A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

VALOTUSAIKA

Valotusajan hallinta

Kameran valotusaikaa muuttamalla voi säätää kuvan yleistä valotusta. Sitä voi käyttää myös luoviin tarkoituksiin, koska voit muuttaa kuviesi sumeutta ja terävyyttä.

Kerromme viisi vinkkiä, joiden avulla opit käyttämään valotusaikaa hyödyksesi toimintakuvauksessa, kuvaatpa sitten koulun liikuntapäivää peilittömällä EOS M -kameralla tai autourheilua EOS -järjestelmäkameralla.

1. Säädä valotusaikaa

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan.

Useimmissa EOS-kameroissa on Urheilu-erikoiskuvausohjelma, joka määrittää automaattisesti kameran valotus- ja tarkennusasetukset liikkuvien kohteiden kuvaamista varten. Näin saat upeita kuvia, mutta voit myös ottaa asetusten säädön omiin käsiisi kun haluat päästää luovuutesi valloilleen, tuottaa tietyn tehosteen tai kuvata erityisissä olosuhteissa, kuten nopeasti liikkuvaa kohdetta kaukaa käsivaralta.

Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan. Sitten voit asettaa valotusajan kääntämällä kameran päävalintakiekkoa tai käyttämällä kosketusnäyttöä, joka on käytettävissä monissa EOS-kameroissa, mukaan lukien Canon EOS M6 Mark II ja Canon EOS 90D. Kamera säätää aukkoa automaattisesti normaalia valotusta varten. EOS-kameran lyhin valotusaika on joko 1/4000 tai 1/8000 sekuntia ja pisin automaattisesti määritetty valotusaika on 30 sekuntia.

2. Vältä kameran tärähtelyä

Mitä lähemmäs kohdetta zoomaat, sitä huomattavampaa on myös kameran tärähtely. Tärähtelyn välttämiseksi tarvitaan lyhyempää valotusaikaa. Yllä olevassa kuvassa, joka on otettu 1/50 sekunnin valotusajalla, tärähtely näkyy selkeästi. Alla olevassa kuvassa, joka on otettu 1/640 sekunnin valotusajalla, liike on pysähtynyt.

Valotusajan valinnassa kannattaa miettiä kahta asiaa: riittävää nopeutta, jotta vältytään kameran tärähtelyn aiheuttamalta sumeudelta käsivaralta kuvatessa sekä sitä, miten nopeasti kohde liikkuu.

Kameran tärähtelyn välttämiseksi vaadittava valotusaika riippuu monesta asiasta, mukaan lukien objektiivin mahdollisesta sisäänrakennetusta kuvanvakaimesta sekä tuuliolosuhteista. Tärkein tekijä on kuitenkin objektiivin polttoväli. Mitä lähemmäs zoomaat, sitä näkyvämmäksi tärähtely tulee.

Yleisenä sääntönä ongelman poistamiseen on käyttää valotusaikaa, joka on joko polttoväliä vastaava tai nopeampi. Esimerkiksi 50mm:n objektiivilla käytetään 1/50 sekunnin valotusaikaa, 200 mm:n objektiivilla puolestaan 1/200 tai nopeampaa. Sitten on otettava huomioon kohteen nopeus – jatka lukemista!

3. Ikuista toiminta lyhyellä valotusajalla

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Vinkkejä panorointikuvien ottamiseen aloittelijoille

Opi ottamaan parempia toimintakuvia panoroimalla näiden vinkkien avulla.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

URHEILUKUVAUS

Ota upeita toimintakuvia

Vinkkejä upeiden toimintakuvien ottamiseen Canon-kameralla.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

LIIKKEEN KUVAAMINEN

Liikkeen vangitseminen kuviin

Katso, miten voit vangita liikkeen ja lisätä liikkeen tunnetta kuviin.

1/250 sekunnin valotusaika riittää pysäyttämään kävelijän kaltaisen hitaan kohteen, mutta terävään kuvaan vaikkapa juoksevasta ihmisestä tarvitaan lyhyempää valotusaikaa.

Liikkuvan kohteen pysäyttämiseen tarvittava valotusaika määräytyy kohteen etäisyyden, suunnan ja nopeuden mukaan, mutta valotusajan on todennäköisesti oltava lyhyempi kuin luuletkaan. 1/250 sekunnin valotusaika pysäyttää hitaasti liikkuvan kohteen, kuten kävelevän ihmisen. Juoksevan ihmisen liikkeen pysäyttämiseen taas vaaditaan 1/500–1/1000 sekunnin valotusaikaa. Vielä nopeampien kohteiden, kuten lentävien lintujen ja kiihdyttävien autojen, terävään kuvaamiseen tarvitaan jopa 1/1000 tai 1/4000 sekunnin valotusaikaa.

