A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

KOTIPROJEKTIT

Tee se itse -vinkit: omien valokuvaustarvikkeiden tekeminen

Eikö olisikin hienoa omistaa studio, jossa on ammattilaistason valot, kuten tasovalo valon hajauttamiseen ja kohdevalo tiukkaa rajausta varten? Ja kun kuvaat luontoa pihalla, eikö olisi mukavaa, jos sinulla olisi kätevä jalusta, jolla kamera pysyy vakaana kaikilla pinnoilla? Sen sijaan, että käyttäisit tällaisiin varusteisiin paljon rahaa, kokeile valmistaa ne itse!
Tässä artikkelissa näytämme, miten voit valmistaa arkipäivän esineistä varusteita, joita voit käyttää Canon-kamerasi ja -tarvikkeidesi kanssa, jotta voit lisätä luovia tehosteita ja viedä valokuvauksen uudelle tasolle.

1. Tee oma tasovalo

Jos otat muotokuvia, tarvitset tasovalon! Se hajauttaa valoa ja tekee muotokuvista viehättävämpiä.

Tarvittavat varusteet:

 • Pahvilaatikko
 • Vahvaa pahvia
 • Kyniä
 • Sakset
 • Teippiä
 • Kumilenkkejä
 • Foliota
 • Leivinpaperia tai kuultopaperia (läpikuultava paperi toimii parhaiten)
Tasovalon avulla voit pehmentää valonlähdettä, jotta saat kauniimman valon muotokuvia varten. Sinun ei silti kannata lähteä heti ostamaan uutta tasovaloa. Pahvilaatikosta, muutamasta arkista foliota ja palasesta leivinpaperia voit rakentaa oman vain puolessa tunnissa. Leikattavaa on vähän, ja käytämme hienoa niksiä, jossa hyödynnetään Speedlite-salaman muovista jalustaa. Noudattamalla näitä ohjeita saat pian viimeistellympiä muotokuvia uuden tasovalosi avulla.

Vaihe 1: Tee suorakaiteen muotoinen putki

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Taittele pahvi Speedliten yläosan ympärille ja kiinnitä se teipillä.
Leikkaa kaikki neljä kulmaa ja käännä läpät ulospäin.

Leikkaa vahvasta pahvista pala, joka sopii tiukasti Speedliten ympärille. Sen pitäisi olla noin kaksi kertaa salaman taipuvan osan mittainen. Teippaa se hyvin. Irrota Speedlite ja leikkaa neljää kulmaa pitkin noin puoleen väliin pituutta ja käännä osia niin, että ne osoittavat ulospäin.

Vaihe 2: Kiinnitä Speedliten jalusta

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Teippaa Speedliten muovinen jalusta laatikon ulkopuolelle ja pistä teippiin reikä, jotta voit ruuvata jalustan sen läpi. Tämä on tarpeen, jotta voit kiinnittää tasovalon jalustaan.
Vedä kaksi kumilenkkiä pahviläppien yli.

Ota Speedliten muovinen jalusta ja teippaa se pahviputkeen (kierrä teippiä muutama kerros ja pistä sitten reikä teippiin kierteen kohdalle, jotta voit kiinnittää muovijalustan myöhemmin jalustaan). Vedä sitten kaksi kumilenkkiä kahden levitetyn pahviläpän ympärille, jotta Speedliten voi kiinnittää niiden avulla pahviputken sisälle.

Vaihe 3: Teippaa putki laatikkoon

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Työnnä Speedlite pahvilaatikon reiän läpi ja teippaa neljä läppää kiinni.
Teippaa laatikon ulkopuolella oleva yksittäinen läppä putkeen.

Aseta putken pää keskelle isoa pahvilaatikkoa (mitä isompi laatikko on, sitä enemmän valo hajoaa) ja piirrä sen ääriviivat. Leikkaa merkityn alueen kolme sivua ja käännä neljäs sivu ylöspäin läpäksi. Työnnä Speedliten putki reiän läpi sisäpuolelta (varmista, että työnnät myös kumilenkit läpi). Teippaa Speedliten putken neljä levitettyä läppää laatikon sisäpuolelle, ja teippaa laatikon yksittäinen läppä putken ulkopuolelle.

Vaihe 4: Päällystä laatikko

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Tee itsetehtyyn tasovaloon heijastava sisäpinta foliosta ja peitä laatikon etuosa leivinpaperilla.

Päällystä laatikon sisäpuoli heijastavalla foliolla. Kiinnitä foliota ensin laatikon ylä- ja alaosaan ja tee sitten kaksi vinottaista sivupaneelia teippaamalla kahden folioarkin päät lähelle laatikon keskiosaa kummallakin puolella. Vedä foliota napakasti laatikosta ja kiinnitä se, jotta folion ja laatikon väliin muodostuu kolmionmuotoinen kolo. Kulmat auttavat ohjaamaan valoa. Teippaa leivinpaperia tai kuultopaperia laatikon etuosaan. Tee se itse -tasovalo on nyt valmis käyttöön. Ruuvaa se jalustaan Speedliten muovijalustan avulla, ja aseta Speedlite putkeen ja vedä kumilenkit pään yli niin, että se pysyy paikoillaan.

Vaihe 5: Sijoita valo

On aika testata tasovaloa: aseta se kohteen sivulle ja hiukan kohteen kasvojen yläpuolelle, ja valaise kuva laukaisemalla Speedlite.
A portrait of a boy against a black background.
Tasovalo pehmentää kasvoille osuvaa valoa ja lisää tunnelmaa lopulliseen otokseen.

Aseta tasovalo kohteen sivulle ja hiukan kohteen kasvojen yläpuolelle. Voit laukaista Speedliten tasovalossa joko käyttämällä toista Canon Speedlitea, joka on kiinnitetty kameran salamakenkään, tai langattomalla laukaisimella (esimerkiksi Canon ST-E3-RT -laukaisimella) tai käyttämällä ylös nostettavaa salamaa (yhteensopivissa Canon-kameroissa). Tee valotuksen aloitusasetukset asettamalla kamera käsisäätöiseen tilaan ja määrittämällä valotusajaksi 1/200 s, ISO-arvoksi 100 ja aukoksi f/5.6. Aseta salama manuaaliseen tilaan, määritä tehoasetukseksi 1/8 ja ota testikuva. Jos tulos on liian kirkas tai tumma, säädä salamatehoa tai aukkoa, kunnes valo näyttää oikealta.

2. Tee kohdevalon varjostin

Kohdevalon avulla voit luoda erilaisia dramaattisia tehosteita valokuviisi.

Tarvittavat varusteet:

 • Foliosisustainen sipsiputkilo
 • Askarteluveitsi tai sakset
 • Maalarinteippiä
Yksinkertaisen sipsiputkilon avulla on kätevästi estää Speedliten valon hajaantumista. Putkiloilla on usein sama halkaisija kuin monessa Speedlitessa, joten sen voi sovittaa salamaan hetkessä. Sen avulla voit rajata valon hajaantumista ja luoda kohdevalon tai hiusvalon, ja asettamalla salaman kohteen taakse toiselle sivulle voit lisätä reunavalon, jolla saat dramaattisen lopputuloksen tuomalla ääriviivat esiin.

Vaihe 1: Leikkaa putkilo

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Putken metallinhohtoinen sisäpuoli edistää Speedliten valon heijastumista kohti kohdetta.

Tarvitset lieriömäisen putkilon, joka on riittävän suuri Speedliten päähän, esimerkiksi sipsiputkilon, tai tässä tapauksessa leipätikkuputkilon. Putkilossa on hyvä olla metallinhohtoinen sisäpuoli, koska se edistää valon heijastumista putkessa. Leikkaa putkilon pää askarteluveitsellä tai saksilla.

Vaihe 2: Aseta Speedliten päälle

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Liu’uta putkilo Speedliten päälle. Sen pitäisi olla sopiva, mutta jos näin ei ole, kiinnitä se maalarinteipillä.
Kohdevalon varjostimen ansiosta kohde valaistaan kuin taskulampulla.

Aseta putkilo Speedliten päälle. Jos se ei ole halkaisijaltaan juuri oikean kokoinen eikä pysy tiiviisti paikallaan, kiinnitä se maalarinteipillä. Kiinnitä seuraavaksi Speedlite muovijalustaansa ja ruuvaa se valojalustan tai jalustan levyyn.

Vaihe 3: Laukaise salama

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Kokeile uutta kohdevaloasi muutamalla testikuvalla, jotta varmistat, että se toimii haluamallasi tavalla.

Speedlite on kaukolaukaistava joko toisella kameraan kiinnitetyllä Speedlitella, kuten tässä, tai käyttämällä langatonta laukaisinta. Monilla Canon-kameramalleilla voi myös ohjata yhteensopivia Speedliteja käyttämällä kameran salamaa – eikä pelkästään Speedliten laukaisuun vaan myös tehon asettamiseen. Ota pari testikuvaa, jotta varmistat salaman toimimisen.

Vaihe 4: Sijoita valo

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Aseta kohdevalo kohteen sivulle ja ota muutama testikuva. Kohdevalo on melko kapea, joten oikean sijainnin löytäminen voi vaatia säätöjä.
Ripusta taustalle erivärinen lakana tai verho, jotta kohde erottuu kunnolla.

Jos haluat kuvaan vastavalon, aseta Speedlite kohteen taakse toiselle sivulle kulmittain kohdetta ja kameraa kohti. Koska valonsäde on melko kapea, on tärkeää saada se oikeaan kulmaan. Tässä voit käyttää apuna Speedliten mallinnuslamppua (pidä testipainiketta painettuna) tai Canon Camera Connect -sovellusta ja ottaa testikuvia etänä älypuhelimella samalla, kun säädät salaman sijaintia. Kuvaa kohdetta pelkistettyä taustaa vasten – verho tai lakana sopii tähän hyvin – ja käytä eri väriä, jotta varmistat kohteen erottumisen.

Vaihe 5: Määritä valotus

The settings display on the back of a Speedlite.
Ota muutama testikuva ja säädä kameran asetuksia, kunnes saat haluamasi tuloksen.

Tee valotuksen aloitusasetukset: aseta kamera käsisäätöisen valotuksen tilaan ja aseta ISO-arvoksi 100, valotusajaksi 1/200 s ja aukoksi f/8. Aseta seuraavaksi salama käsisäätöiseen tilaan ja laske teho tasolle 1/32. Ota testikuva. Jos tulos on liian kirkas tai tumma, laske tai nosta salamatehoa, kunnes se näyttää oikealta. Sijoita kohde sivuttain dramaattista profiilikuvaa varten, ja ala kuvata.

3. Tee oma hernepussi

Jalustaa ei voi aina käyttää makrokuvauksessa etenkään maan tasalla kuvattaessa, mutta monikäyttöinen itsetehty hernepussi auttaa tukemaan kameraa, jotta saat parempia tuloksia.

Tarvittavat varusteet:

 • Vanhat housut
 • Neula ja lankaa tai ompelukone
 • Pussillinen linssejä/riisiä tai muuta vastaavaa kuivaa ruoka-ainetta
Hernepussi voi olla kätevä erilaisissa kuvaustilanteissa. Voit tukea objektiivin siihen, jotta saat vakaampia kuvia, käyttää sitä kameran pehmusteena, kun olet maan tasalla, tai pitää sitä suojana auton ikkunalla, kun kuvaat lintuja. Voit tehdä oman hernepussin helposti käyttämällä vanhoja housuja, neulaa ja lankaa (tai ompelukonetta) sekä pussillista linssejä tai muuta kuivaa ruoka-ainetta.

