YÖKUVAUS

Paras perustason kamera yökuvaukseen ja tähtitaivaan kuvaamiseen

Katso, mitkä kamerat ja objektiivit tuottavat erinomaisen kuvanlaadun tähtikuviin sekä öisiin muotokuviin ja kaupunkikuviin.
Siluettina kuvattu hahmo, joka nojaa keltaisen valon valaisemaa rakennusta vasten. Kuvannut Canon-lähettiläs Lorenz Holder Canon EOS R6 -kameralla.

Valo on olennainen osa valokuvausta, joten yöllä tai heikossa valaistuksessa kuvaamiseen liittyy omat haasteensa. Yökuvaus tarjoaa kuitenkin ainutlaatuisia luovia mahdollisuuksia. Tummaa taustaa vasten otetut hienovaraisesti valaistutmuotokuvat näyttävät taianomaisilta ja saavat pääkohteen erottumaan selkeästi. Yöeläimet antavat luontokuvaukseen erilaisen säväyksen, ja öiset kaupunkimaisemat kylpevät omanlaisessaan valossa. Voit myös kääntää katseesi kohti taivasta ja tallentaa upean linnunradan

Sininen hetki, joka osuu joko auringonnousua edeltävään tai auringonlaskun jälkeiseen hämärän aikaan, on useiden valokuvaajien suosiossa. Luonnonvaloa on vielä sen verran, että yksityiskohdat erottuvat. Kaupungin valot luovat maisemaan lämpimän hehkun. Syvänsininen taivas lisää kuvaan vaikuttavan säväyksen. Sininen hetki voi kuitenkin olla vuodenajasta ja sijaintisi leveysasteesta riippuen hyvin lyhyt, joten parhaan valaistuksen hyödyntämiseen saattaa olla vain muutama minuutti aikaa. Onkin parasta suunnitella kuvaushetki etukäteen. Tarkasta auringonnousun ja -laskun ajat ja etsi kuvauspaikkoja ennakkoon.

Huomioi myös, että pakkanen tai kaste saattavat myös luoda omat haasteensa, joten mukaan kannattaa ottaa lämpimiä tai vedenpitäviä vaatteita. Monissa Canon-kameroissa ja -objektiiveissa on kattava sääsuojaus, mutta suuri sateenvarjo auttaa pitämään kuvausvarusteet kuivina.

Yökuvaukseen soveltuvat ominaisuudet

Märän tien lätäköihin heijastuvia vihreitä ja punaisia valoja sekä sateenvarjoa pitelevän naisen siluetti. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM -objektiivi.

Peilittömässä Canon EOS R6 -kamerassa on herkkä 20,1 megapikselillä varustettu täyden koon kenno, joka on suunniteltu toimimaan erityisesti suuren dynaamisen alueen näkymissä sekä heikossa valaistuksessa. Kuva otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivilla (50 mm:n polttovälillä, 1,8 s, f/2.8 ja ISO 320). © Lorenz Holder – Canon Ambassador

Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla pitkää valotusaikaa käyttäen otettu kuva kaupungin kaukaisista valoista ja tähtitaivaasta.

Jos käytät mieluummin kiinteällä objektiivilla varustettua kompaktikameraa, Canon PowerShot G7 X Mark III on loistava valinta blogikuviin ja vloggaamiseen pimeän aikaan muuta yökuvausta unohtamatta. Kuva on otettu Canon PowerShot G7 X Mark III -kameralla (8,8 mm:n polttovälillä, 8 s, f/1.8 ja ISO 400).

Yökuvauksessa peilittömillä kameroilla on merkittävä etu järjestelmäkameroihin verrattuna. Niiden sähköiset etsimet voivat lisätä kirkkaustasoa automaattisesti ja simuloida valotusasetusten vaikutusta. Voit siis kirjaimellisesti nähdä pimeässä ja esikatsella lopullisen kuvan kirkkautta millä tahansa kirkkausasetuksella jopa ennen kuvan ottamista.

On mahtavaa, että yöllä voi kuvata rajoituksetta ilman mukana kannettavaa jalustaa. Esimerkiksi EOS R6- ja EOS R7 -kameroissa on kuvanvakain (IBIS), jonka avulla voit ottaa vakaita, tärähtämättömiä kuvia. Tiettyjen objektiivien optiseen kuvanvakaimeen yhdistettynä tuloksena on jopa 8 askeleen kuvanvakautus, mikä sopii täydellisesti käsivaralta kuvaamiseen paljon pidemmillä suljinajoilla. 