Vertaa näitä kuvia liikkuvasta moottoripyörästä. Moottoripyörä ja sen kuljettaja ovat 1/200 sekunnin valotusajalla sumeita. Kuvasta välittyy liikkeen tuntu, mutta yksityiskohtia ei ole ikuistettu. 1/1000 sekunnin valotusajalla liike taas on täysin pysähtynyt.

Lyhyeltä vaikuttavalla valotusajalla, kuten 1/200 (yllä), kuvassa on nopean liikkeen tuntua, koska ohi viilettävän pyörän ja kuljettajan yksityiskohtia ei näy. 1/1000 sekunnin valotusajalla (alla) liike on täysin pysähtynyt.

Valmistaudu nostamaan ISO-asetusta, jotta voit käyttää lyhyempiä valotusaikoja etenkin urheilu- ja luontokuvauksessa.

4. Panoroi luovasti

Liikkeen pysäyttämisen haittapuolena on se, että myös toiminnan tunne katoaa. Kuvat liikkuvista kohteista näyttävät usein dynaamisemmilta, jos kohde on terävä ja tausta sumea. Tämä vaikutelman aikaansaamiseksi valotusajan on oltava tarpeeksi pitkä, jotta kuvaan saadaan jonkin verran epätarkkuutta. Sitten kameraa liikutetaan samalla nopeudella kuin millä kohde liikkuu. Tätä kutsutaan panoroinniksi.

Kun seuraat liikkuvia kohteita panoroimalla kameraa, tausta sumentuu ja toiminta näyttää dynaamisemmalta.

Käytettävä valotusaika määräytyy sen mukaan, kuinka nopeasti kohde liikkuu ja kuinka paljon epätarkkuutta haluat kuviisi. Voit parantaa kohteen terävyyden säilymistä valitsemalla automaattitarkennustilaksi jatkuvan tarkennuksen (AI Servo tai Servo), jolloin kamera säätää tarkennusta jatkuvasti ja pitää liikkuvan kohteen terävänä. Objektiivi, jossa on sisäinen optinen kuvanvakain, kompensoi pystysuoraa tärähtelyä kun kameraa panoroidaan vaakasuoraan, sekä päinvastoin. Jos objektiivissa on kuvanvakaimen kytkin, aseta se panorointia varten asentoon 2. Tällä asetuksella se vakauttaa pystysuuntaisen liikkeen, mutta sallii vaakasuoran liikkeen aiheuttaman sumeuden.

5. Sumenna liikettä pitkällä valotusajalla

Kun jalustaan kiinnitetyllä kameralla kuvataan pitkällä valotusajalla, kaikki liikkuva sumentuu – kuten aallot.

Voit käyttää verrattain pitkää valotusaikaa – esimerkiksi yli sekunnin kestävää – kuvan tietoiseen sumentamiseen. Jotta kuvat eivät ylivalottuisi, kameraan pääsevää valoa täytyy rajoittaa valitsemalla pienempi aukkoasetus (suurempi f-luku, kuten f/16 tai f/22) tai pienempi ISO-asetus tai käyttämällä ND-suodinta. Nyt voit liikuttaa kameraa valotuksen aikana (joka sumentaa koko kuvan) tai käyttää jalustaa pitämään kameraa paikallaan siten, että vain näkymän liikkuvat osat sumenevat. Jälkimmäisellä tekniikalla voi esimerkiksi pehmentää aaltoja ja virtaavaa vettä maisemakuvissa tai liikkuvia autoja ja ihmisjoukkoja kaupunkikuvissa.

Jos valotusaika on yli 30 sekuntia, käyt Aikavalotustilaa. Joidenkin Canon-kameroiden valintakiekossa on B-asetus, kun taas toisten on oltava M-tilassa (Manuaalinen), jotta voit selata valotusajoissa kohtaan Aikavalotus (BULB). Laukaisimen painamisen aiheuttamaa tärähdystä voi ehkäistä käyttämällä kauko-ohjainta tai kaukolaukaisinta. Kameraa voi myös etäohjata älypuhelimella Canon Camera Connect -sovelluksella.

Teksti: Marcus Hawkins

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin