ILOTULITUSKUVAUS

10 vinkkiä ilotulitusten kuvaamiseen

Varusteet, tekniikat ja sommittelu – parhaat vinkit ilotulitusten kuvaamiseen.
Moniväriset ilotulitusraketit räjähtävät pimeällä taivaalla sillan yläpuolella ja valaisevat veden.

1. Mikä on paras Canon-kamera ilotulitusten kuvaamiseen?

Nuori nainen sinisessä pipossa pitelee Canon EOS RP -kameraa.

Peilitön tekniikka sopii erinomaisesti ilotulitusten kuvaamiseen. Canon EOS RP:n:n ja Canon EOS R6:n kaltaiset kamerat näyttävät sekä sähköisessä etsimessä että takanäytössä, miltä valotus näyttää, joten näet tarkasti, millainen lopullisesta kuvasta tulee. Jos käytät digitaalista järjestelmäkameraa, esimerkiksi Canon EOS 90D -kameraa, saman saa aikaan takanäytön Kuvaus näytöllä -tilassa, kun valotuksen simulointi on käytössä.

Välineillä tai kokemuksella ei ole väliä – ilotulitusten kuvaaminen voi olla sekä helppoa että hauskaa. Ilotulitusta seuratessa hyvä peli tapahtuman kuvaamiseen on helposti mukana kulkeva ja taskuun sopiva, kuten Canon PowerShot SX740 HS, jossa on herkkä CMOS-kenno, tai Canon PowerShot G7 X Mark III, jonka valovoima f/1.8 sopii kuvaamiseen yöllä ja hämärässä valaistuksessa.

Tehokkaat Canon EOS RP ja Canon EOS 90D sopivat erinomaisesti kuvaajille, jotka hakevat enemmän luovia vapauksia. EOS RP -kameran täysikokoisen kennon ansiosta syvätarkkuus on hallinnassasi entistä paremmin, ja kameran suorituskyky hämärässä valaistuksessa selvästi parempi. EOS 90D on yhtä vaikuttava, kun valoa ei ole riittävästi, koska sen Yökuvaus käsivaralta -tilassa saat teräviä kuvia hämärässä valaistuksessa ilman jalustaa. Kummassakin kamerassa on Canonin DIGIC 8 -kuvaprosessori, joka vähentää kuvan kohinaa digitaalisesti jopa käytettäessä suurta ISO-herkkyyttä. Se antaa hyvät tulokset ja joustavuutta kuvaamiseen pimeässä.

Vielä parempi on Canon EOS R6, ammattilaistason kamera, joka on suunniteltu nimenomaan kuvaamiseen heikossa valaistuksessa. Siinä on 20,1 megapikselin täysikokoinen kenno, mikä tarkoittaa sitä, että jokainen pikseli on suurempi ja valoherkempi, mikä puolestaan tuottaa erinomaisen kuvanlaadun heikossa valaistuksessa otettuihin kuviin sekä erinomaisen dynaamisen alueen. Siinä on myös kahdeksan askeleen kuvanvakain käytettäessä yhteensopivien RF-objektiivien kanssa. Saat teräviä yökuvia myös käsivaralta melko pitkillä valotusajoilla.

2. Mitkä objektiivit sopivat parhaiten ilotulitusten kuvaamiseen?

Punaiset ja kullanväriset ilotulitusraketit valaisevat pimeää taivasta.

Kompaktikameroiden, kuten Canon PowerShot G7 X Mark III:n, kiinteät objektiivit riittävät hyvin ilotulitusten kuvaamiseen, kuten tästä näkee (36 mm, 2 s, f/11 ja ISO 125).

Vaaleanpunaiset ja kullanväriset raketit räjähtävät taivaalla metallisillan yläpuolella.

Pienikokoisella zoom-objektiivilla pääset lähemmäs toimintaa, ja sisäänrakennettu kuvanvakautus varmistaa, saat käsivaraltakin teräviä kuvia. Kuva on otettu Canon EOS M10 -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS M200) ja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (90 mm, 6 s, f/18 ja ISO 100).

Hienoja kuvia on mahdollista saada superzoom-kompaktikameran kiinteällä objektiivilla tai järjestelmäkameran mukana tulleella objektiivilla. Mutta jos voit vaihtaa objektiivia, voit saada aikaan monipuolisempia ja luovempia sommitteluja.

Käyttämällä lyhyempää polttoväliä voit saada kuviisi kontekstia ja visuaalista ilmettä lisääviä rakennuksia ja rakenteita. Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi, kuten edullinen Canon RF 16mm F2.8 STM, on hyvä vakiovaruste kameralaukkuun Canon EOS R -järjestelmän kameran, esimerkiksi EOS RP:n tai EOS R6:n kaveriksi. Kompaktin profiilinsa ansiosta se sopii kaikenlaiseen valokuvaukseen. Kun käytät EOS R -järjestelmän kameran kanssa laajakulmazoom-objektiivia, esimerkiksi Canon RF 14-35mm F4L IS USM- tai Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivia, voit muutella sommittelua vaihtamalla polttoväliä. Se on erityisen kätevää, jos tilaa liikkua on rajoitetusti.

Teleobjektiivit puolestaan rajaavat ja korostavat yksityiskohtia. Tuloksena on vaikuttavia kuvia täynnä ilotulitusta.

Kannattaa myös kokeilla zoom-objektiivia, jonka polttovälialue on laaja, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Sen sisäänrakennettu kuvanvakain varmistaa, että saa teräviä kuvia.

3. Missä ilotulituksia kannattaa kuvata?

Esteetön kuvauspaikka kannattaa valita etukäteen. Tutustu ympäristöön jo päivänvalossa ja selvitä, mihin suuntaan tuuli puhaltaa. Tämä on erityisen tärkeää, jos lähistöllä on myös kokko – kun ennakoit olosuhteet, savu ja kipinät eivät pääse pilaamaan kuvia. Jos aiot käyttää jalustaa, asetu paikkaan, jossa muut ihmiset eivät ole tielläsi.

Kuviisi voi myös tulla uusia ulottuvuuksia, jos saat etualalle mielenkiintoisen kohteen, vaikkapa sillan.

4. Miten ikuistan juhlien ilotulituksen tunnelman?

Tähtisadetikku palaa kirkkaasti.

Tähtisadetikkujen kuvaaminen on hyvää ja erittäin edullista harjoitusta ilotulitusten kuvaamiseen. Myös valolla maalaaminen voi olla hauskaa toimintaa koko perheelle.

Juhlien tunnelman saat ikuistettua hauskasti, kun kuvaat esimerkiksi perheenjäseniä piirtämässä valokuvioita tähtisadetikuilla. Canon Photo Companion -sovelluksessa on ohjevideo valolla maalaamisen parhaista tekniikoista ja asetuksista sekä runsaasti muita ideoita upeiden kuvien ottamiseen.

Kiinnostavan vaikutelman voit luoda myös kuvaamalla rakettien heijastuksia ikkunoista, joiden takana ihmiset katsovat ilotulitusta. Ota pari testikuvaa ja varmista, että kohteet valottuvat oikein. Käytä sitten samoja asetuksia varsinaisessa kuvaustilanteessa. Tallenna kuvat RAW-muodossa, jos mahdollista. Tällöin pystyt myöhemmin muokkaamaan kuvan eri osia monipuolisesti. Jälkikäsittelyn voi tehdä Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistossa, Canonin maksuttomassa RAW-kuvankäsittelyohjelmistossa.

5. Miten saan ilotulitteista teräviä kuvia?

Vaaleanpunaiset ja purppuranväriset raketit valaisevat taivaan sillan yläpuolella.

Jatkuvalla kuvauksella saat otettua näyttävän kuvan, vaikka ilotulitukset räjähtäisivät hieman eri hetkellä kuin olit ennakoinut. Kuva on otettu Canon EOS M10 -kameralla ja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (100 mm, 6 s, f/11 ja ISO 100).

Kaksi oranssia rakettia pimeällä taivaalla.

Aloita kuvien ottaminen, kun ilotulitus alkaa, ja tarkista, onko valotus onnistunut. Jos kuvat ovat liian kirkkaita, kokeile pienempää aukkoasetusta (suurempaa f-lukua), esimerkiksi arvoa f/11. Jos kuvat ovat liian tummia, voit kokeilla suurempaa aukkoasetusta tai ISO-arvoa. Muista kuitenkin, että mitä pienempi ISO-arvo on, sitä terävämpi kuvista tulee ja sitä vähemmän niissä on kohinaa. Kuva on otettu Canon EOS M10 -kameralla ja Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (40 mm, 30 s, f/11 ja ISO 100).

Aivan ensimmäiseksi on tärkeää poistaa käytöstä laitteen salama, jotta kuvassa näkyy ilotulitus, eikä lähellä olevat salaman valaisemat kohteet. Jos mahdollista, ota kamerassa käyttöön tila, jossa voit muuttaa asetuksia, esimerkiksi Valotusajan esivalinta (Tv) tai Manuaalinen (M).

On käytännössä mahdotonta tietää, milloin suurimmat ja värikkäimmät raketit räjähtävät. Siksi kamera kannattaa asettaa jatkuvan kuvauksen tilaan ja ottaa useita kuvia kerralla aina laukaisinta painaessasi. Tällöin sinulla on paremmat mahdollisuudet räiskyvimpien hetkien vangitsemiseen. Canon EOS R6 kuvaa jatkuvalla kuvauksella jopa 20 kuvaa sekunnissa elektronisen etsimen tilassa, jolloin et menetä hetkeäkään toiminnasta.

Jos kamera on jalustalla, voit kauko-ohjata sen suljinta puhelimella tai tabletilla Canon Camera Connect -sovelluksen avulla. Voit myös käyttää langallista tai langatonta kauko-ohjainta tai kameran itselaukaisinta. Näin voit laukaista kameran koskematta siihen, jolloin se ei tärähdä niin herkästi ja kuvista tulee todennäköisemmin teräviä.

6. Miten kuvaan ilotulitusta ilman jalustaa?

Jos objektiivissa on kuvanvakain (sen nimessä on IS) jos kamerassasi sisäänrakennettu kuvanvakain, kuten esimerkiksi Canon EOS R6 -kamerassa, saat eliminoitua vähäisemmät kameran tärinät käsivaralta kuvattaessa. Huomioi kuitenkin, että se voi pidentää kuvausaikaa kuvatessasi Aukon esivalinta (Av) -tilassa. Jos käytät jalustaa, poista objektiivin kuvanvakain käytöstä. Jos sinulla ei ole jalustaa, voit asettaa kameran tukevalle alustalle, käyttää kameran takanäytön Kuvaus näytöllä -toimintoa tai tarkistaa sommittelun ottamalla testikuvia.

7. Miten ilotulitukseen kannattaa tarkentaa?

Lapsi, jolla on takki ja pipo, katselee keltaisia ja punaisia ilotulitusraketteja.

Ilotulitusta kuvatessa voi myös kokeilla tarkentaa etualalla olevaan mielenkiintoiseen kohteeseen. Näin saadaan kauniisti tarkentumaton tausta. (Miellyttävää taustan pehmennystä kutsutaan bokeh-tehosteeksi.) Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark II -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivilla (85 mm, 1/100 s, f/1.8 ja ISO 1600).

Valitse siis kameran asetuksista käsitarkennus tai aseta objektiivin kytkin MF-asentoon, ja säädä tarkennus sitten ensin äärettömään. Objektiivin rungossa tai kameran näytössä ääretöntä kuvaa ∞-symboli. Mikäli kuvaat pelkästään taivaalla leiskuvia raketteja, tarkennus kannattaa jättää äärettömään.

Jos haluat kuvaan mukaan myös etualalla olevia elementtejä ja niidenkin näkyvän terävinä, tarkenna pisteeseen, joka on noin kolmasosan kohdalla koko näkymän syvyydestä. Silloin syväterävyys on suurimmillaan ja suurin osa kuvan etualan ja taustan välillä tarkka. Tämä on nopea tapa jäljitellä ammattilaistekniikkaa, jota kutsutaan hyperfokaaliseen pisteeseen tarkentamiseksi. Lisätietoja siitä sekä tarkemman hyperfokaalisen etäisyyden laskimesta on Canon Photo Companion -sovelluksessa.

8. Millaisia asetuksia ilotulituskuvauksessa kannattaa käyttää?

Saat kaikilla kameroilla tarkempia kuvia, paremmat värit ja vähemmän kohinaa, jos käytät pienempää ISO-herkkyyttä. Valitse aloitusasetukseksi ISO 100 tai ISO 125 ja säädä aukkoa ja valotusaikaa niin, että valotus on hyvä.

Jos kuvaat käsivaralta, aloita pisimmällä valotusajalla, jota voit käyttää niin, ettei kameran tärähtely tai ilotulitusrakettien liike aiheuta epätarkkuutta. Noin 1/10 sekunnin valotusaika toimii useimmiten. Se on tarpeeksi nopea pysäyttämään ilotulituksen liikkeen, mutta tarpeeksi pitkä tallentamaan niiden valon. Jos käytät jalustaa, voit pidentää valotusaikaa reilusti – vaikkapa sekunnilla tai kahdella.

Jos haluat säilyttää terävyyttä läpi näkymän, aloita aukon asetuksella f/8. Jos tarvitset enemmän valoa, mutta et voi käyttää pidempää valotusaikaa, voit kokeilla laajentaa aukkoa arvoon f/5.6 tai f/4. Mutta mitä laajempi aukko on (eli pienempi f-luku), sitä kapeampi on syväterävyys, jolloin pienempi osa näkymästä näkyy terävänä.

Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyvät oikea valotusaika, jolloin kohde on tarkka, ja aukko, jolla valotus ja syväterävyys ovat kohdallaan. Jos et saa oikein valotettuja, tarkkoja kuvia aukkoa ja valotusaikaa säätämällä, kokeile muuttaa ISO-herkkyyttä. Niiden kameroiden, joissa on isommat kennot, kuten täyden kennokoon peilittömät kamerat EOS RP tai EOS R6, suorituskyky käytettäessä suuria ISO-herkkyyksiä on parempi. Hyvä perusohje on kuitenkin käyttää mahdollisimman pientä ISO-herkkyyttä ja nostaa sitä vain tarvittaessa.

9. Miten saan ikuistettua ilotulitteiden muodon?

Kameran aikavalotustilassa voit pitää sulkimen auki juuri niin kauan kuin on tarpeen. Tällöin saat ikuistettua rakettien kulun ja niiden valovanat. Jos haluat käyttää aikavalotusta, valitse Manuaalinen (M) tai Valotusajan esivalinta (Tv) ja siirry aivan viimeiseen valotusaika-asetukseen, joka tulee 30 sekunnin valotusajan jälkeen. Avaa suljin painamalla laukaisinta kerran ja sulje se lopuksi painamalla laukaisinta uudelleen.

Pitkää valotusaikaa käytettäessä kameran on pysyttävä paikallaan, joten silloin kannattaa käyttää jalustaa. Laukaisukaapelin tai kauko-ohjaimen, esimerkiksi Canonin langattoman kauko-ohjaimen BR-E1, käyttäminen on myös hyödyllistä, koska voit silloin kuvata koskematta kameraan. Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten esimerkiksi Canon EOS 90D -kamerassa on, voit kokeilla myös Canon Camera Connect -sovellusta, jolla saat käytettyä laukaisinta älypuhelimesta tai tabletista.

10. Miten ilotulituskuvat kannattaa valottaa?

Kirkkaat räjähdykset tummaa taivasta vasten eivät ole aivan tyypillisimpiä kuvauskohteita, ja automaattitiloissa kamera saattaa valottaa öistä ilotulituskuvaa liikaa. Jos käytät käsisäätötilaa tai aukon tai valotusajan kaltaista puoliautomaattitilaa, voit välttää ylivalotuksen käyttämällä valotuksen kompensaatiota. Etsi –/+-painike tai -kuvake ja säädä asetukseksi –1 tai –2.

Käsisäätötilassa voit myös pitää asetuksia valitessasi silmällä nestekidenäytöllä tai etsimen alalaidassa näkyvää valotusasteikkoa. Painopisteen pitäisi olla asteikon vasemmalla puolella.

Kaikilla kameroilla on mahdollista ottaa vaikuttavia kuvia ilotulituksista. Kaikkein tärkeintä on lähteä kuvaamaan ja pitää hauskaa.

Kirjoittanut Peter Wolinski

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • TULEN KUVAAMINEN

  Vinkkejä tulen kuvaamiseen

  Tutustu tekniikoihin, joita tarvitset tulen lähellä tai kynttilänvalossa kuvaamiseen.

 • JUHLAKUVAUS

  Huippuvinkit upeiden juhlakuvien ottamista varten

  Näillä helpoilla vinkeillä ja tekniikoilla otat uskomattomia kuvia juhlista.

 • YÖKUVAUS

  Yötaivaan kuvaaminen

  Parhaat tekniikat öisen tähtitaivaan kuvaamiseen, mukaan lukien intervallikuvaus ja tähtijuovien kuvaaminen.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Ota kuvia etäyhteydellä

  Tutustu etäkuvauksen etuihin kaikessa valokuvauksessa.

 • Tilaa uutiskirje

  Saat viimeisimmät uutiset ja tuotetiedot