A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

VALOTUSAIKA

Valotusajan hallinta

Kameran valotusaikaa muuttamalla voi säätää kuvan yleistä valotusta. Sitä voi käyttää myös luoviin tarkoituksiin, koska voit muuttaa kuviesi sumeutta ja terävyyttä.

Kerromme viisi vinkkiä, joiden avulla opit käyttämään valotusaikaa hyödyksesi toimintakuvauksessa, kuvaatpa sitten koulun liikuntapäivää peilittömällä EOS M -kameralla tai autourheilua EOS -järjestelmäkameralla.

1. Säädä valotusaikaa

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan.

Useimmissa EOS-kameroissa on Urheilu-erikoiskuvausohjelma, joka määrittää automaattisesti kameran valotus- ja tarkennusasetukset liikkuvien kohteiden kuvaamista varten. Näin saat upeita kuvia, mutta voit myös ottaa asetusten säädön omiin käsiisi kun haluat päästää luovuutesi valloilleen, tuottaa tietyn tehosteen tai kuvata erityisissä olosuhteissa, kuten nopeasti liikkuvaa kohdetta kaukaa käsivaralta.

Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan. Sitten voit asettaa valotusajan kääntämällä kameran päävalintakiekkoa tai käyttämällä kosketusnäyttöä, joka on käytettävissä monissa EOS-kameroissa, mukaan lukien Canon EOS M6 Mark II ja Canon EOS 90D. Kamera säätää aukkoa automaattisesti normaalia valotusta varten. EOS-kameran lyhin valotusaika on joko 1/4000 tai 1/8000 sekuntia ja pisin automaattisesti määritetty valotusaika on 30 sekuntia.

2. Vältä kameran tärähtelyä

A zoomed-in shot of a surfer blurred by camera shake
Laitteisto:
 • f/20
 • 1/50
 • 100
Mitä lähemmäs kohdetta zoomaat, sitä huomattavampaa on myös kameran tärähtely. Tärähtelyn välttämiseksi tarvitaan lyhyempää valotusaikaa. Yllä olevassa kuvassa, joka on otettu 1/50 sekunnin valotusajalla, tärähtely näkyy selkeästi. Alla olevassa kuvassa, joka on otettu 1/640 sekunnin valotusajalla, liike on pysähtynyt.
A sharp shot of a surfer in action.
Laitteisto:
 • f/5.6
 • 1/640
 • 100

Valotusajan valinnassa kannattaa miettiä kahta asiaa: riittävää nopeutta, jotta vältytään kameran tärähtelyn aiheuttamalta sumeudelta käsivaralta kuvatessa sekä sitä, miten nopeasti kohde liikkuu.

Kameran tärähtelyn välttämiseksi vaadittava valotusaika riippuu monesta asiasta, mukaan lukien objektiivin mahdollisesta sisäänrakennetusta kuvanvakaimesta sekä tuuliolosuhteista. Tärkein tekijä on kuitenkin objektiivin polttoväli. Mitä lähemmäs zoomaat, sitä näkyvämmäksi tärähtely tulee.

Yleisenä sääntönä ongelman poistamiseen on käyttää valotusaikaa, joka on joko polttoväliä vastaava tai nopeampi. Esimerkiksi 50mm:n objektiivilla käytetään 1/50 sekunnin valotusaikaa, 200 mm:n objektiivilla puolestaan 1/200 tai nopeampaa. Sitten on otettava huomioon kohteen nopeus – jatka lukemista!

3. Ikuista toiminta lyhyellä valotusajalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A motorbike streaks along a road, with the road and desert background a blur of colour.

TOIMINTAKUVAUS

Panorointivinkkejä liikkeen kuvaamiseen

Jos kuvassa kohteen liike on pysähtynyt, tilanteen nopeus ja dramatiikka saattavat jäädä huomaamatta. Panorointi on helppo tapa luoda kuvaan jännitystä. Katso miten se toimii.

As two cyclists race along a velodrome track, they are reflected in a mirror-like surface. Photo by Eddie Keogh.

URHEILUKUVAUS

Urheilukuvausvinkkejä

Saat upeita kuvia läheisissä puistoissa, radoilla ja kentillä sekä suurissa tapahtumissa. Tässä muutamia urheilukuvausvinkkejä.

A long exposure of a Ferris wheel creates concentric circular streaks of coloured light.

TOIMINTAKUVAUS

Liikkeen vangitseminen

Liikkeen vangitsemiseen on kaksi vaihtoehtoa: toiminnan pysäyttäminen tai liikkeen tunnun esittäminen luovilla sumennustehosteilla. Canon-opettaja Brian Worley kertoo parhaat vinkkinsä liikkeen vangitsemiseen.

1/250 sekunnin valotusaika riittää pysäyttämään kävelijän kaltaisen hitaan kohteen, mutta terävään kuvaan vaikkapa juoksevasta ihmisestä tarvitaan lyhyempää valotusaikaa.

