PERHEVALOKUVAUS

Sukupolvien profiilit: tulosta ikimuistoinen perhekuva

Opi kuvaamaan ja tulostamaan rakkaimmistasi kaunis mustavalkoinen muotokuva, josta voit nauttia pitkään.
Mustavalkokuvassa on perheen kolmen sukupolven profiilikuvat riviin järjestettynä nuorimmasta vanhimpaan.

Covid-19-pandemian vuoksi monet perheet ja sukulaiset eivät nähneet toisiaan niin usein kuin halusivat, sillä esimerkiksi käyntejä isovanhempien luona rajoitettiin monissa paikoissa. Siksi tulostettujen perhekuvien jakamisesta tulikin entistä tärkeämpää. Spontaanit kuvat elämän tärkeistä hetkistä voivat tuottaa paljon iloa, mutta myös huolella mietityt ja valmistellut kuvat ovat vaivan väärtejä.

Kerromme tässä, miten voit luoda upeita perhe- ja sukukuvia sekä valmistella ne tulostettavaksi, jotta voit ripustaa niitä seinälle tai antaa ikimuistoisia lahjoja. Kun kuvaat jokaisen henkilön erikseen ja yhdistät sitten nämä muotokuvat yhdeksi kuvaksi, luot tyylikkään tulostettavan ryhmäkuvan, joka tuo hienosti esiin perheesi tai sukusi kasvojen samankaltaisuuksia tai eroavaisuuksia. Kuvaan voi myös lisätä uusia sukupolvia myöhemmin. Näin voit luoda esimerkiksi suvussa kulkevan perintökalleuden.

1. Tarvittavat välineet

Henkilö pitää kädessään Canon EOS R6 -kameraa

Uraa uurtava automaattitarkennus silmiin ja erinomainen 20 megapikselin kenno tekevät Canon EOS R6 -kamerasta täydellisen työkalun tämän kaltaisille muotokuville.

Lähikuvassa on hopeanvärinen sateenvarjo ja Speedlite-salamalaite.

Speedlite-salamalaite ja hopeanvärinen sateenvarjo soveltuvat erinomaisesti kohteiden kasvojen valaisuun.

Tarvitset tähän otokseen vain muutaman yksinkertaisen jutun: Speedlite-salamalaitteen tai muun ulkoisen valon valaistusta varten, valotelineen ja hopeanvärisen sateenvarjon tai tasovalon. Salaman langattomasta laukaisimesta voi olla myös hyötyä. Canon EOS R6:n kaltainen kamera ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivi tarjoavat oivan tavan hallita valotusta ja muita asetuksia sekä saada aikaan hyviä yksityiskohtia sekä varjoissa että valoisissa kohdissa.

Tulostamiseen taas sopii hyvin Canon PIXMA TS7450a -sarjan tulostin, sillä sen taloudelliset FINE-värikasetit ja helppokäyttöiset langattomat yhteydet mahdollistavat helpon tulostamisen suoraan tietokoneesta tai älypuhelimesta. Jos haluat pidempään kestäviä tulostettuja kuvia, Canon PIXMA TS8350a -tulostin, joka tarjoaa käyttöösi Canonin edistyksellisen ChromaLife 100 -tekniikan ja kuuden värin järjestelmän, on erinomainen valinta tyylikkäiden ja terävien kuvien luomiseen täyteläisin mustin värein.

Canonin valokuvapaperit takaavat kauniit ja kestävät kuvatulosteet.

2. Yksittäiset poseeraukset

Lapsi istuu pimeässä, salama ja hopeanvärinen sateenvarjo valaisevat hänen kasvojaan.

Kokeile valonlähteelle eri paikkoja. Mitä kauemmas asetat sen, sitä kovempaa valo on – ja sitä syvempiä varjot. Hyvä peukalosääntö on yrittää välttää valoa ulottumasta korvaan, joka on kohti kameraa.

Kuvassa näkyy miehen profiili siten, että vain kasvot ovat valaistut. Hänen takaraivonsa ja muut osat kuvasta ovat varjossa.

Kuvaa jokaisen perheenjäsenen sivuprofiili. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla sekä Canon Speedlite 430EX II -salamalaitteella (1/200 s, f/11 ja ISO 100).

Perheenjäsenten kuvaaminen yksitellen tarkoittaa sitä, että voit valita jokaisesta parhaan otoksen sekä asetella ihmiset lopulliseen kuvaan haluamaasi järjestykseen. Sen ansiosta kaikkien ei myöskään tarvitse olla samaan aikaan samassa paikassa.

Aseta taustaksi tumma peitto tai viltti tai taustalevy. Pyydä kaikkia kuvattavia istumaan sivuttain hartiat taakse vedettyinä kasvot hieman ylöspäin kallistettuna. Kun kuvaat pieniä lapsia, pyydä perheenjäsentä kiinnittämään heidän huomionsa kuvan ulkopuolella tai pitämään heitä paikallaan. Muista vain tehdä tämä niin, että kyseinen henkilö ei tule kuvaan.

Salama auttaa varmistamaan yhtenäisen valaistuksen. Kiinnitä salama tasovaloon tai hopeanväriseen sateenvarjoon. Tämä tuottaa pehmeämmän ja hajautetumman valon, joka on imartelevampaa muotokuvissa. Aseta salama telineelle kohteen toiselle puolelle ja hieman kohteen taakse siten, että sen valo osuu kohteen kasvoprofiiliin osittain.

Jos salaman käyttö ei ole mahdollista, voit käyttää myös tehokasta lamppua tai ohutta päivänvalon kaistaletta ikkunasta pimennetyssä huoneessa, kun kohde istuu siten, että valo on hieman kasvojen takana.

3. Kamera- ja salama-asetukset

Canon EOS R6 -kameran takapuolella näkyvät valotusasetukset, taustalla istuu mies salaman edessä.

Kun käytät kameran ulkopuolista salamaa, kannattaa säätää ensin manuaalinen valotus ja säätää sitten salaman tehoa valittuihin asetuksiin sopivaksi.

Voit laukaista salaman langattomasti yhteensopivalla kameralla ja salamalla tai langattomalla laukaisimella ja vastaanottimella. Kamera-asetuksille hyvä lähtökohta on manuaalinen (M) valotustila ja suljinnopeus 1/200 s, aukko f/11 sekä ISO 100. Voit sitten säätää asetuksia tarvittaessa. Jos kamera tarjoaa mahdollisuuden tallentaa kuvat RAW+JPEG-muodossa, tämä antaa sinulle hallittavan JPEG-tiedoston, jonka voit jakaa nopeasti, sekä RAW-tiedoston, joka sisältää mahdollisimman paljon kuvatietoa, jotta voit editoida kuvia joustavasti.

Aseta Speedlite-salamalaite manuaaliseen tehotilaan täydellä 1/1-teholla. Ota testikuva ja säädä sitten salamatehoa tarvittaessa, kunnes kasvojen valotus näyttää oikealta. Voit myös hienosäätää kirkkautta siirtämällä valoa lähemmäs tai kauemmas kohteen kasvoista.

4. Kuvien säätäminen ja yhdistäminen

Kuvassa on miehen kasvoprofiili, jota muokataan Canonin Digital Photo Professionalin värinsäätötyökaluilla.

Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmiston säätöaluepaneelin työkaluilla voit tummentaa valikoiden kuvan muita kohtia kuin kasvoja ja muuntaa sitten kuvan mustavalkoiseksi.

Kun olet saanut haluamasi otokset otettua, on aika valmistella ne. Jos et ole varma editointitaidoistasi, voit muuntaa kuvat mustavalkoiseksi, rajata ne haluamallasi tavalla ja järjestää kuvat paperille tulostaessasi. Voit tehdä tämän Canonin Easy-PhotoPrint Editorin helppokäyttöisillä toiminnoilla. Saat ohjeet tähän seuraavasta osiosta.

Jos osaat editoida kuvia, voit editoida kuvia tarkemmin manuaalisesti. Käynnistä Canonin maksuton Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmisto ja avaa valitsemasi kuvat. Ensin sinun täytyy varmistaa, että vain kasvot ovat näkyvissä ja kaikkien kuvien muut osat ovat täysin mustia. Jos valoa vuotaa muuallekin, siirry säätöaluepaneeliin, maalaa ne alueet, jotka haluat poistaa, ja tummenna sitten nämä alueet vetämällä kirkkauden liukusäätimet minimiin.

Korostaaksemme kuviemme suurta kontrastia muunnamme ne mustavalkoisiksi. Voit tehdä tämän napsauttamalla kuvan värien paneelin mustavalkoisuuden painiketta. Hienosäädä muunnoksia liukusäätimillä, kunnes saat haluamasi hienot mustavalkoiset muotokuvat. Voit myös ohittaa tämän vaiheen ja säilyttää kuvat värillisinä.

Seuraavaksi voit yhdistää kuvat siten, että yhden muotokuvan vaaleat kohdat näkyvät toisen muotokuvan tummien osien läpi. Avaa kaikki muotokuvat DPP:ssä ja valitse niistä ensimmäinen. Mene sitten työkaluvalikkoon ja käynnistä sieltä yhdistämistyökalu.

Valitse toinen muotokuva edustakuvien luettelosta ja määritä sitten yhdistämistavaksi vaalennus. Siirrä toiset kasvot ensimmäisten viereen nuolten avulla. Tallenna kuva. Lataa sitten tämä tallennettu kuva ja toista prosessi toisten kasvojen kanssa. Yhdistä kaikki muotokuvat tällä tavalla.

5. Valmistaudu tulostukseen

Kuvassa on kaksi mustavalkoista profiilimuotokuvaa, joita editoidaan Canonin Digital Photo Professional -ohjelmiston yhdistämistyökalulla.

DPP:n yhdistämistyökalulla voit yhdistää muotokuvien vaaleat osat yhteen.

Kuvassa näkyy useita mustavalkokasvoprofiileja, joiden kokoa muutetaan ja joita tulostetaan Canon DPP:llä.

Kun olet valmis tulostamaan muotokuvasi, valitse tiedostovalikosta tulostustoiminto ja määritä sitten tulostusasetukset tarkemmin.

Jos käytät DPP:tä, napsauta ylivalotuksen tai alivalotuksen varoituksen kuvaketta ikkunan alaosassa ja varmista sävyjen liukusäätimien avulla, että tausta on täysin musta ja että kasvoilla ei ole ylivalotusta. Terävöitä sitten kuva kuvan tietojen paneelissa. Valitse lopuksi tiedostovalikosta tulostustoiminto ja määritä tulostusasetukset. Tulostusasetusten valitsemisen lisäksi voit myös muokata kuvasi haluttuun tulostuskokoon.

Jos et halua tehdä tätä editointia itse, voit myös käyttää Easy-PhotoPrint Editoria älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Valitse Uusi-näytössä kuva-asetteluiden kohta, valitse malli, jolla aloitat, ja järjestä sitten erilliset muotokuvat vierekkäin vapaan asettelun editorilla. Määritä paperikoko ja valitse sitten sisällytettävät kuvat.

Valitse editointityökaluista rajaustyökalu ja poista jokaisesta kuvasta tarpeettomat kohdat siten, että jokaiseen kuvaan jää vain kasvot. Kohteen muokkausasetuksilla voit säätää kaikkien kasvojen paikkaa ja kokoa sekä lisätä ja muuttaa niitä tarvittaessa. Jos muunnat kuvasi mustavalkoisiksi, tee se luovien suodattimien asetuksilla. Voit myös lisätä kuviin tehosteen, joka saa ne näyttämään vanhoilta.

6. Tulosta ja pane esille

Canon PIXMA TS8350 -sarjan tulostin tulostaa mustavalkoista perhemuotokuvaa, pöydällä tulostimen vieressä on Canon-kamera ja valokuvakuvapaperia.

Luo studiolaatuisia perhekuvia Canon PIXMA TS8350a -tulostimella ja Canon Photo Paper Plus Glossy II -valokuvapaperilla. Canonin väriaineet ja paperi on suunniteltu käytettäväksi yhdessä parhaiden tulosten takaamiseksi.

Seinällä on kehystetty perheen mustavalkoinen kasvoprofiilikuva.

Canonin ChromaLife 100 -mustetekniikan kaltaisten edistysaskeleiden ansiosta rakkaat perhekuvasi näyttävät upeilta kehystettyinä ja kestävät todella pitkään.

Kun tulostat mustavalkokuvia, valitse mustavalkotulostuksen asetus, valitse oikea paperityyppi ja laaduksi paras laatu. Tämä auttaa varmistamaan, että tulostetuissa kuvissa näkyvät tummat varjot ja kaunis valotus.

Yhdistelmäperhekuva sopii täydellisesti seinälle ripustettavaksi tai kaukaisille sukulaisille lahjaksi lähetettäväksi. Mutta tämä on vasta alkua. Voit tulostaa yksittäisiä muotokuvia tai tiettyjen henkilöiden muotokuvia yhdessä kompaktilla Canon SELPHY -tulostimella tai tehdä omia räätälöityjä kortteja synttäreitä, vuosipäiviä ja muita perhejuhlia varten. Easy-PhotoPrint Editorilla on helppo luoda muitakin henkilökohtaisia juttuja, esimerkiksi omia kalentereita koko perheen käyttöön ja iloksi läpi vuoden.


Teksti: James Paterson

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • KOTIPROJEKTIT

  Kolme tee se itse -valokuvaustarviketta

  Tee itse tasovalo, tarkennusvalojen kohdevalo ja kameraa tukeva pehmuste.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Parhaat vinkit valokuvien esille asettamiseen

  Katso, miten voit muuttaa kotisi tyylin kauniilla galleriatyyppisillä perhevalokuvilla.

 • VALOKUVIEN ENTISÖINTI

  Kallisarvoisten valokuvamuistojen entisöinti

  Tutustu projektiin, joka auttaa tulvan uhreja Belgiassa korjaamalla heidän veden vahingoittamia valokuviaan.

 • TULOSTUS

  Parhaat Canon-tulostimet valokuvia varten

  Halusitpa esitellä valokuvia kehyksessä, leikekirjassa tai tarrassa, etsi paras tulostin käyttötarpeisiisi.