VALOKUVIEN ENTISÖINTI

Tärkeiden hetkien entisöinti

Tutustu ReStory-projektiin, joka korjaa lukemattomia valokuvia, jotka vahingoittuivat Belgian tuhoisissa vuoden 2021 tulvissa.
Kädet pitelevät vahingoittunutta valokuvaa nukkuvasta lapsesta.

Heinäkuussa 2021 Belgia koki yhden kaikkien aikojen tuhoisimmista ja äkillisistä tulvistaan. Useita kuoli ja yli 220 000 taloa vahingoittui tai tuhoutui. Wallonia, joka sijaitsee Etelä-Belgiassa Liègen provinssissa, oli yksi pahiten kärsineistä alueista, ja se toipuu tulvista edelleen.

Kun menettää kaiken, jäljelle jäävistä muistoista halutaan pitää kiinni. Eloonjääneet menettivät kuitenkin tuhansittain valokuvia, kun ne vahingoittuivat tai huuhtoutuivat pois, ja näillä kuvilla oli valtavasti tunnearvoa.

ReStory-projekti on Happiness Brussels -mainostoimiston, useiden vapaaehtoisten digitaalisten kuvankäsittelijöiden, Object Care -entisöintilaboratorion ja Canon Belgiumin yhteinen hanke, jonka avulla ryhdyttiin entisöimään niin paljon tulvan uhrien valokuvia kuin mahdollista.

”Me Canonilla ymmärrämme, millainen tunteisiin vetoava voima valokuvilla ja niihin liittyvillä tarinoilla on”, sanoo Canon Beneluxin toimitusjohtaja Jacco Leurs. ”Siksi tuemme valokuvien entisöintiprojekti ReStorya. Sen takia projektin taustalla olevat tarinat koskettivat meitä. Projekti on tarkoitettu kaikille, joihin tulva on vaikuttanut, ja jotka haluaisivat entisöidä vahingoittuneet valokuvansa. Tällä tavoin ihmiset voivat säilyttää muistonsa ehjinä, ja me voimme auttaa helpottamaan heidän suruaan.”

ReStory: projekti, joka entisöi tulvan vahingoittamia kuvia

Nainen istuu pöydän ääressä ja pitää kädessään veden vahingoittamaa valokuvaa.

Valokuvat ovat arvokas osa historiaa. Ne kertovat ihmisistä, paikoista ja tapahtumista, jotka ovat meille tärkeitä.

Veden vahingoittamassa valokuvassa on nuori nainen nurmikolla koiransa kanssa.

Tämä valokuva oli erityisen tärkeä omistajalleen. Se on otettu paikallisessa kauneushoitolassa, jossa hän vieraili säännöllisesti sisarensa kanssa.

Mullistava tapahtuma vaikutti syvästi moniin, ja tulvien aikana useiden uhrien äänet ja kasvot olivat esillä uutiskanavissa. Happiness Brusselsin liiketoimintajohtaja Mattias Vermeire muistelee uutisia ja sitä, miten ne innoittivat hankkeeseen, jonka tarkoitus oli auttaa.

”Televisiossa oli nainen, joka kertoi menettäneensä kaiken, mutta hänellä oli valokuva-albumi, jossa oli kuvia häistä ja matkoilta”, hän selittää. ”Nainen sanoi: ’Voin korvata televisioni ja kaiken muun, mutta en voi korvata näitä muistoja’. Hän ei tietenkään tiennyt, millaisia mahdollisuuksia oli olemassa. Ajattelimme, että voimme auttaa näitä ihmisiä. Aloimme etsiä palveluita, joiden kautta voisimme entisöidä kuvia.

Järjestö lähestyi vahingoittuneiden valokuvien korjaamiseen liittyen Object Care -yritystä, joka on erikoistunut entisöimään esineitä kemiallisen stabiloinnin avulla.

Entisöitävien muistojen etsintä

Nainen seisoo roskien keskellä ja pitää kädessään valokuva-albumia, jossa on vahingoittunut hääkuva.

Tämä nainen menetti aviomiehensä yhdeksän vuotta ennen kuin tulvavedet tuhosivat hänen kotinsa. Hän toivoi, että voisimme entisöidä osan tärkeimmistä valokuvista, erityisesti hääkuvat.

Nainen seisoo seinän edessä ja pitää kädessään mustavalkoista valokuvaa lasten polkupyörästä.

Veden vahingoittamia valokuvia ei ehkä voi palauttaa ennalleen, mutta ne voidaan puhdistaa ja niistä voidaan luoda digitaalisia kopioita.

