VALAISTUSTEKNIIKOITA

8 vinkkiä, joiden avulla saat kaiken irti ympäristösi valosta

Valo on jokaisen ottamamme kuvan tärkein osa. Selvitä, miten löydät parhaan valaistuksen ympäristöstäsi – luonnonvalon tai keinotekoisen – ja mitä asetuksia sen vangitsemiseen tarvitaan.
Canon EOS R6 -kamera ottaa kuvan palloja pitelevästä lapsesta auringonlasku taustalla.

Kun valaistusolosuhteet ovat sopusoinnussa edessäsi olevan kuvauskohteen tai näkymän kanssa, lopputulos voi olla henkeäsalpaava. Opi tunnistamaan paras ympäristön valonlähde, olipa se sitten luonnonvaloa tai keinotekoista, ja kuvasi hyötyvät merkittäväsi. Ja mikä parasta, et tarvitse kallista valaistusvarusteita saadaksesi valosta kaiken irti. Tarvitset vain silmää valolle. Kun alat katsella ympärillesi, huomaat, että valaistusta on kaikkialla.

Tässä kahdeksan vinkkiä kuvaamiseen ympärilläsi olevassa valaistuksessa.

1. Hyödynnä vuorokaudenaikaa

Vene lipuu keskipäivällä Douro-joella Portossa Portugalissa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

Aurinkoisena ja pilvettömänä keskipäivänä auringonvalo loistaa ylhäältä alaspäin, on viileän värinen ja luo voimakkaita varjoja Porton jokimaisemaan. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (44 mm:n polttovälillä, 1/125 s, f/10 ja ISO 100).

Aurinko laskee Porton Douro-joen taa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

Illan edetessä matalalta paistava aurinko on lämpimämpi, pehmeämpi ja tunnelmallisempi. Valo korostaa yksityiskohtia ja ympäristöä houkuttelevalla valoisan ja varjoisan leikillä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm:n polttovälillä, 1/100 s, f/10 ja ISO 640).

Maapallo pyörii koko ajan, joten luonnonvalon kulma ja laatu myös muuttuvat koko ajan. Keskipäivällä kirkkaassa auringonpaisteessa valo kajastuu terävästi ylhäältä alaspäin ja luo kuviin voimakkaan kontrastin. Valokuvaajat eivät yleensä pidä sellaisesta valosta, mutta se voi toimiakin, jos tavoitteena on saada auringonvalo osaksi näkymää.

Kun aurinko laskee alemmas, valon kajastuu laajemmalti läpi maapallon ilmakehän. Värispektrin alemmat aallonpituudet, kuten sininen ja violetti, hajoavat ilmassa olevien hiukkasten vuoksi, jolloin väreistä tulee pehmeämpiä ja lämpimämpiä. Sen vuoksi illan valo ja auringonlaskut ovat eloisan punaisia ja keltaisia, ja hetket juuri auringonnousun jälkeen ja juuri ennen auringonlaskua tunnetaan nimellä kultainen hetki.

2. Ota kaikki irti säästä

Paljaita puita sinertävän sumun peitossa. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM -objektiivilla.

Pilvet ja sumu pehmentävät ja hajaannuttavat luonnonvaloa ja saavat aikaan tunnelmallisia kuvia. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/160 s, f/7.1 ja ISO 250).

Mies seisoo talvisessa metsässä Canon-kameransa jalustaan kiinnitettynä.

Talviaamun utuinen valo on ihanteellinen tunnelmallisten maalaismaisemien kuvaamiseen.

Sääolosuhteet vaikuttavat merkittävästi luonnonvalon laatuun. Pilvisenä päivänä pilvet hajottavat auringonvaloa eivätkä varjot ole niin dramaattisia. Myös sade ja sumu voivat tehdä valosta pehmeämmän ja viileämmän sävyisen.

Vuodenaikakin vaikuttaa. Kaikki riippuu siitä, missä päin maailmaa olet, mutta yleensä talvella maapallo on kallistunut siten, että aurinko on kauempana ja paistaa matalammalta, joten valon kulma on pienempi. Vaikka päivät ovat siis lyhyempiä, suunnattua valoa on enemmän. Kesälläaurinko taas saavuttaa korkeamman pisteen taivaalla, joten se paistaa suoremmin ylhäältä alaspäin ja luo valokuviin vähemmän sopivan valaistuksen puolenpäivän aikaan.