Vaihe 1: Leikkaa lahje irti

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Leikkaa vanhojen housujen lahkeesta saksilla noin 30 cm:n pituinen pala.
Ompele palan toinen pää ompelukoneella tai neulalla ja langalla.

Leikkaa vanhoista housuista toinen lahje irti. Tarvitset palan, jonka pituus on noin 30 cm. Ompele neulalla ja langalla (tai ompelukoneella) palan toinen pää kiinni. Ompele myös toinen pää, mutta jätä siihen parin senttimetrin aukko.

Vaihe 2: Kaada kuivat ainekset sisään

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Laita hernepussiin kuivattuja linssejä tai riisiä niin, että se on lähes täynnä.

Ota pussillinen linssejä tai muuta kuivaa ruoka-ainetta, kuten riisiä, ja kaada ainekset aukosta sisään (voit käyttää suppiloa tai tehdä sellaisen tarvittaessa A4-paperiarkista). Täytä hernepussia, kunnes se on lähes täynnä, ja ompele aukko kiinni, jotta täytteet pysyvät pussissa. Itsetehty hernepussi on nyt valmis käyttöön.

Vaihe 3: Tue objektiivi

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Itsetehdyn hernepussin avulla voit pitää pitkät objektiivit vakaina ja estää kameran tärähtelyä.

Hernepussi voi auttaa pitämään pitkät objektiivit vakaana. Pitkät objektiivit voivat olla raskaita kannatella, ja mitä pidempi niiden polttoväli on, sitä kapeampi kuvakulma niissä on, joten ne ovat herkkiä pienillekin liikkeille. Hernepussi auttaa estämään tärinää, kun kuvataan suuremmilla polttoväleillä. Jos objektiivissasi on kuvanvakautus, kuten tässä Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM -objektiivissa, sekin on hyvä ottaa käyttöön käsivaralta kuvattaessa.

Vaihe 4: Käytä hernepussia maan tasalla

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Matalalta kuvaaminen voi olla hankalaa, mutta hernepussi toimii muokattavana pehmusteena.

Kameran asettaminen maan tasalle voi tarjota erikoisen kuvakulman, mutta alhaalta kuvaaminen voi olla hankalaa. Itsetehtyä hernepussia voi käyttää objektiivin tukena, kun sommittelet kuvaa, ja voit myös muovata hernepussia haluttua kulmaa varten. Tässä auttaa myös kääntyvällä näytöllä varustettu kamera, kuten tämä Canon EOS 250D, koska kuvaa on vaikea sommitella etsimen avulla matalalta kuvattaessa. Kameraa voi myös etäohjata puhelimella Canon Camera Connect -sovelluksella.

Vaihe 5: Seuraa liikkuvia kohteita

Hernepussin avulla voit seurata mehiläisen liikettä…
…ja pitää samalla kameran vakaana.

Liikkuva kohteita, erityisesti mehiläisiä ja muita pieniä pihan eläimiä, voi olla vaikea seurata pitkällä objektiivilla. Koska hernepussi tukee kameraa, mutta ei lukitse sitä paikoilleen, se auttaa pitämään kameran vakaana niin, että voit kuitenkin seurata liikettä. On tärkeää myös määrittää automaattitarkennus liikkuvia kohteita varten. Canon EOS 250D -kameran näytöllä kuvauksen kohteen seuranta helpottaa tässä mehiläisiin tarkentamista.

Teksti: James Paterson

Aiheeseen liittyvät artikkelit
Set up your own home studio

KOTIPROJEKTIT

Rakenna oma kotistudio

Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

SISÄKUVAUS

Kolme sisäkuvausvinkkiä, joilla vapautat luovuutesi kotona

Ota kamerasi haltuun ja opi ottamaan elokuvamaisia muotokuvia, makrokuvia ja intervallivideoita.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

TUOTEKUVAUS

Vinkkejä tuotekuvauksen kehittämiseen

Katso, miten palkittu pienyrityksen omistaja Sophie Sellu on hyödyntänyt tuotekuvausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin