MAISEMAKUVAUS

Maisemien kuvaaminen ilman jalustaa

Lue, miten voit ottaa yksityiskohtaisia maisemakuvia ja jopa sumentaa veden tai pilvet käsivaralta kuvatessasi.
Maisemakuvaaja katsoo Canon EOS RP -kameran etsimen läpi ja ottaa kuvan pelloista.

Jalustat ovat hyödyllisiä maisemakuvauksessa, koska ne pitävät kameran vakaana. Näin riski kuvien tärähtämiseen on pienempi, vaikka valotusaika olisi pitkä, mistä on hyötyä etenkin kuvattaessa heikossa valaistuksessa. Painavaa jalustaa voi kuitenkin olla hankala kantaa mukana, etenkin jos joudut kävelemään pitkiä matkoja. Modernin kameran asetusten ja nokkelien ratkaisujen ansiosta voit jättää jalustan kotiin, kun seuraavan kerran lähdet ikuistamaan upeita maisemia. Ota sen sijaan mukaan vaikka kahvitermos tai eväät.

1. Tue kehosi avulla

Maisemakuvaaja ottaa tukea polvestaan, katsoo Canon EOS RP -kameran etsimen läpi ja ottaa kuvan pelloista.

Mitä vakaampi kamera, sitä pienempi on tärähdysten mahdollisuus. Jos käytät pitkää valotusaikaa, pidätä henkeäsi, kun otat kuvan.

Maisemakuvaaja pitää Canon EOS RP -kameraa niin kaukana vartalostaan, että kaulahihna on kireällä.

Kaulahihnan pitäminen kireänä on hyvä tapa kameran vakauttamiseen.

Tapa, jolla pitelet kameraa, voi ratkaista, tuleeko kuvasta tarkka vai meneekö se pilalle kameran tärähtämisen takia. Pidä kamera vakaana tukemalla objektiivin alaosaa vasenta kämmentäsi vasten ja pitämällä kyynärpää tiukasti kiinni kyljessäsi. Näin kamera pysyy tukevasti otteessasi.

Voit estää liikkeen aiheuttamaa sumentumista kehosi avulla myös muilla tavoilla. Kokeile vaikka istua alas ja tukea käsivarttasi polvea vasten. Voit käyttää apuna myös kaulahihnaa. Ota Live View -näyttö käyttöön ja pidä kameraa niin kaukana kehostasi, että kaulahihna on kireällä. Älä kuitenkaan venytä niskaasi.

2. Käytä kuvanvakautusta

Maisemakuvaaja pitelee kameraa päänsä päällä ja ottaa kuvaa puusta, jonka taustalla näkyy pilviä.

Kun otat käyttöön Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM:n kuvanvakauksen, voit kuvata käsivaralta 0,8 sekunnin valotusajalla.

Kuvanvakaustoiminto vähentää kameran tärähtelyä vaimentamalla käsiesi luonnollista liikettä. Se helpottaa käsivaralta kuvaamista pidemmillä valotusajoilla. Tavallisesti käsivaralta kuvaamisen perussääntönä on, että valotusajan pitäisi vastata polttoväliä tai olla sitä lyhyempi. Jos siis käytössäsi on esimerkiksi 50 mm:n objektiivi, valotusaika saisi olla enintään 1/50 sekuntia. Kuvanvakautusta käytettäessä valotusaika voi kuitenkin usein olla huomattavasti pidempi. Canonin RF-objektiivisarjassa, kuten aloittelijoillekin sopivissa Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM- ja RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiiveissa on edistynyt vakautustoiminto, joka on yhteydessä peilittömään runkoon, ja suurempi RF-kiinnitys mahdollistaa kennon laajemman liikkumisen.

3. Etsi tuki

Canon EOS RP aidantolpan päällä.

Kun asetat kahden sekunnin ajastuksen käyttäessäsi aidantolppaa tukena, kameran liike ehtii pysähtyä ennen kuin suljin avautuu.

Luonnossa liikkuessa on usein helppo löytää alustoja ja tukia, joita vasten voit tukea kameraa. Näin voit pidentää valotusaikaa entisestään. Kun valmistelet kameran pitkää valotusta varten, ota huomioon, että järjestelmäkameroiden peilin värähtely (kun peili liikkuu ja paljastaa kennon) voi johtaa kameran tärähtämiseen. Määritä peilin lukitus kameran valikosta tai ota Live View käyttöön, jos kamerassasi ei ole tätä toimintoa. Tätä ongelmaa ei tietenkään esiinny peilittömissä rungoissa, kuten EOS RP:ssä. Myös sulkimen painaminen voi saada kameran tärähtämään, joten määritä kahden sekunnin ajastus tai käytä kaukolaukaisinta tai Canon Camera Connect -sovellusta.

