VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Valotusajan hallinta

Canon-kamerasi valotusaika on yksi kolmesta valotuksen määräävästä asetuksesta ja myös avain liikkeen tallentamiseen. Nämä yksinkertaiset vinkit auttavat ottamaan sen haltuun.
Maastopyörä kiitää lätäkön poikki saaden veden lentämään samalla kun toisella puolella kyykyssä oleva valokuvaaja suuntaa Canon-kameran pyöräilijää kohti.

Kameran valotusaikaa muuttamalla voidaan säätää kuvan yleistä valotusta. Sitä voi käyttää myös luoviin tarkoituksiin, koska sen avulla voidaan vaikuttaa kuvien liike-epäterävyyteen tai sen puutteeseen.

Seuraavassa on viisi vinkkiä, joiden avulla pääset käsiksi valotusaikaan ja hallitset paremmin toimintakuvausta, olitpa sitten kuvaamassa koulun urheilupäivää Canon EOS R100 -kameralla (jonka valotusaika voi olla enintään 1/4 000 s) tai villieläimiä Canon EOS R7:llä (joka valotusaika voi olla niinkin lyhyt kuin 1/16 000 sekuntia).

Kameraa kohden juokseva kultainen noutaja on saatu pysäytettyä kuvassa, joka on otettu Canon EOS R10 -kameralla käyttäen valotusaikaa 1/2 000 s.

Canon EOS R10 -kameran suljinajat voivat olla enintään 1/4 000 sekuntia (mekaaninen suljin) tai 1/16 000 sekuntia (elektroninen suljin), mikä riittää terävien kuvien ottamiseen nopeatempoisesta toiminnasta, kuten urheilusta tai liikkuvista eläimistä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivilla (100 mm, 1/2 000 s, f/2.8 ja ISO 320)

Mikä on valotusaika?

Valotusaika on aika, jonka kameran suljin pysyy auki, ja se ilmoittaa, kuinka kauan kenno ottaa vastaan valoa. Mitä pitempään se on auki, sitä enemmän kennoon saapuu valoa ja sitä kirkkaampi kuva.

Valotusaika muodostaa yhden valotuskolmion sivuista, jotka yhdessä määräävät kuvan valotuksen. Kaksi muuta ovat aukko ja ISO-asetus. Aukko ilmoittaa, kuinka suuri tai pieni objektiivin aukko on, mikä niin ikään vaikuttaa kennoon saapuvan valon määrään. ISO-asetus ohjaa kennon valoherkkyyttä – korkeampi ISO-arvo saa aikaan kirkkaampia kuvia, mutta tällöin myös rakeisuus tavallisesti lisääntyy.

Lyhyt valotusaika, vaikkapa 1/1 000 sekuntia, tarkoittaa, että suljin pysyy auki vain millisekunnin ja pystyy pysäyttämään nopeasti liikkuvan kohteen, esim. suurella nopeudella liikkuvan moottoripyöräilijän liikkeen. Lyhyt valotusaika tarkoittaa kuitenkin, että kameraan pääsee vähemmän valoa, joten kuvan hyvä valotus varmistetaan tällöin normaalisti suurentamalla aukkoa tai nostamalla ISO-arvoa. Hyvin pitkä valotusaika, esim. 1 sekunti, johtaisi liikkuvan moottoripyöräilijän sumentumiseen.

Canon-kameran takanäytössä näkyy Suljinajan esivalinta (Tv) -tila.

Valotusaika otetaan suoraan hallintaan asettamalla kameran tilaksi Suljinajan esivalinta (Tv) tai manuaalinen (M).

1. Säädä valotusaikaa

Useimmissa EOS-kameroissa on Urheilu-erikoiskuvausohjelma, joka määrittää automaattisesti kameran valotus- ja tarkennusasetukset liikkuvien kohteiden kuvaamista varten. Näin saat upeita kuvia, mutta voit myös ottaa asetusten säädön omiin käsiisi kun haluat päästää luovuutesi valloilleen, tuottaa tietyn tehosteen tai kuvata erityisissä olosuhteissa, kuten nopeasti liikkuvaa kohdetta kaukaa käsivaralta.

