VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Vinkkejä bokeh-kuvaukseen: opas aloittelijoille

Mikään ei voita oikeaa bokeh-tehostetta! Nämä objektiivi-, asetus- ja tekniikkavinkit auttavat sinua lisäämään kuviisi kauniin taustasumennuksen.
Lähikuva kynttilöistä kakun päällä. Taustalla on sumennettuja valoja.

”Bokeh” tulee japaninkielestä ja tarkoittaa sumentamista. Termiä käytetään usein viittaamaan kuvan epätarkkoihin osiin. Bokeh-tehoste näkyy parhaiten kuvissa, joissa on paljon pieniä valopisteitä (esimerkiksi katuvalot yöaikaan). Bokeh ei kuitenkaan tarkoita pelkästään pyöreitä valopisteitä, vaan sillä voidaan viitata mihin tahansa valokuvan sumeisiin osiin.

Nämä sumeat alueet kuvissa ovat yksi valokuvauksen parhaista tehosteista. Sen avulla epäolennaiset yksityiskohdat voidaan sumentaa pehmeiksi väreiksi ja sävyiksi, mikä tekee kuvasta selkeämmän ja kiinnittää katsojan huomion paremmin kuvan olennaisiin osiin.

Lyhythihaiseen valkoiseen paitaan, kellanruskeisiin liiveihin ja solmukkeeseen pukeutunut hymyilevä, vaaleatukkainen pikkupoika on kuvattu metsässä.

Pelkkä taustan sumentaminen ei riitä, vaan taustan täytyy näyttää mielenkiintoiselta ja mielellään selväpiirteiseltä, kun se sumennetaan. Valopilkuilla saa kauniin bokeh-tehosteen, sillä se muistuttaa lehtien lomitse loistavia auringonsäteitä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/500 s, f/1,8 ja ISO 100).

Ruusuilla ja joutsenkoristeella koristeltu kakku on pöydällä. Sumennetut koristevalot valaisevat taka-alalla.

Koristevalojen kaltaiset valopisteet luovat kauniin, pyöreän bokeh-tehosteen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/10 s, f/1.8 ja ISO 100).

Tästä syystä bokeh on jo pitkään ollut yksi valokuvaajien tärkeimmistä visuaalisista tekniikoista. Nykyään kaksoiskameralla varustetut älypuhelimet voivat myös matkia bokeh-tehostetta, mutta tämä toimii vain sovelluksen avulla. Älypuhelimen pienet linssit ja anturit eivät kuitenkaan pysty luomaan luonnolliseen bokeh-tehosteeseen vaadittavaa kapeaa terävyysaluetta. Kapea terävyysalue voidaan saada vain suurempien kameroiden objektiiveilla ja antureilla, ja näillä voidaan myös luoda parhaan näköiset tehosteet. Valokuvaajat uskoivat, että hyvään taustasumennukseen tarvitaan järjestelmäkamera, mutta tässä käytetyn Canon EOS R6:n kaltainen peilitön kamera sopii hyvin tehosteen luomiseen, ja peilittömät peruskamerat, kuten Canon M50 tai EOS M6 Mark II, toimivat myös aivan yhtä hyvin. Objektiivi on kameraa tärkeämpi elementti.

Tässä on pari olennaista tekniikkaa ja varusteet, joita tarvitset kauniin bokeh-tehosteen luomiseen ja entistä parempien kuvien ottamiseen. Kuvaukseen liittyy muutakin kuin vain taustan sumentaminen – kauniit korostukset, oikeanlainen valaistus tai sellaisten yksityiskohtien rajaaminen, jotka näyttävät hyvältä, kun ne sumennetaan.

Parhaat objektiivit bokeh-tehostetta varten

Canon EOS R6 -kamera ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi.

Canon RF 50mm F1.8 STM:n kaltaisella suuriaukkoisella objektiivilla voi luoda taustalle kauniin, kermanvärisen bokeh-tehosteen. Huomaa myös, miten kuvassa näkyvät himmenninlamellit tekevät aukosta pyöreän – tämä määrittää suurimmaksi osaksi bokeh-tehosteen muodon.

Kauniin bokeh-tehosteen luomiseen tarvitset ”nopean” objektiivin, eli objektiivin, jossa on f/2.8 tai suurempi aukko (pienempi f-luku). Tästä syystä nopea kiinteäpolttovälinen objektiivi kannattaa hankkia varusteeksi, vaikka sinulla olisi jo zoom-objektiivi, jossa on sama polttoväli. Tässä käytetyn Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivin kaltainen kiinteäpolttovälinen objektiivi, jossa on suuri aukko, tekee taustasumennuksesta helppoa ja sulauttaa yksityiskohdat kauniiksi valopisteiksi. Vaikka f/4–5.6-aukkoinen objektiivi mahdollistaa taustan sumentamisen, se ei luo samanlaista laadukasta bokeh-tehostetta. Suuri aukko päästää enemmän valoa, mikä on erityisesti tarpeen heikoissa valaistusolosuhteissa, jolloin bokeh-tehostetta voi käyttää erityisen luovasti.

Tähän liittyy myös toinen, joskaan ei yhtä olennainen, tekijä, jota kannattaa miettiä. Objektiivit tuottavat erilaisia sumennuksia, ja toiset bokeh-tehosteet ovat kauniimpia kuin toiset. Yleensä objektiivi, jossa on enemmän himmenninlamelleja, tekee bokeh-tehosteesta kauniin pyöreän, koska se tekee kaikista valopisteistä aukon muotoisia. Tällä ei ole yhtä paljon merkitystä täysin avoimella aukolla kuvattaessa, jolloin aukko on objektiivin suurimmassa arvossa (pienimmässä f-luvussa) ja pyöreän muotoinen. Tämä ei kuitenkaan päde aina. Löydät objektiivin lamellien lukumäärän objektiivin ohjekirjasta tai voit tarkistaa objektiivin tekniset tiedot Canonin verkkosivuilta. Seitsemän lamellia luovat kauniin bokeh-tehosteen – mutta yhdeksän lamellia on vieläkin parempi.

Paras aukko bokeh-kuvaukseen

Kellanruskeisiin liiveihin ja solmukkeeseen pukeutunut poika seisoo sumennetun, muratin peittämän seinän edessä kädessään sormusrasia.

Katsotaanpa mitä eroa on f/1.8- ja f/8-aukon välillä. Suuremmalla f/1.8-aukolla kuvatessa tausta sumenee. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/1.8 ja ISO 100).

Keltaruskeisiin liiveihin ja solmukkeeseen pukeutunut poika seisoo muratin peittämän seinän edessä kädessään sormusrasia.

Aukolla f/8 kuvattaessa tausta taas on huomattavasti yksityiskohtaisempi ja vie enemmän huomiota kuvauksen kohteelta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/8 ja ISO 1250).

Aukon valinnalla on suuri vaikutus kuviesi bokeh-tehosteeseen. Mitä suurempi aukko (eli mitä pienempi f-luku) on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tämä tekee taustasta sumeamman. Kokeile siis kuvata joko aukon esivalinta (Av) -tilassa tai käsisäätötilassa ja valitse suuri aukko (matala f-luku).

Parhaat kamera-asetukset bokeh-kuvaukseen

Canon EOS R6 -kameran nestekidenäytöllä näkyvät aukon esivalintatilan asetukset.

Aukon esivalintatilassa voit valita suuren aukon kapeaa terävyysaluetta varten. Tätä tarvitaan hyvään taustasumennukseen.

Beigenvärisiin liiveihin ja solmukkeeseen pukeutunut poika kulkee puiden lomassa metsässä.

Aukolla f/1.8 kuvattaessa terävyysalue on kapea, joten tarkennuksen täytyy olla täydellinen. EOS R6:n kaltainen kamera tekee tästä helppoa, sillä sen automaattitarkennus etsii lähimmän silmän ja tarkentaa siihen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/500 s, f/1.8 ja ISO 320).

Aukon esivalinta (Av) -tilassa sinun täytyy asettaa myös ISO-herkkyys. Valitse herkkyydeksi ensin 100 ja kokeile, onko valotusaika riittävän nopea tarpeisiisi. Käsisäätö (M) -tilassa, jossa on automaattinen ISO-herkkyys, voit asettaa sekä aukon suuruuden että valotusajan, ja kamera määrittää sopivan ISO-herkkyyden. Tärkeintä on valita suuri aukko ja riittävän nopea valotusaika, jotta kuvan tarkennetut alueet ovat teräviä, kun pidät kameraa kädessä (kokeile 1/200 sekuntia).

Parempi bokeh-tehoste sopivalla etäisyydellä

Vaaleanpunaisia kukkia maljakossa ja sumennettu tiiliseinä taustalla.

Kuvauksen kohde on melko lähellä taustaa, joten tiiliseinän kuviot ovat näkyvissä, vaikka tausta on sumennettu. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/1,8 ja ISO 100).

Vaaleanpunaisia kukkia maljakossa ja sumennettu tausta, jonka voi jotenkuten tunnistaa tiiliseinäksi.

Mitä suurempi välimatka kohteen ja taustan välillä on, sitä sumeammalta tausta näyttää. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/1.8 ja ISO 100).

Mitä suurempi etäisyys taustan ja kohteen välillä on, sitä sumeampi tausta on. Toinen tärkeä tekijä on etäisyys kohteen ja kamerasi välillä. Mitä lähempänä kohdetta objektiivi on, sitä kapeampi terävyysalue on. Tällöin tausta katoaa tarkennuksesta nopeammin. Huomaa, miten kukkakuvissamme etualan kukat ovat teräviä ja kukat taka-alalla ovat epätarkkoja. Jos siis haluat sumentaa kuvaa enemmän, siirrä kuvauskohde lähemmäs kameraa ja kauemmas taustasta.

Paras polttoväli bokeh-tehosteeseen

Lasihelmistä tehty sydämenmuotoinen pihakoriste syksyisen pensasaidan edessä.

Tarkastele eroa 24–105 mm:n zoomausobjektiivin molempien ääripäiden välillä. Zoomausalueen laajakulmalla (tässä tapauksessa 32 mm) kuvattaessa kamera tarkentaa taustaan, jolloin kuva näyttää sotkuiselta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (32 mm:n polttovälillä, 1/200 s, f/6.3 ja ISO 2000.

Lasihelmistä tehty sydämenmuotoinen pihakoriste ja sumennettu tausta.

Jos otat etäisyyttä ja käytät zoomauksessa objektin polttovälialueen toista ääripäätä (105 mm), perspektiivi tiivistyy ja taustasumennus korostuu. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (105 mm:n polttovälillä, 1/200 s, f/7.1 ja ISO 3200).

Pitkä polttoväli voi tehdä taustasta sumeamman. Tämä johtuu siitä, että kuvakulmasta tulee kapeampi, joten kuvaan mahtuu vain pieni osa taustaa. Tästä syystä telezoom-objektiiveja voidaan käyttää kuvauskohteen erottamiseen ja taustan sumentamiseen. Jos siis haluat luoda vahvan sumennuksen ja voimistaa bokeh-tehostetta, ota pari askelta taaksepäin ja zoomaa (tai vaihda objektiivia), jotta polttovälistä tulisi pidempi.

Näin saat aikaan etualan bokeh-tehosteen

Keltaruskeisiin liiveihin pukeutunut poika seisoo muratin peittämän seinän vieressä kädessään sormusrasia.

Lähellä murattiseinää kuvaaminen mahdollistaa kuvan vasemmassa laidassa näkyvät sumennetut lehdet, jotka vahvistavat kuvan syvyysvaikutelmaa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/160 s, f/1,8 ja ISO 100).

Beigenvärisiin liiveihin ja kirkkaansinisiin kumisaappaisiin pukeutunut poika juoksee metsäaukion läpi.

Tällaisen matalan kamerakulman avulla on mahdollista sumentaa maa kuvauskohteen edessä ja työntää taustaa kauemmas paremman taustansumennuksen saavuttamiseksi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/500 s, f/1.8 ja ISO 100).

Yleensä bokeh-tehostetta ajatellaan taustatehosteena, mutta sitä voidaan käyttää myös kuvan etualalla. Voit tuoda huomion paremmin kuvauskohteeseesi asettamalla kuvan etualalle epäterävän yksityiskohdan. Tällaisen tehosteen voi saada aikaan sumean etualan rajauksella tuomalla kameran lähelle lehtiä tai asettamalla sen matalalle alustaa vasten. Tällaiset pehmeät yksityiskohdat lisäävät syvyysvaikutelmaa ja tuovat rohkeita, sumennettuja värejä sommitelmaasi.

Bokeh-tehosteet videokuvauksessa

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Syvyys on tärkeä tekijä myös videoiden sommittelussa, sillä se auttaa katsojaa hahmottamaan paremmin tapahtumapaikkaa. Epätarkkojen yksityiskohtien lisääminen kuvan etu- ja taka-alalle on hyvä keino lisätä syvyysvaikutelmaa ja ohjata katsetta. Bokeh-korostukset näyttävät itse asiassa yhtä hyvältä videolla kuin kuvissakin, ja lisäksi ne voivat liikkua videon mukana. Auton ajovalot, koristevalot ja muut kirkkaat valopisteet näyttävät erityisen kauniilta, kun ne sumennetaan välkkyviksi bokeh-tehosteiksi.

Rohkeiden bokeh-tehosteiden lisääminen

Mies valokuvaa punakirjavaa kissaa jouluvalosarjan läpi.

Yksinkertainen tekniikka, jossa voi hyödyntää myös kirjavia valoja tai joulukoristeita.

Muotokuva kissasta ja taustalla sumeita värillisiä valoja.

Kokeile laittaa taustalle koristevaloja, joiden avulla voit luoda kauniita bokeh-valopisteitä.

Yksi selkeimmistä tavoista käyttää bokeh-tehosteita valokuvauksessa on pienien, kirkkaiden valopisteiden lisääminen muuten tummaan taustaan tai heikosti valaistuun tilaan. Tämä luo lumoavan vaikutelman, jollaisen voi nähdä monissa tilanteissa, kuten esimerkiksi auringon paistaessa lehtien lomasta tai vilkkaalla kadulla hämärän laskeuduttua tai värikkäässä huvipuistossa tai kynttilöiden loistaessa kakun päällä. Jos haluat kokeilla tehostetta itse, kokeile käyttää koristevaloja. Laita ne kuvasi taustalle tai etualalle tai kummallekin. Koristevalot muuttuvat kauniiksi bokeh-kehiksi, kun niihin ei tarkenneta.

Erilaisten bokeh-muotojen luominen

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Kun kuvaat niin, että objektiivi on täysin avoin (suurimmalla mahdollisella aukolla), kuviisi pitäisi tulla pyöreä bokeh-tehoste, koska aukkokin on pyöreä. Muussa tapauksessa bokeh-tehosteen muoto määräytyy objektin himmenninlamellien määrän mukaan. Suurempi määrä lamelleja tekee aukosta pyöreämmän, ja näin ollen myös bokeh-tehoste on pyöreämpi. Tämän takia bokeh-valopisteet ovat yleensä pyöreitä tai kuusikulmaisia – jos haluat selvittää minkä muotoinen bokeh-tehosteesi on, ota objektiivi irti kamerasta ja katso sen läpi valoa vasten.

