VALOKUVAUKSEN PERUSTEET / ULKOKUVAUS

Vinkkejä äärimmäisissä sääoloissa kuvaamiseen

Kuuma tai kylmä, sade tai paiste: näillä vinkeillä saat upeita kuvia eri säissä ja ympäristöissä.
Talvivaatteisiin pukeutunut ja reppua kantava valokuvaaja seisoo lumen peittämällä vuorenrinteellä pidellen Canon-kameraa. © Richard Walch

Valokuvaaminen on yleensä vaikeampaa äärimmäisissä lämpötiloissa. Lumi, kuura ja jää luovat upeita talvimaisemia, mutta suurin osa kameroista on suunniteltu toimimaan vain lämpötilan ollessa nollan yläpuolella. Samaan tapaan erittäin kuumat ympäristöt saattavat aiheuttaa kameroiden ylikuumenemista, ja tiivistämättömät varusteet saattavat vaurioitua hiekkaisissa paikoissa.

Monissa Canon-kameroissa on sääsuojaus ja ne pystyvät toimimaan yllättävän ankarissa olosuhteissa, mutta myös inhimillinen tekijä on otettava huomioon. Äärimmäisissä olosuhteissa kuvaaminen voi olla yhtä rankkaa kuvaajalle ja varusteille.

Silloin on luonnollisesti oltava varovainen äärimmäisissä lämpötiloissa kuvatessa, tarkistettava sääennusteet ennen lähtöä ja pakattava asianmukaiset vaatteet ja ulkokuvausvarusteet. Myös muutamasta käytännön valokuvausvinkistä on hyötyä, jotta kaikki sujuu mahdollisimman hyvin. Tässä ovat parhaat vinkkimme erittäin kylmissä ja kuumissa olosuhteissa kuvaamiseen.

Kuvaaminen kylmissä lämpötiloissa

1. Pidä kätesi lämpiminä

Talvitakkiin, lakkiin ja käsineisiin pukeutunut valokuvaaja pitelee Canon EOS R5 -kameraa.

Kädet on pidettävä lämpiminä, kun kuvataan äärimmäisissä sääolosuhteissa. Kannattaa harkita ohuita lämpökäsineitä, jotka mahtuvat varsinaisten käsineiden alle ja auttavat säilyttämään lämmön.

Tärisevät kädet voivat aiheuttaa kameran tärähtelyä ja sumeita kuvia. Varmista, että pakkaat mukaan paksut vedenpitävät käsineet ja kädenlämmittimet, joilla voit lämmittää kätesi, kun olet ollut jonkin aikaa ulkona kylmässä.

Vaikka käsineet ovat tärkeät, kun valokuvataan kylmällä säällä, ne voivat myös vaikeuttaa kameran painikkeiden painamista. Canon-objektiivia, jossa on määritettävä säätörengas, kuten RF 200-800mm F6.3-9 IS USM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- tai RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivia, on usein helpompi käyttää käsineet kädessä. Canon-kameroista, joissa on ohjain, kuten Canon EOS R10 -kamerasta, voi olla apua, jos käsineet vaikeuttavat kosketusnäytön käyttämistä tarkennuspisteen siirtämiseen.

Jos olet innokas talvikuvaaja, urheilukuvaaja ja Canon Ambassador Richard Walch suosittelee hankkimaan kiipeilykäsineet, joiden avulla saat sormenpäät paljaiksi kuvaamista varten, mutta jotka suojaavat käsiäsi otosten välillä.

2. Suojaa varusteesi

Käsineeseen puettu käsi pitelee Canon-kameraa, johon on kiinnitetty vastavalosuoja suojaamaan sitä talvisilta olosuhteilta.

Talvioloissa vastavalosuoja on hyvä tapa estää vesipisaroiden päätyminen objektiiville. ”Vastavalosuoja on todella tärkeä, kun ilmassa on lunta”, sanoo Richard. ”Hyvä vastavalosuoja säästää monelta murheelta.” © Richard Walch

Valokuvaaja kuvaa itseään tuulisella laiturilla Canon-kameralla, johon on kiinnitetty mikrofoni ja tuulisuoja.

