bike rides through desert

Panorointivinkkejä liikkeen kuvaamiseen

Toimintakuvissa kuvauskohde voi joskus näyttää pysähtyneeltä, eikä draaman ja vauhdin tunne välity kuvasta. Yksi helppo keino saada kuvaan jännittävyyttä on panorointi. Hyvä uutinen on myös se, että panorointia käyttämällä voi ottaa parempia kuvia millä tahansa kameralla.

Tässä videossa Adam Pretty kuvaa laskijoita rinteessä:

Panoroinnissa käytetään pidempää valotusaikaa ja seurataan kameralla kuvauskohdetta samalla nopeudella, jolla kohde liikkuu. Onnistuneessa panorointikuvassa kohde näkyy terävänä ja tausta sumentuneena.

1. Aseta valintakiekolla kameran kuvaustilaksi valotusajan esivalinta (Tv). Näin pystyt itse valitsemaan valotusajan.

2. Valitse pitkä valotusaika. Aloita 1/60 sekunnista ja kokeile sen jälkeen eri valotusaikoja: 1/30 sekunnilla saat kuvaan enemmän sumennusta ja 1/125 sekunnilla vähemmän. Myös kuvauskohde voi vaikuttaa valotusaikaan. Esimerkiksi kilpa-autoa varten tarvitaan todennäköisesti lyhyempi valotusaika kuin pyöräilijää varten.

3. Aseta kuvaustilaksi jatkuva kuvaus. Näin saat varmemmin kuvattua juuri oikean hetken, eikä kamera tärähdä laukaisimen painamisen vuoksi.

4. Seuraa kohdetta myös muuten kuin kuvaushetkellä. Seuraa kohdetta jatkuvalla tasaisella liikkeellä ennen kuvan ottamista, sen aikana ja sen jälkeen.

5. Pidä kamera vakaana ja yritä välttää ylimääräistä liikettä. Varmista, ettei kamera liiku pystysuunnassa eikä käänny vinoon. Tämä voi onnistua helpommin, jos käytät kuvaamiseen kameran etsintä (jos kamerassa on etsin) nestekidenäytön sijaan.

6. Mieti kuvan sommittelua ja sijoita kuvauskohde johonkin muualle kuin kuvan keskelle. Kun seuraat kohdetta, pidä se kuvaamisen aikana koko ajan samassa etsimen/näytön kohdassa.

7. Kuvan taustan on tarkoitus näkyä sumeana, joten taustan yksityiskohdat ovat kuvan kannalta vähemmän tärkeitä. Taustan väreillä on kuitenkin merkitystä, sillä ne muodostavat kohteen ympärille kehykset.

8. Käytä vielä pidempää valotusaikaa, jos kuvaat pimeällä. Näin taustalla näkyvät sumentuneet valot saavat aikaan todella dramaattisen vaikutelman. Katso, millä tavalla Adam Pretty käyttää pitkää valotusaikaa kuvan taustan sumentamiseen:

9. Panorointi vaatii harjoittelua, joten älä huoli, vaikka ensimmäiset kuvat eivät onnistuisikaan. Harjoittele ottamalla paljon kuvia ja mieti, miksi joistakin kuvista tulee parempia kuin toisista. Kyseessä voi olla väärä valotusaika, tai kohde voi olla sumentunut pystysuunnassa. Käytä tämän jälkeen oppimiasi asioita hyödyksi seuraavissa kuvissa.