MUOTOKUVAUS

Valoisa ja hämärä muotokuvavalaistus

Opettele luomaan kaksi klassista valaistusta laadukkaita muotokuvia varten.
Canon EOS 5D Mark IV -kameralla hämärässä otettu naisen muotokuva. © James Paterson

Kolmipistevalaistus on erittäin tärkeä ja keskeinen käsite, jonka jokaisen valokuvaajan ja elokuvantekijän täytyy sisäistää työssään.

 • Päävalo suunnataan yleensä suoraan kohteeseen.
 • Täytevalo asetetaan sivulle ja sen tarkoituksena on poistaa kuvista voimakkaita varjoja ja vähentää kontrastia (chiaroscuro-efekti).
 • Taustavalo, kuten nimi viittaa, sijoitetaan kuvattavan kohteen taakse ja sen avulla kohde erottuu taustastaan paremmin.

Voit muuttaa kuvan ilmettä ja tunnelmaa merkittävästi käyttämällä kaikkia kolmea valonlähdettä. Valoisan kuvauksen ja hämäräkuvauksen asetuksilla voit luoda tunnelmallisia, ammattimaisia muotokuvia kotona tai studiossa. Tarvitset vain muutaman Speedlite-salamalaitteen, kuten Canon Speedlite EL-10, ja joitakin koristeita, joita sinulla jo on tai joita voit tehdä arkisista esineistä.

Kuvaus valoisassa

Vasemmalla on kaksi etäohjattavaa Canon Speedlite -salamalaitetta. Oikealla on lähikuva salamalaitteen asetuksista. © Marcus Hawkins

Yläsävykuvalla tarkoitetaan erittäin kirkassävyisiä kuvia, joissa on usein täysin valkoinen tausta. Nämä muotokuvat näyttävät kirkkailta, ilmavilta ja ammattimaisilta. Jos käytettävissä on vähintään kaksi Speedlite-salamalaitetta ja etälaukaisin, saat valoisia kuvia missä tahansa huoneessa, jossa on yksivärinen, vaalea seinä. Tärkeintä on saada valon jakauma oikeaksi. Taustavalon on oltava paljon päävaloa (kohteeseen suunnattua valoa) kirkkaampi, jotta tausta ylivalottuu valkoiseksi.

1. Vaalenna taustaa

Canon EOS 5D Mark IV -kameralla otettu valoisa naisen muotokuva. © James Paterson

Aloita sijoittamalla kohde vaalean seinän eteen. Aseta sen jälkeen kohteen taakse Speedlite-salamalaite ja suuntaa se seinään. Määritä valotus, jolla seinä näyttää puhtaan valkoiselta. Käynnistä toinen salama vasta tämän jälkeen. Tässä esimerkissä kamera on manuaalisessa tilassa (M), valotusasetukset ovat f/8, 1/200 s ja ISO100, ja Speedlite-salamalaitteen teho on 1/1 manuaalisessa salamatilassa. Kuvassa on vaalea tausta, joten voidaan siirtyä kohteen valaisemiseen.

2. Korosta kasvoja

Canon EOS 5D Mark IV -kameralla otettu naisen kasvokuva, jossa on täysin valkoinen tausta. © James Paterson

Sijoita toinen Speedlite-salamalaite kohteen eteen ja hiukan sivulle päävaloksi. Pehmennä, hajota ja levitä valoa esimerkiksi valkoisen sateenvarjon tai tasovalon avulla. Siten saat kiehtovan muotokuvan. Aseta Speedlite-salamalaite manuaaliseen tilaan ja ota muutama testikuva samalla, kun säädät joko tehoa (tässä teho on ¼) tai valon etäisyyttä kohteeseen, kunnes kasvojen valotus on oikeanlainen.

Canon Speedlite EL-10 -salamalaitteen monipuolinen tehoalue (1/1-1/1024) tekee kuvasta pehmeämmän. Heijastuslevyllä saat silmiin lisää säihkettä.

Kuvaus hämärässä

Valokuvaaja ottaa naisesta muotokuvan Canon-kameran hämäräkuvausominaisuuksien, -objektiivin ja -salaman avulla. © Marcus Hawkins

Kirkkaan kuvan vastakohta on vähässä valossa otettu kuva, jossa tummat sävyt ovat pääosassa. Se onnistuu yhdellä valonlähteellä, kuten etäohjatulla Speedlite-salamalaitteella. Canon Speedlite EL-10 -salamalaitteen asetukset voi määrittää etäyhteydellä Canon Camera Connect -sovelluksella.

Sijoittamalla valon huolellisesti voit jopa käyttää samaa taustaseinää kuin kirkkaassa kuvassa. Aseta valonlähde hiukan kohteen taakse ja sivulle, jotta valo osuu kasvojen reunalle. Pyydä kohdetta kääntämään kasvojaan hiukan valoa kohti, jotta valo osuu hänen poskeensa ja silmiinsä.

1. Tummenna taustaa

Canon EOS 5D Mark IV -kameralla otettu naisen muotokuva, jossa valo osuu taustaseinälle. © James Paterson
Canon EOS 5D Mark IV -kameralla otettu naisen muotokuva, jonka tausta on tummempi. © James Paterson

Ennen

Jälkeen

Tumma taustamateriaali, kuten musta sametti, on erinomainen hämärässä valossa otettuihin muotokuviin, mutta myös vaaleaa seinää voi tummentaa helposti estämällä valoa osumasta siihen. Yksi vaihtoehto on pidentää valonlähteen ja taustan etäisyyttä siirtämällä kohde ja valo kauemmas taustasta. Voit myös suojata salamaa jollakin esineellä ja suunnata sen kohteeseen. Ensimmäisessä kuvassa valo osuu taustaseinälle. Toisessa kuvassa Speedlite-salamalaitteen ja seinän välillä on musta kangas.

2. Tunnelmalliset poseeraukset

Valokuvaaja ottaa naisesta kuvaa Canon-kameralla, objektiivilla ja salamalla. © Marcus Hawkins

Vähäisessä valossa kuvatuissa muotokuvissa on vakava, mietteliäs tunnelma, joten tunnelmaa voi tehostaa kohteen asennolla. Tällainen sivukuva voi toimia hyvin. Kun kulma on oikea, valo osuu kasvoille siten, että toiselle poskelle muodostuu kolmiomainen korostus. Tätä klassista kasvojen valaisutekniikkaa kutsutaan hollantilaisen mestarin mukaan Rembrandt-valaistukseksi. Canon Speedlite EL-10 -salamalaitteen heijastuslevy tuo lisäsäihkettä silmiin. Voit syventää tunnelmaa vähentämällä värikylläisyyttä lopullisessa muotokuvassa.

Pyydä kaveria auttamaan vinkkien testaamisessa tai kokeile omakuvien ottamista etäyhteydellä Canon Camera Connect -sovelluksen avulla. Kokeile rohkeasti valoisan ja hämärän muotokuvavalaistuksen asetuksia ja näe, minkälainen vaikutus niillä on kuvaan ja sen tunnelmaan.

Marcus Hawkins & Agi Wojcik

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOTOKUVAUS

  Vinkkejä muotokuvaukseen

  Paranna muotokuviasi näiden vinkkien ja tekniikoiden avulla.

 • MUOTOKUVAUS

  Parhaat perustason välineet muotokuvaukseen

  Kamerat ja objektiivit kaikenlaisiin muotokuviin.

 • KOTIPROJEKTIT

  Inspiroivia kuvia kotona

  Muunna kotisi studioksi TikTok-tähti Michaela Effordin vinkkien avulla.

 • KOTIPROJEKTIT

  Rakenna oma kotistudio

  Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.

 • Tilaa uutiskirje

  Saat viimeisimmät uutiset ja tuotetiedot