Nopea ja tasaisen tarkka automaattitarkennus voi myös tarjota merkittävän edun. EOS R6 -automaattitarkennusjärjestelmä toimii lähes täysin pimeässä -6,5 EV:n valaistuksessa (valotusarvo). Tämä vastaa vain kuun neljännesosan tuottamaa valoa. EOS R7 -kameran valotusarvo -5EV vastaa suunnilleen puolikuun tuottamaa valoa, kun taas EOS R10 -kameran valotusarvo-4EV vastaa arviolta lähes täyden kuun tuottamaa valoa.

Suurella valovoimalla varustetut objektiivit päästävät enemmän valoa kameran kennoon, joten voit kuvata kaikkein pimeimpinäkin öinä. Laajakulmaobjektiivi puolestaan mahdollistaa pidempien valotusaikojen käytön. Optisella kuvanvakaimella varustetut objektiivit auttavat vähentämään epäterävyyttä kuvattaessa käsivaralta.

Tähtitaivaan kuvaaminen

Ylös päin otettu yökuva, jossa näkyy palmupuiden siluetteja linnunrataa vasten. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla. 

Kun valovoimaisella aukolla (noin f/1.8–f/2.8) varustettuja laajakulmaobjektiiveja käytetään lähes niiden suurimmalla aukkoasetuksella, ne välittävät enemmän valoa kameran kuvakennoon. Tästä voi olla runsaasti etua tähtikuvauksessa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (16 mm:n polttovälillä, 25 s, f/2.8 ja ISO 6400).

Valokuvaaja ja jalusta kalliolla, valokuvaajan kamera on kohdistettu tähtitaivasta kohti.

Canonin IBIS-kuvanvakaimen ja objektiivien kuvanvakainjärjestelmien tehokas yhdistelmä mahdollistaa käsivaralta kuvaamisen lähes pimeässä, mutta joissakin tilanteissa, kuten tähtiä kuvatessa, jalusta on välttämätön. Silloinkin kun käytät jalustaa, on tärkeää välttää kameran koskemista valotuksen alussa, jotta liike ei sumennu kuvassa. Canon Camera Connect -sovelluksella voit etäohjata kameraa.

Täyden kennokoon kamerat sopivat tähtikuvaukseen paremmin kuin APS-C-kamerat, sillä yötaivas halutaan usein tallentaa erittäin laajasta kuvakulmasta. Kuuta kuvatessasi voit kuitenkin yhdistää APS-C-kameraan teleobjektiiviin, jolloin saat tallennettua maapallon kiertolaisen yksityiskohtineen.

Canon EOS R6 soveltuu erityisen hyvin yökuvaukseen. Täyden koon kuvakennon ja kohtuullisen 20,1 megapikselin yhdistelmä tarkoittaa, että pikselit ovat suhteellisen suuria ja ne voivat kerätä enemmän valoa. Tuloksena on vain vähän kohinaa suurilla ISO-herkkyyksillä. Näin voidaan välttää hitaiden valotusaikojen käyttöä heikossa valaistuksessa. Vakioherkkyysalue ulottuu aina ISO 100 -arvosta ISO 102 400 -arvoon.

Tähtikuvauksessa suositaan yleensä käsintarkennusta. Canonin peilittömissäEOS R -järjestelmän kameroissa on tarkennuksen korostustoiminto, jota voidaan käyttää tarkennettavan kohteen ääriviivojen valaisemiseen etsimessä tai takanäytössä.

Kannattaa suosia nopeita ja valovoimaisia objektiiveja, jotta kennolle pääsee mahdollisimman paljon valoa. Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi on näiltä osin hyvä vaihtoehto. Sen avulla tähtikuvaus onnistuu myös APS-C-kennolla varustetuillaEOS R7- ja EOS R10 -kameroilla, joissa 25,6 mm:n todellinen polttoväli tarjoaa silti suhteellisen laajan kuvakulman. 

Toinen loistava vaihtoehto tähtien liikkeen ja esimerkiksi revontulien tallentamiseen on Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Objektiivin f/1.8-aukossa on pyöreä 9-lamellinen muotoilu, joka suoriutuu erinomaisesti hämärässä valaistuksessa ja luo kauniit epätarkat alueet ja taustasumennuksen.

Muotokuvia yöaikaan

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla hämärässä otettu muotokuva kissasta, joka istuu hyllyllä.

