TULEN KUVAAMINEN

Tulen kuvaaminen: näin kuvaat liekkejä

Halusitpa kuvata välkkyvää kynttilää, kokon tanssivia liekkejä tai kipinöiviä tähtisadetikkuja, oikeat tekniikat, asetukset ja varusteet ovat tärkeitä.
Pitkään valotettu kuva kokon vieressä seisovasta lapsesta ja leijuvista kipinöistä, jotka luovat pitkiä valojuovia.

Tuli on erinomainen kuvauskohde, joka tarjoaa loputtomasti luovia mahdollisuuksia. Sen lisäksi, että liekit ovat kauniita, ne luovat ympäristöönsä upeaa lämmintä valoa. Siksi tuli on sekä näyttävä kuvauskohde että tunnelmallisen valon lähde muotokuvia varten.

Tulta voi myös olla vaikea kuvata. Ongelmana kuvaajilla on se, että tuli on valonlähteenä hyvin kirkas ja ympäristö puolestaan usein hyvin himmeä. Suuren kontrastin takia voi olla hankalaa saada kuvaan sekä kirkkaimpien että tummimpien alueiden yksityiskohdat. Oikeiden kamera-asetusten ja muutamien helppojen ohjeiden avulla kuka tahansa voi kuitenkin ottaa kauniita kuvia tulen ääressä.

Vaikka liekkien kuvaaminen on hyvä osata kaikkina vuodenaikoina, siitä on hyötyä erityisesti silloin, kun haluat päästää luovuutesi irti juhlapyhien aikaan. Tässä on vinkkejä siihen, miten voit ottaa kauniita kuvia tulesta talven juhlapyhinä.

1. Ole varovainen

Aikuinen pitelee lasta kädestä nuotion lähellä.

Jos kuvauspaikalla on lapsia mukana, on hyvä, että toinen aikuinen vahtii heitä, kun otat kuvia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/160 s, f/3,5 ja ISO 4000).

Kuten valokuvaus, tulikin voi olla kiehtovaa, mutta siinä on myös huonot puolensa. Kuvaaminen voi helposti temmata mukaansa, mutta turvallisuuden on aina oltava etusijalla. On tärkeää välttää loukkaantumiset ja pitää tuli hallinnassa. Pidä ämpärillinen vettä tai käsisammutin lähellä tulen sammuttamista varten ja käytä otsalamppua pimeässä liikkumiseen. On myös hyvä tarkistaa sääolosuhteet, sillä voimakas tuuli voi tehdä liekeistä arvaamattomia.

2. Valitse oikeat välineet

Canon-kamera, jalusta, oranssi geelisuodin ja kannettava lamppu nuotion reunalla.

Kameran ja jalustan lisäksi taskulamppu voi auttaa tuomaan lisää valoa kuvaan ja tasapainottamaan kirkkaita liekkejä ympäristöön nähden. Pieni oranssi geelisuodin voi tehdä lampun valosta lämpimämmän, jotta se sopii liekkeihin.

Tulen luoma valo on yleensä melko himmeää, joten on hyvä käyttää varusteita, jotka toimivat hyvin hämärässä, jos käytät tulta valonlähteenä kuvatessasi lähellä olevia kohteita. Canon EOS R6 -kamera on ihanteellinen valinta, koska sen erittäin herkkä 20,1 megapikselin täysikokoinen kenno on suunniteltu toimimaan erityisesti suurta dynaamista aluetta vaativissa tilanteissa ja heikossa valaistuksessa.

Myös nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on hyvä apu, sillä kiinteäpolttovälisissä objektiiveissa on yleensä suurempi valovoima kuin zoom-objektiiveissa. Tämä mahdollistaa lyhyemmät valotusajat ja pienemmät ISO-herkkyydet heikossa valaistuksessa, jotta kuvista tulee terävämpiä ja kohinattomampia.

Vaikka jalusta ei ole välttämätön, siitä voi olla paljon apua kokkoja ja kynttilöitä kuvattaessa, sillä sen avulla voit käyttää pidempiä valotusaikoja ja sumentaa liekkien välkynnän.

3. Kynttilänvalon kuvaaminen

Kynttilärivi valotettuna niin, että vain liekit näkyvät mustaa taustaa vasten.

Jos valotus valitaan tulta varten, muu osa näkymästä jää hyvin tummaksi ja kynttilöiden liekit näyttävät kelluvan ilmassa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/1250 s, f/4 ja ISO 100).

Kynttilärivi valotettuna niin, että kynttilänjalat näkyvät, mutta liekit ovat ylivalottuneet sumeiksi.