4. Liiku ja kokeile

Maisemakuvaaja kyykistyy kuvaamaan kasveja aamuauringossa.

Kun jätät jalustan kotiin, voit kokeilla luovasti uusia kuvakulmia ja sommitelmia.

Lähikuva sirosta kasvista matalalla olevaa aurinkoa vasten.

Vaikka käsivaralta kuvattaessa joutuu tinkimään vakaudesta, kuvaaminen on paljon joustavampaa. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivilla (1/100 s, f/16 ja ISO100).

Jalustoilla on aina paikkansa maisemakuvauksessa, mutta joskus ilman jalustaa kuvaaminen voi tuottaa paremman lopputuloksen. Jalustan tehtävä on rajoittaa liikettä, mutta kun pidät kameraa käsissäsi, voit vapaasti kokeilla erilaisia asentoja, kuvakulmia ja luovia ratkaisuja. Jos pysyt aina paikallasi, kuvista ei välttämättä tule kovin dynaamisia, vaikka löytäisit mielenkiintoisen kohteen etualalle ja sommittelisit otoksen kultaisen leikkauksen mukaan.

5. Käytä automaattista ISO-herkkyyttä

Valokuvaaja kumartuu ottamaan matalalta kuvaa ajopuun palasta rannalla.

Valokuvaaja hyödyntää käsivaralta kuvaamisen tarjoamaa liikkumisen vapautta kuvatessaan tätä ajopuun palaa eri kulmista.

Ajopuun pala autiolla rannalla. Aaltojen liike on sumentunut pitkän valotusajan takia.

Aaltojen liikkeen sumentanutta kahden sekunnin valotusaikaa voitiin käyttää käsivaralta kuvattaessa Canon EOS R6 -kameran sisäisen kuvanvakaimen ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivin kuvanvakautuksen ansiosta. Tämä otos olisi ehkä ollut vaikeampi toteuttaa käyttämällä jalustaa, koska sen jalkojen ympärillä loiskuva vesi olisi voinut liikuttaa kameraa. Kuvausasetukset: 35 mm, 2 sekuntia, f/7.1 ja ISO125.

Muutamia vuosia sitten olisi ollut aivan mahdoton ajatus, että ISO-herkkyys voitaisiin nostaa 1600:aan. Uudet kennot kuitenkin toimivat paljon paremmin heikossakin valaistuksessa, joten nykyään voidaan ottaa uskomattoman selkeitä kuvia jopa tällaisella tasolla. Valitse yksinkertaiseksi perusasetukseksi käsisäätötila, automaattinen ISO-herkkyys ja polttoväliä vastaava tai lyhyempi valotusaika. Kamera säätää ISO-herkkyyden tilanteen mukaan, joten voit huoletta kokeilla luovasti erilaisia valotusaikoja ja aukkoja.

Canonin edistyksellisissä peilittömissä kameroissa, kuten EOS R6 -mallissa, on tehokas sisäinen kuvanvakain (IBIS), joka toimii itsenäisesti tai yhdessä objektiivin optisen kuvanvakautuksen kanssa. Tuloksena on jopa 8 askeleen kuvanvakautus, jonka ansiosta voit käyttää useiden sekuntien valotusaikaa ilman jalustaa.

Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET / ULKOKUVAUS

  Vinkkejä äärimmäisissä sääoloissa kuvaamiseen

  Tässä ovat parhaat vinkkimme ankarissa sääoloissa kuvaamiseen aina varusteiden suojaamisesta turvassa pysymiseen.

 • MAISEMAKUVAUS

  Maisemaobjektiivihaaste

  Ammattilaiskuvaaja Verity Milligan jakaa kokemuksensa luovien maisemien kuvauksesta kahden kevyen objektiivin avulla.

 • MUOKKAUKSEN PERUSTEET

  Tulostettavien maisemakuvien muokkaus

  Muokkaustekniikoita, joilla maisemakuvistasi tulee taideteoksia.

 • SEIKKAILUKUVAUS

  Seikkailukuvausvinkkejä

  Viisi vinkkiä ulkoiluharrastusten kuvaamiseen EOS M6 Mark II -kameralla.