Ryhdy luovaksi ja muuta bokeh-tehosteesi muotoa Voit leikata minkä tahansa kuvion muotin paperista ja kiinnittää sen objektiivisi etupuolelle. Tässä videossa tavallinen kartonginpala muuttuu värikkäiksi tähden- ja lumihiutaleenmuotoisiksi bokeh-tehosteiksi.

Kokeile kuvata bokeh-asetelma

Canon EOS R6 -kamera on asetettu pöydälle kuvaamaan keltaista ruusua. Pöydällä on myös folion ympäröimä peili ja valopöytä.

Tämä on helppo tapa kokeilla bokeh-tehostetta kotona käyttämällä tämän artikkelin vinkkejä.

Kuvassa on keltainen ruusu heijastavan pinnan päällä. Sen ympärillä on sumeita kirkkaita kohtia.

Valo heijastuu rypistetystä foliosta ja sumennetuista valoheijastumista tulee kauniita, pyöreitä bokeh-tehosteita. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/640 s, f/1,8 ja ISO 100).

Sumeista valopisteistä saa kauniita bokeh-tehosteita, kun kuvaus tapahtuu oikeanlaisilla asetuksilla. Tässä on yksinkertaisia välineitä, joiden avulla voit luoda kauniin bokeh-tehosteiden ympäröimän asetelman kotona. Aseta esine heijastavan pinnan päälle ja laita rypistetty folioarkki taustalle (älä rypistä arkkia liikaa – pari rytistystä riittää niin, että pinta hajottaa valoa pelkän heijastamisen sijaan). Kohdista pöytävalo folioon ja käytä toista valoa kuvauskohteen valaisemiseen (me käytimme LED-valopaneelia, mutta tavallinen valaisin toimii myös). Aseta kamerasi lähelle kohdetta ja aseta se aukon esivalinta (Av) -tilaan. Käytä suurta aukkoa (paras mahdollinen aukko f/1.8) ja ota kuva matalasta kuvakulmasta niin, että kaunis bokeh-tehoste tulee kuvaan.

Kirjoittaja James Paterson

Vinkkejä bokeh-kuvaukseen

 • Käytä nopeaa objektiivia (f/2.8 tai matalampi), jossa on paljon himmenninlamelleja.
 • Kuvaa avoimella aukolla.
 • Kuvaa aukon esivalinta (Av) -tilassa.
 • Luo parempi bokeh-tehoste menemällä kauemmas kohteesta.
 • Pitkällä polttovälillä saa voimakkaamman sumennuksen.
 • Käytä bokeh-tehostetta luovasti myös kuvan etualalla.
 • Muista, että bokeh-tehostetta voi käyttää myös videokuvauksessa.
 • Pienet, kirkkaat valot tummaa taustaa vasten luovat rohkean bokeh-tehosteen.
 • Luo omanlaisesi bokeh-kuvio leikkaamalla omia malleja.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Nestepisaroita roiskuu kaaressa nostetun käden pitelemästä lasipikarista siluettina oranssia taivasta vasten.

  LUOVA VALOKUVAUS

  Luovia sometekniikoita

  Kaksi TikTok-valokuvaajaa jakaa parhaita vinkkejä joukosta erottuvien kuvien luomiseksi.

 • Muotokuvaaja ja runoilija Amaal Said silmät suljettuina, harteillaan punainen huivi.

  MUOTOKUVAUS

  Ota täydellinen muotokuva itsestäsi

  Katso miten voit muuttaa tavallisen selfien upeaksi muotokuvaksi.

 • Henkilö asettaa kätensä, joita ympäröivät tähdenmuotoiset bokeh-tehosteet, CD-levyn kiiltävälle puolelle.

  KOTIPROJEKTIT

  Luo omanlaisesi bokeh-tehoste

  Askartele helposti omanlaisiasi bokeh-tehostemuotoja, kuten sydämiä ja tähtiä, ja lisää ne kuviisi.

 • KOTIPROJEKTIT

  Kolme tee se itse -valokuvaustarviketta

  Tee itse tasovalo, tarkennusvalojen kohdevalo ja kameraa tukeva pehmuste.