Jos ympäristön valotusta säädetään, luova vaikutelma on hyvin erilainen: kynttilät ovat näkyvissä, mutta liekit ovat ylivalottuneet sumeiksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/20 s, f/4 ja ISO 100).

Kynttilöiden avulla voi ottaa tunnelmallisia kuvia, mutta niiden kuvaaminen voi olla haastavaa, koska niiden liekki on kirkas, mutta ne eivät juurikaan luo valoa ympäristöönsä. Jos valotus valitaan liekkejä varten, muu näkymä on lähes pimeä, mutta jos valotus valitaan ympäristön mukaan, liekit ylivalottuvat. Tärkeysjärjestys riippuu siitä, millaisen vaikutelman haluat.

On usein parempi valottaa kuvan kirkkaan elementin mukaisesti, sillä jälkikäsittelyssä on helpompi häivyttää varjoja kuin korjata ylivalottuneita kohtia. Kokeile myös, voitko lisätä valotusta hiukan, jotta varjot korostuvat ilman, että kirkkaat kohdat ylivalottuvat. Jos kamerassasi on seepranäyttö, kokeile sitä videota kuvatessasi, koska silloin kuvan ylivalottuneet osat korostetaan raitakuviolla, jotta voit maksimoida varjot ja varmistaa, että kirkkautta ei ole liikaa. Stillkuvien osalta ylivalotusvaroitus voi auttaa tarkistamaan toistotilassa, onko otetuissa kuvissa ylivalottuneita alueita. Myös RAW-muodossa kuvaaminen lisää joustavuutta, kun kuvia jälkikäsitellään kuvankäsittelyohjelmalla, kuten esimerkiksi Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmalla.

Aseta kamera käsisäätötilaan (M), jos haluat ohittaa kameran automaattisesti nousevan salaman. Silloin et peitä kynttilän liekin herkkää valoa. Valitse aukon arvoksi f/4 ja ISO-arvoksi 100, ja vaihtele sitten valotusaikaa 1/20 sekunnista 1/2000 sekuntiin, jotta näet, miten eri valotusajat vaikuttavat kynttilöiden näkymiseen. Voit käyttää myös täytesalamaa, josta käytetään myös nimitystä Päivänvalo. Se tuottaa välähdyksen, joka lisää valoa varjoisille alueille ja tuo kohteen yksityiskohdat esiin. Canon Photo Companion -sovelluksessa on artikkeli, jossa käsitellään muotokuvien ottamista kynttilänvalossa ja kerrotaan tämän tekniikan käytöstä ammattilaistasolla.

4. Kakkukynttilöillä valaistut muotokuvat

Lapsi nojautumassa puhaltamaan syntymäpäiväkakun kynttilöitä. Liekit valaisevat lapsen kasvot.

Kun kuvauskohde nojautuu lähelle kynttilöitä, välkkyvät liekit luovat kauniin lämpimän hohteen hänen kasvoilleen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/2 ja ISO 1600).

Takaa otettu kuva Canon-kamerasta kuvaamassa lasta syntymäpäiväkakun kanssa.

Kun kuvaat niin, että objektiivin aukko on täysin auki, terävyysalue on erittäin kapea, joten huolellinen tarkennus on tärkeää. Kamera, jossa on silmät tunnistava automaattitarkennus, kuten Canon EOS R6, tekee tästä helppoa, vaikka kohteita kuvattaisiin sivulta.

Onko parempaa hetkeä kuvaamiseen kuin syntymäpäiväjuhlat? Kun on aika puhaltaa kynttilät, voit ottaa upeita muotokuvia, kun lämmin kynttilänvalo korostaa päivänsankarin iloisia kasvoja. Kokeile määrittää kameran asetuksiksi käsisäätötila (M), aukko f/1.8 (tai objektiivin suurin aukko), valotusaika 1/200 s ja automaattinen ISO-herkkyys. Näin ISO-herkkyys mukautuu tuottamaan oikean valotuksen.

Nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on ihanteellinen tällaisiin muotokuviin, sillä suuren valovoiman ansiosta voit ottaa muotokuvia hämärissä sisätiloissa. Isolla aukolla kuvattaessa se myös sumentaa taustaan kauniin bokeh-tehosteen.

5. Kokon kuvaaminen

Pitkään valotettu kuva kokosta, jonka leijuvat kipinät luovat pitkiä valojuovia.

Pitkä valotus sumentaa liekkien liikkeen ja muuttaa lentävät kipinät näyttäviksi valojuoviksi. Tulen kohentaminen voi tuottaa upeita valaistustehosteita, mutta muista olla varovainen! Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1 s, f/8 ja ISO 100).

Takaa otettu kuva Canon-kamerasta kuvaamassa lasta kokon luona.