Pienikin määrä pimeyttä auttaa erottamaan pääkohteen. Viiden askeleen kuvanvakaimella varustettu Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivi on erinomainen valinta luovien muotokuvien ottamiseen heikossa valaistuksessa. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivilla (1/500 s, f/2 ja ISO 200).

Hämärässä valaistuksessa Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla otettu muotokuva naisen sivuprofiilista, taustalla näkyy sumennettuja valokiekkoja.

Pieni, kevyt ja edullinen Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi on varustettu suurella f/1.8-aukolla, joten se suoriutuu upeasti heikossa valaistuksessa ja luo tunnelmallisen taustasumennuksen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/125 s, f/1.8 ja ISO1250). © Ejiro Dafé

24,2 megapikselinCanon EOS R10 ja 32,5 megapikselin EOS R7 tuottavat vaikuttavan laadukkaita yökuvia. Niiden vakioherkkyysalue on ISO 100–32 000. Voit siis käyttää riittävän nopeita valotusaikoja, jotta voit halutessasi kuvata käsivaralta yöaikaan. Canon EOS RP on toinen kätevä vaihtoehto. Kamerassa on täysikokoinen 26,2 megapikselin kuvakenno ja sen herkkyysalue ulottuu ISO 40 000 -arvoon asti, joten kuvan yksityiskohdat ja värit voi ikuistaa myös ilman salamaa.

Täyden koon kennolla varustetun kameran 85 mm:n polttoväli on yleensä ihanteellinen muotokuvaukseen. Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivin suuren aukon ansiosta voit pysäyttää kohteen liikkeen lyhyellä valotusajalla myös hämärässä. Kameran ISO-herkkyyttä ei tarvitse lisätä liikaa tätä varten, joten voit säilyttää ihanteellisen kuvanlaadun ja yksityiskohdat sekä minimoida kohinan.

Suuri aukko mahdollistaa myös kapean syväterävyysalueen. Sen avulla voit erottaa pääkohteen jättämällä häiritsevän taustan epätarkaksi ja muuntaa kaupungin valot tai valosarjat pehmeiksi bokeh-kiekoiksi.

Canon EOS R7- ja EOS R10 -kameroihin yhdistettynä 50 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi tarjoaa muotokuvaukseen soveltuvan 80 mm:n todellisen polttovälin, eli sen kuva-ala vastaa suunnilleen 85 mm:n objektiivia täyden kennokoon kamerassa. Hyvällä valovoimalla varustettu Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi on pienikokoinen, kevyt ja taloudellinen. Nopeampi RF 50mm F1.2L USM on ammattitason objektiivi.

Öiset kaupunkimaisemat

Canon EOS R7 -kameraan yhdistetyllä Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivilla otettu pitkän valotusajan yökuva kaupunkimaisemasta. 

Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivi on riittävän kevyt, jotta voit ottaa sen mukaan, kun lähdet tutkimaan kaupunkia yöaikaan. L-sarjan muotoilu suojaa sitä pölyltä ja kosteudelta. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivilla (50 mm:n polttovälillä, 1,6 s, f/4.5 ja ISO 400).

Öinen kaupunkimaisema, etualan vedessä näkyy rakennusten heijastumia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi on nopea, pienikokoinen ja kevyt laajakulmaobjektiivi, joka sopii erinomaisesti öisten kaupunkimaisemien kuvaamiseen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (24 mm:n polttovälillä, 0,3 s, f/1.8 ja ISO 100).

Jos kuvaat kaupunkimaisemia käsivaralta, kuvanvakautus auttaa saamaan tärinättömiä kuvia. EOS R7-kamera tarjoaa yhteensopivien objektiivien kanssa 7 askeleen vakautuksen. Öisten kaupunkimaisemien tallentaminen vaatii kuitenkin todennäköisesti jalustan tai vakaan pinnan, jota vasten voit tukea kameran. Lisäksi tarvitset hitaan suljinnopeuden, eli pitkän valotusajan.

Tähtikuvauksen lisäksi laajakulmaobjektiivi on paras valinta myös avarien kaupunkimaisemien ja öisten maisemien kuvaamiseen. Sekä Canon RF 16mm F2.8 STM että Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM ovat vahvoja ehdokkaita tähän.

Zoomausmahdollisuudesta on etua silloin, kun kaupungin rakennukset ja muut esteet rajoittavat liikettäsi. Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivi on erinomainen valinta erityisesti silloin, kun tarvitset teleobjektiivin ulottuvuutta kuvatessasi kaukaa tai halutessasi keskittyä kaupunki- tai yömaisemien pienempiin osiin.