"Asetusten hallitseminen voi olla vaikeampaa talvella esimerkiksi lunta tai pilvistä taivasta kuvattaessa", kertoo Canon Ambassador Sebastien Devaud. "Valotusta on syytä säätää hiukan automaattiasetusta kirkkaammaksi, jotta lumi ja taivas näkyvät kuvassa valkoisina harmaan sijaan. Mustavalkokuvaus on hyvä tapa korostaa vuodenajan dramaattista puolta. Myös sumu, matalalla roikkuvat pilvet tai vesi voivat lisätä erityistä tunnelmaa talvikuviin."

3. Käytä ympäristössä olevaa valoa muotokuviin

Sivulta valaistu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla otettu muotokuva vaaleakiharaisesta henkilöstä, joka katsoo suoraan kameraa kohti.

Kohteen sijoittaminen suuren ikkunan tai kattoikkunan äärelle on erinomainen tapa valjastaa valo ympäristöstä. Tässä kameran vasemmalla puolella oleva erkkeri-ikkuna luo viehättävää ja pehmeää luonnonvaloa. Voit kokeilla verhoja tai verkkoa löytääksesi haluamasi tehosteen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/200 s, f/2.8 ja ISO 500).

Balettitanssija tasapainoilee yhdellä jalalla käsivarret ojennettuina kaihtimien läpi kajastavan auringonvalon edessä. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla.

Auringonvalon voimakkaat säteet kaihtimien raoista on saanut aikaan dramaattisen vaikutelman ja muodostaa kuvaan oleellisen elementin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/1500 s, f/2 ja ISO 200). © Javier Cortes - Canon Ambassador

Useimmissa sisätiloissa on todennäköisesti paikkoja, joissa on kaunista, kuviisi sopivaa luonnonvaloa. Ikkunasta aukeaa pehmeää valaistusta, joka muistuttaa studiotasovaloa. Jos siis kuvaat ihmisiä sisätiloissa, pyydä heitä siirtymään lähemmäs ikkunaa ja sammuta kaikki keinovalo.

Voit myös heijastaa valoa ulkoa heijastimen avulla kohti kuvattavaa kohdetta. Heijastin voi olla niinkin yksinkertainen kuin suuri valkoinen kartonki tai alumiinifolio. Heijastin luo pehmeän ja luonnollisen valon, jota voit kääntää ja ohjata samoin kuin salamaa.

Lapsi pellolla nojaa käsivarttaan puutolppaan. Suora auringonvalo luo voimakkaita varjoja hänen kasvoilleen. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla.

Yksinkertainen heijastin voi olla hyödyllinen apuväline muotokuvaukseen aurinkoisina päivinä. Tässä suora auringonvalo luo voimakkaita varjoja. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/250 s, f/5.6 ja ISO 100).

Lapsi pellolla nojaa käsivarttaan puutolppaan. Valoa on pehmennetty heijastimella. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla.

Tässä kuvassa valoa heijastettiin varjoihin heijastimella, mikä pienensi kontrastia. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/250 s, f/5.6 ja ISO 100).

Valon laatu vaikuttaa paljon ulkona kuvattuihin muotokuviin. Kirkas auringonvalo voi olla melko säälimätöntä kasvoilla, koska se luo voimakkaita varjoja ja silmiä siristetään. Pilviset olosuhteet ovat täydellisiä, sillä pehmeä valo vähentää varjoja.

Jos aurinko paistaa etkä voi odottaa pilvien muodostumista, voit kuvata muotokuvia puun tai rakennuksen varjossa, jossa valo on pehmeämpää ja sopii paremmin kasvoille. Voit myös ohjata valoa heijastimella, joko varjostamalla kohteen, heijastamalla valon varjoihin tai käyttämällä heijastinpaneelia. Tehokas ja edullinen 5-in-1-heijastin on ihanteellinen valinta. Huomioi mallin ihonsävy, kun valitset heijastimen väriä.

Lapsi pellolla nojaa käsivarttaan puutolppaan. Kasvoja on varjostettu heijastimella. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla.

Tässä heijastinta on käytetty pehmentämään kasvoja auringonvalolta. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/250 s, f/5.6 ja ISO 640).

Lapsi pellolla nojaa käsivarttaan puutolppaan. Auringonvaloa on pehmennetty heijastinpaneelilla. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla.

5-in-1-heijastimen heijastinpaneeli pehmentää auringonvaloa ja tasapainottaa muotokuvaa. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/250 s, f/5.6 ja ISO 100).

4. Hyödynnä hämärää

Yksinäinen puu rinteessä, jonka siluetti näkyy iltahämärää taivasta vasten. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

IBIS-kuvanvakain EOS R -järjestelmäkameroissa kuten EOS R6 -kamerassa mahdollistaa käsivaralta kuvaamisen heikossa valaistuksessa jopa muutaman sekunnin valotusajalla. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (27 mm:n polttovälillä, 2 s, f/11 ja ISO 100).

Kun aurinko laskee horisontin alapuolelle, jäljelle jäävä luonnonvalo alkaa muuttua iltahämärän sinisiksi sävyiksi. Tämä voi olla oiva aika lähteä ulos kamera kainalossa. Koska valot ovat heikkoja, tarvitset kameran, joka suoriutuu heikossa valaistuksessa. Suuremmilla antureilla varustetut kamerat pystyvät keräämään enemmän hupenevaa luonnonvaloa, varsinkin kun niitä käytetään yhdessä objektiivin kanssa, jolla on laaja maksimiaukko.

Iltahämärässä voi olla tarpeen käyttää lyhyempää valotusaikaa, jotta kameran anturiin pääsee enemmän valoa. Canonin peilittömät EOS R -järjestelmäkamerat tarjoavat ennenkuulumattoman IBIS-kuvanvakauksen, joten voit kuvata käsivaralta sekunnin tai pidemmän valotuksen aikana ilman, että sinun tarvitsee huolehtia kameran tärinästä ja huonosta kuvasta.

5. Valitse asetukset ympäristön mukaan

Lähikuva Canon EOS R6 -kameraan kiinnitetystä 50 mm:n Canon-objektiivista.

Objektiivit, joissa on suurempi tai nopeampi aukko, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM tai RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, ovat ihanteellisia hämärässä valossa kuvaamiseen.

Manuaalisen tilan asetukset Canon EOS RP -kameran kosketusnäytössä.

Kokeile manuaalista (M) tilaa ja automaattista ISO-herkkyyttä luonnonvalossa otettuihin kuviin, jotta voit hallita paremmin sekä valotusaikaa että aukkoa.

Jos aukon ja valotusajan määrittäminen on sinulle tuttua, paras valotusaika luonnollisessa valaistuksessa on manuaalinen (M) tila ja automaattinen ISO-herkkyys. Näin kamera valitsee parhaan ISO-herkkyyden ympäristön valon mukaan. Hyvä yleinen valotusasetus päivänvalossa on valotusaika 1/200 s, aukko f/8 ja automaattinen ISO-herkkyys. Illalla, jolloin on hämärämpää, käytä aukkoa f/2,8 tai suurempaa, jolla ISO-herkkyystasot pysyvät alhaisina ja kuvista tulee tarkempia ja laadukkaampia. Tässä tapauksessa objektiivi, jossa on suuri valovoima, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, on korvaamaton apuväline.

Hämärässä kuvattaessa käytetään usein suurta ISO-herkkyyttä, mikä voi lisätä kuvakohinaa. Automaattitarkennus voi myös olla haastavaa. Kun käytät kameraa, joka suoriutuu hyvin myös heikossa valaistuksessa, kuten Canon EOS R6 tai EOS R7 -kameraa, saat silti selkeitä kuvia suurellakin ISO-herkkyydellä, kuten 3200 tai suurempi. Lisäksi luokkansa johtava automaattitarkennusjärjestelmä toimii lähes täysin pimeässä.

6. Sovita valkotasapaino lämpötilaolosuhteisiin

Canon-kameran kosketusnäytössä näkyy vaaleanpunaisia kukkia, kameran tilaksi on asetettu pilvinen.

Sovita valkotasapainoasetukset olosuhteiden mukaan, jolloin värit ovat tarkkoja.

Luonnonvalon laadun lisäksi on otettava huomioon myös sen väri. Se voi muuttua päivän mittaan. Aamulla väri on melko lämmin. Puolilta päivin se on viileä, ja illalla taas lämmin. Tätä mitataan kelvineinä, ja muutos voi olla aamunkoiton 2000 kelvinistä päivänvalon 7 000 kelviniin.

