MUOTOKUVAUS

Muotokuviin sopivat kamerat ja objektiivit kaikkiin tilanteisiin

Ikuista kuvauskohteen kauneus ja luonne vauvoista ja lemmikeistä muotiin ja perheisiin valitsemalla parhaat perustason Canon-varusteet muotokuvaukseen.
Canon EOS R10 -kameralla otettu tiukasti rajattu kuva, jossa vauva nostaa päätään pehmeältä huovalta ja katsoo tarkkaavaisesti toiselle sivulle.

Muotokuvaukseen sopii parhaiten kamera, joka ei rajoita luovuuttasi, kuvasitpa sitten suloista vastasyntynyttä, perheen rakasta lemmikkiä tai kiehtovaa muukalaista kadulla. Muotokuvauksessa varusteiden on autettava sinua tavoittamaan kohteen persoonallisuus, luonne ja kauneus tukemalla näkemystäsi, eivätkä varusteet saa haitata kuvaamista.

Muotokuviin sopivan kameran valinnassa on otettava huomioon monia asioita, ja usein oikea valinta riippuu otettavien muotokuvien tyypistä. Ei syytä huoleen: jokaiseen tilanteeseen löytyy sopiva Canon-kamera ja siihen sopivat objektiivit, joiden avulla saat aina parhaat muotokuvat.

Vastasyntyneiden muotokuvat ja vauvakuvat

Canon EOS R10 -kameralla otetussa valokuvassa vauva katsoo kameraan aikuisen olkapään yli ja taustalla näkyy bokeh-valoja.

Canon EOS R10 on ihanteellinen valinta uusille vanhemmille, jotka haluavat helppokäyttöisen kameran, jolla saa vaivattomasti kauniita kuvia. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/25 s, f/4.0 ja ISO 640). © Mark Fensome

Canonin peilittömissä kameroissa on elektroninen suljin, jolla voi kuvata täysin äänettömästi, joten ne sopivat vauvakuviin, joita otettaessa on oltava hiljaa. Vain 429 g painava Canon EOS R10 on erinomainen valinta. Kameralla voi kuvata äänettömästi, jotta vauva ei häiriinny, ja siinä on myös muotokuvatila, joka korostaa ihonsävyjen ja pienten hiustupsujen pehmeyttä. Kamerassa on myös luovia suotimia, kuten yksivärinen suodin, joka korostaa ihon luonnollista pintaa, ja älykäs automaattitarkennus silmiin, joka takaa täydellisen tarkennuksen.

Oikean objektiivin valinta on myös tärkeää, ja suosittelemme yhdistämään EOS R10 -kameraan Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivin. Hiljainen STM-tarkennusmoottori ei herätä vauvaa, ja erittäin suuri f/1,8-enimmäisaukko päästää juuri sopivasti valoa täydellisesti valotettuja muotokuvia varten, myös makuuhuoneiden hämärässä valaistuksessa. Suuren aukon ansiosta voit myös kuvata erittäin kapealla terävyysalueella ja sumentaa taustan kauniisti.

Perhekuvat

Canon EOS RP -kameralla otetussa valokuvassa pariskunta nostaa hymyilevää lasta käsivarsista lehtimetsässä. 

Koska EOS RP -kamerassa on kääntyvä kosketusnäyttö, itselaukaisin ja saumaton integrointi Canon Camera Connect -sovellukseen, jotta kameraa voi ohjata älypuhelimella tai tablet-laitteella, se sopii hyvin ryhmäkuvien ottamiseen koko perheestä. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/640 s, f/1.8 ja ISO 800). © Valéria Fazekas

Canon EOS RP -kamerassa on kasvojen seuranta ja automaattitarkennus silmiin, joten saat tarkkoja kuvia läheisistäsi ja voit ottaa ryhmäkuvia myös suurperheistä. Sen täysikokoinen CMOS-kenno tarjoaa laajan kuva-alan, joten se sopii hyvin ryhmäkuvien sommitteluun ja terävyysalueen hallintaan taiteellisissa muotokuvissa. Perhekuvaajat voivat käyttää myös ryhmäkuvatilaa, jossa EOS RP säätää terävyysaluetta automaattisesti niin, että kaikki ovat tarkennettuina sekä etualalla että takana.

Kun perheen juhlat ovat täydessä vauhdissa, yhdistä EOS RP Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiiviin. Objektiivi on riittävän pieni, jotta voit ikuistaa aidot hetket huomaamattomasti. Suuri f/1,8-enimmäisaukko auttaa saamaan kuvan myös heikossa valaistuksessa. Laaja 24 mm:n polttoväli sopii täydellisesti koko suvun kuvaamiseen ilman ultralaajakulmaobjektiivin tuottamia vääristymiä. Jos kuitenkin haluat ottaa lähikuvia, sen makrotoiminnolla voit tallentaa pienimmätkin yksityiskohdat.

Canon PowerShot PX on erinomainen valinta, jos haluat täysin spontaaneja kuvia. Kun tämän älykkään kameran asettaa huomaamattomasti pöydälle tai työtasolle perheen oleskelutilassa, se ottaa dokumentaarisia kuvia arjen toimista häiritsemättä hetkeä, sillä se pystyy seuraamaan kohteita ja sommittelemaan kuvat. Voit katsella kameran tallentamia kuvia muodostamalla langattoman yhteyden Canon Connect app for Mini PTZ Cam -sovellukseen, joka myös ehdottaa sopivimpia kuvia. Canon PowerShot PX voi tallentaa myös lyhyitä Full HD -videoleikkeitä, jotka voi siirtää sovelluksen kautta.

Muoti- ja kauneusalan muotokuvat

Canon EOS R -kameralla otettu muotikuva, jossa malli kimonomaisessa mekossa pitelee palmunlehviä ja oksia, jotka kehystävät hänen kasvojaan.

Muoti- ja kauneusalan valokuvaajien on tärkeää toimittaa aina virheettömiä kuvia, joilla he voivat esitellä kuvaamiaan malleja ja tuotteita. Kasvojen ja silmien tunnistuksen ansiosta saat Canon EOS R -kameralla aina teräviä muotokuvia. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/160 s, f/1.4 ja ISO 160). © Guia Besana – Canon Ambassador

Jos haluat muoti- ja kauneusalan muotokuvien erottuvan sosiaalisessa mediassa, Canon EOS R -kameran 30,3 megapikselin CMOS-kennon avulla saat huipputarkkoja kuvia, joissa jokainen yksityiskohta näkyy selvästi. Suuren ja erittäin herkän täysikokoisen kennon ja jopa -6 EV:n valaistuksessa toimivan automaattitarkennuksen ansiosta EOS R -kamera toimii myös haastavimmissakin valaistusolosuhteissa studiosta kadulle, missä ja milloin kuvaatkin.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivi sopii erinomaisesti muoti- ja kauneusalan muotokuviin. Suuren f/2-aukon ja telekuvauksen tiiviin sommittelun ansiosta tämä objektiivi tuottaa pehmeän taustan, jossa on tehokas sumennus. Se tekee muotokuvista tyylikkäitä ja erottaa kohteet ympäristöstään. Tällaiset teleobjektiivit tuottavat hyvin vähän vääristymiä, joten muotokuvista ja etenkin kasvokuvista tulee imartelevia. Jos haluat ottaa kauneusalan lähikuvia käsistä tai kasvonpiirteistä, RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivissa on 0,5-kertainen makrosuurennus. Jos lähdet kuvaamaan kadulle yöllä, voit myös voit jättää jalustan kotiin 5 askeleen kuvanvakaimen ansiosta.

Muotokuvia lemmikeistä

Pörröinen ruskeavalkoinen koira istuu ruoholla merinäkymän edessä.

Nopeuden ja kuvanlaadun yhdistävä Canon EOS R7 on ihanteellinen kamera liikkuvan kohteen pysäyttämiseen tai yksityiskohtien tallentamiseen heikossa valaistuksessa. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttovälillä 59 mm, 1/30 s, f/9 ja ISO 100).

Lemmikkisi saattaa torkkua koko päivän, mutta heti kun yrität kuvata sitä, se päättää lähteä liikkeelle kuin takaa-ajettuna. Siksi Canon EOS R7 on ihanteellinen kamera lemmikkikuvaukseen. Luontokuvaukseen ja eläinten kuvaamiseen kehitetyissä EOS R7 -kameroissa on erittäin nopea sarjakuvaus (30 kuvaa/s) ja elektroninen suljin, jonka valotusaika on jopa 1/16 000 sekuntia, jotta pystyt ikuistamaan toiminnan, vaikka eläin liikkuisi nopeasti. Eläinten tunnistus ja automaattitarkennuksen seuranta takaavat, että kohde pysyy terävänä riippumatta sen sijainnista kuvassa, ja jopa 8 askeleen kuvanvakautus (kiinnitetystä objektiivista riippuen) tuottaa terävät kuvat käsivaralta kuvattaessa. Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteyden ansiosta EOS R7 voidaan yhdistää saumattomasti älypuhelimiin Canon Camera Connect -sovelluksella, joten voit laukaista sulkimen etäyhteydellä samalla, kun keskityt leikkimään lemmikkisi kanssa ja ohjaamaan sitä oikeaan suuntaan.

EOS R7 -kameran sisäinen kuvanvakain (IBIS) ja Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivin optinen kuvanvakain tuottavat yhdessä jopa 7 askeleen kuvanvakautuksen, jotta voit kuvata käsivaralta tai pitkällä valotusajalla heikossa valaistuksessa ilman kuvien sumentumista. Pienikokoinen objektiivi, jonka paino on 390 g, on niin kevyt, että sillä voi kuvata vilkkaitakin lemmikkejä vaivattomasti pitkään. EOS R7 -kameran APS-C-kennon ansiosta objektiivin kuva-ala vastaa 24–48 mm:n objektiivia täyden kennokoon kamerassa ja tarjoaa monipuolisen zoomausalueen ja sopivasti joustoa arvaamattomasti käyttäytyvien lemmikkien kuvaamiseen.

Kuvausympäristön korostaminen

Canon EOS R6 -kameralla otettu kuva, jossa nainen valkoisessa mekossa tanssii rannalla yöaikaan ja taustalla näkyy valaistuja rakennuksia.

Canon EOS R6 -kamera on suunniteltu toimimaan tehokkaasti heikossa valaistuksessa ja kontrastin ollessa suuri. Vaikka sen täysikokoisessa 20,1 megapikselin kennossa on vähemmän pikseleitä kuin joissakin Canon-kameroissa, sen jokainen pikseli on suurempi kuin muissa ja näin ollen herkempi valolle. Tämän ansiosta kamera pystyy tarkentamaan automaattisesti jopa uskomattomaan -6,5 EV:n arvoon. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.2L USM -objektiivilla (1/40 s, f/1.4 ja ISO 32000). © Javier Cortés – Canon Ambassador

Kun muotokuvia otetaan eri ympäristöissä, yllätyksiä tulee aina, joten kameran on oltava mahdollisimman monipuolinen. Canon EOS R6 -kamerassa on sääsuojattu runko, ja se on helppo ottaa mukaan minne tahansa. Kameran kuvanvakain (IBIS) tarjoaa jopa 8 askeleen kuvanvakautuksen, joka takaa terävät kuvat käsivaralta kuvattaessa. Suuri, erittäin valoherkkä täysikokoinen kenno ja laaja ISO-alue mahdollistavat täydellisesti valotetut muotokuvat arvaamattomissa ja haastavissa valaistusolosuhteissa. Lisäksi EOS R6 -kameran edistyksellinen silmien tunnistus ja seuranta sekä jopa -6,5 EV:n valaistuksessa toimiva automaattitarkennus takaavat, että kohde on aina tarkennettu. 20 kuvaa sekunnissa tallentavalla sarjakuvauksella ikuistat luonnolliset ilmeet ja ohikiitävät hetket.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin ominaisuudet sopivat sekä perhekuviin että ympäristöä korostaviin muotokuviin. Vain 270 gramman painoinen objektiivi kulkee mukanasi kaikkialle, ja sen 5 askeleen optinen kuvanvakain ja suuri enimmäisaukko auttavat sinua ilmaisemaan luovuuttasi kaikissa valaistusolosuhteissa. Voit ottaa kokovartalokuvia, joissa on paljon mielenkiintoista kontekstia. Polttovälinsä ansiosta tämä objektiivi sopii mainiosti myös vloggauksessa.

Olipa kuvauskohde mikä tahansa kissoista serkkuihin ja vauvoista valokuvamalleihin, valitsemalla oikean Canon-kameran ja -objektiivin olet aina valmis kuvaamaan.


Teksti: Peter Wolinski

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOTOKUVAUS

  Täydellinen objektiivi muotokuvaukseen

  Muotokuvaobjektiivin valitsemisessa huomioitavia asioita.

 • VAUVAKUVAUS

  Vinkkejä vauvakuvaukseen

  Vauvakuvaamisesta saa upeita tuloksia tekemällä siitä hauskaa.

 • VARUSTEET

  Kunnon kameran edut

  Katso, miten arvokkaat muistot saadaan talteen Canon EOS R100 -kameralla.

 • MUOTOKUVAUS

  Kuvaa abstrakteja muotokuvia

  Kokeile esimerkiksi päällekkäisvalotusta, valomaalausta ja varjojen leikkiä.