VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

Videoiden kuvaaminen öiseen aikaan

Käytettävissä olevan valon hyödyntäminen muistojen tallentamiseen pimeän tultua.
Valokuvaaja kuvaa kahta talvivaatteisiin pukeutunutta henkilöä, jotka ovat painautuneet toisiaan vasten paahtaessaan avotulella vaahtokarkkeja. Kohtauksen valaisee yksinomaan tuli ja taustalla oleva keijuvalosarja.

Tärkein hallittava asia kameran käytön opettelun jälkeen niin valo- kuin videokuvauksessakin on työskentely valolla. Öiseen aikaan valonlähteitä on vähän, mistä huolimatta on paljon hetkiä, jotka halutaan saada talteen juhlahurrauksesta syviin keskusteluihin nuotiolla. Video on erityisen hyvä tapa kuvata ainutkertaisia pikkuhetkiä – tapaa, jolla ihmiset liikkuvat, puhuvat ja nauravat, tapaa, jota valokuva ei tavoita – mutta liikkuvan kuvan ottaminen voi olla hankalaa, kun valoa ympärillä on vain vähän.

Suuremman ISO-arvon käyttö lisää kameran valoherkkyyttä, samoin suuremman aukon ja pidemmän valotusajan valitseminen voi lisätä kennoon tulevan valon määrää, mutta ilman ymmärrystä, miten näitä asetuksia säädetään ympäristön mukaan, lopputuloksena saatava liikkuva kuva on todennäköisesti rakeinen tai sumea. Tällaiset hankaluudet voidaan kuitenkin voittaa omaksumalla hieman tietoa, minkä jälkeen tuloksena on viimeisteltyä liikkuvaa kuvaa ja samalla kehitytään elokuvaajana.

Tässä jutussa Ellis Reed, sisällöntuottaja sekä valo- ja videokuvaaja, jonka kotipaikka on Bathissa, Isossa-Britanniassa, jakaa parhaat vinkkinsä videoiden kuvaamiseen yöllä.

Asetusten hallinta

Käsipari säätää Canon-kameran ISO-asetuksia. Ympäröivä tausta on aivan pimeä, mikä kertoo, että on yö.

Liikkuvaa kuvaa yöllä tallennettaessa paras lopputulos saadaan käyttämällä manuaalista tilaa. Ennen kuvaamaan lähtemistä kannattaa tutustua kameran asetuksiin ja hakea haluttua ilmettä kokeilemalla eri ISO-arvoilla, valotusajoilla ja aukoilla.

Valittaessa kameran asetuksia yökuvausta varten voidaan käyttää Canon-kameran älykästä automaattikuvaustilaa ja ottaa käyttöön sen mielestä parhaiten toimivat asetukset. Manuaalitilassa saadaan kuitenkin enemmän hallintaa.

Kuvattaessa Canon EOS R System -kameralla, kuten EOS R6 Mark II:lla, elektroninen etsin näyttää kunkin asetuksen muutoksen vaikutuksen valotukseen reaaliajassa, mikä on omiaan lisäämään kuvaajan itseluottamusta tämän siirtyessä käsisäätöön.

Myös tarkennustilan vaihtamista manuaaliseksi voidaan harkita. EOS R6 Mark II -kameran Dual Pixel CMOS AF II -järjestelmä on todella hyvä havaitsemaan kohteet heikossa valaistuksessa, mutta jos työskennellään miltei täysin pimeässä, voidaan joutua tarkentamaan manuaalisesti. Mainittu automaattitarkennus on myös muissa kameroissa, mm. Canon EOS R7:ssa ja Canon EOS R8:ssa. Valaise tarkennettava kohde taskulampulla ja lähennä säätämällä samalla objektiivin tarkennusrengasta, kunnes kuva on terävä. Menetelmä on erittäin käyttökelpoinen myös tähtitaivaan kuvaamisessa, kun kuvaaja haluaa tarkentaa lähes täydellisessä pimeydessä johonkin etualalla olevaan kohteeseen ottaen kuvaan samalla taivasta.

