MUOTOKUVAUS

Luonnolliset ihon värisävyt muotokuvissa

Ihon todellisten värisävyjen ikuistaminen on muotokuvauksen suurimpia haasteita. Jade Keshia Gordon jakaa viisi vinkkiä.
Muotokuva kaupungin kadulla kävelevästä naisesta, jolla on pitkät letit, lyhyt vaaleanpunainen villatakki ja harmaat farkut.

Ihon todellisten värisävyjen ikuistaminen on muotokuvauksen suurimpia haasteita. Epätavallinen valaistus ja yllättävät värivääristymät voivat pilata mallin ihon värisävyt, joiden korjaamiseen kuluu jälkikäsittelyssä ikuisuus. Vaikka maskeeraaja ei olisikaan aina paikalla päivystämässä, EOS-kamerasta saa suoraan tarkkoja ja siistejä sävyjä, joita ei tarvitse käsitellä paljoa.

Palkittu muotikuvaaja Jade Keshia Gordon kertoo viisi vinkkiä, joilla ihon värisävyjen kuvaaminen onnistuu aina. Hän kertoo, miten erilaisia ihonvärejä kannattaa kuvata ja miten EOS-kameralla saa yhdenmukaisia tuloksia kuvasta toiseen.

Noudata Jaden ohjeita, niin onnistut luonnollisen ihonvärin ikuistamisessa itsekin!

1. Vältä kovaa, suoraa valoa

Nainen, jolla on pitkät letit ja vaaleanpunainen villatakki, poseeraa kädet kasvojen molemmin puolin.

Luonnonvalossa kuvaaminen on loistava tapa valaista kohteet ja varmistaa, että kohteiden ihonsävyt ovat luonnollisia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Nainen, jolla on pitkät letit ja sininen solmuvärjätty t-paita.

Voimakas, suora valo saattaa aiheuttaa ikäviä varjoja. Pilvinen päivä ja pehmeä sivuvalaistus takaavat, että varjot ovat pehmeämpiä ja miellyttävämpiä, jolloin ne auttavat rajaamaan kasvoja ja muita piirteitä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1000 s, f/1.2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Pehmeämpi valaistus on usein imartelevampi. Valoisan, mutta pilvisen päivän pehmeä luonnonvalo sopii erilaisille ihonsävyille. Pilvettöminä ja aurinkoisina päivinä valo on suodattamaton ja kovempi. Silloin kannattaa hakeutua suojaisaan paikkaan, jotta vältytään kasvokuvien varjoilta ja liian kirkkailta kohdilta.

”Ihonvärin kannalta kaikkein tärkeintä on valaistus”, Jade sanoo. ”Jos valo osuu suoraan vaaleaihoisen kohteen kasvoihin, lopputulos on helposti ylivalottunut. Silloin täytyy vähentää valotusta tai pyytää kohdetta siirtymään paikkaan, jossa valo tulee hänen takaansa.

”Käytän studiossa mieluiten kahta valoa. Toinen on kohteen takana valaisemassa taustaa, toinen puolestaan edessä, hieman sivussa, valaisemassa mallin kasvoja.”

2. Valota ihonväri oikein

Muotikuva naisesta, jolla on vaaleansininen mekko. Naisen hiukset ovat laineilla ja niissä on klipsejä.

Älä käytä muotokuvia kuvatessa samaa yleispätevää ratkaisua kaikille ihonsävyille – valitse kullekin sävylle paras valaistus, valotus ja valkotasapaino. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 100mm F2.8L Macro IS USM -objektiivilla (1/125 s, f/4.5 ja ISO50). © Jade Keshia Gordon

Muotokuva naisesta, jolla on yllään suuri turkistakki ja kädessään valkoiset aurinkolasit.

Jaden mukaan tärkeintä on oikea valotusasetus – varmista, että vaaleammat ihonsävyt eivät ylivalotu. © Jade Keshia Gordon

Jaden kuvauskohteilla on usein hyvin erilaisia ihon värisävyjä. Hän räätälöi lähestymistapansa aina mallin mukaan.

”Todella vaalea iho ei saa ylivalottua muotokuvassa”, hän kertoo. ”Kuvassa pitää näkyä ihon pinta, pisamat ja meikki. Jos vaaleimmat kohdat ylivalottuvat, niiden yksityiskohtia ei saa enää takaisin.”

”Tumman ihon kuvaaminen edellyttää hyvää valaistusta”, Jade jatkaa. ”Valo imeytyy mustaan väriin, joten yksityiskohtien esiintuominen edellyttää paljon valoa. Liian kirkas valaistus voi kuitenkin puolestaan ylivalottaa ihoa ja häivyttää kasvonmuotoja.

”Kun ihonväri ei ole erityisen tumma tai vaalea, taustavalaistus auttaa niin studiossa kuin auringonvalossakin. Se valaisee kasvon sivuja miellyttävästi. Tätä valoa voi myös heijastaa takaisin kasvoihin.”

3. Käytä muotokuva-asetusta

Kaupungin kadulla kuvattu nainen, jolla on pitkät letit, vaaleanpunainen villatakki ja harmaat farkut.

