fireworks header

Ilotulitusten kuvaaminen

Talven tulo tuo mukanaan paljon hyviä tilaisuuksia upeiden ilotulituskuvien ottamiseen. Lue nämä vinkit, niin onnistut varmasti. Jos kamerassasi on aikavalotustila (Bulb) , saat kuvistasi entistäkin vaikuttavampia.

Pikavinkit ilotulitusten kuvaamiseen

Tässä parhaat vinkit ilotulitusten kuvaamiseen ilman erillisiä varusteita. Katso myös opettavainen video:

1) Poista salama käytöstä

Kamerasta riippumatta kannattaa heti ensimmäiseksi poistaa salama käytöstä.


2) Valitse kuvaustila, jossa voit itse tehdä säätöjä.

Jos mahdollista, valitse kamerassasi tai älypuhelimessasi kuvaustila, jossa voit itse tehdä säätöjä.


3) Alivalota kuvat

Pimeällä kuvattaessa kameran asetuksia on säädettävä siten, että kuvat alivalottuvat, sillä muuten kuvista tulee liian valoisia.

Tämä onnistuu käyttämällä negatiivista valotuksen korjausta, jonka kuvakkeena näytössä voi näkyä –/+. Kokeile alivalotusta valitsemalla korjauksen arvoksi esimerkiksi –1 tai –2.


4) Käytä jatkuvaa kuvaustilaa

Käyttämällä jatkuvaa kuvaustilaa saat varmemmin kuvan oikeasta hetkestä, vaikka ilotulitukset räjähtäisivät hieman eri hetkellä kuin olit ennakoinut.


5) Kokeile käsisäätöjä

Jos kamerassasi voi käyttää täysiä käsisäätöjä, kokeile niitä.


6) Valotusaika, aukko ja tarkennus

Valitse käsisäätöisessä kuvaustilassa valotusajaksi noin 1/10 sekuntia ja aukon arvoksi f/8. Tarkenna manuaalisesti etäisyydelle, jolla ilotulitukset räjähtävät.


7) Käytä pientä ISO-herkkyyttä

Etsi ISO-herkkyysasetus valikosta ja aseta ISO-herkkyydeksi 200.


8) Käytä jalustaa tai tue kamera

Kamera pysyy parhaiten vakaana, kun käytät sen kanssa jalustaa. Jos taas kuvaat käsivaralta ja kamerassasi on kuvanvakain, ota se käyttöön.


9) Tarkista tulokset ja tee tarvittavat säädöt

Aloita kuvien ottaminen, kun ilotulitus alkaa, ja tarkista, ovatko kuvat riittävän valoisia. Jos ne ovat liian tummia, voit lisätä ISO-herkkyyttä. Jos taas haluat kuvata pidempiä valojuovia, pidennä valotusaikaa, mutta muista samalla, että silloin kameran tärähtely voi vaikuttaa kuviin. Jos kuvat ovat liian valoisia, voit joko pienentää ISO-herkkyyttä arvoon 100 tai asettaa objektiivin aukon arvoksi f/11.


10) Ota upeita ilotulituskuvia kokeilemalla aikavalotusta

Aikavalotustilassa voit valita tarkalleen, milloin kameran suljin avautuu ja sulkeutuu. Pitkällä valotusajalla voit ottaa yksityiskohtaisia kuvia esimerkiksi ilotulituksista tai salamaniskuista.

Jos haluat kokeilla aikavalotusta, valitse kamerassa käsisäätöinen tila ja säädä valotusaikaa. 30 sekunnin asetuksen jälkeen näkyviin tulee bulb (aikavalotus). Joissakin kameroissa aikavalotuksen voi valita myös valintakiekolla. Alla olevassa videossa on kerrottu tarkemmin ilotulituksista ja aikavalotuksesta.