Liikkuvan kohteen pysäyttämiseen tarvittava valotusaika määräytyy kohteen etäisyyden, suunnan ja nopeuden mukaan, mutta valotusajan on todennäköisesti oltava lyhyempi kuin luuletkaan. 1/250 sekunnin valotusaika pysäyttää hitaasti liikkuvan kohteen, kuten kävelevän ihmisen. Juoksevan ihmisen liikkeen pysäyttämiseen taas vaaditaan 1/500–1/1000 sekunnin valotusaikaa. Vielä nopeampien kohteiden, kuten lentävien lintujen ja kiihdyttävien autojen, terävään kuvaamiseen tarvitaan jopa 1/1000 tai 1/4000 sekunnin valotusaikaa.

Vertaa näitä kuvia liikkuvasta moottoripyörästä. Moottoripyörä ja sen kuljettaja ovat 1/200 sekunnin valotusajalla sumeita. Kuvasta välittyy liikkeen tuntu, mutta yksityiskohtia ei ole ikuistettu. 1/1000 sekunnin valotusajalla liike taas on täysin pysähtynyt.

A blurred shot of a rider on a dirt-bike, the background in focus.
Laitteisto:
 • f/14.0
 • 1/200
 • 1250
Lyhyeltä vaikuttavalla valotusajalla, kuten 1/200 (yllä), kuvassa on nopean liikkeen tuntua, koska ohi viilettävän pyörän ja kuljettajan yksityiskohtia ei näy. 1/1000 sekunnin valotusajalla (alla) liike on täysin pysähtynyt.
A sharp shot of a rider on a dirt-bike in motion, the background and rider in focus.
Laitteisto:
 • f/5.6
 • 1/1000
 • 1250

Valmistaudu nostamaan ISO-asetusta, jotta voit käyttää lyhyempiä valotusaikoja etenkin urheilu- ja luontokuvauksessa.

4. Panoroi luovasti

Liikkeen pysäyttämisen haittapuolena on se, että myös toiminnan tunne katoaa. Kuvat liikkuvista kohteista näyttävät usein dynaamisemmilta, jos kohde on terävä ja tausta sumea. Tämä vaikutelman aikaansaamiseksi valotusajan on oltava tarpeeksi pitkä, jotta kuvaan saadaan jonkin verran epätarkkuutta. Sitten kameraa liikutetaan samalla nopeudella kuin millä kohde liikkuu. Tätä kutsutaan panoroinniksi.

A sharp rider on a dirt-bike, with foreground branches and background scenery both blurred.
Laitteisto:
 • f/8
 • 1/100
 • 1600
Kun seuraat liikkuvia kohteita panoroimalla kameraa, tausta sumentuu ja toiminta näyttää dynaamisemmalta.

Käytettävä valotusaika määräytyy sen mukaan, kuinka nopeasti kohde liikkuu ja kuinka paljon epätarkkuutta haluat kuviisi. Voit parantaa kohteen terävyyden säilymistä valitsemalla automaattitarkennustilaksi jatkuvan tarkennuksen (AI Servo tai Servo), jolloin kamera säätää tarkennusta jatkuvasti ja pitää liikkuvan kohteen terävänä. Objektiivi, jossa on sisäinen optinen kuvanvakain, kompensoi pystysuoraa tärähtelyä kun kameraa panoroidaan vaakasuoraan, sekä päinvastoin. Jos objektiivissa on kuvanvakaimen kytkin, aseta se panorointia varten asentoon 2. Tällä asetuksella se vakauttaa pystysuuntaisen liikkeen, mutta sallii vaakasuoran liikkeen aiheuttaman sumeuden.

5. Sumenna liikettä pitkällä valotusajalla

A man stands on rocks by the coast, with the moving waves blurred and softened by a long exposure.
Kun jalustaan kiinnitetyllä kameralla kuvataan pitkällä valotusajalla, kaikki liikkuva sumentuu – kuten aallot.

Voit käyttää verrattain pitkää valotusaikaa – esimerkiksi yli sekunnin kestävää – kuvan tietoiseen sumentamiseen. Jotta kuvat eivät ylivalottuisi, kameraan pääsevää valoa täytyy rajoittaa valitsemalla pienempi aukkoasetus (suurempi f-luku, kuten f/16 tai f/22) tai pienempi ISO-asetus tai käyttämällä ND-suodinta. Nyt voit liikuttaa kameraa valotuksen aikana (joka sumentaa koko kuvan) tai käyttää jalustaa pitämään kameraa paikallaan siten, että vain näkymän liikkuvat osat sumenevat. Jälkimmäisellä tekniikalla voi esimerkiksi pehmentää aaltoja ja virtaavaa vettä maisemakuvissa tai liikkuvia autoja ja ihmisjoukkoja kaupunkikuvissa.

Jos valotusaika on yli 30 sekuntia, käyt Aikavalotustilaa. Joidenkin Canon-kameroiden valintakiekossa on B-asetus, kun taas toisten on oltava M-tilassa (Manuaalinen), jotta voit selata valotusajoissa kohtaan Aikavalotus (BULB). Laukaisimen painamisen aiheuttamaa tärähdystä voi ehkäistä käyttämällä kauko-ohjainta tai kaukolaukaisinta. Kameraa voi myös etäohjata älypuhelimella Canon Camera Connect -sovelluksella.

Teksti: Marcus Hawkins

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelitInspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin