nopean automaattitarkennuksen, kun taas 5 askeleen optinen kuvanvakain mahdollistaa suhteellisen pitkien valotusaikojen käyttämisen (esimerkiksi silloin, kun seuraat pääkohdetta panoroimalla kameraa) ilman epätarkkojen kuvien riskiä.

Monipuolisin objektiivi toimintakuvaukseen: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Seremonia-asuun pukeutunut yabusame-jousiampuja pitää käsissään jousta ja nuolta ja ratsastaa hevosella kovaa vauhtia pitkin kapeaa rataa.

Jos voit ottaa mukaasi vain yhden objektiivin, monipuolinen Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM on ihanteellinen valinta monenlaisiin toimintakuvaustilanteisiin. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM -objektiivilla (240 mm:n polttovälillä, 1/800 s, f/6.3 ja ISO 800).

Yleinen ongelma liikkuvia kohteita kuvatessa on se, ettei ikinä tiedä tarkalleen, missä seuraavaksi tapahtuu. Seuratessa harrastelijajalkapallo-ottelua maalin lähistöllä saattaa ensin kuvata kauempana kentällä tapahtuvaa taklausta, ja heti sen jälkeen maalitilannetta. Vaihtaessa teleobjektiivialaajakulmaobjektiiviin ja toisin päin saattaa jäädä paitsi tärkeimmistä hetkistä.

Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM -objektiivin laaja 10-kertainen zoomausalue on loistava valinta tällaisiin tilanteisiin, sillä se mahdollistaa niin laajakulmakuvat kuin tehokkaan teleobjektiivin ulottuvuuden. Kun tätä täyden kennokoon objektiivia käyttää yhdessä Canon EOS R7 -kameran kanssa, jossa on pienemmät APS-C-kennot, se lisää objektiivin ulottuvuutta vielä lisää. Tällöin kuva-ala vastaa 38.4–384 mm:n objektiivia, jota käytetään täyden kennokoon kameran kanssa.

Tällä kompaktilla, kevytrakenteisella objektiivilla on hyvä seurata toimintaa sen pitkän zoomausalueen ansiosta, mutta siinä on myös todella nopea Nano USM -automaattitarkennus ja viiden askeleen kuvanvakain.

Paras teleobjektiivi toimintakuvaukseen käsivaralta: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Nainen kuvaa Canon EOS R -kameralla kalastajaa, joka tiputtaa hummerimerran mereen.

Vaikka kyse onkin superteleobjektiivista, Canon RF 70-200mm F4L IS USM -objektiivin koko ja kannettavuus tekevät siitä ihanteellisen objektiivin käsivaralta kuvaamiseen sekä matka- ja luontokuvaukseen. © Andrew Ford

Takaapäin otetussa kuvassa villapipoon pukeutunut nainen pitää käsissään Canon EOS R -kameraa, jossa on Canon RF 70-200mm F4L IS USM -objektiivi.

Canon RF 70-200mm F4L IS USM -objektiivin 5 askeleen optisen kuvanvakaimen teho kasvaa jopa 7,5 askeleeseen, kun se toimii yhdessä EOS R -kameroiden, kuten EOS R6 -kameran, IBIS-tekniikan kanssa. © Andrew Ford

Vaikka joskus pääseekin lähelle kohdetta toimintakuvauksessa, usein joutuu tyytymään kuvaamaan kauempaa. Näin on usein esimerkiksi urheilu- ja moottoriurheilutapahtumia seuratessa. Kun laajakulma ja vakiopolttovälit poistetaan yhtälöstä, voit valita itsellesi objektiivin, joka tarjoaa erinomaista telekuvausta.

Ällistyttävän kompakti Canon RF 70-200mm F4L IS USM -objektiivi osoittaa, että teleobjektiivien ei tarvitse olla isoja ja raskaita. Sen sisäänvedettävän muotoilun ansiosta objektiivi ei vie paljoa tilaa, sillä se on lyhyimmillään alle 12 cm pitkä ja painaakin vain 695 grammaa, vaikka siinä onkin sääsuojattu L-sarjan laadukas rakenne.

Suorituskyvyn keskeisiä ominaisuuksia ovat nopea f/4-valovoima, joka säilyy muuttumattomana koko zoomausalueella, sekä kahteen Nano USM -moottoriin perustuva salamannopea automaattitarkennus.

Paras perustason telezoom-objektiivi toimintakuvaukseen: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Maahockeypelaaja sivusta kuvattuna. Pelaajalla on yllään punainen paita ja musta kypärä, ja hän on nostanut sinisen hockeymailansa ilmaan.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivin tehokkaan 5,5 askeleen optisen kuvanvakaimen ansiosta saat aikaan upeita toimintakuvia jopa ilman jalustaa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm:n polttovälillä, 1/500 s, f/8 ja ISO 1600).

Siniseen paitaan ja pitkiin sinisiin sukkiin pukeutunut maahockeypelaaja tavoittelee palloa tekonurmikentällä.

Yhdeksänlamellinen himmenninaukko pehmentää taustan kauniisti. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (400 mm:n polttovälillä, 1/640 s, f/8 ja ISO 1600).

Urheilu- ja luontokuvauksessa käy usein niin, ettei ole mahdollista päästä niin lähelle kuvattavaa toimintaa kuin haluaisi. Edes 70–200 mm:n objektiivissa tai Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM -objektiivissa ei välttämättä ole riittävää telealuetta. Kaukaa kuvaamiseen tarvitsee superteleobjektiivin.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivin telealue on kaksinkertainen 70–200 mm:n objektiiviin verrattuna, mutta se on kuitenkin suhteellisen kompakti ja kevyt, sillä se painaa vain 635 grammaa. Superteleobjektiiveilla kuvatessa on suurempi riski kuvien epäterävyyteen kameran tärähtelyn takia, mutta kuvanvakain takaa terävät kuvat käsivaralta kuvatessa sekä vakaat videot. Supernopea Nano USM -automaattitarkennus seuraa toimintaa tehokkaasti, ja jos 400 mm:n polttovälikään ei riitä, objektiivi on yhteensopiva polttovälin muuttajien Canon Extender RF 1.4x ja Extender RF 2x kanssa.

Paras perustason kiinteäpolttovälinen superteleobjektiivi toimintakuvaukseen: Canon RF 600mm F11 IS STM

Juoksija ampaisee liikkeelle lähtötelineistä.

Joissain toimintakuvaustilanteissa et välttämättä pääse niin lähelle kuvauskohdetta kuin haluaisit. Pisin mahdollinen polttoväli peittoaa zoomausmahdollisuuden, joten superteleobjektiivit, kuten Canon RF 600mm F11 IS STM ja Canon RF 800mm F11 IS STM, ovat parhaat vaihtoehdot. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivilla (1/1600 s, f/11 ja ISO 800).

Tele- ja supertelezoom-objektiivit tuovat joustavuutta kuva-alan säätämiseen, kun kuvausasentoa ei ole mahdollista muuttaa, kuten urheilutapahtuman katsomossa tai piilokojussa villieläimiä kuvatessa. Joissain muissa tilanteissa saattaa tarvita mahdollisimman suuren telealueen, jolloin zoomausalueella ole merkitystä. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi lentävien lintujen tai kaukana olevien villieläinten kuvaaminen.

Vallankumouksellinen Canon RF 600mm F11 IS STM -objektiivi on täydellinen valinta tehtävään. Sisäänvedettävän muotoilun ansiosta objektiivin pituus on lyhimmillään alle 27 cm, ja se painaa vain 930 grammaa. Se on täysin hallittavissa myös pitkiä aikoja käsivaralta kuvatessa, jolloin 5 askeleen optinen kuvanvakain takaa jatkuvan tarkkuuden. Tarvittaessa Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivi tuo kuvauskohteen entistä lähemmäs, ja molempia objektiiveja voi käyttää polttovälin muuttajien Canon Extender RF 1.4x ja Extender RF 2x kanssa.

Paras ammattilaistason objektiivi nopeatempoisen toiminnan kuvaamiseen: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Soutaja nojaa eteenpäin airoissa. Urheilijaan kohdistunut tarkennus on terävä, mutta tausta on epätarkka.

”Nopea” objektiivi, kuten Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, tuottaa suhteellisen kapean terävyysalueen, joka sopii ihanteellisesti kuvauskohteen korostamiseen samalla kun tausta jää epätarkaksi. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivilla (111 mm:n polttovälillä, 1/1000 s, f/2.8 ja ISO 1000). © Matthew Joseph

Farkkuihin ja siniseen takkiin pukeutunut valokuvaaja nojaa taaksepäin ja ottaa kuvan Canon-kameralla ja RF 70-200mm F.2.8L IS USM -objektiivilla.

Kuten Canon RF 70-200mm F4 IS USM -objektiivissa, tässä nopeammassa f/2.8-objektiivissa on ammattilaistason sääsuojattu rakenne, kaksi käytännössä äänetöntä Nano USM -tarkennusmoottoria ja 5 askeleen kuvanvakain.

Supernopeita kohteita kuvatessa lyhyt valotusaika on ainut vaihtoehto. Nopeatempoisen toiminnan vangitseminen kuvaan edellyttää vähintään 1/2000 sekunnin valotusaikaa. Se voi aiheuttaa ongelmia, ellei satu kuvaamaan kirkkaassa auringonvalossa. Yksi ratkaisuvaihtoehto on suurentaa ISO-arvoa, mutta silloin riskinä on rakeiset kuvat kuvan kohinan ja hienojen yksityiskohtien menettämisen takia.

Mikäli voit investoida objektiiviin hieman enemmän, Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivi on laadukkain vaihtoehto. Sen muuttumaton f/2,8-valovoima mahdollistaa lyhyet valotusajat myös hämärässä koko zoomausalueen osalta. Lisäbonuksena kohde on mahdollista saada erottumaan sumentamalla taustan.

Käsittelemämme vaihtoehdot sopivat täydellisesti toimintakuvaukseen, sillä ne kaikki ovat kevyitä, helposti käsiteltäviä ja sopivat erilaisiin budjetteihin. Seisoit sitten kentän reunalla harrastelijajalkapallo-ottelussa tai kuvaat nopeasti liikkuvaa urheilijaa, jokin näistä objektiiveista on varmasti mieleesi. Sitten täytyy vain lähteä kuvaamaan ja etsimään uusia mahdollisuuksia.



Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit