MUOTOKUVAUS

Kuinka ottaa massasta erottuvia ryhmäkuvia

Neljä Canon Ambassadoria antavat vinkkejä kaikenlaisten ryhmäkuvien ottamiseen suku- ja hääjuhlista urheilujoukkueisiin.
Ryhmäkuvassa morsian poseeraa morsiusneitojensa kanssa hääkakun vieressä.

Häät, urheilutapahtumat ja sukujuhlat ovat erinomaisia tilaisuuksia ottaa ryhmäkuvia ystävistä ja läheisistä.

Onnistuneen ryhmäkuvan ottaminen on aivan oma taiteenlajinsa – eikä ollenkaan helppo Kun kyseessä on useita ihmisiä, on pystyttävä päättämään nopeasti, minne heidät sijoitetaan, ja selittämään, mitä haluat heidän tekevän. Sinun on siis jo ennen sitä hallittava ryhmäkuvauksen perusteet.

Jotkin neuvot ovat yleispäteviä. Varmista aina ryhmäkuvaa ottaessasi, että kaikilla on hyvä ilme, kuva on sommiteltu ja valaistu hyvin ja tausta on rauhallinen.

Valaistus on tärkeää. Jos esimerkiksi kuvaat ulkona aurinkoisena päivänä, etsi varjossa oleva alue, jotta kuvattavat eivät joudu siristämään silmiään.

Jos kamerassa on elektroninen etsin, kuten Canon EOS RP- tai Canon EOS R6 -kamerassa, näet ryhmäkuvat kuvatessasi ja säätäessäsi valotusta. Jos käytät kääntyvää näyttöä, voit kuvata eri kuvakulmista taiteellisista ja käytännöllisistä syistä.

Sisällä luonnon valossa kuvatessa kannattaa käyttää nopeaa objektiivia, jollainen on esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM. Ja jos kuvaat suurta ryhmää suhteellisen pienessä tilassa, voi olla hyvä käyttää erittäin laajakulmaista Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivia.

Nyt neljä Canon Ambassadoria, kaikki erittäin kokeneita ammattilaisia, kertovat, miten saat hyviä ryhmäkuvia tilanteessa kuin tilanteessa.

1. Suvun ryhmäkuvat

Mustavalkoinen kuva perheestä rannalla. Isä on nostanut lapsen ylös, ja kaikki näkyvät siluetteina aurinkoa vasten.

"Ryhmäkuvasta saa dynaamisemman, jos ihmiset kävelevät tai juoksevat kameraa kohti, ja lapsethan tykkäävät juoksentelusta", sanoo perhevalokuvaaja Helen Bartlett. "Ja kaikilla on hauskaa, jos kuvauksessa leikitään!" Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS-1D X Mark III) ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (24 mm, 1/5000 s, f/2.8 ja ISO 200). © Helen Bartlett

Mustavalkoinen ryhmäkuva ulkona poseeraavasta perheestä. Vanhemmat ovat kumartuneet, ja lapset nojaavat heidän olkapäihinsä.

Tässä kuvassa vanhemmat istuivat alempana kuin lapset. Tällä sommittelutekniikalla kaikkien kasvot saatiin samalle korkeudelle. Kuva on otettu Canon EOS-1D X -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS-1D X Mark III) ja Canon EF 50mm f/1.2L USM -objektiivilla (1/100 s, f/5 ja ISO 1000). © Helen Bartlett

Ryhmäkuvat kuuluvat Helen Bartlettin päivittäisiin töihin, sillä hän on yksi Ison-Britannia arvostetuimmista perhekuvaajista. "Jos suinkin mahdollista, ihmiset on hyvä sijoittaa ryhmäkuvaan sommittelun kannalta mahdollisimman mielenkiintoisesti ja tasapainoisesti pituuden mukaan", hän sanoo.

"Suosittelen aloittamaan kuvalla, jossa kaikki katsovat kameraan, ja katsomaan, miten tilanne kehittyy. Tavallisesti se muodollisen kuvan jälkeen otettu kuva onnistuu parhaiten, koska ihmiset kääntyvät toisiaan kohti ja alkavat jutella ja nauraa."

Puutarhassa tai puistossa kuvattaessa Helen ehdottaa ihmisten sijoittamista paikalla olevien esineiden ympärille. Esimerkiksi kaatunut puu voi olla mielenkiintoinen rekvisiitta pienille lapsille.

"Jos kuvaat sisällä, mieti valaistusta ja jos mahdollista, käännä ihmiset kohti ikkunaa, jotta valo tulee heidän kasvoilleen tasaisesti", Helen jatkaa. "Jos kuvaat pienessä tilassa ja kuvattavissa on pieniä lapsia, vanhemmat voivat ottaa taaperot syliinsä, etteivät he karkaa. Ja siten kaikkien päätkin ovat samalla tasolla.