Liikkuvien kohteiden kuvaaminen yöllä

Peuran pää, joka on kuvattu yöllä Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla ja Canon Extender RF 1.4x -polttovälin muuttajalla.

Superteleobjektiivin ja polttovälin muuttajan avulla voit tallentaa yöeläimet upean yksityiskohtaisesti. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 800mm F11 IS STM -objektiivilla sekä polttovälin muuttajalla Canon Extender RF 1.4x (1120 mm:n polttovälillä, 1/200 s, f/16 ja ISO 800).

Punaisten ja sinisten valojuovien ympäröimä maastopyöräilijä, joka tekee hyppytemppua tummaa taivasta vasten. Kuva on otettu Canon EOS R6 Mark II -kameralla.

Jos kuvaat valojuovia jalustan avulla, voit käyttää kahden sekunnin itselaukaisuviivettä, jotta kamera ehtii asettua laukaisimen painamisen jälkeen. Nopeamman vasteen saat ohjaamalla kameraa etänä maksuttomalla Canon Camera Connect -sovelluksella, joka mahdollistaa myös kuvan reaaliaikaisen esikatselun älypuhelimella. Kuva on otettu Canon EOS R6 Mark II -kameralla ja Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM -objektiivilla (22 mm:n polttovälillä, 8 s, f/4.5 ja ISO 1250). © Teddy Morellec

Hyvä telepolttoväli auttaa tallentamaan liikkuvat kohteet, kuten yöeläimet. Myös polttovälien muuttajat, kuten Extender RF 1.4x ja Extender RF 2x, laajentavat ulottuvuutta kätevästi.

Lyhyemmältä etäisyydeltä kuvatessasi voit saada upeita tuloksia Canon RF 24-105mm F4L IS USM-  tai RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiiveilla. Kun käytät niitä Canon EOS R7- tai EOS R10 -kameran kanssa, 1,6-kertainen rajauskerroin laajentaa objektiivien teleulottuvuutta erikseen 168 millimetriin tai 136 millimetriin.

Laajakulmaisen RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivin joustava telezoomausalue on myös ihanteellinen liikkuvan liikenteen kuvaamiseen ja valojuovien luomiseen pitkillä valotusajoilla. Jos kuvaat yhtä ajoneuvoa ja lisäät valaistusta Canon Speedlite -salaman avulla, valitse Sulkeutuvan verhon täsmäys -tila. Se saa valojuovat venymään luonnollisesti ajoneuvon taakse sen sijaan, että ne leviäisivät ajoneuvon eteen. Voit myös zoomata koko zoomausalueen läpi pitkän valotuksen aikana (zoom-sumennus), jolloin valojuovasta tulee erilainen.


Canonin uusimmat peilittömät kamerat ja yhteensopivat objektiivit tarjoavat luovaa vapautta ja joustavuutta yksinkertaisesti. Auringonlaskun jälkeen on paljon tutkittavaa. Yhdistämällä oikeat Canon-varusteet suunnitteluun, kärsivällisyyteen ja harjoitteluun saat taatusti upeita kuvia.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavia tuotteita

 • Peilittömät kamerat

  EOS R6 Mark II

  Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R7

  Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • Laajakulmaobjektiivi

  RF 16mm F2.8 STM

  Pienikokoinen ja edullinen 16 mm:n täyden kennokoon objektiivi EOS R -sarjan kameroille. Suunniteltu vloggaajille ja luovan sisällön tuottajille.
 • Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • Vakio-objektiivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
 • RF-objektiivit

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
 • RF-objektiivit

  RF 800mm F11 IS STM

  Pienikokoinen, kevyt ja tehokas superteleobjektiivi sopii erityisesti luontokuvaajille, jotka haluavat kuvata tarkasti kaukanakin olevia kohteita.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

  Vinkit öiseen aikaan tapahtuvaan videokuvaukseen

  Canonin oppaan avulla avaat kokonaan uuden ja luovan, pimeään aikaan kuvaamisen maailman.

 • LUONTOKUVAUS

  Luonnonvaraisia eläimiä hämärässä

  Tutustu eläinten salaiseen elämään parhaiden yökuvausvinkkiemme avulla.

 • YÖKUVAUS

  Yötaivaan kuvaaminen

  Parhaat tekniikat öisen tähtitaivaan kuvaamiseen, mukaan lukien intervallikuvaus ja tähtijuovien kuvaaminen.

 • YÖKUVAUS

  Kuun kuvaaminen

  Vaiheittainen opas luovaan Kuun kuvaamiseen.