VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Luovaa bokeh-kuvausta

Mikään ei voita oikeaa bokeh-tehostetta! Nämä objektiivi-, asetus- ja tekniikkavinkit auttavat sinua lisäämään kuviisi kauniin taustasumennuksen.
Niukasti valaistu muotokuva naisesta. Taustan pyöreä bokeh-tehoste on valkoinen ja vaaleansininen.

”Bokeh” tulee japaninkielestä ja tarkoittaa sumentamista. Termiä käytetään usein viittaamaan kuvan epätarkkoihin osiin. Bokeh-tehoste näkyy parhaiten kuvissa, joissa on paljon pieniä valopisteitä (esimerkiksi katuvalot yöaikaan). Bokeh ei kuitenkaan tarkoita pelkästään pyöreitä valopisteitä, vaan sillä voidaan viitata mihin tahansa valokuvan sumeisiin osiin.

Mitä siis on bokeh-valokuvaus? Nämä sumeat alueet kuvissa ovat yksi valokuvauksen parhaista tehosteista. Sen avulla epäolennaiset yksityiskohdat voidaan sumentaa pehmeiksi väreiksi ja sävyiksi, mikä tekee kuvasta selkeämmän ja kiinnittää katsojan huomion paremmin kuvan olennaisiin osiin.

Nainen ylittää tien yöllä, taustan autot ja liikennevalot on sumennettu. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla.

Koristevalojen kaltaiset valopisteet luovat kauniin, pyöreän bokeh-tehosteen. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (85 mm, 1/125 s, f/2.2 ja ISO 8000).

Lähikuva hämähäkinverkosta, yksityiskohta korostettu sumentamalla taustanlehvästöä.

Pelkkä taustan sumentaminen ei riitä, vaan taustan täytyy näyttää mielenkiintoiselta ja mielellään selväpiirteiseltä, kun se sumennetaan. Viherkasvit toimivat usein hyvin. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/256 s, f/3.2 ja ISO 100).

Tästä syystä bokeh on jo pitkään ollut yksi valokuvaajien tärkeimmistä visuaalisista tekniikoista. Nykyään kaksoiskameralla varustetut älypuhelimet voivat myös matkia bokeh-tehostetta, mutta tämä toimii vain sovelluksen avulla. Älypuhelimen pienet linssit ja anturit eivät kuitenkaan pysty luomaan luonnolliseen bokeh-tehosteeseen vaadittavaa kapeaa terävyysaluetta. Kapea terävyysalue voidaan saada vain tarkoitukseen suunniteltujen kameroiden nopeammilla objektiiveilla ja suuremmilla kennoilla, ja näillä voidaan myös luoda parhaan näköiset tehosteet.

Täyden kennokoon kamerat, kuten Canon EOS R8 ja EOS R6 Mark II, sopivat erinomaisesti bokeh-kuvaukseen, mutta myös APS-C-kennokoon kamerat, kuten Canon EOS R100, EOS R50, EOS R10 ja EOS R7, toimivat tehokkaasti.

Tässä on pari olennaista tekniikkaa ja varusteet, joita tarvitset kauniin bokeh-tehosteen luomiseen ja entistä parempien kuvien ottamiseen.

Parhaat objektiivit bokeh-tehostetta varten

Canon EOS R6 -kamera ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi.

Canon RF 50mm F1.8 STM:n kaltaisella suuriaukkoisella objektiivilla voi luoda taustalle kauniin, kermanvärisen bokeh-tehosteen. Huomaa myös, miten kuvassa näkyvät himmenninlamellit tekevät aukosta pyöreän – tämä määrittää suurimmaksi osaksi bokeh-tehosteen muodon.

Kauniin bokeh-tehosteen luomiseen tarvitset ”nopean” objektiivin, eli objektiivin, jossa on f/2.8 tai suurempi aukko (pienempi f-luku). Tästä syystä nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi kannattaa hankkia varusteeksi, vaikka sinulla olisi jo zoom-objektiivi, jossa on sama polttoväli.

Nopeat objektiivit, joiden polttoväli on vähintään 50 mm, sopivat tavallisesti parhaiten bokeh-kuvaukseen, koska taustan sumentaminen laajakulmaobjektiiveilla voi olla haastavaa. Tämä johtuu siitä, että lyhyet polttovälit tuottavat suuremman terävyysalueen eri tarkennusetäisyyksillä ja aukoilla, joten suurempi osa näkymästä etualalta taustaan näkyy terävänä ja bokehia on vähemmän.

Edullisia bokeh-objektiiveja ovat esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM. Mutta muista myös laajakulmaobjektiivit. Sekä RF 35mm F1.8 MACRO IS STM että RF 24mm F1.8 MACRO IS STM toimivat luotaessa bokeh-taustaa lähikuvauksessa, koska syväterävyys lyhenee lyhyemmillä tarkennusetäisyyksillä.