Voit säätää valotusaikaa suoraan asettamalla kameran Valotusajan esivalinta (Tv) -tilaan. Tämän jälkeen valotusajan voi asettaa kääntämällä kameran päävalintakiekkoa tai käyttämällä kosketusnäyttöä, joka on käytettävissä monissa EOS-kameroissa, mukaan lukien EOS R50 ja EOS R8. Kamera säätää aukkoa automaattisesti normaalia valotusta varten. Jos haluat määrittää kunkin asetuksen itse, vaihda manuaaliseen tilaan (M), minkä jälkeen voit valita minkä tahansa asetusyhdistelmän, josta pidät.

Nopein käytettävissä oleva valotusaika vaihtelee malleittain ja myös sen mukaan, kumpi suljintila – mekaaninen vai elektroninen suljin – on valittuna, mikäli tämä tila on valittavissa. Canon EOS -kameran mekaaninen suljin toimii lyhimmillään tavallisesti joko 1/4 000 tai 1/8 000 sekunnissa, kun taas peilittömiin EOS R System -malleihin kehitetty elektroninen suljin voi toimia paljon nopeammin – EOS R3 -mallissa esim. vain 1/64 000 sekuntia. Pisin automaattisesti määräytyvä valotusaika on 30 sekuntia. Jos haluat tätä pidempiä valotuksia esimerkiksi ilotulitteiden kuvaamiseen tai valojuovakuvaukseen, voit valita aikavalotustilan. Tässä tilassa suljin avautuu, kun painat laukaisinta, ja pysyy auki, kunnes painat sitä uudelleen.

Katutanssija potkaisee korkealle pitäen toista kättä maassa kuvassa, joka on otettu Canon EOS R10 -kameralla käyttäen pitkää valotusaikaa. Taustalla on neljä muuta ihmistä ja joukko korkeita palmuja.

Tässä käytetty valotusaika 1/3 200 s oli riittävän nopea pysäyttämään liikkeen, mutta liike-epäterävyyttä on silti aavistus esimerkiksi tanssijan jalkojen ympärillä. Objektiivin optisen kuvanvakaimen ansiosta elementit, jotka eivät liiku, ovat kuitenkin kauniin teräviä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/3 200 s, f/4.5 ja ISO 400).

Terävä zoomauskuva soutajista vedessä, otettu Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla.

Mitä lähemmäs zoomataan, sitä näkyvämmäksi tärähtely tulee. RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivin 4,5 stop-arvon optinen kuvanvakain on kuitenkin minimoinut tämän tehokkaasti, jolloin valokuvaaja on voinut käyttää 1/2 000 sekunnin valotusaikaa, joka ei ole erityisen lyhyt, ja saanut silti myös vesipisarat teräviksi 100 mm:n polttovälillä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (100 mm, 1/2 000 s, f/6.3 ja ISO 500).

2. Vältä kameran tärähtelyä

Valotusajan valinnassa kannattaa miettiä kahta asiaa: riittävää nopeutta, jotta vältytään kameran tärähtelyn aiheuttamalta sumeudelta käsivaralta kuvattaessa sekä sitä, miten nopeasti kohde liikkuu.

Valotusaika, joka tarvitaan kameran tärinän välttämiseen, riippuu monesta asiasta, mukaan lukien tuuliolosuhteet ja käytetäänkö objektiivia vai kameraa, jossa on sisäänrakennettu kuvanvakain. Tärkein tekijä on kuitenkin objektiivin polttoväli. Mitä lähemmäs zoomaat, sitä näkyvämmäksi tärähtely tulee.

