VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Vinkkejä valokuvaukseen: valokuvien muuttaminen salamalla

Viisi tapaa käyttää salamaa ja ottaa entistä parempia valokuvia.
Kolme henkilö poseeraa juhlissa. Kuva on otettu Canon EOS R8 -kameralla, RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla ja Canon Speedlite EL-10 -salamalaitteella.

Salama on tärkeä työkalu kaikille valokuvaajille – sillä voi valaista tummimmatkin kuvauskohteet, tasapainottaa voimakkaita valonlähteitä ja saada aikaan luovia tehosteita. Canon-kamerassasi voi olla sisäänrakennettu salama, mutta tiedätkö milloin ja miten sitä käytetään? Onko järkevää investoida ulkoiseen salamaan valokuvausmatkaa varten? Katso viisi tapaa käyttää salamaa yleisten valokuvaan liittyvien ongelmien ratkaisemiseen erityisesti muotokuvauksessa ja hankalissa valaistusolosuhteissa.

Ongelma 1: muotokuvaus ulkotiloissa ja kovassa valossa – Ratkaisu: ulkokäyttöön sopiva täytesalama

Ilman salamaa otettu muotokuva naisesta puutarhassa. Hatun reuna luo varjon naisen kasvoille.
Salamalla otettu muotokuva naisesta. Salama valaisee naisen kasvot tasaisesti.

Ei salamaa

Täytesalama

Salaman käytöstä ulkona on joskus hyötyä, sillä se pehmentää voimakkaan auringonpaisteen ihmisten kasvoille luomia varjoja. Siitä on apua muotokuvia otettaessa, ja se saa myös taustavalaistut kohteet erottumaan paremmin. Esimerkiksi häävalokuvaajat käyttävät kuvatessaan usein salamaa. Ulkokäyttöön sopivan täytesalaman ansiosta voidaan sisä- ja ulkokuvauksessa käyttää lähes samoja kamera-asetuksia, jolloin kuvaaminen on nopeampaa ja valokuvista on helpompi saada tarkkoja.

Ilman salamaa otettu muotokuva miehestä, jonka takana näkyy puutarha. Kuvauskohde on paljon tummempi kuin tausta.
Salamalla otettu muotokuva miehestä. Salama valaisee kuvauskohteen tasaisesti. Kuvan etualan ja taustan valotasot vastaavat toisiaan.

Ei salamaa

Täytesalama

Kameran sisäisellä kameralla tai ulkoisella salamalla voit varmistaa, että kuvauskohde on valaistu tasaisesti ja että taustan valotaso vastaa kuvauskohteen valotasoa, erityisesti aurinkoisena päivänä.

Ongelma 2: muotokuvaus sisätiloissa ja kirkas tausta – Ratkaisu: sisäkäyttöön suunniteltu täytesalama

Parvekkeen oven edessä istuvasta naisesta ilman salamaa otettu muotokuva, jossa varjot saavat naisen kasvot näyttämään taustaa tummemmilta.
Salamalla otettu muotokuva naisesta. Salama valaisee kuvauskohteen tasaisesti ja taustan valotaso pysyy samana.

Ei salamaa

Täytesalama

Täytesalamaa voi käyttää myös sisätiloissa. Se on erityisen tehokas, kun kohde on taustavalaistu: salama valaisee kasvot, mutta ei vaikuta taustaan.

Kuvauskohde näkyy selkeästi, vaikka valotasot sisällä ja ulkona ovat merkittävästi erilaiset.

Ongelma 3: muotokuvaus ja epätasainen valaistus – Ratkaisu: epäsuora salama

Salamalla otettu muotokuva naisesta, joka pitelee ilmapalloja. Salama saa kuvan näyttämään yksiulotteiselta.
Naisesta otettu muotokuva, jossa salamavalo heijastuu seinästä ja valaisee naisen kasvot myös toisesta suunnasta.

Suora salama

Heijasta salama seinästä

Joskus sisäisen salaman käyttäminen ainoana valonlähteenä voi tuottaa liian voimakkaan tuloksen. Tämä johtuu siitä, että valaistus kohdistuu suoraan kamerasta. Erillinen Speedlite-salama, kuten Speedlite EL-10, voidaan kohdistaa siten, että salama heijastuu katon tai seinän kautta, jolloin valo hajaantuu laajemmalle alueelle ja valaisee kohteen pehmeämmin. Sitä käyttäessäsi voit myös itse päättää, mistä suunnasta valo kohdistuu. Tästä tekniikasta voi olla hyötyä erityisesti muotokuvauksessa.

