MUOTOKUVIA

Muotokuvaobjektiivilla onnistut paremmin

Valitsemalla erikoisobjektiivin sen mukaan, onko tarkoitus täyttää koko ruutu vai kuvata muotokuvia kadulla laajakulmalla, auttaa nostamaan muotokuvauksesi uudelle tasolle.
Valokuvaaja ottaa kuvaa kasvia pitelevästä mallista, joka kylpee purppuranvärisessä valossa.

Useimmissa EOS-kameroissa on yleisobjektiivi, joka soveltuu lähes kaikkiin kuvaustilanteisiin. Jos kuitenkin haluat viedä valokuvaustasi eteenpäin, kannattaa sijoittaa erilaisiin objektiiveihin, jotka sopivat valitsemaasi tyylilajiin, esimerkiksi muotokuvaukseen. Valitsemasi objektiivin tekijät polttovälistä ja enimmäisaukosta painoon ja kokoon vaikuttavat ottamiisi valokuviin.

Mikä tekee muotokuvaobjektiivista hyvän?

Muotokuvaobjektiivin erottaa muista ensisijaisesti polttoväli ja enimmäisaukko, mutta sopivimman Canon-muotokuvaobjektiivin valintaan vaikuttavat muutkin asiat.

Objektiivien yhteensopivuus

Ensiksi kannattaa pohtia kameraa ja siihen parhaiten sopivia objektiiveja. Kun käytät Canon EOS R -järjestelmäkameraa, sinulla on vapaus valita objektiivi. RF-objektiivikiinnityssovittimen ansiosta voit käyttää sekä RF- että EF-objektiiveja.

Muotokuvauksessa käytettävän objektiivin valitseminen on hyvä aloittaa Canon RF-kiinnityksestä. RF-objektiiveissa, joita on esimerkiksi Canonin peilittömissä Canon EOS R6- ja EOS RP -kameroissa, on objektiivin ja kameran välinen 12-nastainen liitäntä, joka takaa uskomattoman nopean ja luotettavan automaattitarkennuksen. Peilittömän tekniikan luovien mahdollisuuksien ansiosta RF-kiinnitys on erinomainen investointi myöhemmin hankittavien valokuvauslaitteiden kannalta.

Mallin pään ja kehon ympärillä kiemurtelee useita värikkäitä valojuovia, tausta on musta.

Vain 88,8 mm:n pituinen kuvanvakaimella varustettu Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivi on monipuolinen vaihtoehto muotokuvaukseen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (44 mm, 8 s, f/16 ja ISO 100).

Kuvanvakain

Seuraavaksi kannattaa muistaa, ettei aina ole mahdollisuutta käyttää jalustaa otettaessa muotokuvia. Tässä kuvaan mukaan tulee kuvanvakautus. Esimerkiksi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM-, RF 85mm F2 MACRO IS STM- ja RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiiveissa on kuvanvakain, joka varmistaa, että käsivaralta kuvatuista otoksista tulee teräviä. Vakauden kasvaessa voit pidentää valotusaikaa, jotta saat kuviisi enemmän valoa erilaisissa valaistusolosuhteissa. Vakaus moninkertaistuu, kun kuvanvakaimella varustetun objektiivin lisäksi käytössä on kamera, jossa on sisäinen kuvanvakautus (IBIS). Sellainen on esimerkiksi Canon EOS R6, jossa on jopa 8 askeleen kuvanvakautus.

Koko ja paino

Huomioon otettavia seikkoja ovat myös koko, paino ja monipuolisuus. Muotokuvaajille, jotka pyrkivät ketteryyteen tai käyttämään objektiivejaan eri tyylilajeissa, pieni, kevyt objektiivi on erinomainen valinta. Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ovat uskomattoman pienikokoisia objektiiveja, mikä tekee niistä erityisen sopivia ja edullisia lisäyksiä katumuotokuvaajien kameralaukkuihin. Tämä ei heikennä perinteisen muotokuvauksen mahdollisuuksia, koska valovoima f/1.8 riittää kauniiseen taustan pehmennykseen ja joustavuuteen syväterävyydessä. Erityisen monipuolinen valinta on Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Laajan polttovälinsä ansiosta tämä objektiivi sopii jokapäiväiseen yleiskäyttöön ultralaajoista 24 mm:n arkkitehtuurikuvista 85 mm:n studiomuotokuviin ja 105 mm:n kasvokuviin.

Valovoima

Muotokuvaukseen sopivan objektiivin toinen tärkeä tunnusmerkki on suuri aukon arvo. Aukon arvo (tai valovoima) tarkoittaa objektiivin aukon kokoa, joka ratkaisee kuinka paljon valoa pääsee kameran kennoon.

Jokaiselle objektiiville on määritetty aukkoarvo, kuten f/2.8 tai f/4. Joidenkin zoom-objektiivien aukkoluokitus määräytyy valitun polttovälin mukaan. Näihin objektiiveihin on merkitty aukkoalue, kuten f/4–7.1. Muissa zoom-objektiiveissa, mukaan lukien Canon RF 24-105mm F4L IS USM- ja RF 24-70mm F2.8L IS USM -objektiiveissa, on sen sijaan kiinteä enimmäisaukko, jolla valotus pysyy yhtenäisenä koko zoomausalueella. Nämä objektiivit, joissa on muuttumaton enimmäisaukko ja sääsuojattu L-sarjan laadukas rakenne, sopivat täydellisesti valokuvaajille, jotka haluavat siirtyä eteenpäin RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivista, ja niille, jotka vain vaativat ammattilaistason objektiivia.

Profiilikuvassa malli, jolla on tummanpunaista huulipunaa, kääntää kasvonsa kohti kameraa, taustalla epäteräviä valojuovia.

50 mm:n polttoväli sopii monenlaiseen kuvaamiseen samalla kun sen suuri valovoima on täydellinen muotokuvien taustojen pehmentämiseen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/125 s, f/1.8 ja ISO1250). © Ejiro Dafé

Mitä pienempi aukon arvo on, sitä suurempi on maksimiaukko. Muotokuvaus onnistuu parhaiten objektiivilla, jossa on suuri enimmäisaukko.

Suurempi aukko päästää enemmän valoa objektiivin läpi kameraan, joten suuriaukkoiset objektiivit, esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM, sopivat kuvaamiseen heikossa valaistuksessa (esimerkiksi sisällä) ja joustavuutta vaativassa valon käytössä, kuten mustavalkokuvauksessa tai abstraktissa muotokuvauksessa. Toinen suuren aukon etu on sen tarjoama mahdollisuus taustan pehmennykseen – mikä on monien muotokuvaajien suosima kuvaustekniikka.

Seuraavassa on esitelty muutamia muotokuvia, jotka on otettu eri aukon arvoilla.

Kolme kasvokuvan yhdistelmä hahmosta, jolla on kirkkaanpunaista huulipunaa ja keltainen poolopaita. Vasemmalla on tarkka kohde ja epäterävä tausta, keskellä siltä väliltä ja oikealla tarkka kohde ja tarkka tausta.

Näissä kolmessa kuvassa, jotka kaikki on kuvattu samalla polttovälillä Canon RF 50mm f/1.8 STM -objektiivilla, näkyy aukon koon vaihtuminen ensimmäisen kuvan suuresta (pieni f-luku) kolmannen kuvan pienempään (suurempi f-luku). Jos haluat poistaa tai sumentaa häiritsevän taustan muotokuvasta, suuri aukon arvo on kätevä. Ensimmäisessä kuvassa katsojan huomio kohdistuu häiritsevän taustan sijaan kuvauskohteen kasvoihin. © Ejiro Dafé

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö objektiivilla, jonka enimmäisaukko on hieman pienempi, kuten Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivin f/4, saisi aikaan kauniita pehmennyksiä, varsinkin telepolttovälillä. Tämä johtuu kuvan pakkauksesta, jossa objektiivi tiivistää etäisyyden, käytännössä vetää tarkentamattomat taustat lähemmäs kohdetta ja saa aikaan tiukan sumennuksen kohteen takana.

Parhaat Canon-objektiivit kasvokuviin ja perinteisiin muotokuviin

Lasta pitelevä parrakas hahmo seisoo pitkässä ruohossa.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM on edullinen vaihtoehto peilittömien kameroiden käyttäjille, jotka haluavat erillisen muotokuvaobjektiivin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/800 s, f/2 ja ISO 400). © Ilvy Njiokiktjien

Muotokuva lyhyttukkaisesta ikääntyneestä henkilöstä, jolla on vaaleansinivihreä asu.

RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivin telepolttovälillä saa kauniita muotokuvia. Sen nopea ja luotettava automaattitarkennus toimii myös heikossa valaistuksessa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/800 s, f/2 ja ISO 400). © Ilvy Njiokiktjien

Polttoväli on objektiivin ja kameran kennon välinen etäisyys, kun kuvauskohde on tarkennettu. Se ilmaistaan millimetreinä. Zoom-objektiivien polttovälialue tarkoittaa pienimmän ja suurimman arvon väliä, kuten 24–105 mm. Tavallisesti muotokuvaobjektiivilla tarkoitetaan objektiivia, jonka polttoväli on yli 85 mm, esimerkiksi Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivia, jonka kevyt rakenne ja viiden askeleen kuvanvakain sopivat muotokuvaukseen käsivaralta.

Perinteisesti muotokuvassa näkyvät kuvattavan henkilön pää ja olkapäät. 85 mm:n muotokuvaobjektiivin suuren polttovälin ansiosta muotokuvasta tulee luonnollinen ja kuvauskohde erottuu selkeästi taustasta. Kamerassa, jossa on APS-C-kenno, 50 mm:n objektiivi tuottaa suunnilleen samanlaisen kuvakulman kuin täyden kennokoon kameran 85 mm:n objektiivi.

Lyhyempi polttoväli (kuten 24 mm) vääristäisi kohteen kasvoja ja vaikuttaisi muotokuvan mittasuhteisiin. Tausta näkyy yleensä myös selvemmin lyhyillä polttoväleillä.

Epätarkka kasvokuva vesipisaroiden peittämän lasi takaa näkyvästä hahmosta, jolla on lyhyet, kiharat, vaaleat hiukset.

Canon RF 50mm F1.8 STM on erinomainen objektiivi kuvaajalle, joka haluaa siirtyä vakio-objektiivista ensimmäiseen kiinteäpolttoväliseen objektiiviin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (50 mm, 1/200 s, f/2.8 ja ISO 320).

Keskipolttovälialueen objektiivit, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ja RF 50mm F1.8 STM, sopivat silti nekin muotokuvakseen. Näillä polttoväleillä kuvat vääristyvät vähemmän kuin laajakulmaobjektiiveilla, mikä tekee niistä sopivia kokovartalokuvaukseen. Se on erityisen kätevää muotikuvaajille.

Parhaat Canon-objektiivit ryhmäkuviin ja katumuotokuvaukseen

Punaista ruusukimppua pitelevän hymyilevän kukkakauppiaan muotokuva.

Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, jonka suurin polttoväli on 105 mm, tarjoaa runsaasti telekuvausvaihtoehtoja muotokuvaukseen kadulla ja ryhmäkuvaukseen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (54 mm, 1/160 s, f/5.6 ja ISO 400).

Monipuolinen zoom-objektiivi, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, tarjoaa parhaat puolet kaikkeen kuvaukseen laajakulman ja telepolttovälin välillä. Laajimmillaan objektiivin kuva-alaan mahtuvat suurimmatkin ryhmät ja katumuotokuvissa ympäristöt, tiukimmillaan alue sopii klassisiin muotokuviin ja kasvokuviin.

Laajakulmaa voi käyttää tehokkaasti tilannekuvissa, joissa kohteen ympäristökin kertoo tarinaa, ja ryhmäkuvissa, joissa samaan kuvaan pitää mahtua useita kohteita.

Jos haluat kuvata ryhmäkuvia, Canon RF 16mm F2.8 STM sopii siihen parhaiten. Jos kuvaat suurta ryhmää suhteellisen pienessä tilassa, voi olla hyvä käyttää tätä erittäin laajakulmaista objektiivia.

Parhaat Canon-objektiivit kauneuskuvaukseen

Läheltä otettu profiilikuva mallista, jolla on kiiltävää huulipunaa ja vaaleanpunaistameikkiä.

Mene lähelle ja huomioi kauniita yksityiskohtia muotokuvissa Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -laajakulmaobjektiivilla. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/200 s, f/2.8 ja ISO 200). © Guia Besana

Vaikka makro-objektiivit liitetään yleensä lähikuviin mielenkiintoisista hyönteisistä tai herkullisista ruoista, niiden kyky tuoda esiin uskomattomia yksityiskohtia sopii hyvin myös muotokuvaukseen. Itse asiassa makro-objektiiveja käytetään yleisesti muoti- ja kauneuskuvauksessa korostamaan kasvojen piirteitä ja tiettyjä kauneustuotteita.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivin lyhin tarkennusetäisyys on 35 cm. RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla voi tarkentaa jopa 17 cm:iin. Käyttämällä makro-objektiivia ja menemällä lähelle kohdetta saat esiin tarkkoja yksityiskohtia, jotka korostavat kohteidesi kauneutta.

Kirjoittanut Peter Wolinski

Vastaavia tuotteita

 • RF-objektiivit

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Ihanteellinen vakio-objektiivi täyden kennokoon peilittömien kameroiden ystäville. Helppokäyttöinen RF 24-105mm F4-7.1 IS STM on kevyt ja kompakti – ja valmis viemään valokuvauksen täysin uudelle tasolle.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • RF-objektiivit

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
 • Vakio-objektiivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
 • Objektiivit EOS R -kameraan

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Kevyt ja monipuolinen 24–105 mm:n f/4 L-sarjan zoom-objektiivi, jossa on nopea ja hiljainen automaattitarkennus ja 5 askeleen kuvanvakain.
 • RF-objektiivit

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Anna täyden kennokoon peilittömällä kameralla kuvatuille kuville ammattimainen ilme 24–70 mm:n zoom-objektiivilla, jossa on nopea aukko ja viiden askeleen kuvanvakain.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.

 • KOTIPROJEKTIT

  Inspiroivia kuvia kotona

  Muunna kotisi studioksi TikTok-tähti Michaela Effordin vinkkien avulla.

 • KOTIPROJEKTIT

  Rakenna oma kotistudio

  Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.

 • KATUKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen kadulla

  Ammattilaiskuvaaja Julian Loven parhaat vinkit erottuviin katumuotokuviin