KOTIPROJEKTIT

Luovia vinkkejä taiteellisiin bokeh-tehosteisiin

Bokeh-tehosteessa ei ole kyse vain sumennetuista taustoista. TikTok-sisällöntuottaja Rosie Lugg näyttää, miten voit luoda ainutlaatuisia kuvia leikittelemällä valon ja itsetehtyjen leikattujen kuvioiden kanssa.
Henkilö asettaa kätensä, joita ympäröivät tähdenmuotoiset bokeh-tehosteet, CD-levyn kiiltävälle puolelle.

Bokeh on nykyään muotisana luovissa piireissä. Sana tulee japaninkielisestä sumennusta tarkoittavasta sanasta, ja se tarkoittaa kuvan tarkentamattomia alueita. Hyvänlaatuinen bokeh on tärkeä silloin, kun pääkohde erotetaan kuvasta sumentamalla sen ympäristö. Tekniikka on erityisen tehokas muoto- ja asetelmakuvauksessa. Lisätietoja on oppaassamme aloittelijan opas bokeh-tehosteeseen.

Kaunis bokeh-tehoste on keskeisessä osassa Rosie Luggin kuvaustyylissä. Rosie on paitsi kokenut valokuvaaja, myös innokas TikTok-sisällöntuottaja. Hän julkaisee opetusvideoita, joissa hän jakaa vaiheittaisia vinkkejä ja niksejä valokuvauksen harrastajille. Tässä hän kertoo, miten luova bokeh-tehoste saadaan aikaan, ja miten se muutetaan pelkästä sumennuksesta taiteelliseksi tehosteeksi.

1. Valitse varusteet

Bokeh-tehosteen kannalta on tärkeää, että kuvan etu- tai taka-ala voidaan sumentaa. Syväterävyysalueen pitää olla kapea, mutta älypuhelimella tätä on vaikea saavuttaa. Bokeh-tehoste on helppo luoda suurella kuvakennolla varustetuilla kameroilla, kuten peilittömillä kameroilla, suuriaukkoisilla objektiiveilla tai jopa teleobjektiiveilla.

Kaikki Canon-kamerat pystyvät tuottamaan kuviin hyvän bokeh-tehosteen. Rosie luottaa Canon EOS 200D -kameraan (jonka seuraaja on Canon EOS 250D), mutta myös täyden kennokoon kamerat kuten Canon EOS RP tai EOS R6, soveltuvat tähän. Mitä objektiiveihin tulee, nopeat kiinteäpolttoväliset objektiivit, kuten Canon EF 50mm F1.8 STM, ovat ihanteellisia.

EOS R -järjestelmään soveltuu esimerkiksi Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi, joka tuottaa erittäin luonnollisen kuvakulman. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM tarjoaa laajemman kuvakulman, ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivi soveltuu täydellisestimuotokuvaukseen. Tämä lyhyen polttovälin teleobjektiivi mahdollistaa kuvaamisen miellyttävältä etäisyydeltä ilman, että tarvitsee mennä liian lähelle kohdetta. Lisäksi siinä on imarteleva perspektiivi, joka tiivistää kuvan. Molempien makro-objektiivien lyhin tarkennusetäisyys on erittäin pieni, mikä auttaa luomaan kapean syväterävyysalueen.

Bokeh-tehosteen ulkonäköön vaikuttaa myös objektiivin himmenninaukon lamellien määrä – mitä enemmän niitä on, sitä viehättävämmältä pyöreä bokeh-tehoste yleensä näyttää. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM- ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiiveissa on yhdeksän himmenninaukon lamellia, kun taas Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivissa niitä on seitsemän.

2. Leikkaa ja kiinnitä

Käsi piirtää viivaa objektiivin ympäri, joka on asetettu alaspäin paperille.

Rosie kertoo: ”Mallin on sovittava objektiivin eteen, joten helpoin tapa on vain piirtää viiva objektiivin ympäri ja leikata se sitten irti. © Rosie Lugg

Käsi, joka pitelee Canon EOS 200D -kameraa koristevaloilla peitetyn seinän edessä. Tähdenmuotoinen leikattu kuvio on asetettu objektiivin eteen.

Kokeile Rosien taittelumenetelmää roudarinteipin käyttämisen sijaan, niin objektiivi ei tahmaannu. ”Leikkasin mallin, jossa on taitettavat kielekkeet, ja kiinnitin sen paikalleen hiuslenkillä.”© Rosie Lugg

”Minusta on ihanaa lisätä kuviin ripaus taianomaisuutta erilaisten bokeh-elementtien avulla”, Rosie jatkaa. ”Niiden tekeminen on helppoa. Aseta vain paperi- tai kartonkiarkki pöydälle ja laita objektiivi sen päälle etuosa alaspäin. Piirrä sitten objektiivin muodostaman ympyrän ääriviivat. Leikkaa seuraavaksi ääriviivoja pitkin niin, että jätät jäljelle pieniä kielekkeitä, jotka voi taittaa objektiivin reunojen yli. Ne pitävät mallin paikallaan kumilenkkien kanssa.

”Olen käyttänyt kahta erilaista leikattua mallia tässä projektissa”, Rosie sanoo. ”Leikkasin sydämenmuotoisen mallin sitä kuvaa varten, jossa on höyryävä muki ja sydämiä (alla). Omakuvaani valitsin tähden.” Sydämenmuotoinen bokeh-tehoste voi luoda hää- tai ystävänpäiväkuviin romanttisen tunnelman, ja tähdet voiva olla hauska lisä syntymäpäiväkuviin tai muihin juhlakauden kuviin.

”Leikattavan mallin oikea koon löytäminen parhaan mahdollisen tehosteen aikaansaamiseksi voi vaatia kokeilemista. Se riippuu kamerasta ja objektiivista, mutta kokeileminen kannattaa”, lisää Rosie. ”Lyhyemmän polttovälin objektiiveissa, kuten Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivissa, voi kokeilla käyttää pienempiä leikattuja malleja."

3. Valaise

Mustavalkoisen mukin yläpuolella olevassa höyryssä näyttää leijuvan sydämenmuotoisia bokeh-tehosteita.

Tätä tunnelmallista kuvaa varten Rosie asetti höyryävän mukin koristevalosarjan eteen. Yhdessä objektiivin eteen asetetun leikatun kuvion kanssa ne loivat sydämenmuotoisen bokeh-tehosteen. Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 250D) ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/250 s, f/4 ja ISO 400). © Rosie Lugg

Jalustaan kiinnitetty kamera mukin ja koristevalosarjan edessä.

Rosie valaisi mukin yhdellä valonlähteellä ja asetti jalustaan kiinnitetyn kameran lähettyville. Hän valitsi suuren aukon, sillä se auttaa pienentämään syväterävyyttä. ”Koristevalot ovat noin 3–4 metriä mukin takana. Mitä kauemmas valot asettaa, sitä sumeammilta ne näyttävät”, hän sanoo. © Rosie Lugg

”Jotta voit luoda kuviisi bokeh-tehosteita, tarvitset valoja. Kukin tarkentamaton valo ottaa leikatun mallin mukaisen muodon, joten taustalle asetettu koristevalosarja on ihanteellinen. Ripusta valot riviin tai ryhmitä ne yhteen sen mukaan, mikä toimii parhaiten kuvassa, jonka haluat luoda. Etualalla olevan kohteen valaisemiseen tarvitaan kirkkaampi yksittäinen valo. Älä huoli, jos sinulla ei ole valokuvaukseen tarkoitettua valoa. Pöytälamppu tai sisätilojen valaistus toimivat hyvin, tai voit jopa käyttää ikkunasta tulevaa päivänvaloa.”

Rosie lisää mielellään kuviin myös hieman väriä. ”Yksi suosikkinikseistäni on heijastaa pääasiallinen valonlähde vanhan CD:n avulla niin, että se luo kohteeseen erilaisia värejä. Tehostetta voi muokata levyn sijaintia ja kulmaa muuttamalla.”

4. Valitse asetukset

”Tee taustasta mahdollisimman sumea käyttämällä objektiivin suurinta aukkoa”, sanoo Rosie. ”Kuvaan yleensä manuaalisessa M-tilassa. Valitse ensin pienin f-luku ja sitten tarpeeksi lyhyt valotusaika, jotta liike ei sumene. On parasta kiinnittää kamera jalustaan ja käyttää muotokuvissa vähintään 1/125 sekunnin valotusaikaa. Asetelmakuvissa, joissa ei ole liikettä, voi käyttää myös pidempiä valotusaikoja. Tarkastele kuvaa etukäteen peilittömän kameran elektronisessa etsimessä (EVF) tai takanäytössä tai järjestelmäkameran takanäytössä Kuvaus näytöllä -tilassa. Lisää ISO-herkkyyttä, jos kuva näyttää liian tummalta. Yritän olla käyttämättä ISO 400 -arvoa suurempaa arvoa Canon EOS 200D -kamerassa, jotta kuvat näyttäisivät mahdollisimman yksityiskohtaisilta ja kohinattomilta. Peilittömissä Canon EOS R -järjestelmäkameroissa voi kuitenkin käyttää paljon suurempia herkkyyksiä.

5. Ole itse mukana kuvissa

Nainen katselee etualan valoa nojautuessaan tuolin yli älypuhelin kädessään

Rosie hallinnoi kameran automaattitarkennusta puhelimensa Canon Camera Connect -sovelluksella omakuvaa ottaessaan. © Rosie Lugg

Omakuva päätään toiselle puolelle kallistavasta naisesta sekä hänen takanaan näkyvästä tähdenmuotoisesta bokeh-tehosteesta.

Tässä on valmis omakuva. Yksittäinen valonlähde valaisee Rosien pään ja olkapäät, ja koristevalot luovat taustalle tähdenmuotoisen bokeh-tehosteen. Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 250D) ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/125, f/1.4 ja ISO 200). © Rosie Lugg

”Olisin voinut hyödyntää monissa Canon-kameroissa olevaa kääntyvää näyttöä omakuvien ottamisessa, mutta käytän mieluummin puhelimeni Canon Camera Connect -sovellusta”, sanoo Rosie. ”Se tekee kaikesta helppoa. Kuvaa voi esikatsella puhelimessa reaaliaikaisesti ja näyttöä napauttamalla voi valita automaattisesti tarkennettavan kohdan. Muotokuvissa silmä on yleensä lähimpänä kameraa. Myös kameran kahden sekunnin itselaukaisu on hyödyllinen. Se antaa tarpeeksi aikaa laskea puhelin alas ja asettua asentoon ennen kuin kamera ottaa kuvan.

6. Kokeile

Omakuva naisesta, jonka takana näkyy koristevalonipusta tehty bokeh-tehoste, sekä etualalla näkyvä heijastus naisen kasvoista.

Rosie käytti vanhaa CD-levyä tämän omakuvaversion ottamisessa: ”Tarkoitus ei ollut vain lisätä väriä vaan luoda myös heijastus, joka tuo kuvaan luovan elementin.” Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/125, f/1.4 ja ISO 200). © Rosie Lugg

Kädet, joissa on sormuksia, ja tähdenmuotoinen bokeh-tehoste taustalla.

Rosie kannattaa erilaisten asioiden kokeilemista. ”Etualalle asetetut kädet voivat olla kiinnostava ja ilmeikäs kohde”, hän selittää. ”Minusta on hauska leikkiä erilaisilla eleillä ja muodoilla.” Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla ja Canon EF 35mm f/1.4L II USM -objektiivilla (1/125, f/1.4 ja ISO 200). © Rosie Lugg

Kun hallitset perusasiat, voit luoda samoilla tekniikoilla ystävien ja perheenjäsenten kuviin persoonallisen ilmeen. Rosien mukaan kokoonpanoa kannattaa vaihdella. ”Kuvien ulkonäköä ja tunnelmaa voi muuttaa dramaattisesti vain muuttamalla hieman kohteen ja kameran sijaintia tai kuvaamalla erilaisista kuvakulmista. Etualalla olevan kohteen ja taustan koristevalojen välistä etäisyyttä muuttamalla voi saada aikaan vielä huomattavampia muutoksia. Käytän mielelläni tunnelman luomisessa ylimääräistä rekvisiittaa ja erivärisiä valoja. Päästä vain mielikuvitus valloilleen.”

Saitko inspiraatiota näistä luovista tekniikoista? Katso Rosien vinkit kauniiden bokeh-tehosteiden luomiseksi TikTokissa ja kokeile sitten lisätä hauskoja tehosteita omiin kuviisi. Jaa tulokset avainsanalla #FreeYourStory ja merkitse tilimme @canonemea.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • LUOVA VALOKUVAUS

  Luovia sometekniikoita

  Kaksi TikTok-valokuvaajaa jakaa parhaita vinkkejä joukosta erottuvien kuvien luomiseksi.

 • MUOTOKUVAUS

  Satumuotokuvat

  Kymmenen asiantuntijavinkkiä mystisiin muotokuviin Rosie Hardylta.

 • KOTIPROJEKTIT

  Rakenna oma kotistudio

  Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Näin saat aikaan upean bokeh-tehosteen

  Näillä vinkeillä voit luoda kauniin taustan pehmennyksen.