Videota kuvattaessa tuuli voi pilata videon äänen. Voit pitää äänen kirkkaana ottamalla Canon-kamerassa käyttöön tuulen vaimennustilat tai käyttämällä ulkoista mikrofonia, jossa on tuulisuoja.

Canon EOS R -järjestelmän kameroissa, kuten EOS R6-, EOS R6 Mark II- ja EOS R7 -kameroissa, on sääsuojaus, eikä sateessa kuvaaminen tuota niille ongelmia, mutta tarkista tilanne ennen kuin lähdet liikkeelle kaatosateessa. Jos objektiiville putoaa pisaroita, pyyhi ne puhtaalla mikrokuituliinalla tai objektiiviliinalla. Voit myös hankkia objektiiveja varten suojaussuotimia, joista on paljon hyötyä äärimmäisissä olosuhteissa. Kannattaa välttää objektiivien vaihtamista kovassa sateessa tai lumimyrskyssä, koska varusteet saattavat vahingoittua.

Jos käytät kameraa ulkona etkä ole kääntänyt tarkennusrengasta tai käyttänyt automaattitarkennusta pitkään aikaan, objektiivin tarkennus- ja zoomausrenkaat saattavat jähmettyä paikalleen. Voit estää tämän säilyttämällä kameraa laadukkaassa laukussa, kun kamera ei ole käytössä, tai peittämällä kameran, jos kuvaat lumisateessa. Toinen vaihtoehto on käyttää renkaita tarkennusmoottorilla tai käsin.

Akut tyhjenevät tavallista nopeammin kylmällä säällä, joten pidä kamera ja akut laukussa suojassa sääolosuhteilta, tai sisätaskussa, jossa kehon lämpö pitää ne lämpiminä. Muista myös pakata tavalliseen tilanteeseen verrattuna kaksinkertainen määrä akkuja.

Kun tuot kameran kylmästä ulkoilmasta lämpimiin sisätiloihin, sen sisään tiivistyy kosteutta, joka voi vahingoittaa kameraa. ”Kun menet lounaalle, jätä reppusi ulos tai jää itse ulos”, neuvoo Richard. ”Jos siirryt kylmästä lämpimään ja yrität katsella kuviasi, se ei onnistu. Kamera ja objektiivi huurtuvat ja kamera saattaa vahingoittua. Kamera on pidettävä koko ajan samassa lämpötilassa.” Laita varustelaukkusi hiukan viileämpään paikkaan, kuten kuistille, jotta varusteet lämpenevät vähitellen.

Jos sinun on siirryttävä suoraan yhdestä ympäristöstä toiseen, voit kokeilla kääriä muovipussin varusteidesi ympärille muutamaksi minuutiksi, jotta lämpötilan muutos ei ole liian nopea.

3. Käytä jalustaa ja kuvaa etänä

Valokuvaaja talvivaatteissa kyyristyy joenrannan kivikossa jalustalla olevan Canon EOS R6 -kameran taakse.

Asettamalla kameran jalustalle ja kuvaamalla etänä Canon Camera Connect -sovelluksella voit vähentää kameran tärähtelyn riskiä, jos tariset kylmästä. Voit tarkistaa kuvan rajauksen ja säätää valotusta käyttämällä sovelluksen Live-näkymää, ottaa sitten kuvat ja siirtää ne suoraan älypuhelimeen.

Vakaan kuvan saaminen voi olla vaikeaa, jos täriset kylmästä. Kevyellä jalustalla varmistat kameran pysymisen paikallaan. Älä kuitenkaan käsittele jalustaa pakkasella paljain käsin, jotta ihoosi ei tule paleltumia. Tamppaa luminen maa tasaiseksi ja tiiviiksi alustaksi ennen jalustan asettamista.

Voit myös käyttää älypuhelimen Canon Camera Connect -sovellusta sulkimen laukaisemiseen etänä ja langattomasti, jolloin sinun ei tarvitse koskettaa kameraa lainkaan. Voit säätää tarkennusta sovelluksen kautta ja myös lisätä sillä kuviin geotunnisteet, jotta et unohda, missä otit jonkin upean kuvan.

Kuvaaminen kuumissa tai hiekkaisissa olosuhteissa

1. Suojaudu auringolta

Nainen istuu katoksen varjossa ja suuntaa jalustalle asetetun Canon-kameran ikkunasta ulos.

Suojaudu aina kun voit. Liian pitkä oleskelu auringonpaisteessa voi aiheuttaa nestehukan, ja lisäksi varusteesi voivat ylikuumentua. Riippuen siitä, minne olet matkalla, muista ottaa mukaan paljon vettä.

Vältä suoraa auringonvaloa ja pysy varjossa aina kun mahdollista. Jos sinun on oltava auringossa, käytä aurinkovoidetta, jossa on asianmukainen UV-suojakerroin, ja päähinettä, joka varjostaa kasvojasi. Pidä varusteesi mahdollisuuksien mukaan varjossa, erityisesti akut. Jos olet menossa ankaraan ympäristöön, kerro jollekulle, minne ja milloin olet menossa ja milloin aiot palata, jotta hän voi hälyttää tarvittaessa apua.

2. Valitse oikeat välineet

Aurinkohattuinen valokuvaaja pitelee Canon-kameraa, johon on kiinnitetty valkopintainen Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi.

Mustat varusteet imevät enemmän valoa ja ylikuumenevat nopeammin kuin varusteet, joissa on valkoinen pinnoite, kuten Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivi (kuvassa).

Nainen kyykistyy hiekkarannalla laittamaan Canon-kameraa varustelaukkuunsa.

Investoimalla laadukkaaseen varustelaukkuun voit kuljettaa varusteitasi turvallisesti ja suojata niitä, kun ne eivät ole käytössä.

Pysymällä poissa suorasta auringonvalosta voit myös estää varusteitasi ylikuumenemasta, erityisesti kuvatessasi videota. Kamerat eivät pysty toimimaan, kun ne kuumenevat liikaa, joten et voi jatkaa, jos kamerasi ylikuumenee, ja saatat hukata mahdollisuuksia odottaessasi sen viilenemistä.

Jos kuvaat hiekkaisissa ympäristöissä, kuten rannalla tai aavikolla, sinun on suojattava varusteitasi hiekanjyviltä. Ratkaisu on investoida kameraan, jossa on sääsuojaus, kuten Canon EOS R7 -kameraan, joka on sekä kosteus- että pölysuojattu. EOS R7 -kameran etuna on myös sulkimen suojaus, joka auttaa estämään pölyn pääsemisen anturiin. Myös objektiivit voivat vaurioitua. Yhdistä sääsuojattuun kameraan samalla tavoin suojattu objektiivi, kuten esimerkiksi Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, jossa on kumitiivisteet, jotka estävät hiekkaa vaurioittamasta sisäistä optiikkaa.

Vaikka ei olisikaan polttavan kuuma, kosteus voi silti vaikuttaa varusteisiisi ja päästä vahingoittamaan niitä. Kosteus- ja sääsuojatut varusteet estävät tämän, mutta voit tehdä muutakin. Käytä vesitiivistä varustelaukkua, ja laita sen sisälle silikageelipusseja keräämään kosteus. Varmista, että säilytät varustelaukkuasi kuivassa ympäristössä – vaikkapa huoneessa, jossa on ilmankuivain.

Jos olet äärimmäisen kuumassa ympäristössä, voit laittaa kylmävaraajan varustelaukkuun pitämään sen viileänä. Varmista kuitenkin, että se on kääritty asianmukaisesti, jotta kosteus ei vahingoita varusteita, kun kylmävaraaja sulaa.

Myös varusteiden värillä on merkitystä. Joissakin Canon-objektiiveissa, kuten RF 200-800mm F6.3-9 IS USM -objektiivissa, on valkoinen pinnoite, joka pitää objektiivin sisäpuolen viileänä korkeissa lämpötiloissa. Myös Canon EOS R50 on saatavilla myös valkoisena, jotta se pysyy auringonvalossa viileämpänä pidempään kuin musta kamera. Lisäksi L-sarjan RF-objektiiveissa, kuten Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM -objektiivissa, on lämpöä eristävä pinnoite, joka estää objektiivin tarkennusrengasta ylikuumenemasta voimakkaassa auringonpaisteessa.

3. Valaistus ja ylivalotus

Kameraa pitelevä hahmo seisoo luolan oviaukossa siluettina kirkasta aurinkoista taivasta vasten.

Canonin peilittömillä kameroilla voi kuvata RAW-kuvatiedostoja. Jos kuvaat haastavassa valossa, kuten kirkkaassa auringonpaisteessa, RAW-tiedosto tallentaa enemmän dataa ja laajemman dynaamisen alueen, jotta valotusta on helpompia korjata käsittelyssä.

Kirkas auringonvalo voi aiheuttaa kuvien ylivalottumista. Varo kuvatessasi, että kirkkaat kohdat eivät ylivalotu – jos näin käy, dataa katoaa eikä sitä voi palauttaa, eli et voi korjata ylivalottunutta kohtaa jälkikäsittelyssä.

Valvo kamerasi histogrammin tai seeprakuvion avulla kirkkaiden kohtien korostusta näytöllä tai elektronisen etsimen kautta, ja alivalota kuva, jos tarpeen. Kunhan kirkkaat kohdat eivät ylivalotu, sinun pitäisi pystyä palauttamaan kuva, joka on hiukan liian kirkas, vähentämällä kirkkautta ja valkoista muokkausohjelmistolla, kuten Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistolla.

Lisää vinkkejä ja tekniikoita haastavissa olosuhteissa kuvaamiseen on artikkelissamme, joka käsittelee äärimmäisissä maisemissa kuvaamista*.Teksti: Peter Wolinski*Saatavilla vain tietyillä kielillä.

Vastaavia tuotteita

 • Peilittömät kamerat

  EOS R7

  Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R6 Mark II

  Valokuvat tai videot, toiminta tai muotokuvat – EOS R6 Mark II -kameran erinomaisen suorituskyvyn ja huippuluokan kuvanlaadun ansiosta luovuutesi pääsee oikeuksiinsa.
 • RF-objektiivit

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Huipputehokas superteleobjektiivi, jossa on 200-800 mm:n polttoväli. Sopii hyvin urheilu-, luonto- ja toimintakuvaukseen.
 • RF-objektiivit

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle.
 • RF-objektiivit

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • SEIKKAILUKUVAUS

  Ulkokuvaus

  Valokuvaaja Anna Blackwell patikoi Dartmoorin erämailla Canon EOS R6 -kameransa kanssa.

 • MAISEMAKUVAUS

  Vaikuttavaa maisemakuvausta

  Täydellisen maisemaselfien kuvaaminen luonto- ja maisemakuvaaja ja vaikuttaja Ása Steinarsin opeilla.

 • ULKOKUVAUS

  Valokuvausvinkkejä talvilomalle

  Urheilukuvaamisen ammattilainen Richard Walch kertoo asiantuntijavinkkinsä parempiin talvikuviin kameran valinnasta parhaisiin asetuksiin.

 • MATKAKUVAUS

  Parhaat matkakuvaamiseen sopivat kamerat ja objektiivit

  Olitpa sitten tutustumassa kaupungin katuihin, karuun maaseutuun tai viilettämässä toiselle puolelle maailmaa, kannattaa matkustaa kevyesti. Esittelyssä on ehdoton valinta Canon-paketiksi, jolla kokemus saadaan talteen räjäyttämättä budjettia.