Värit voivat myös muuttua viileämmiksi, jos olet varjossa tai on pilvistä. Määritä valkotasapaino olosuhteiden mukaan käyttämällä esiasetettuja tiloja. Jos et ole varma, kuvaa RAW-muodossa, jolloin voit valita minkä tahansa valkotasapainon jälkeenpäin kuvia muokatessa RAW-kuvankäsittelyohjelmistossa, kuten Canonin maksuttomassa Digital Photo Professional-ohjelmistossa.

7. Kuvaa pimeän laskeuduttua pitkällä valotusajalla

Korkea puu seisoo iltahämärässä takanaan suuri sininen taivas. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

Pitkä valotusaika sumentaa hitaasti liikkuvat pilvet. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (29 mm:n polttovälillä, 137 s, f/22 ja ISO 100).

Canon-kamera osoittaa yksinäistä puuta kohti ja rinnalla näkyy älypuhelimen näytöllä Canon Camera Connect -sovellus

Canon Camera Connect -sovelluksella voit aloittaa ja lopettaa aikavalotuksen puhelimestasi. Ei sen kummempaa.

Kun kamera asetetaan vakaalle alustalle tai jalustalle, voit kuvata iltahämärässä tai jopakuunvalossa, pitkällä valotusajalla, joka kestää vähintään muutaman sekunnin. Jos pariliität kameran Canon Camera Connect -sovellukseen, voit laukaista sulkimen ja käynnistää ja pysäyttää aikavalotuksen puhelimella ja kuvata etäyhteydellä. Tämä on kätevää, jos kamera on asennossa, jossa LCD-näytön näkeminen on hankalaa tai jos kameran pienikin liike aiheuttaa epätarkkuutta tai pilaa tehosteen.

8. Ota huomioon kuvauskohteesi ja ympäristösi

Lapsi istuu aidalla ja pitelee ilmapalloja, joiden siluetti näkyy auringonlaskua vasten. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla.

Alivalota etuala negatiivisella valotuksen korjauksella, jos haluat voimakkaita siluetteja auringonlaskua vasten. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm:n polttovälillä, 1/250 s, f/16 ja ISO 100).

Mallista, jolla on röyhelökaulus poseeraa hämärässä valossa sumeiden katuvalojen edessä. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM DS -objektiivilla.

Sumeat katuvalot luovat tunnelmallisen taustan tälle heikossa valaistuksessa otetulle muotokuvalle. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F1.2L USM -objektiivilla (1/160 s, f/1.2 ja ISO 800).

Luonnonvalon eri ominaisuudet sopivat eri kohteisiin. Esimerkiksi hillitty valo ikkunan läpi sopii erinomaisesti tunnelmallisiin ja maltillisiin muotokuviin. Suoralla auringonvalolla voi taas korostaa esimerkiksi turkin ja höyhenten kirkkaita värejä ja tekstuureja luontokuvissa. Pitkät varjot sopivat erinomaisesti arkkitehtuurikuville ja katumaisemille, ja auringonlaskun vastavalo sopii erinomaisesti siluettien tallentamiseen elävää taivasta vasten.

Voit myös hyödyntää kaiken ympäristön keinovalon, kuten katuvalot, pöytävalaisimet tai nuotion avotulen hehkun.

Valoa löytyy vaikka millaista, joten kun olet liikkeellä kameran kanssa, kysy itseltäsi onko näkemäsi valo kova vai pehmeä, voimakas vai heikko, lämmin vai kylmä, kajastuuko se ylhäältä alas vai sivulta. Laita valaistuksen perusteet talteen, ja luota siihen, että kuvasi pääsevät oikeuksiinsa olosuhteista riippumatta.Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALAISTUSTEKNIIKOITA

  7 vinkkiä heikossa valaistuksessa kuvaamiseen

  Tutustu parhaisiin tekniikoihin, joilla saat teräviä kuvia heikossa valaistuksessa, sekä Canonin parhaisiin hämäräkuvausvarusteisiin.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valokuvauksen aloittaminen

  Haluatko siirtyä älypuhelimesta kameraan? Aloittelevien valokuvaajien oppaassamme on kaikki, mitä tarvitset aloittamiseen.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Valotuksen hallinta

  Määritä aukon, valotusajan ja ISO-herkkyyden asetukset.

 • VIDEOKUVAUSTEKNIIKAT

  Vinkit öiseen aikaan tapahtuvaan videokuvaukseen

  Canonin oppaan avulla avaat kokonaan uuden ja luovan, pimeään aikaan kuvaamisen maailman.