MUOTIKUVAUS

Kuvaa ystäviäsi kuin huippumalleja

Lontoossa asuva muotikuvaaja Jade Keshia Gordon antaa kuusi yksinkertaista vinkkiä tyylikkäisiin kuviin sosiaalista mediaa tai ostossivustoja varten.
Pitkälettistä naista kuvataan kadulla. Kuvaaja on naisen ystävä, jolla on kädessään Canon EOS R6.

Mistä kannattaa aloittaa, jos haluaa tuoda Instagram-kuviin muotikuvien tyyliä tai ottaa viimeistellympiä kuvia ostossivustoja varten? ”Stailaaminen on tärkeintä”, sanoo muotikuvauksen ammattilainen Jade Keshia Gordon. ”Kaiken on sovittava yhteen, aina vaatteista ja kuvauspaikasta hiuksiin ja meikkiin. Kaiken keskiössä on tunnelman luominen. Suurin osa verkossa nähtävistä muotikuvista on suunniteltu herättämään ostohalu, joten mieti, miten valokuvaajat ovat onnistuneet siinä valaistuksen, kuvauspaikan, värien ja asentojen valinnalla.”

Lontoossa asuva muotikuvaaja Jade on toiminut ammattivalokuvaajana kymmenen vuotta ja niittänyt mainetta trendikkäillä konsepteillaan. Monien muiden ammattilaisten tavoin hän oppi taitonsa kuvaamalla ystäviään.

Tässä hän antaa kuusi yksinkertaista vinkkiä, joiden avulla tuot kuviisi muotikuvien estetiikkaa, kuvasitpa sitten EOS- tai Canon PowerShot -kameralla tai älypuhelimella.

1. Valitse kuvauspaikka, joka täydentää kokonaisuutta

Muotokuva hymyilevästä naisesta, jolla on pitkät letit ja sininen solmuvärjätty T-paita.

Kuvauspaikka voi olla aivan yhtä tärkeä kuin kuvauskohde. Jos tausta on levoton, sumenna sitä käyttämällä kiinteäpolttovälistä objektiivia ja pientä aukkoa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/320 s, f/2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

”On tärkeää valita kuvauspaikka, joka ei vie huomiota kuvattavasta asusta ja joka ihannetapauksessa parantaa lookia”, Jade sanoo. ”Jos kuvattavat asut ovat kirjavia ja värikkäitä, valitsisin itse yksivärisen taustan.

Tärkeintä on, että ystäväsi tuntee olonsa mukavaksi. Jos ystäväsi on ujo, ei kannata viedä häntä vilkkaaseen paikkaan muiden tuijotettavaksi. Valitse sen sijaan rauhallinen puisto tai parkkialue.

Jos tilaa on riittävästi, voit ottaa kuvat myös makuu- tai olohuoneessasi. Valkoinen seinä tarjoaa mahdollisuuksia moneen.” Lue lisää yksinkertaisen kotistudion luomisesta tästä artikkelista.

2. Mieti kuvausjärjestys valmiiksi

Pitkälettinen nainen on pukeutunut vaaleanpunaiseen neuletakkiin.

Valitse asukokonaisuudet etukäteen ja mieti valmiiksi järjestys, jossa malli pukeutuu niihin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Pitkälettinen nainen istuu poispäin kamerasta ja on kääntänyt päänsä kameraa kohti. Hänellä on yllään solmuvärjätty pusero ja samanväriset legginsit.

Kuvausjärjestys voi olla hyvä suunnitella kampauksen mukaan siten, että aloitat yksinkertaisimmasta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/200 s, f/1.2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Hiukset ja meikki ovat muotikuvissa yhtä tärkeässä osassa kuin vaatteet. Jade suosittelee valitsemaan ensin asun ja sitten kampauksen. ”Jos ajattelit kuvata muutaman asun, mieti kuvausjärjestystä. On tärkeää, että mallin on helppo vaihtaa kampauksesta toiseen. Päätä, mikä kampaus sopii mihinkin asuun, ja laadi sitten kuvausjärjestys aloittamalla yksinkertaisimmista kampauksesta.”

3. Ideoi poseerauksia

Pitkälettinen nainen poseeraa jalkakäytävällä yllään lyhyt vaaleanpunainen neuletakki ja harmaat korkeavyötäröiset farkut.

Poseeraaminen voi tuntua mallista aluksi kiusalliselta, joten aloita luonnollisista asennoista, jotka hän kokee mukaviksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/640 s, f/1.4 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Siniseen solmuvärjättyyn asuun pukeutunut nainen heilauttaa pitkät lettinsä taakseen.

Leikittele poseerauksilla. Jade pyysi ystäväänsä heilauttamaan lettejään, mikä tuo kuvaan liikettä ja auttaa luomaan katseet vangitsevan muotikuvan. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/320 s, f/2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Jade suosittelee luomaan tunnelmataulun, josta ystäväsi saa käsityksen siitä, millaista ilmettä tavoittelet. ”Ei kannata luoda mitään turhaan monimutkaista”, hän neuvoo. ”Pinterest-taulu on hyvä idea tai muutama lehdestä leikattu kuva, jotka antavat ideoita poseerauksiin, kampaukseen, meikkiin ja kuvauspaikkoihin.

Jos ystäväsi ei ole tottunut poseeraamaan, pyydä häntä kuvittelemaan sovittavansa vaatteita peilin edessä. Usein on helppo näyttää itse, millainen asento sinulla on mielessä. Yksi tehokas keino on myös pyytää ystävääsi kävelemään sinua kohti. Se auttaa häntä rentoutumaan ja saat samalla tilannekuvia, joissa on liikettä.”

4. Käytä rekvisiittaa, johon mallisi voi keskittyä

Naisella on pitkät letit ja silmälasit sekä yllään liila pusero ja pieni sininen olkalaukku, joka on pujotettu vartalon yli.

Laukun ansiosta mallilla on jotain, mihin hän voi asettaa kätensä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 85mm f/1.8 USM -objektiivilla (1/125 s, f/1.8 ja ISO50). © Jade Keshia Gordon

Nainen juo take away -kupista yllään solmuvärjätty T-paita.

Poseeraus näyttää luonnollisemmalta, kun rekvisiittana käytetään arkisia esineitä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/400 s, f/2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

”Käytä rekvisiittaa, kuten käsilaukkua, puhelinta tai vaikka kahvikuppia, jotta käsillä olisi jotakin tekemistä. Kun mallisi on rentoutunut, voit pyytää häntä tekemään saman uudelleen, mutta ilman rekvisiittaa. Joskus pyydän mallia istuutumaan ja poseeraamaan rennosti. On tärkeää ohjata ajatukset muualle ja antaa mallille jotain, johon hän voi keskittyä.”

5. Kokeile eri objektiiveja ja kuvausasentoja

Nainen kyykistyy alas yllään sininen solmuvärjätty pusero, siniset legginsit ja valkoiset tennarit.

Luo dynaamisia ja monipuolisia muotokuvia kokeilemalla eri kuvausasentoja ja kuvakulmia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/320 s, f/2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Nainen nojaa seinää vasten yllään sininen solmuvärjätty pusero ja siniset legginsit.

Saat kohteen näyttämään pidemmältä, kun kyykistyt kuvaamaan alaviistosta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/250 s, f/2 ja ISO320). © Jade Keshia Gordon

Jaden mukaan muotihenkisten kuvien ottaminen ei edellytä aloittelijalta valtavaa varustemäärää. Tavallinen EOS-kameran objektiivi tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja erilaisiin ilmeisiin. ”18–55 mm:n objektiivi, kuten EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM, on hyvä, koska voit rajata yksityiskohdat tarkasti ja zoomata sitten kauemmas tuodaksesi esiin koko asun kenkiä myöten. Jos haluat viedä objektiivisi seuraavalle tasolle, kannattaa valita esimerkiksi Canon EF 50mm f/1.8 STM, jonka suuri enimmäisaukko tekee taustan sumentamisesta helppoa.”

Jos valitset mieluiten peilittömän vaihtoehdon, Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivi, joka on suunniteltu Canon EOS RP- ja muille EOS R -järjestelmän kameroille, soveltuu erinomaisesti kadulla kuvaamiseen ja lähikuviin. Canon RF 50mm F1.8 STM- ja Canon RF 85mm F2 Macro IS STM -objektiivit ovat myös loistava valinta muotokuviin, ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on puolestaan kompakti ja kevytrakenteinen zoom-objektiivi jokapäiväiseen käyttöön.

Kun astut itse kauemmaksi ja zoomaat lähemmäs, saat imartelevamman muotokuvan kuin jos olisit lähellä ja zoomaisit kauemmas. Myös kamerakulmalla on vaikutusta. ”Useimmat ihmiset haluavat näyttää pidemmältä, elleivät he ole jo valmiiksi pitkiä”, Jade sanoo. ”Onnistut tässä kuvaamalla alaviistosta, mikä saa ystäväsi jalat näyttämään pidemmiltä. Mene siis rohkeasti kyykkyyn ja kuvaa alhaaltapäin.”

Käytitpä mitä tahansa objektiivia, Jade suosittelee aloittamaan kokovartalokuvilla ennen tarkempaa rajaamista. ”Näytä ystävällesi ensimmäisiä otoksia, joilla vakuutat hänet siitä, että hän näyttää hyvältä. Ehdota sitten lähikuvia. Pyydä ystävääsi ilmehtimään hassusti tai leikittelemään huivilla tai hatulla. Se auttaa häntä rentoutumaan.”

6. Kuvaa valokuvauksen aikana myös videoita

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

Kun kerran otat jo valokuvia, mikset kuvaisi samalla videoita? Yksi valo- ja videokuvauksen suurimmista eroista on, että videokuvauksessa joudut miettimään leikkauskohtia eli sitä, mistä videoleike alkaa ja mihin se loppuu tai missä se vaihtuu toiseen videoleikkeeseen. Aloita kuvaus ennen näitä kohtia ja niiden jälkeen, jotta sinun on helpompi yhdistää leikkeet videonmuokkausohjelmalla.

Jade neuvoo kuvaamaan videota jokaisen asun yhteydessä. ”Kun mallisi näkee, miten vaatteet liikkuvat, hän tietää, miten hänen kannattaa itse liikkua”, hän sanoo. ”Muotivideoita ohjatessani haluan, että kaikilla on hauskaa. Pyysin mallia pyörähtämään ympäri, kävelemään minua kohti, ojentamaan kätensä kohti kameraa ja kääntymään pois. Hän jopa lisäsi mukaan muutaman korkean potkun. Se kertoo paljon siitä, kuinka hauskaa meillä oli kuvauksissa.”


Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOTOKUVAUS

  Ota entistä parempia selfieitä

  Tiktokkaaja Nina Collins kertoo, miten voit ottaa luovia omamuotokuvia kotona.

 • MUOTOKUVAUS

  Täydelliset ihon värisävyt muotokuvissa

  Opi ikuistamaan ihon todellinen värisävy muotikuvaaja Jade Keshia Gordonin ohjeiden avulla.

 • MUOTOKUVAUS

  Queer-muotokuvausta tunteella

  Ei-binäärinen valokuvaaja Louis Painter kertoo queer-yhteisön valokuvaamisesta.

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.