"Jos pyydät perhettä istumaan sohvalla, lapset voivat istua vanhempiensa sylissä. Vanhemmat lapset voivat istua käsinojalla tai seistä sohvan takana, mikä tuo vaihtelua sommitteluun."

Jos haluat käyttää uusinta tekniikkaa ja ottaa spontaaneja perhekuvia vaikkapa lastenjuhlissa tai sukukokoontumisissa, Canon PowerShot PX on ratkaisu. Se on älykamera, jossa on kuvantunnistustekniikka ja joka sommittelee kuvat automaattisesti. Sinä voit keskittyä juhliin.

2. Ryhmäkuvat häissä

Ryhmäkuvassa kolme naista kirkkaan värisissä intialaisissa perinneasuissa, käsissään hennatatuoinnit ja useita rannerenkaita, seisomassa kukkalaitteen edessä.

Häävalokuvaaja Sanjay Jogian tapa välttää ikiaikainen silmien räpäyttämisen ongelma on pyytää ryhmää sulkemaan aluksi silmänsä. "Sitten sanon, että kun olen laskenut kolmesta yhteen, voitte avata silmänne. ja otan kolme kuvaa noin puolen sekunnin välein." Kuva on otettu Canon EOS-1D X Mark II -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (24 mm, 1/1000 s, f/3.5 ja ISO 320). © Sanjay Jogia

Iso, muodollisesti pukeutunut perheryhmä poseeraa hämärästi valaistussa huoneessa.

Sanjay ei käytä suurta aukkoa ottaessaan ryhmäkuvia, ettei kukaan kohteista olisi epätarkka. "Pelaan tavallisesti varman päälle ja käytän ryhmiä kuvatessa enintään aukkoa f/8, vaikka kuvaisin ulkona ja kohteet olisivat yhdessä rivissä, koska niin saa taustaankin paremmin yksityiskohtia", hän selittää. Kuva on otettu Canon EOS 5DS R -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM objektiivilla (44 mm, 1/200 s, f/8 ja ISO 200). © Sanjay Jogia

Sanjay Jogia on valokuvannut häitä vuodesta 2008 Intiassa ja eri puolilla maailmaa. Vaikka häitä on kuvaamassa ammattilainen, hänellä on neuvoja kaikille, jotka haluavat ottaa ryhmäkuvia.

"Vältä voimakkaita kontrasteja. Sijoita ryhmät avoimeen varjoon, esimerkiksi suuren puun alle tai rakennuksen varjoon sopivan taustan eteen", Sanjay sanoo. "Ihmisiä ei kannata laittaa seinän viereen, sillä kun kohteet ovat hieman kauempana taustasta, tarkennus on vain ihmisissä."

Sanjay sommittelee ryhmät niin, että heidän ympärilleen jää tyhjää tilaa, eikä tausta ole häiritsevä. Jos hääpari on mukana kuvassa, he ovat kuvan keskellä.

"Tavallisesti sijoitan hääparin paikalleen ja siirtelen muita heidän ympärillään", hän sanoo. "Jos ryhmä seisoo, yritän asettaa heidät yhteen riviin niin, että kummallakin puolella on yhtä paljon ihmisiä, kaikki kääntyneinä hääparin suuntaan ja mahdollisimman lähellä toisiaan."

3. Joukkueiden ryhmäkuvat

Ryhmäkuvassa Australian krikettijoukkue keltavihreissä asuissaan.

"Mieti valaistusta,” sanoo vastaava urheilukuvaaja Marc Aspland. "Joukkuekuvat on tapana ottaa aivan liian nopeasti, mutta jos katsoo, missä on paras valaistus, onnistumisen mahdollisuudet paranevat. Valitse tasaiseen valaisuun mieluummin vastavalon kuin suoran auringonpaisteen." © Marc Aspland

Marc Aspland on The Times -lehden vastaava urheilukuvaaja. Vaikka iso osa hänen työstään keskittyy toiminnan vangitsemiseen, hän ottaa myös ryhmäkuvia. "Yhtenäinen, siisti, tarkka joukkueryhmä on aina parempi kuin satunnainen ryhmäkuva", hän sanoo.

Jalkapallojoukkuetta kuvattaessa Marc neuvoo asettamaan pelaajat kahteen riviin, joissa takarivi seisoo ja eturivi on polviasennossa käsi polvella tai käsivarret ristissä. Kapteenin on oltava takarivissä keskellä ja valmentajan ryhmän vieressä. Kameran on myös hyvä olla matalalla suunnilleen eturivin ihmisten päiden korkeudella.