Kuva on otettu kuva-asetuksella muotokuva, joka tekee väreistä hieman lämpimämpiä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Viileäsävyisempi kaupungin kadulla otettu muotokuva naisesta, jolla on pitkät letit, vaaleanpunainen villatakki ja harmaat farkut.

Kuva on otettu normaalilla kuva-asetuksella, joten värit ovat vähemmän kirkkaita, mutta luonnollisempia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Kameran valmiit kuva-asetukset voivat säätää useimmat asetukset sopiviksi. Kaikilla kuva-asetuksilla on erilaiset terävyyden, kontrastin, kylläisyyden ja värisävyjen säädöt, jotka voivat muuttaa muotokuvan ihonvärin sävyjä merkittävällä tavalla. Kuten nimikin kertoo, muotokuva-asetus on optimoitu ihmisiä sisältäviä kuvia varten. Se pehmentää ihoa vähentämällä terävyyttä ja lisäämällä kirkkautta.

”Tässä halusin käyttää muotokuva-asetusta, koska vakioasetus tuntui hieman valjulta”, Jade sanoo. ”Muotokuva-asetus korostaa kuvan punaisia sävyjä kevyesti. Mallin vaaleanpunainen vaate pääsee oikeuksiinsa, samoin kuin ihonväri, joka ei kuitenkaan muutu oranssin punaiseksi.”

Jos muotokuva-asetuksen tuottamat ihon sävyt vaikuttavat valaistusolosuhteissasi liian punaisilta tai keltaisilta, asian voi korjata kuva-asetusvalikosta löytyvällä värisävyn säädöllä.

4. Määritä valkotasapaino itse

Muotokuva naisesta, jolla on pitkät letit ja vaaleanpunainen villatakki.

Kuva otettiin valkotasapainoasetuksella päivänvalo, joten värit näyttävät luonnollisilta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Muotokuva naisesta, jolla on pitkät letit ja lyhyt vaaleanpunainen villatakki, otettu lämpimämmällä valkotasapainoasetuksella.

Kuva on otettu valkotasapainoasetuksella varjo, jolloin kaikki muotokuvan värit ovat lämpimämpiä (oranssimpia). Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Ihonväri pysyy joka kuvassa samanlaisena, kun valitset valaistusta vastaavan valkotasapainon asetuksen tai luot mukautetun valkotasapainon kameran päävalikosta. Kunhan valaistus pysyy samanlaisena, myös sävyt pysyvät yhtenäisinä kuvasta toiseen.

Jos valitset automaattisen valkotasapainon, kamera säätää värilämpötilaa ja poistaa värivääristymät. Tämä saattaa johtaa liian ”lämpimiin” (oransseihin) tai ”viileisiin” (sinisiin) lopputuloksiin. Jos kuvaat RAW-muodossa, valkotasapainoa voi säätää myöhemmin. Jo kamerassa valittu sopiva asetus takaa kuitenkin tarkemman esikatselun.

”Näistä esimerkeistä huomaa hyvin, kuinka suuri vaikutus valkotasapainolla on mallin ihon värisävyyn”, Jade selittää. ”Käytän tässä mieluiten päivänvaloasetusta, koska se ei ylivalota mallia ja tee hänestä oranssin väristä. Asetus vain kohentaa värejä. Tämä vastaa sitä, mitä näin kuvauspaikalla omin silmin.”

5. Kuvaa RAW-muodossa

Henkilö pitelee Canon EOS R6 -kameraa ja asettaa sen kuvaamaan RAW-muodossa.

RAW-muodossa kuvaaminen tarkoittaa, että kamera tallentaa kaikki sävyjen ja värien yksityiskohdat, jotka kenno vangitsee. Tämä tuo enemmän vapautta kuvankäsittelyyn. © Jade Keshia Gordon

Jos kuvaat JPEG- tai HEIF-muodossa, asetukset on määritettävä oikein kamerassa jo ennen kuvaamista. Tämä koskee myös väriavaruutta, joka määrittää, millainen värivalikoima valokuvassa voi näkyä. Voit valita asetuksen kameran päävalikosta.

Jade kuvaa aina RAW-muodossa. Hän suosittelee tätä lähestymistapaa myös uusille kuvaajille, koska ihoväriä on silloin helpompaa säätää jälkikäteen. RAW-tiedostot sisältävät JPEG- tai HEIF-tiedostoja enemmän tietoa. Niiden valkotasapainoa, väriasetuksia ja terävyyttä voi säätää vapaasti esimerkiksi Canon Digital Photo Professional -muokkausohjelmistolla, ilman että alkuperäistä kuvatietoa muokataan.


Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALAISTUSTEKNIIKOITA

  Kuvaaminen sen hetkisessä valaistuksessa

  Opi etsimään ja vangitsemaan paras valaistus, jolla kuviesi laatu paranee.

 • MUOTIKUVAUS

  Kuvaa ystäviäsi kuin huippumalleja

  Lontoossa asuva muotikuvaaja Jade Keshia Gordon antaa kuusi yksinkertaista vinkkiä tyylikkäämpiin sosiaalisen median kuviin.

 • KATUKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen kadulla

  Ammattilaiskuvaaja Julian Loven parhaat vinkit erottuviin katumuotokuviin

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.