Kun suunnitelma oli valmis, Happiness Brusselsin tiimi markkinoi projektia Facebook-ryhmien ja tulvan uhreja auttavien voittoa tavoittelemattomien organisaatioiden kautta. Projekti ei kuitenkaan herättänyt aluksi paljon vastakaikua. ”Puhuimme Canon Belgiumin kanssa, ja he tarjosivat meille Canonin parhaita elokuvausvarusteita, ja teimme projektista dokumentin”, Mattias kertoo. ”Sitten lähdimme etsimään ihmisiä kaduilta henkilökohtaisesti.

”Vietimme kolme päivää jutellen kaikkien ohikulkijoiden kanssa ja kertoen, mitä aioimme tehdä. Jotkut sanoivat: ”Voitte auttaa minua, minulla on joitakin kuvia jäljellä, tai tiedän jonkun, jolla on.”

Tiimi aloitti entisöintiprosessin ja dokumentoi projektin tallennettujen haastattelujen avulla, jotka olivat esillä sekä lyhyessä dokumentissa että lokakuun 2021 Brussels Expon Photo Days -tapahtuman valokuvanäyttelyssä. Pian yhä useammat ihmiset alkoivat ottaa yhteyttä ja halusivat entisöidä valokuvansa. Projekti jatkuu vielä seuraavankin vuoden puolelle.

Valokuvien entisöintiprosessi

Rasvaisessa ja veden vahingoittamassa kuvassa näkyy nainen syömässä.

"Vahinkoja ei ollut syntynyt ainoastaan vedestä", kertoo Mattias. "Valokuvissa oli hiekkaa, likaa ja jopa öljyä tai mustetta. Osa kuvista oli muuttunut kokonaan oransseiksi."

Käsitellyssä kuvassa näkyy nainen syömässä.

Kaikkia valokuvia ei voida palauttaa alkuperäiseen kuntoon, mutta prosessi on uskomattoman tehokas. Jopa sääolosuhteiden pahasti vaurioittamia valokuvia voidaan parantaa huomattavasti.

Object Caren entisöintiprosessissa jokainen valokuva puhdistetaan käsin. Seuraavaksi ryhmä, joka koostuu vapaaehtoisista Happiness Brussels -toimiston kuvankäsittelyn ammattilaisista, viimeistelee kuvat.

”Heitä ei pelota tiputtaa vahingoittunutta kuvaa veteen”, Mattias sanoo. ”Aluksi se sai meidät kaikki sekoamaan, mutta he tiesivät täsmälleen, mitä piti tehdä. He laittoivat valokuvan veteen irrottaakseen kaikki erilaiset elementit ja puhdistaakseen kuvan mahdollisimman hyvin. Seuraavaksi he digitoivat valokuvan ottamalla siitä kuvan Canon-kameralla. Sitten on meidän vuoromme.

”Luomme mainoskuvia ja parannamme ja yhdistelemme kuvia Photoshopilla ja muilla tekniikoilla. Ajattelimme, että voimme hyödyntää asiantuntemustamme ja puhdistaa vahingoittuneet valokuvat ja poistaa niistä laikut ja jäljet.

Toimiston vapaaehtoiset kuvankäsittelyammattilaiset ovat nyt puhdistaneet tulvan vahingoittamia kuvia ReStory-projektia varten noin tuhannen tunnin verran. Myös jotkut freelancerit ovat ottaneet yhteyttä ja tarjonneet apuaan. Muokkausprosessissa on rajoituksensa, mutta tulokset ja vastaukset ovat silti olleet upeita.

”Emme voi keksiä uudelleen miltä joku on näyttänyt kuvassa, joka on vahingoittunut niin, että puolet henkilön kasvoista puuttuu. Voimme kuitenkin luoda uudelleen taivaita ja puita ja poistaa tahroja kuvissa olevista ihmisistä”, sanoo Mattias.

Korjatut valokuvat tulostettiin Canon imagePROGRAF PRO-1000 -tulostimella, joka tuottaa ammattitasoisia ja eloisia tulosteita. ”Keräämme parhaillaan runsaasti kuvia, jotta voimme auttaa mahdollisimman monia ihmisiä. Kierrämme hakemassa valokuvia ihmisiltä, sillä kuvien tunnearvon takia ihmiset eivät tietenkään mielellään vain laita niitä kirjekuoreen ja lähetä niitä meille postitse.”

Tulvien vahingoittamien kuvien entisöintiä koskevia hakemuksia voi lähettää osoitteessa www.restory.photo

Viisi vinkkiä vanhojen tai vahingoittuneiden kuvien entisöintiin

Kädet pitelevät vaurioituneita valokuvia, joista päällimmäisessä näkyy pieni lapsi.