Käytä jalustaa ja aseta yhden sekunnin valotus, jotta saat ikuistettua kokon kipinäjuovat. Muista pyytää kuvattavia pysymään paikallaan pitkän valotuksen aikana, jotta kuvaan ei tule liikkeen aiheuttamaa epätarkkuutta. Voit myös tehdä päin vastoin ja luoda aavemaisen kuvan, joka on tarkoituksella epätarkka, kuten ylhäällä oleva kuva, jossa kipinät on ikuistettu hohtavina valojuovina.

Onko mitään kutsuvampaa kuin kokko kylmänä ja pimeänä iltana? Tanssivista liekeistä voi saada vaikuttavia kuvia ympäröivää pimeyttä vasten. Auringonlaskun jälkeen tulee hetki, jolloin ympäristön valo on riittävän hämärä, jotta kokko erottuu pimeydestä, mutta riittävän voimakas, jotta ympäristön ja taivaan yksityiskohdat erottuvat. Tämä on hyvä aika ottaa hämäräkuva ja näyttää kokko ympäristössään, sillä yön tullen ympäristö näyttää täysin mustalta. Kokeile kuvata tämä käsisäätötilassa käyttämällä valotusaikaa 1/100 s, aukkoa f/1.8 (tai objektiivin suurinta aukkoa) ja automaattista ISO-herkkyyttä. Käytä valotuksen korjausta, kun haluat kuvasta kirkkaamman tai tummemman, ja valitse matala kuvakulma, jotta voit rajata tulen hämärää taivasta vasten.

6. Muotokuvien ottaminen liekkien valossa

Valokuvaaja ottamassa lähikuvaa lapsesta kokon vieressä.

Kun kuvaat tulen lähellä, kokeile määrittää kameraan käsisäätötila (M), aukko f/1.8 (tai objektiivin suurin aukko), valotusaika 1/200 s ja automaattinen ISO-herkkyys, jotta saat liikkeen pysäytettyä mahdollisimman hyvin heikossa valaistuksessa.

Kaksi lasta on kasvotusten kokon edessä ja liekkien valo valaisee lasten profiilit.

Ota muotokuvia tulen äärellä, jotta saat kauniin lämpimän valaistuksen tai kiinnostavia sivukuvia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/125 s, f/1.8 ja ISO 25600).

Kokot ja nuotiot luovat ainutlaatuisen tunnelman, jossa voi ottaa upeita muotokuvia. Juttelu nuotion äärellä, lähekkäin istuvat pariskunnat ja liekkien lumoamat lapset ovat hyviä kohteita Canon-kamerallasi ikuistettaviksi. Muista kohentaa tulta ennen kuin aloitat kuvaamisen, sillä liekkien määrä voi vaikuttaa merkittävästi ympäröivään valaistukseen. Valo himmenee usein hyvin nopeasti kauempana liekeistä, joten tuo kuvauskohteet niin lähelle tulta kun se on turvallisesti mahdollista, jotta voit hyödyntää liekkien hehkua.

7. Tähtisadetikkujen kuvaaminen

Kahden tähtisadetikun kipinöinti ja tikkuja pitelevien kahden lapsen kasvot hämärinä taustalla.

Määritä kamera käsisäätötilaan (M), jotta saat kuvattua tähtisadetikut. Käytä aukkoa f/3.5–f/5.6, valotusaikaa 1/125 s ja automaattista ISO-herkkyyttä. Voit kokeilla myös valotuksen korjausta, joka voi tuottaa hieman erilaisia tuloksia.
Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/2,5 ja ISO 640).

Tähtisadetikun räiskähtelevä valo voi näyttää upealta valokuvissa, ja tämä on myös turvallinen keino kokeilla luovia valotehosteita lasten kanssa tai huonossa säässä. Lentävät kipinät sinkoilevat eri suuntiin huikealla nopeudella, joten ne tallentuvat kuvaan valojuovina myös silloin, kun valotusaika on melko lyhyt. Jos kuvaaminen ja editointi RAW-muodossa on tuttua, tästä voi olla paljon apua, sillä voit tuoda kirkkaiden alueiden ja varjojen yksityiskohdat esiin jälkikäsittelyssä. Voit myös pidentää valotusaikaa, jotta tähtisadetikku jättää kuvaan selkeät juovat – voit valita itse!

Kokeile myös juhlapäivien ilotulituksista syntyvien valojuovien kuvaamista. Tutustu ilotulitusten kuvaamisen vinkkeihin ja tekniikoihin, joista saat lisää ideoita ja inspiraatiota.

Kun tuli on sammunut, voit tutustua savukuvaukseen ja siihen liittyvään harjoitukseen Canon Photo Companion -sovelluksessa.

Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit