VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Näin otat kuvia etäyhteydellä – etäkuvauksen edut

Luonto-, yö- ja maisemakuvauksessa sekä omakuvauksessa on opittava etäohjaamaan kameraa. Pikaoppaassa kerrotaan etäkuvauksen eduista ja annetaan vinkkejä etäkuvaukseen.
Keltaiseen kesämekkoon pukeutunut nainen poseeraa kaarevalla jalankulkusillalla, ja pienellä jalustalla oleva Canon EOS R10 -kamera on asetettu kuvaamaan häntä.

Etäkuvaus voi tuntua edistykselliseltä tekniikalta, mutta se on paljon helpompaa kuin ehkä ajattelet. Lisäksi siitä on paljon hyötyä. Tässä oppaassa kerrotaan, miten se toimii, milloin sitä kannattaa käyttää ja miten sitä voi hyödyntää erilaisissa valokuvaustilanteissa.

Mitä etäkuvaus tarkoittaa?

Käyttäjä pitelee älypuhelinta, jossa on Canon Camera Connect -sovellus. Siinä näkyy sama näkymä kuin takana olevan Canon-kameran näytössä.

Sinulla on jo todennäköisesti tarvitsemasi varusteet etäkuvaamiseen – voit ohjata useita Canon-kameroita maksuttomalla Canon Camera Connect -sovelluksella älypuhelimen tai tabletin kautta.

Etäkuvauksessa kameraa ja suljinta ohjataan toisella laitteella kameran säädinten sijaan. Aiemmin siihen käytettiin kameraan kytkettävää etälaukaisimen kaapelia, mutta nyt kuvaamista voi ohjata langattomasti. Monissa Canon-kameroissa on Wi-Fi-yhteys, ja uusimmissa malleissa, kuten kaikissa EOS R -järjestelmäkameroissa, on myös Bluetooth-yhteys. Canon Camera Connect -sovelluksella voit hallita monia asetuksia ja laukaista sulkimen suoraan älypuhelimesta tai tabletista käsin.

Milloin kannattaa käyttää etälaukaisinta?

Etälaukaisimen käyttämisestä on useita etuja. Koska et kosketa kameraa fyysisesti, kamera ei tärähdä laukaisinta käytettäessä. Se on siten kätevä tapa välttää kameran tärähtely, ja lisäksi saat teräviä kuvia. Etälaukaisemilla kannattaa lisäksi ottaa kuvia, joita voi olla vaikea rajata pidettäessä kameraa kädessä, kuten ryhmäkuvat, joissa olet itse mukana, ja kuvat aroista villieläimistä.

Etäkuvaus on kätevä työkalu monille eri tyylilajeille, kuten:

Canon PowerShot G5 X Mark II -kameralla pitkällä valotusajalla otettu kuva jyrkässä laaksossa olevasta joesta Pitkä valotusaika saa virtaavan veden näyttämään sumuiselta, vaikka kuva on muutoin terävä.

Pitkä valotusaika sumentaa liikkuvan veden ja säilyttää maiseman muutoin terävänä. Vaikutelman aikaan saamiseksi on erittäin tärkeää, että kamera ei liiku. Etälaukaisun avulla suljin voidaan laukaista koskematta kameraan. Kuva on otettu Canon PowerShot G5 X Mark II -kameralla (8 s, f/11 ja ISO 125). © James North

Etäkuvaus maisemakuvauksessa

Etälaukaisimen käyttö on kätevää, kun kuvaat maisemia jalustan avulla ja etenkin kun käytät pitkää valotusaikaa, koska kamera ei tärähdä. Intervallikuvauksessa kannattaa myös varmistaa, että et heiluta kameraa ja muuta rajausta, jotta videokuvaan ei synny häiritsevää hyppimistä. Canon Camera Connect -sovelluksen avulla voit muuttaa asetuksia älypuhelimella kuvien ottamisen välillä, joten sinun ei tarvitse palata kameraan tai tarkistaa kuvia kameran näytöstä. Voit myös lisätä tähtiluokituksia mobiililaitteen avulla, mikä helpottaa valintaa, jakamista ja käsittelyä.

Henkilön sormi napauttaa älypuhelimen näytössä näkyvässä Canon Camera Connect -sovelluksessa olevaa pöllöstä otettua kuvaa.

Kun kuvaat etäyhteydellä, voit tarkentaa kuvaa helposti käyttämällä älypuhelimen Canon Camera Connect -sovellusta. Napauta vain näytön kohtaa, johon haluat objektiivin tarkentavan, ja katso, miten kohden ilmestyy näkyviin.

Etäkuvaus luontokuvauksessa

Etäkuvaus sopii täydellisesti arkojen tai hankalasti tavoitettavissa olevien kohteiden, kuten villieläinten, kuvaamiseen. Voit asettaa kameran parhaaseen kuvauspaikkaan, vaikka se olisi hankala tai vaarallinen kuvaajalle, ja piilottaa kameran pois näkyvistä, jotta et säikytä kuvattavia kohteita tai häiritse niiden luonnollista toimintaa. Etäkuvaus on erinomainen pienten kohteiden lähi- ja makrokuvaukseen, jossa pienikin kameran liike näkyy suurennettuna ja pilaa sommittelun tai aiheuttaa kohteen epätarkentumisen. Sama koskee tarkennuksen haarukointia, kun otat sarjan makrokuvia, joissa kohteen eri osat ovat tarkentuneita. Jotta kuvan voi yhdistää yhdeksi erittäin tarkaksi kuvaksi, kameran on oltava vakaa. Voit taas muuttaa asetuksia, tarkastella esikatselukuvia ja tarkistaa tarkennuksen suurentamalla näkymää älypuhelimesta käsin, joten sinun ei tarvitse palata kameraan eikä häiritä kuvauskohdetta. Kun olet ottanut kuvat, voit lisätä paikkatiedot älypuhelimen kuvaan Canon Camera Connect -sovelluksella, jotta tiedät tarkasti havaitsemasi harvinaisen eläimen sijainnin.

Henkilö säätää Canon-kameran asetuksia älypuhelimen avulla, ja näytössä näkyy auringonlasku.

Yöllä ja heikossa valaistuksessa kuvaaminen vaatii usein pitkää valotusaikaa, ja etäohjaus on erittäin hyödyllinen ominaisuus myös tällaisessa tilanteessa. Sen ansiosta voit laukaista sulkimen ilman, että kamera tärähtää.

Tähtitaivaan kuvaaminen kauko-ohjauksella

Tähtitaivaan kuvaamisessa on usein käytettävä pitkää valotusaikaa, joka kestää noin 30 minuutista muutamaan tuntiin. Kun kuvaat etäyhteydellä, kamera ei tärähdä laukaisinta painettaessa. Se on erittäin tärkeää, jotta tähtitaivaasta saadaan teräviä kuvia. Lisäksi voit olla etäällä kamerasta ja lämmitellä esimerkiksi autossa tai sisällä odottaessasi valotuksen päättymistä. Tähtitaivaan kuvaamiseen tarvitaan harvoin monia asetuksia, mutta jos haluat muuttaa asetuksia tai vaikkapa vaihtaa automaattisesta manuaaliseen tarkennukseen, voit tehdä kaiken etänä. Voit myös pitää kameran LCD-näytön sammutettuna, jotta sen valo ei häiritse valotusta.

Ryhmä aikuisia ja lapsia istuvat yhdessä pöydän ääressä, ja vasemmalla oleva mies laukaisee pöydällä etualalla olevan Canon-kameran sulkimen älypuhelimen avulla.

Canon Camera Connect -sovelluksella voit rajata kuvauskohteet täydellisesti ja muuttaa asetuksia kuvatessasi luovia omakuvia ja ryhmäkuvia.

Canon EOS R10 -kameralla etäkuvauksella otettu kuva. Kuvassa on keltaiseen mekkoon pukeutunut nainen Sevillassa sijaitsevan koristeellisen holvikäytävän alla.

Käyttämällä Canon Camera Connect -sovellusta ja etäkuvausta saat kuvaan koko näkymän ja itsesi. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (35 mm:n polttovälillä, 1/2000 s, f/5.6 ja ISO 12800). © Diana Millos

Vapauta kätesi ja kuvaa muotokuvia

Jos haluat kokeilla luovia omakuvia, etäkuvaus on paras vaihtoehto. Rajaa kuva helposti ja varmista, että saat kuvaan kaiken haluamasi. Säätämällä asetuksia, kuten aukon kokoa, voit kokeilla erilaisia tehosteita muuttamatta kuitenkaan sommittelua eikä sinun tarvitse siirtyä kameran luokse ja takaisin. Etäkuvaus on erittäin kätevä myös ryhmäkuvauksessa, sillä voit tarkistaa kuvauskohdetta häiritsemättä, että kaikki on mukana (ja hymyilee). Voit tarkastaa jokaisen kuvan paikan päällä, säätää asetuksia tarpeen mukaan tai siirtää ihmisiä parempaan paikkaan ennen ryhmän hajautumista.

Kun kuvaat studioympäristössä, voit ohjata kameraa tietokoneelta käsin Canon EOS Utility -ohjelmiston avulla, jolloin käytössäsi on suurempi näyttö kuin pelkkää mobiililaitetta käytettäessä. Palataan tähän hetken kuluttua.

Mitä etäkuvaukseen tarvitaan?

Keltaiseen mekkoon pukeutunut nainen on polvillaan ja säätää jalustalla olevan Canon EOS R10 -kameran asetuksia.

Kameran kauko-ohjauksen ansiosta voit ottaa omakuvia epätavallisista kuvakulmista. Sinun tarvitsee vain määrittää kamera ja siirtyä kuvaan. Voit tarkastaa sommittelun ja säätää asetuksia Canon Camera Connect -sovelluksella ja ottaa kuvan, kun olet valmis. Jalusta on ihanteellinen apuväline, mutta jos sinulla ei ole jalustaa, voit asettaa kameran mille tahansa vakaalle alustalle.

Canonin valikoimassa on useita lisävarusteita etäkuvaukseen. Canon-kaukolaukaisin RS-60E3 on 60 cm:n johdollinen kaukolaukaisin EOS-kameroille, joissa on E3-liitäntä, ja kaukolaukaisin RS-80N3 on 80 cm:n kaukolaukaisin EOS-kameroille, joissa on N3-liitäntä. Ajastettava kauko-ohjain TC-80N3 (voi edellyttää myös kaukolaukaisimen sovitinta RA-E3) mahdollistaa kuvien ottamisen säännöllisin väliajoin intervallikuvauksessa kameraan koskematta.

Langattomien ratkaisujen tapaan Canonin kauko-ohjain RC-6 toimii jopa viiden metrin etäisyydellä infrapunayhteyden ansiosta. Canonin langaton kauko-ohjain BR-E1 toimii Bluetooth-yhteensopivien EOS-kameroiden kanssa jopa viiden metrin etäisyydellä.

Sinulla on kuitenkin luultavasti jo välineet etäkuvaukseen. Voit ladata Canon Camera Connect -sovelluksen maksutta iOS- ja Android-laitteisiin ja määrittää sen nopeasti älypuhelimella tai tabletilla. Se on yhteensopiva lähes kaikkien Canon-kameroiden kanssa – ei vain uusimpien peilittömien kameroiden, vaan myös joidenkin järjestelmäkameroiden ja PowerShot-kompaktikameroiden kanssa.

Osa sovelluksen toiminnoista toimii Bluetooth-yhteydellä ja toisiin tarvitaan Wi-Fi-yhteys. Ota sen vuoksi molemmat käyttöön mobiililaitteessasi, jotta voit hyödyntää sovellusta tehokkaasti.

Canon Camera Connect -sovelluksen käyttäminen etäkuvaukseen

Yhteyden muodostaminen kameraan on helppoa, ja sovelluksen näytössä näkyvät ohjeet opastavat sinua. Kun yhteys on muodostettu, voit tutustua kameraan monella eri tavalla kameramallista riippuen. Voit esimerkiksi kokeilla etäkuvausta, lisätä kuviin tähtiluokituksia ja siirtää kuvia ja videoita jaettaviksi muiden kanssa.

Näkyvissä pitäisi olla toiminto (Remote Live View shooting) Etäkuvaus näytöllä. Se näyttää kameran näkymän reaaliaikaisesti. Tässä voit säätää asetuksia, kuten tarkennuspistettä, valotusaikaa, aukkoa, ISO-herkkyyttä, valkotasapainoa, ajastinta, mittausta ja paljon muuta. Tutustu käyttöliittymään, kun määrität sen ensimmäisen kerran.

Näytössä näkyy myös suuri valkoinen painike. Kuva otetaan sitä napauttamalla. Jos haluat tallentaa videota, siirry videotilaan vaihtamalla näytön yläreunassa olevaa videokuvaketta.

Canon Camera Connect -sovellus toimii myös keskittimenä muille kameran käytön kannalta hyödyllisille sovelluksille, kuten image.canon-sovellukselle, kuvien siirtämiseksi ja tallentamiseksi pilvipalveluun. Sen avulla saat käyttöösi uusimmat työkalut yhdestä paikasta. EOS R3- ja PowerShot ZOOM -kameroissa sekä muissa vuodesta 2022 alkaen julkaistuissa EOS-kameroissa voi päivittää kameran laiteohjelmistot Canon Camera Connect -sovelluksen kautta. Näin ollen saat ajankohtaista tietoa uusimmista parannuksista ja uusista toiminnoista.

Miten kuvaa tarkennetaan etäkuvauksessa?

Kolme Canon Camera Connect -sovelluksen näyttökuvaa, joissa näytetään, miten tarkennuspistettä säädetään. Esimerkkinä on lähikuva vihreästä omenasta.

Canon Camera Connect -sovelluksella on helppo vaihtaa manuaalitarkennuksen ja automaattitarkennuksen välillä ja määrittää tarkennuspiste siitä riippuen, millaisen kuvan haluat ottaa.

Tarkentaminen Canon Camera Connect -sovelluksella on helppoa. Voit vaihtaa tarkennuspistettä napauttamalla näyttöä, jolloin objektiivi tarkentaa tarkennuspisteen automaattisesti.

Manuaalitarkennus voi olla hyödyllinen lähi- ja makrokuvauksessa, kun haluat hienosäätää kohteen tarkennusta. Lisäksi voit vaihtaa automaattitarkennuksesta manuaaliseen tarkennukseen palaamatta kameran luokse ja käyttää objektiivin kytkintä. Kun painat sovelluksen manuaalitarkennuksen painiketta, voit säätää manuaalitarkennusta nuolipainikkeiden avulla.

Miten etäkuvaus toimii Canon EOS Utility -ohjelmiston avulla?

Kannettava tietokone on ulkona pöydällä lähellä jalustalla olevaa kameraa, ja näytössä näkyy kameran kuvasyöte ja reunassa olevat asetukset.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta muodollisemmin, Canonin EOS Utility -ohjelmiston avulla voit esikatsella kuvia reaaliajassa ja säätää asetuksia etänä puhelimen näyttöä suuremmassa mittakaavassa.

Etäkuvaukseen on muitakin vaihtoehtoja kuin älypuhelin. Voit valita itsellesi sopivan tavan tarpeistasi riippuen.

EOS Utility on tietokoneeseen asennettava Canon-ohjelmisto etäkuvausta varten. Sitä voi käyttää langattomasti tai USB-yhteyden kautta, joten kameraa voi hallita kattavasti. Kuvat voi tallentaa suoraan tietokoneeseen tai muistikortille. Tämä on hyvä vaihtoehto studioympäristössä, koska voit katsella kuvia tietokoneen suurelta näytöltä, säätää asetuksia ja varmistaa täydellisen sommittelun reaaliaikaisessa esikatselussa käyttämällä apuna ruudukkoja ja sommittelutyökaluja. Voit käyttää sitä myös yhdessä Canonin Digital Photo Professional -ohjelmiston kanssa etäkuvattujen kuvien muokkaamiseen ja arvosteluun.

Jos haluat käyttää kameraa web-kamerana, EOS Webcam Utility on erinomainen valinta. Se on yhteensopiva useiden Canon-kameroiden kanssa, ja sen avulla voit käyttää kameraa suoratoistossa ja videopuheluissa. Se sopii erinomaisesti myös videoiden lähettämiseen ja tallentamiseen.

Canonin avulla voit ottaa kuvia ja kuvata videoita etäyhteydellä kameran mallista ja kuvaustavasta riippumatta. Miksi et kokeilisi etäkuvausta?

Astrid Pitman

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valotuksen hallinta

  Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

 • YÖKUVAUS

  Yötaivaan kuvaaminen

  Parhaat tekniikat öisen tähtitaivaan kuvaamiseen, mukaan lukien intervallikuvaus ja tähtijuovien kuvaaminen.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET / ULKOKUVAUS

  Vinkkejä äärimmäisissä sääoloissa kuvaamiseen

  Tässä ovat parhaat vinkkimme ankarissa sääoloissa kuvaamiseen aina varusteiden suojaamisesta turvassa pysymiseen.

 • INTERVALLIKUVAUS

  Liikkeen vangitseminen intervallivideoon

  Varmoja tekniikoita intervalli-, hyperlapse- ja hidastettujen videoiden kuvaamiseen.