Laajakulma- ja keskipitkä telezoom-objektiivi, kuten Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, helpottaa koko joukkueen saamista kuvaan sommittelun mahdollisuuksista tinkimättä. "Joukkueen pitäisi sopia järjestelmäkameran etsimeen", Marc jatkaa. "Valotusajan ei tarvitse olla erityisen lyhyt, mutta terävyysalue on tärkeä huomioida, jotta sekä etu- että takarivi ovat tarkkoja. Sen takaa aukko f/5.6 tai f/8."

Kiinnitä joukkueen huomio itseesi vaikka huutamalla tai vilkuttamalla, jotta kaikki katsovat suoraan sinuun. Marc lisää: "Pitää myös huomata varmistaa, ettei kukaan näytä sormillaan korvia pelikaverilleen!"

4. Ryhmän muotikuvaus

Mustavalkoisessa ryhmäkuvassa kolme nuorta naista istuu auton konepellillä kuvauksellisen järven rannassa.

Tässä muotikuvaaja Julie Piken ottamassa kuvassa on norjalainen poptähti Aurora (keskellä) kahden siskonsa kanssa. "Pyysin erikseen, että tapaisimme heidän lapsuudenkodissaan, koska siellä he tuntisivat olonsa mukavaksi", hän sanoo. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 24-105mm f/4L IS USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM) (105 mm, 1/400 s, f/9 ja ISO 500). © Julie Pike

Kolme nuorta naista kesäasuissaan kävelee metsässä auringon paistaessa puiden läpi. Yksi nainen on nostanut kätensä ylös.

Julie sanoo, että on tärkeää kiinnittää huomiota kohteisiin, jotta saa vahvoja kuvia. "Tiedosta, miten he liikkuvat ja toimivat", hän sanoo. "Yritä saada kohteisiisi yhteys pelkän kameran taakse jäämisen sijaan, etteivät kuvattavat jää etäisiksi." Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 24-105mm f/4L IS USM -objektiivilla (24 mm, 1/200 s, f/7.1 ja ISO 320). © Julie Pike

Julie Pike on Oslossa toimiva muotikuvaaja. Hän kuvaa unenomaisia, spontaaneilta näyttäviä kuvia suurille tuotemerkeille ja lehdille. Muoti- tai lifestyle-kuvia pienellä ryhmällä kuvattaessa hän neuvoo valitsemaan paikan, esimerkiksi puutarhan tai talon, jossa kaikkien on hyvä olla. Hän suosittelee myös käyttämään vain yhtä zoom-objektiivia, ettei aikaa kulu objektiivien vaihtamiseen.

"Saat ryhmän rentoutumaan, jos kävelet heidän kanssa kuvausten alussa", hän sanoo. "Aloitan aina puhelemalla ihmisten kanssa. Mieluummin juttelen heidän kanssaan 15 minuutin ajan ja kuvaan viisi minuuttia kuin päinvastoin. Pidä kamera aina valmiina. Ja kun kaikki ovat rentoutuneet, ala kuvata."

Jos kuvaat vaikka kolmea mallia ja haluat kaikkien näkyvän kuvassa terävänä, Julie neuvoo käyttämään aukkoa f/8 tai f/11 ja vähintään valotusaikaa 1/250 s, jos mallit liikkuvat. Hämärässä valaistuksessa Canon EOS RP:n tai Canon EOS R6:n kaltaisilla kameroilla voi käyttää isompia ISO-arvoja ilman salamaa. "Kamerat ovat nykyään niin hyviä, että vaikka käyttäisit isoa ISO-arvoa, kuvat näyttävät edelleen erinomaisilta", hän sanoo.

Muotikuvauksissaan Julie kehottaa mallejaan kuvittelemaan olevansa videokuvauksissa ja liikkumaan odottamatta seuraavaa kuvaa. "Heidän ei pitäisi koko ajan katsoa kameraan", hän sanoo. "Pyydän heitä katsomaan minua vain silloin, kun pyydän sitä. Haluan heidän unohtavan kameran."

Muista seuraavassa suvun tai ystävien kokoontumisessa pyytää kaikkia kerääntymään yhteiseen kuvaan.

Teksti: David Clark

Katso myös

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • JUHLAKUVAUS

  Huippuvinkit upeiden juhlakuvien ottamista varten

  Näillä helpoilla vinkeillä ja tekniikoilla otat uskomattomia kuvia juhlista.

 • MUOTOKUVAUS

  Täydelliset ihon värisävyt muotokuvissa

  Opi ikuistamaan ihon todellinen värisävy muotikuvaaja Jade Keshia Gordonin ohjeiden avulla.

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.

 • PERHEVALOKUVAUS

  Entistä parempien joulukuvien ottaminen

  Valokuvaaja Lena Petrova kertoo, miten joulun aikaan otetaan parempia kuvia.