"Monet haluavat entisöidä vain muutaman valokuvan, joten ehdimme auttaa suurta joukkoa ihmisiä", sanoo Mattias. "Se onkin päätavoitteemme. Emme halua auttaa muutamaa ihmistä saamaan takaisin 100–200 valokuvaa, vaan haluamme tarjota apua sadoille ihmisille, jotka haluavat entisöidä heille kaikkein tärkeimmät valokuvansa. Juuri ne, jotka luovat heidän mieleensä rakkaimmat muistot."

1. Älä yritä kuivattaa valokuvia nopeasti

”Vältä veden vahingoittamien valokuvien kuivattamista heti äläkä aseta niitä minkään lämmitysjärjestelmän päälle, sillä se vahingoittaa kuvia vielä lisää”, neuvoo Mattias. ”Paperi alkaa muuttua kovemmaksi kuin mitä se alun perin oli ja se alkaa halkeilla, mikä on itse asiassa kemiallinen muutos. Sen korjaaminen on mahdotonta. Vahingoittuneet valokuvat on parasta pitää samassa ympäristössä.”


2. Aseta kuva suljettuun pussiin, jossa on vesihöyryä

Jos aiot lähettää valokuvia ammattimaisille entisöijille: ”Jos valokuva on ollut vedessä, on parasta asettaa se suljettuun pussiin, jossa on vesihöyryä tai vesipisaroita. Näin varmistetaan, että olosuhteet säilyvät samanlaisina”, Mattias sanoo.


3. Jos korjaat vanhoja kuvia itse, digitoi ne ennen niiden tuomista Photoshop- tai Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmistoon.

Skannaa valokuva, jonka aiot korjata, tai ota siitä laadukas kuva. Avaa se sitten digitaalisessa muodossa muokkausohjelmistossa, kuten Adobe Photoshopissa. Kun olet luonut kopion kuvasta, tee tarvittavat rajaus- ja suoristussäädöt.


4. Säädä vahingoittuneita alueita tai korjaa värejä

Adobe Photoshopin spottikorjaussiveltimen avulla voi poistaa ryppyjä ja laikkuja ja korjata veden tai ajan vahingoittamia alueita. Varmista kuitenkin, että luot jokaista tekemääsi muutosta varten uuden tason, jotta et muokkaa alkuperäistä taustatasoa. Voit myös vähentää rakeisuutta kohinanvähennystyökalun avulla. On tavallista, että vanhojen kuvien värit haalistuvat. Värien korjaaminen onkin usein kannattavaa, jotta tulosteet olisivat laadukkaita. Canonin DPP RAW -kuvankäsittelyohjelmistossa voi hienosäätää kuvia esimerkiksi säätämällä värejä ja terävöittämällä kuvia.


5. Valmistaudu tulostukseen

Tallenna kuvasi sopivassa tiedostomuodossa, kuten JPEG-, PNG- tai TIFF-muodossa, ennen kuin tulostat ne kotona. Jos kamerasi tukee RAW-kuvausta, suosittelemme käyttämään sitä, sillä se tarjoaa eniten joustavuutta muokkausvaiheessa. Kompakti mutta joustava A3+ Canon PIXMA PRO-200 sopii loistavasti laadukkaaseen väri- ja mustavalkotulostukseen. Jos haluat entisöidä kuvasi itse, tässä langattomassa tulostimessa on 8 värin dye-pohjainen mustejärjestelmä, joka tuottaa poikkeuksellisen värintoiston ja tarjoaa mukautettavia tulostuskokoja. Myös edullinen PIXMA-valikoima tuottaa laadukasta jälkeä tulostettaessa valokuvia kotona. Canon Pro Platinum PT-101 on kiiltävä ja painava valokuvapaperi, jonka avulla saa studiolaatuisia tulosteita, jotka eivät haalistu.


Adobe ja Photoshop ovat Adoben tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.


Teksti: Lorna Dockerill

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOKKAUKSEN PERUSTEET

  Erityisten valokuvien muokkaaminen

  Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.

 • VALOKUVIEN MUOKKAUS / JÄLKIKÄSITTELY

  RAW-kuvien muokkaaminen DPP-ohjelmistolla

  Katso miten voit muokata, hienosäätää ja parannella RAW-kuvia Canonin DPP-ohjelmistolla.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Parhaat vinkit valokuvien esille asettamiseen

  Katso, miten voit muuttaa kotisi tyylin kauniilla galleriatyyppisillä perhevalokuvilla.

 • PERHEVALOKUVAUS

  Entistä parempien joulukuvien ottaminen

  Valokuvaaja Lena Petrova kertoo, miten joulun aikaan otetaan parempia kuvia.