Valitse suuri aukko

Kuvattaessa heikossa valaistuksessa on tärkeää, että kennoon saadaan mahdollisimman paljon valoa. Yksi tapa on avata aukko mahdollisimman suureksi, mikä tarkoittaa f-aukon asettamista pienimpään f-lukuarvoonsa. Vaikka zoom-objektiivi voi olla hyvä ja monipuolinen vaihtoehto hyvin valaistujen kohtausten kuvaamiseen päivällä, kun suuremmasta aukosta halutaan saada kaikki irti, kannattaa vaihtaa kiinteäpolttoväliseen objektiiviin, joita ovat mm. Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tai Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

Valitse kuvataajuus ja valotusaika

Käsipari pitelee Canon EOS R6 Mark II:ta, jonka kääntyvä kosketusnäyttö on taitettu ulos ja sivulle sekä näyttää kuvaa metsässä olevasta puisesta mökistä.

Valitsemalla kuvataajuudeksi kaksinkertainen valotusaika videoon saadaan luonnollinen, esteettisesti miellyttävä liikkeen epäterävyys.

Valitse ensin kuvataajuus. 24 kuvaa sekunnissa on elokuva-alan standardi, koska se saa aikaan luonnollisimmalta näyttävän liikkeen, jossa liikkeen epäterävyyttä on vain häivähdys. Tätä korkeampia kuvataajuuksia, kuten 60 fps ja 120 fps, käytetään hidastuksiin, joiden nimenomainen tarkoitus on näyttää tavallisuudesta poikkeavalta.

Canon EOS R6 Mark II -kameralla voidaan kuvata liikkuvaa 4K-laatuista kuvaa enintään 60 fps:n taajuudella ja 1080p-resoluutiolla jopa 180 kuvaa sekunnissa, mikä mahdollistaa entistäkin tehokkaamman hidastuksen.

Kun kuvataajuus on valittu, kaksinkertaista valotusaika. Esimerkiksi kuvaaminen taajuudella 25 kuvaa sekunnissa tarkoittaa, että jos liike-epäterävyys halutaan estää, on valotusajaksi valittava 1/50 sekuntia. Tätä pidetään parhaana käytäntönä, mutta siitä voidaan tarpeen mukaan poiketa, kuten Ellis selittää. ”Jos liike-epäterävyyttä halutaan tarkoituksella lisätä, esimerkiksi öisessä huvipuistossa, kun halutaan antaa hektinen, kiireinen vaikutelma, jossa valot venyvät juoviksi, niin tämä saadaan aikaan hidastamalla valotusaika alle puoleen kuvataajuudesta.”

Laajakulmaobjektiivi, kuten Canon RF 16mm F2.8 STM, antaa kuvaajan ottaa mukaan mahdollisimman paljon ympäristöä, mikä lisää vaikutelmaa nopeatempoisuudesta. Kyseessä on kevyt ja todella kompakti kiinteäpolttovälinen, joka toimii napakasti myös käsivaralta vloggaamisessa, mutta koska siinä ei ole objektiivin sisäistä kuvanvakainta, käsivaralta kuvattaessa kannattaa käyttää videoille tarkoitettua digitaalista kuvanvakainta. Tämä toiminto, joka on käytettävissä kaikissa Canon EOS R System -kameroissa, vakauttaa liikkuvaa kuvaa sähköisesti kameran sisällä.

Tarkista ISO-herkkyys

Istuva pariskunta juttelee pidellen kuumia juomia. Mies kuvaa heitä Canon EOS R6 Mark II -kameralla.

Erinomaisen ISO-tehonsa ansiosta Canon EOS R6 Mark II soveltuu oikein hyvin kuvaamiseen hämärässä, etenkin yhdessä nopeiden kiinteäpolttovälisten objektiivien, kuten Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM:n tai Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM:n kanssa.

Kameran herkkyys valolle säädetään ISO-asetuksen avulla. Kuvattaessa ulkona aurinkoisena päivänä herkkyyttä voidaan vähentää mahdollisimman paljon valitsemalla ISO-arvoksi 100. Pilvisellä säällä asetukseksi voidaan valita ISO 400 ja yöllä kuvattaessa kannattaa kokeilla ISO 800:aa tai tätä korkeampaa arvoa aina noin ISO 3 200:aan asti (kameran ominaisuuksien mukaan). Canon EOS R6 Mark II:lla voidaan kuvata jopa ISO 102 400:aan asti (joka on laajennettavissa ISO 204 800:aan), mutta mitä suurempaan arvoon mennään, sitä enemmän kuvaan syntyy kohinaa.

Etsi valoa

Mies ripustaa keijuvalosarjaa suureen puiseen palkkiin.

Kohteen valaistusvaihtoehtoja kannattaa etsiä tavoilla, jotka sopivat kuvattavan kohteen tunnelmaan. Keijuvalosarja lisää nuotiokohtauksen kodikasta tunnelmaa ja toimii samalla pehmeänä taustavalona.

”Pimeyttä on mukavampi ajatella puhtaana pöytänä eikä haasteena”, Ellis sanoo. ”Lähemmäs dramaattista, elokuvallista liikkuvaa kuvaa päästään löytämällä keinoja hyödyntää käytettävissä olevaa valoa tai käyttämällä keinovaloa.”

Yöllä kuvattaessa ei kannata yrittää valaista koko kohtausta. Parempi on etsiä ”valoaltaita”, jotka korostavat aihetta ja kertovat tarinan. Tällaisina toimivat mm. nuotiot, näyteikkunat, katuvalot ja autojen ajovalot, joita voidaan käyttää valaisemiseen ja kohteen erottamiseen taustasta.

Myös keinovalon käyttö on mahdollista. Monien sisällöntuottajien tapaan Ellis kantaa mukanaan kannettavaa LED-valoboxia. Pieni LED-valo mahtuu taskuun ja on riittävän tehokas valaisemaan kohteen lähikuvauksessa, millä voi olla valtava vaikutus liikkuvan kuvan laatuun. Pitää vain muistaa, että jos kuvataan hyvin valaistua kohdetta yöllä, on taustan sijaan valaistava kohdetta.

Aseta valkotasapaino

Mies nojautuu alas Canon EOS R6 Mark II -kameransa kanssa ja kuvaa nuotion yli. Kameran kosketusnäytöllä näkyy tulen äärellä istuva pariskunta.

Nuotion ympärillä olevia kohteita valaisee lämmin valo, joka liekkien välkkeessä voimistuu ja vaimenee. Liikkuvaan kuvaan saadaan lisää tulen lämpöä valitsemalla valkotasapainoksi mukautettu vähintään 6 000 K:n asetus.

Keinovaloa käytettäessä on yhtenäisyyden vuoksi aina hyvä tarkistaa valkotasapaino. Valkotasapainon asetusta voidaan mukauttaa käyttämällä valkotasapainokorttia tai valkoista paperinpalaa. Ota kuva kortista tai paperista kohtauksessa, jota on tarkoitus kuvata, valitse sitten kameran valikosta ensin mukautettu valkotasapaino ja sitten kyseinen kuva referenssiksi. Tämä määrittää valkotasapainon asetuksen, jolloin kohtauksen värit toistuvat tarkasti.

Määrittämällä valkotasapainoasetus itse voidaan saada aikaan myös tavoiteltu ilme. Jos kohtauksesta halutaan tehdä lämpimämpi, kuten vaikka kuvattaessa nuotiota, kannattaa valkotasapainoksi valita noin 6 000 K. Jos taas halutaan korostaa kohtauksen sinisempiä, kylmempiä sävyjä, valitaan jotain 2 000 K:n paikkeilta. Pitää muistaa, että valkotasapainon muuttaminen jälkikäsittelyohjelmistossa voi olla helpompaa ottamalla RAW-kuvaa tai kuvaamalla Canon Log -tilassa.

Kuvaa parhaalla mahdollisella resoluutiolla

Valokuvaaja kyykistyy kuvaamaan talviasuista nuorta paria, kun he istuvat juttelemassa puuterassilla. Kohtaus on valaistu pienillä lampuilla.

Yökohtauksia valaistaessa tavoitteena ei ole kattava valaistus. Pikemminkin valoa yritetään käyttää valikoivasti tavalla, joka korostaa kohteita.

”Kuvatessani sosiaaliseen mediaan tykkään kuvata 4K-tarkkuudella ja viedä 1080p-muodossa”, Ellis selittää, ”koska tämä vähentää hämärässä otetun liikkuvan kuvan visuaalista kohinaa, jolloin yksityiskohdat säilyvät erityisen terävinä.”

Canon EOS R6 Mark II kuvaa 4K-tarkkuudella jopa 60 kuvaa sekunnissa ylinäytteistämällä anturin 6K-lähtöä, mikä parantaa selkeyttä ja vähentää kohinaa alkuperäiseen 4K-kuvaan verrattuna. Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että korkeammilla resoluutioilla kuhunkin tiedostoon saadaan enemmän tietoa, minkä ansiosta kuvat ovat terävämpiä, värintoisto parempi ja pelivara jälkikäsittelyssä suurempi. Heikossa valaistuksessa työskenneltäessä mitä enemmän tietoa kukin tiedosto sisältää, sitä helpompaa on saada mahdollinen rakeisuus siivottua pois.

Muista ääni

Mies kiinnittää mikrofonia Canon EOS R6 Mark II -kameran monitoimiseen lisävarusteluistiin.

Canonin suuntastereomikrofoni DM-E1D kiinnittyy kameran päällä olevaan monitoimiseen lisävarusteluistiin ja saa virtansa suoraan kamerasta varusteluistin kautta – kaapeleita tai latureita ei tarvita.

Yksi liikkuvan kuvan ominaisuus, joka pimeässä entisestään korostuu, on ääni, sillä ihmisen kuuloaisti tuntuu tarkentuvan näkymän hämärtyessä. Kamerassa on luultavasti sisäänrakennettu mikrofoni, mutta jos jokainen kuiskattu kikatus ja nuotion rätinä halutaan saada talteen, on hankittava ulkoinen mikrofoni, kuten Canonin suuntaava stereomikrofoni DM-E1D, joka kiinnitetään kameran monitoimiseen lisävarusteluistiin.

Ota talteen halutun tapahtuman tunnelma tallentamalla eri määriä puhetta ja ympäristön kohinaa kokeilemalla mikrofonin eri suuntatiloja. Ympäristön äänet voidaan tallentaa myös erillään videon päätallenteesta – esimerkiksi tässä näkyvää nuotiokuvaa varten voidaan tallentaa tulen ääntä, joka sitten sijoitetaan kauempaa otetun avauskuvan yhteyteen.

Vapauta luovuutesi

Yksittäinen valonlähde näyttää kyykistyvän valokuvaajan hahmon muutoin pilkkopimeässä ympäristössä.

Yökuvaus tarjoaa runsaasti luovaa vapautta, varsinkin jos kuvaaja Ellisin tapaan näkee pimeyden ”puhtaana lähtökohtana, jonka varaan voidaan rakentaa”.

Kun ollaan jyvällä siitä, miten kuvataan niin, että lopputulos näyttää luonnolliselta, voidaan luottavaisin mielin ryhtyä kokeilemaan uutta. Kuvataanpa sitten yövlogia, musiikkivideota tai lyhytelokuvaa, on opeteltava hyödyntämään sitä, mitä ympärillä on. Tähän katuvalot tarjoavat hyvän lähtökohdan. Ellisin sanoin: ”Katuvalot toimivat hyvinä päävaloina [ensisijaisina valonlähteitä] ja taustavaloina sen mukaan, mihin kohde sijoitetaan. Ja räikeän kirkkaalla valolla voidaan kokeilla sijoittamalla kohde lähelle katuvaloa tai tätä pehmeämmällä hajavalolla pyytämällä henkilöitä siirtymään hieman kauemmaksi.”

Toinen Ellisin vinkki on käyttää taustan valaisuun auton ajovaloja, joilla saadaan aikaan dramaattinen siluetti. Tätä voidaan vielä korostaa valoa hajottavalla usvalla tai sumulla, jolloin kohde erottuu taustasta entistäkin tehokkaammin. Kohtaukseen saadaan häivähdys mysteeriä käyttämällä kohteen rajaamiseen lyhyttä teleobjektiivia, vaikkapa Canon RF 85 mm F2 MACRO IS STM:ää, jolla auto saadaan leikkautumaan kokonaan pois. Kun taas laajakulmaobjektiivi, kuten Canon RF 24 mm F1.8 MACRO IS STM, ottaa auton mukaan osaksi tarinaa.

Jos olet tottunut kuvaamaan videoita päivällä, videokuvauksen hallitsemiseen yöllä tarvitaan vain muutama säätö. Ja kun perusasiat on hallussa, avautuu aivan uusi luovuuden maailma.

Matthew Bowen

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • YÖKUVAUS

    Paras perustason kamera yökuvaukseen

    Kamerat ja objektiivit upeisiin yökuviin.

  • JUHLAKUVAUS

    Huippuvinkit upeiden juhlakuvien ottamista varten

    Näillä helpoilla vinkeillä ja tekniikoilla otat uskomattomia kuvia juhlista.

  • VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

    Videotarinan luominen

    10 vinkkiä houkuttelevien minielokuvien tekemiseen.

  • VALAISTUSTEKNIIKOITA

    7 vinkkiä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen

    Tutustu parhaisiin tekniikoihin, joilla saat teräviä kuvia heikossa valaistuksessa, sekä Canonin parhaisiin hämäräkuvausvarusteisiin.