Yleinen sääntö ongelman poistamiseksi on yrittää käyttää valotusaikaa, joka vastaa tehollisen polttovälin käänteisarvoa tai tätä nopeampaa. Esimerkiksi 50mm:n objektiivilla käytetään 1/50 sekunnin valotusaikaa, 200 mm:n objektiivilla puolestaan 1/200 tai nopeampaa. Sitten on otettava huomioon kohteen nopeus – jatka lukemista!

Epätarkka otos maastopyörällä liikkeessä olevasta pyöräilijästä, tausta näkyy tarkkana.

Lyhyeltä vaikuttava valotusaika, kuten tässä käytetty 1/200, luo kuvaan nopean liikkeen tunnun, koska ohi viilettävän pyörän ja kuljettajan yksityiskohtia ei näy. Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivilla (11 mm, 1/200 s, f/14 ja ISO 1250).

Terävä otos maastopyörällä liikkeessä olevasta pyöräilijästä, tausta ja pyöräilijä näkyvät tarkkoina.

1/1 000 sekunnin valotusaika pysäyttää liikkeen täysin. Huomaa myös, kuinka asianmukaisen valotuksen säilyttämiseksi aukko on kasvanut f/5.6:een. Kuva on otettu Canon EOS 90D -kameralla ja Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM -objektiivilla (18 mm, 1/1 000 s, f/5.6 ja ISO 1250).

3. Liikkeen vangitseminen lyhyellä valotusajalla

Liikkuvan kohteen pysäyttämiseen tarvittava valotusaika määräytyy kohteen etäisyyden, suunnan ja nopeuden mukaan, mutta valotusajan on todennäköisesti oltava lyhyempi kuin luuletkaan. 1/250 sekunnin valotusaika pysäyttää hitaasti liikkuvan kohteen, kuten kävelevän henkilön, mutta kun halutaan teräviä kuvia nopeammista kohteista, vaikka lentävistä linnuista ja ylinopeutta ajavista autoista, on valotusaika pudotettava niinkin alas kuin 1/1 000:een tai jopa 1/4 000 sekuntiin. Valmistaudu nostamaan ISO-asetusta niin, että saat valotuksen pidettyä kunnossa, käyttämällä lyhyempiä valotusaikoja, varsinkin urheilu- ja luontokuvauksessa.

Liikkeen pysäyttämisen haittapuolena on se, että myös toiminnan tunne katoaa. Kuvat liikkuvista kohteista näyttävät usein dynaamisemmilta, jos kohde on terävä ja tausta sumea. Tämä vaikutelma saadaan aikaan säätämällä valotusaika riittävän pitkäksi niin, että kuvaan saadaan jonkin verran epätarkkuutta, minkä jälkeen kameraa liikutetaan samalla nopeudella kuin millä kohde liikkuu. Tätä kutsutaan panoroimiseksi – lue lisää Canonin kätevästä panorointioppaasta.

Canon EOS R7:llä otettu kuva moottoripyöräilijästä, joka on terävä sumeaa taustaa vasten, koska valokuvaaja on seurannut kohteen liikettä panoroimalla kameraa.

Käyttämällä suhteellisen pitkää valotusaikaa ja seuraamalla liikkuvaa kohdetta panoroimalla kameraa saadaan aikaan terävä kohde sumeaa taustaa vasten, jolloin toiminta näyttää dynaamisemmalta. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM -objektiivilla (363 mm, 1/160 s, f/10 ja ISO 100).

Sumeaa taustaa vasten näkyvä rullalautailija näkyy terävänä, koska valokuvaaja on seurannut kohteen liikettä panoroimalla kameraa.

Panorointitekniikan hallinta on uskomattoman käyttökelpoista kaikenlaisessa toimintakuvauksessa urheilusta luontoon. Jekku on siinä, että pystyy vastustamaan kiusausta pysäyttää toiminta. Käytä sen sijaan tarpeeksi pitkää valotusaikaa, joka saa aikaan liikkeen muuttumisen epätarkaksi, ja seuraamalla samalla liikkuvaa kohdetta sopivalla nopeudella. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla (jonka seuraaja on nykyinen EOS R8) ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (26 mm:n polttovälillä, 1/30 s, f/16 ja ISO 100).

4. Liikkuvan kuvan valotusaika

Videoita kuvattaessa käyttökelpoinen nyrkkisääntö on asettaa valotusajaksi noin 1/2 R, jossa R on käytössä oleva kuvataajuus. Kuvattaessa esimerkiksi Canon EOS R10 -kameralla tarkkuudella 4K 60p, ihanteellinen valotusaika on noin 1/125 sekuntia – hieman yli kaksinkertainen kameran ottamaan 60 kuvaan sekunnissa. Näin vältytään liian hitaan valotusajan aiheuttamalta epäterävyydeltä, mutta liikkuva kuva ei näytä nykivältä, kuten olisi laita, jos käytettäisiin tätä pidempiä suljinaikoja.

Vesi juoksee alas suuria sammaleisia kiviä. Vesi on saatu epätarkaksi käyttämällä kameran pitkää valotusaikaa.

Kun jalustaan kiinnitetyllä kameralla kuvataan pitkällä valotusajalla, kaikki liikkuva – kuten vesiputous – sumentuu, mikä saa veden näyttämään klassisen maitomaiselta. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 14-35mm F4L IS USM -objektiivilla (35 mm, 1 s, f/22 ja ISO 100).

5. Sumenna liikettä pitkällä valotusajalla

Suhteellisen pitkää valotusaikaa – vaikkapa pidempää kuin sekunti – voidaan käyttää kuvan tarkoitukselliseen sumentamiseen tai vain kuvan liikkuvien osien sumentamiseen muuten terävässä kohtauksessa. Jotta kuvat eivät ylivalottuisi, kameraan pääsevää valoa täytyy rajoittaa valitsemalla pienempi aukkoasetus (suurempi f-luku, kuten f/16 tai f/22) tai pienempi ISO-asetus tai käyttämällä ND-suodinta. Nyt voit liikuttaa kameraa valotuksen aikana (joka sumentaa koko kuvan) tai käyttää jalustaa pitämään kameraa paikallaan siten, että vain näkymän liikkuvat osat sumenevat. Jälkimmäisellä tekniikalla voi esimerkiksi pehmentää aaltoja ja virtaavaa vettä maisemakuvissa tai liikkuvia autoja ja ihmisjoukkoja kaupunkikuvissa.

Jos valotusaika on yli 30 sekuntia, käytä aikavalotustilaa. Joidenkin Canon-kameroiden valintakiekossa on B-asetus, kun taas toisten on oltava M-tilassa (Manuaalinen), jotta voit selata valotusajoissa kohtaan Aikavalotus (BULB). Laukaisimen painamisen aiheuttamaa tärähdystä voi ehkäistä käyttämällä kauko-ohjainta tai kaukolaukaisinta. Kameraa voidaan myös etäohjata älypuhelimella Canon Camera Connect -sovelluksella.

Valotusajan ymmärtäminen ja sen hallinta mahdollistavat sen, että saat kaiken irti kamerastasi ja objektiivistasi, jolloin saat upeita kuvia joka kerta.


Teksti: Marcus Hawkins ja Pete Wolinski

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Valotuksen hallinta

    Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

  • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Vinkkejä panorointikuvien ottamiseen aloittelijoille

    Opi ottamaan parempia toimintakuvia panoroimalla näiden vinkkien avulla.

  • LIIKKEEN KUVAAMINEN

    Liikkeen vangitseminen kuviin

    Katso, miten voit vangita liikkeen ja lisätä liikkeen tunnetta kuviin.

  • TOIMINTAKUVAUS

    Parhaat objektiivit toimintakuvaukseen

    Vinkkimme parhaista objektiiveista toimintakuvaukseen.