Äärimmäisissä lähikuvissa todella lyhyt polttoväli tuottaa lyhyen syväterävyysalueen ja maksimoi bokeh-potentiaalin, jotta RF 85mm F2 MACRO IS STM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivien 0,5-kertaiset makrokuvausominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa. Laajan kuva-alansa ansiosta Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivi on myös hyvä valinta, kun halutaan päästä todella lähelle pääkohdetta näkymässä ja eristää se sumennettua mutta laajaa taustaa vasten. Tämä voi tuoda kuvaan vielä yhden luovan lisäelementin.

Yleensä objektiivi, jossa on enemmän himmenninlamelleja, tekee bokeh-tehosteesta kauniin pyöreän, koska se tekee kaikista epäterävistä valopisteistä aukon muotoisia. Tällä ei ole yhtä paljon merkitystä täysin avoimella aukolla kuvattaessa, jolloin aukko on objektiivin suurimmassa arvossa (pienimmässä f-luvussa) ja pyöreän muotoinen. Tämä ei kuitenkaan päde aina. Objektiivin lamellien lukumäärän voi katsoa objektiivin teknisistä tiedoista Canonin sivustossa. Seitsemän lamellia luovat kauniin bokeh-tehosteen – mutta yhdeksän lamellia on vieläkin parempi. Kummassakin edellä mainitussa makro-objektiivissa on yhdeksän himmenninaukon lamellia, muissa on seitsemän.

Canonin kätevällä objektiivivalitsin-työkalulla voit räätälöidä objektiivisuosituksia kamerasi ja haluamasi kuvaustyylin mukaan.

Parhaat kamera-asetukset bokeh-kuvaukseen

Canon EOS R6 -kameran nestekidenäytöllä näkyvät aukon esivalintatilan asetukset.

Aukon esivalintatilassa voit valita suuren aukon kapeaa terävyysaluetta varten. Tätä tarvitaan hyvään taustasumennukseen.

Lähikuva airedalenterrieristä, koira on tarkka, tausta on sumennettu.

Aukolla f/1.8 kuvattaessa terävyysalue on kapea, joten tarkennuksen täytyy olla täydellinen. EOS R10:n kaltainen kamera on hyvä, koska sen automaattitarkennus tunnistaa ihmiset, ajoneuvot ja eläimet, kuten kissat, koirat ja linnut. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/1,8 ja ISO 100).

Aukon valinnalla on suuri vaikutus kuviesi bokeh-tehosteeseen. Mitä suurempi aukko (eli mitä pienempi f-luku) on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tämä tekee taustasta sumeamman. Kokeile siis kuvata joko aukon esivalinta (Av) -tilassa tai käsisäätötilassa ja valitse suuri aukko (matala f-luku).

Aukon esivalinta (Av) -tilassa voit asettaa myös ISO-herkkyyden automaattiseksi, joten tästä näkee aluksi, onko valotusaika tarpeeksi nopea. Käsisäätö (M) -tilassa, jossa on automaattinen ISO-herkkyys, voit asettaa sekä aukon suuruuden että valotusajan, ja kamera määrittää sopivan ISO-herkkyyden. Tärkeintä on valita suuri aukko ja riittävän nopea valotusaika, jotta kuvan tarkennetut alueet ovat teräviä, kun pidät kameraa kädessä (kokeile 1/200 sekuntia).

Parempi bokeh-tehoste sopivalla etäisyydellä

Lähikuva sudenkorennosta istumassa ruohonkorrella, kuvattu Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla.

Edullisissa RF 24mm F1.8 MACRO IS STM-, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- ja RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiiveissa on 0,5-kertainen makro, joten pienten kohteiden koko kameran kuvakennossa on puolet luonnollisesta koosta kuvattaessa lyhyimmällä mahdollisella tarkennusetäisyydellä. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/250 s, f/3.5 ja ISO 100).

Jackrussellinterrieri katsoo oikealle, taustalla on sumea kirsikkapuu. Kuva on otettu Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla.

Kaikissa objektiiveissa on mahdollisuus pieneen terävyysalueeseen, mikä mahdollistaa epätarkkojen alueiden pehmeän ja kermanvärisen bokeh-tehosteen. Niiden optiset kuvanvakaimet estävät kuvan sumenemisen ehkäisemällä kameran tärähtelyn vaikutuksia käsivaralta kuvattaessa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/85 s, f/2 ja ISO 400).

Mitä suurempi etäisyys taustan ja kohteen välillä on, sitä sumeampi tausta on. Toinen tärkeä tekijä on etäisyys kohteen ja kamerasi välillä. Mitä lähempänä kohdetta objektiivi on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tällöin tausta katoaa tarkennuksesta nopeammin. Jos haluat sumentaa kuvaa enemmän, siirrä kuvauskohde lähemmäs kameraa ja kauemmas taustasta.

Paras polttoväli bokeh-tehosteeseen

Muotokuva naisesta, jolla on vaaleanpunaista huulipunaa ja hiukset palmikolla. Tausta on sumennettu.

Bokeh on usein olennainen osa tehokasta muotokuvusta. Yleensä kaikki huomio keskitetään kuvauskohteeseen. Sumea tausta on täydellinen tapa erottaa kohde näkymässä poistamalla taustahäiriö ja korvaamalla se kauniilla bokeh-tehosteella. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/2500 s, f/1.8 ja ISO 100).

Pidempi polttoväli tuottaa tiukemman syväterävyyden, mikä voi tuottaa voimakkaamman taustasumennuksen. Tästä syystä telezoom-objektiiveja voidaan käyttää kuvauskohteen erottamiseen ja taustan sumentamiseen. Esimerkiksi Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla saa erinomaisen bokeh-taustan käyttämällä sen zoomausalueen pitkää päätä, vaikka aukko onkin silloin pienempi. Jos siis haluat luoda vahvan sumennuksen ja voimistaa bokeh-tehostetta, ota pari askelta taaksepäin ja zoomaa (tai vaihda objektiivia), jotta polttovälistä tulisi pidempi.

Näin saat aikaan etualan bokeh-tehosteen

Keltaruskeisiin liiveihin pukeutunut poika seisoo muratin peittämän seinän vieressä kädessään sormusrasia.

Lähellä murattiseinää kuvaaminen mahdollistaa kuvan vasemmassa laidassa näkyvät sumennetut lehdet, jotka vahvistavat kuvan syvyysvaikutelmaa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/160 s, f/1,8 ja ISO 100).

Beigenvärisiin liiveihin ja kirkkaansinisiin kumisaappaisiin pukeutunut poika juoksee metsäaukion läpi.

Tällaisen matalan kamerakulman avulla on mahdollista sumentaa maa kuvauskohteen edessä ja työntää taustaa kauemmas paremman taustansumennuksen saavuttamiseksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/500 s, f/1.8 ja ISO 100).

Yleensä bokeh-tehostetta ajatellaan taustatehosteena, mutta sitä voidaan käyttää myös kuvan etualalla. Voit tuoda huomion paremmin kuvauskohteeseesi asettamalla kuvan etualalle epäterävän yksityiskohdan. Tällaisen tehosteen voi saada aikaan sumean etualan rajauksella tuomalla kameran lähelle lehtiä tai asettamalla sen matalalle alustaa vasten. Tällaiset pehmeät yksityiskohdat lisäävät syvyysvaikutelmaa ja tuovat rohkeita, sumennettuja värejä sommitelmaasi.

Bokeh-tehosteet videokuvauksessa

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Syvyys on tärkeä tekijä myös videoiden sommittelussa, sillä se auttaa katsojaa hahmottamaan paremmin tapahtumapaikkaa. Epätarkkojen yksityiskohtien lisääminen kuvan etu- ja taka-alalle on hyvä keino lisätä syvyysvaikutelmaa ja ohjata katsetta. Bokeh-korostukset näyttävät itse asiassa yhtä hyvältä videolla kuin kuvissakin, ja lisäksi ne voivat liikkua videon mukana. Auton ajovalot, koristevalot ja muut kirkkaat valopisteet näyttävät erityisen kauniilta, kun ne sumennetaan välkkyviksi bokeh-tehosteiksi.

Rohkeiden bokeh-tehosteiden lisääminen

Mies valokuvaa punakirjavaa kissaa jouluvalosarjan läpi.

Yksinkertainen tekniikka, jossa voi hyödyntää myös kirjavia valoja tai joulukoristeita.

Muotokuva kissasta ja taustalla sumeita värillisiä valoja.

Kokeile laittaa taustalle koristevaloja, joiden avulla voit luoda kauniita bokeh-valopisteitä.

Yksi selkeimmistä tavoista käyttää bokeh-tehosteita valokuvauksessa on pienien, kirkkaiden valopisteiden lisääminen muuten tummaan taustaan tai heikosti valaistuun tilaan. Tämä luo lumoavan vaikutelman, jollaisen voi nähdä monissa tilanteissa, kuten esimerkiksi auringon paistaessa lehtien lomasta tai vilkkaalla kadulla hämärän laskeuduttua tai värikkäässä huvipuistossa tai kynttilöiden loistaessa kakun päällä. Jos haluat kokeilla tehostetta itse, kokeile käyttää koristevaloja. Laita ne kuvasi taustalle tai etualalle tai kummallekin. Koristevalot muuttuvat kauniiksi bokeh-kehiksi, kun niihin ei tarkenneta.

Erilaisten bokeh-muotojen luominen

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Kun kuvaat niin, että objektiivi on täysin avoin (suurimmalla mahdollisella aukolla), kuviisi pitäisi tulla pyöreä bokeh-tehoste, koska aukkokin on pyöreä. Muussa tapauksessa bokeh-tehosteen muoto määräytyy objektin himmenninlamellien määrän mukaan. Suurempi määrä lamelleja tekee aukosta pyöreämmän, ja näin ollen myös bokeh-tehoste on pyöreämpi. Tämän takia bokeh-valopisteet ovat yleensä pyöreitä tai kuusikulmaisia – jos haluat selvittää minkä muotoinen bokeh-tehosteesi on, ota objektiivi irti kamerasta ja katso sen läpi valoa vasten.

Ryhdy luovaksi ja muuta bokeh-tehosteesi muotoa Voit leikata minkä tahansa kuvion muotin paperista ja kiinnittää sen objektiivisi etupuolelle. Tässä videossa tavallinen kartonginpala muuttuu värikkäiksi tähden- ja lumihiutaleenmuotoisiksi bokeh-tehosteiksi.

Kokeile kuvata bokeh-asetelma

Canon EOS R6 -kamera on asetettu pöydälle kuvaamaan keltaista ruusua. Pöydällä on myös folion ympäröimä peili ja valopöytä.

Tämä on helppo tapa kokeilla bokeh-tehostetta kotona käyttämällä tämän artikkelin vinkkejä.

Kuvassa on keltainen ruusu heijastavan pinnan päällä. Sen ympärillä on sumeita kirkkaita kohtia.

Valo heijastuu rypistetystä foliosta ja sumennetuista valoheijastumista tulee kauniita, pyöreitä bokeh-tehosteita. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/640 s, f/1,8 ja ISO 100).

Sumeista valopisteistä saa kauniita bokeh-tehosteita, kun kuvaus tapahtuu oikeanlaisilla asetuksilla. Tässä on yksinkertaisia välineitä, joiden avulla voit luoda kauniin bokeh-tehosteiden ympäröimän asetelman kotona. Aseta esine heijastavan pinnan päälle ja laita rypistetty folioarkki taustalle (älä rypistä arkkia liikaa – pari rytistystä riittää niin, että pinta hajottaa valoa pelkän heijastamisen sijaan). Kohdista pöytävalo folioon ja käytä toista valoa kuvauskohteen valaisemiseen (me käytimme LED-valopaneelia, mutta tavallinen valaisin toimii myös). Aseta kamerasi lähelle kohdetta ja aseta se aukon esivalinta (Av) -tilaan. Käytä suurta aukkoa (paras mahdollinen aukko f/1.8) ja ota kuva matalasta kuvakulmasta niin, että kaunis bokeh-tehoste tulee kuvaan.


Teksti: James Paterson ja Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

 • Peilittömät kamerat

  EOS R7

  Tutki villiä luontoa kätevän kokoisella, nopealla APS-C-kameralla, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R8

  Heittäydy mukaan täyden kennokoon valo- ja videokuvaukseen ja tee luovuudestasi totta.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • Laajakulmaobjektiivi

  RF 16mm F2.8 STM

  Pienikokoinen ja edullinen 16 mm:n täyden kennokoon objektiivi EOS R -sarjan kameroille. Suunniteltu vloggaajille ja luovan sisällön tuottajille.
 • Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen.
 • CANON-OBJEKTIIVEJA

  RF 28mm F2.8 STM

  Ohut ja kevyt pannukakkuobjektiivi matka- ja katukuvaukseen monipuolisella 28 mm:n polttovälillä ja nopealla f/2.8-aukolla.
 • Vakio-objektiivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
 • RF-objektiivit

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
 • RF-S-objektiivit

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  EOS R -sarjan APS-C-zoom-objektiivi sopii erinomaisesti matka-, luonto-, urheilu- ja lifestyle-kuvaukseen.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valotuksen hallinta

  Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

 • VALAISTUSTEKNIIKOITA

  Kuvaaminen sen hetkisessä valaistuksessa

  Opi etsimään ja vangitsemaan paras valaistus, jolla kuviesi laatu paranee.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valokuvauksen aloittaminen

  Haluatko siirtyä älypuhelimesta kameraan? Aloittelevien valokuvaajien oppaassamme on kaikki, mitä tarvitset aloittamiseen.

 • KOTIPROJEKTIT

  Luo omanlaisesi bokeh-tehoste

  Askartele helposti omanlaisiasi bokeh-tehostemuotoja, kuten sydämiä ja tähtiä, ja lisää ne kuviisi.