Mies ottaa kuvan Canon-kameralla ja Speedlite EL-10 -salamalaitteella naisesta, joka istuu lattialla ilmapallojen ympäröimänä. Kamera on kallistettu pystysuoraa kuvaa varten.

Speedlite EL-10 -salamalaitteessa on pysty- ja vaakasuunnassa säädettävä välähdyspää ja monipuolinen 1/1–1/1024-tehoalue.

Kuva naisesta, joka istuu lattialla ilmapallojen ympäröimänä. Kuva on otettu Canon EOS R50 -kameralla ja Canon Speedlite EL-10 -salamalaitteella.

Heijastuslevyllä saat silmiin lisää säihkettä.

Ongelma 4: epätarkka kuva liikkuvasta kohteesta – Ratkaisu: pysäytä liike salamalla

Ilman salamaa otettu epätarkka kuva naisesta, joka kantaa synttärikakkua hämärässä huoneessa.
Terävä kuva syntymäpäiväkakkua kantavasta naisesta, jonka kasvot salama valaisee ja tekee samalla koko kuvasta terävän.

Ei salamaa

Salama

Kameran salaman valo on niin nopeaa, että sitä voidaan käyttää liikkeen pysäyttämiseen. Aseta kameran kuvaustilaksi jokin muu kuin Av (joka sopii parhaiten täytesalamalla kuvaamiseen) ja ala ottaa kuvia. Näet parhaat tulokset hämärässä kuvatuissa kuvissa.

Kuvassa etualalla on rullalautailija ja taustalla tiiliseinä, johon on maalattu graffiteja. Tausta on sumennettu ja rullalautailija näkyy selkeänä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (26 mm, 1/30 s, f/16 ja ISO100) sekä Canon Speedlite 600EX II-RT -salamalaitteella.

Canon Speedlite -salamalaitteiden ansiosta voit käyttää aivan uudenlaista toimintakuvaustekniikkaa. Voit pysäyttää toiminnan tai lisätä kuvaan liikkeen epäterävyyttä. Tai yhdistää vaikka molemmat tehokeinot samaan kuvaan.

Ongelma 5: Sisäinen salama ei yllä kuvauskohteeseen – Ratkaisu: ulkoinen salama

Kameran sisäisellä salamalla otettu muotokuva naisesta yöllä puutarhassa. Salamasta huolimatta kuva on selvästi otettu yöaikaan. Kuvauskohde ei näy selkeästi.
Ulkoisella Speedlite-salamalaitteella otettu muotokuva naisesta yöllä puutarhassa. Salamalaite saa kuvan näyttämään kirkkaammalta. Kuvauskohde on tasaisesti valaistu ja näkyy selkeästi.

Yhdysrakenteinen salama

Ulkoinen salama

Kamerasi sisäinen salama yltää noin 3 metrin päähän, mutta lisävarusteena hankittavan ulkoisen salaman, kuten Speedlite EL-10- tai Speedlite EL-5 -salamalaitteen, avulla matka pidentyy huomattavasti.

R-järjestelmän kameroissa, kuten EOS R100, EOS R10 ja EOS R50, on sisäinen salama, jonka vaikutusalue on noin 6 metriä. Ulkoisten salamalaitteiden, kuten Speedlite EL-10, vaikutusalue on 40 metriä – tai jopa 60 metriä, kuten Speedlite EL-5 -salamalaitteessa.

Edellä kuvatut Canonin salamatekniikat paljastavat, että salaman ainoa tarkoitus ei ole tuoda valoa pimeyteen, vaan sitä voi käyttää myös kaikenlaisten valaistusolosuhteiden kompensointiin. Kokeile kameran sisäistä kameraa tai ulkoista salamaa ja katso miten voit kehittää omia valokuvaustaitojasi.

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Näin saat aikaan upean bokeh-tehosteen

  Näillä vinkeillä voit luoda kauniin taustan pehmennyksen.

 • MUOTOKUVAUS

  Valoisa ja hämärä muotokuvavalaistus

  Käytä klassisia valaistusasetuksia ja luo laadukkaita ja tunnelmallisia muotokuvia.

 • VALAISTUSTEKNIIKOITA

  Kuvaaminen sen hetkisessä valaistuksessa

  Opi etsimään ja vangitsemaan paras valaistus, jolla kuviesi laatu paranee.

 • JUHLAKUVAUS

  Huippuvinkit upeiden juhlakuvien ottamista varten

  Näillä helpoilla vinkeillä ja tekniikoilla otat uskomattomia kuvia juhlista.

 • Tilaa uutiskirje

  Saat viimeisimmät uutiset ja tuotetiedot