PERHEVALOKUVAUS

Onnistu paremmin joulukuvissa

10 helppoa vinkkiä parempien joulukuvien ottamiseen.
Huurteinen nurmikko, lapsi istuu tikkailla vanhempiensa viihdyttämänä. Kaikki kolme ovat pukeutuneet lämpimiin talvivaatteisiin. Kuvan on ottanut Lena Petrova.

Monissa perheissä joulu sujuu yleensä perinteisesti, mutta jokainen joulu on silti ikimuistoinen. Näin ollen on tärkeää kuvata perheen hauskanpitoa ja joulun yhdessäolojen ohikiitävät hetket, olitpa sitten kotona kuusen äärellä, sukulaisten luona tai vain joulukävelyllä talvimaisemista nauttien.

Perhevalokuvaaja Lena Petrova antaa vinkkejä, joilla onnistut joulun tilanne- ja ryhmäkuvissa ja jotka auttavat saamaan kuviin mukavan joulutunnelman, joka lämmittää mieltä vielä vuosien jälkeen. Hänen ajatuksensa perhekuvauksesta tiivistyy yhteen lauseeseen: ”Parhaat kuvat otetaan tilanteessa, jossa kukaan ei mieti kuvaamista ja kaikki vain nauttivat yhteisestä hetkestä.” Joten missä tahansa vietätkin joulua, tärkeintä on pitää hauskaa ja luoda siinä sivussa pysyviä muistoja.

Seuraavassa on vinkkejä, joista saa runsaasti jouluisia kuvaideoita, aina jouluvaloilla aikaan saatavasta kauniista taustan pehmennyksestä piirrontarkkaan ja kiihkeään lahjojen avaamiseen sekä luonnollisten ryhmämuotokuvien ottamiseen.

Lenan korvaamattomalla tuella Canon näyttää, kuinka Canon EOS R System -kameralla perhekuvia voidaan ottaa kotona ja ulkona sekä miten ne herätetään eloon Canon PIXMA- tai SELPHY -tulostimella.

Oletko valmis?

1. Kiinnitä huomiota taustaan

Kaksi poikaa leikkii pimeällä iloisesti lumessa. Taustalla epätarkkoina kaksi joulukuusta, joissa tuikkivat jouluvalot. Kuvan on ottanut Lena Petrova.

Lena neuvoo valitsemaan kohtaukset perheen perinteiden mukaan. ”Joulukuusen koristelun ja lahjojen avaamisen lisäksi on illallisvalmisteluja, korttien allekirjoittamista ja vaikka mitä muita asioita, joilla on merkitystä itselle ja läheisille”, hän kertoo. Paras tapa saada hyviä kuvia leikkivistä lapsista on leikkiä heidän kanssaan. ”Yritä selvittää mistä lapset pitävät ja luo kuvaustilanne, jossa he voivat olla luonnollisesti”, lisää Lena. ”Parhaat kuvat otetaan silloin, kun kaikilla on hauskaa.” Kuvan tiedot: 1/160 s, f/2.2 ja ISO 1 250. © Lena Petrova

Perhekuvien tausta saa mielellään olla rauhallinen niin, että huomio kiinnittyy kuvattaviin henkilöihin”, Lena selittää. ”Taustan ei kuitenkaan tarvitse olla pelkistetty – joulutunnelman luomiseen riittää usein joulukuusi tai jouluvalot.”

Muista ottaa kuvia eri taustoja vasten. Jos kaikki kuvat on otettu saman kuusen edestä, jäljestä voi helposti tulla tylsää. Mieti, mikä joulussa on itselle ja perheelle tärkeintä, ja keskity siihen.

Muista käydä myös ulkona. Ota kuvia lumisia puita vasten tai suuntaa joulumarkkinoille. Jos Joulupukki tulee käymään, klassista kuvaa joulupukin vieressä istuvasta nuoresta perheenjäsenestä on hankala sivuuttaa.

2. Tarkenna tärkeimpään kuvauskohteeseen

”Valokuvaan eivät välttämättä sovi samat asiat, jotka tekevät joulutunnelmasta kotoisan, joten joskus kannattaa siirtää huonekaluja ja ylimääräisiä koristeita kuvauskohteen läheltä”, sanoo Lena.

Jos haluat ottaa luontevampia otoksia, kamerakulman voi valita niin, että ei-toivotut elementit rajautuvat ulos. Sommittelulla ja rajauksella voi myös leikkiä ja varmistaa näin, että katsojan katse siirtyy kohteeseen luonnollisesti – sijoita kohde keskelle tai käytä kolmanneksen sääntöä. Häiriötekijöitä voidaan poistaa myös lähentämällä kohteeseen, mikä onnistuu mm. Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM -objektiivilla. Voit myös sumentaa taustan ja korostaa kohdetta entisestään kokeilemalla vaikka Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivia, jossa on erittäin suuri f/1.8:n maksimiaukko.

3. Käytä rekvisiittaa

Äiti ja lapsi katsovat huurteiselle nurmikolle pystytettyä joulunäytöstä. Molemmat ovat pukeutuneet lämpimiin talvivaatteisiin. Kuvan on ottanut Lena Petrova.

”Älä tyydy muutamaan koristeeseen, vaan varmista jouluaiheen näkyminen kuvissa käyttämällä runsaasti erilaista rekvisiittaa”, sanoo Lena. ”Kehota myös kuvattavia henkilöitä laittamaan päälle jotain jouluaiheista, sillä tavalliset arkivaatteet voivat näyttää oudoilta joulukoristeiden ja -valojen joukossa. Varmista kuitenkin, että vaatetus ei vie liikaa huomiota – pyri välttämään liian voimakkaita vastavärejä.” Kuvan tiedot: 1/250 s, f/2.5 ja ISO 1 600. © Lena Petrova

”Ulkona otettavaan joulukuvaan tarvitaan joulun aikaa ilmentäviä elementtejä, kuten kuusia, valoja ja koristeita”, Lena kertoo. Tämän ei tarvitse olla yhtään sen kummallisempaa kuin lahjojen tai koristeiden tuominen puutarhaan.”

Rekvisiittaa ja koristeita ei kuitenkaan tarvitse pakottaa otoksiin luonnottomasti. Joulukoristeita on vaikea välttää ennen joulua, joten niitä voi ottaa mukaan ulkona liikkeellä oltaessa luonnollisesti kuvaamalla dokumentaarisesti. Jos kuviin halutaan saada mukaan esimerkiksi joulukuusi, voidaan yhtä hyvin ottaa kuvia siitä päivästä tai illasta, kun se käytiin hakemassa ja ähellettiin vaivalla autoon.

4. Valitse oikea objektiivi

Laajakuvaobjektiivilla voidaan kuvaan saada mahdollisesti enemmän henkilöitä, mutta lyhyet polttovälit saavat usein aikaan vääristymiä”, sanoo Lena.

Sen sijaan kannattaa käyttää esim. Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivia. Tämä on kuva-alaltaan laajempi kuin muotokuvaobjektiivi, joten kuvaan mahtuu enemmän ihmisiä, mutta ei niin laaja, että kuvaan syntyisi tynnyrivääristymää.

Toisaalta zoom-objektiivilla, vaikkapa Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM:llä tai Canon RF 24-105mm F4L IS USM:llä, saadaan aikaan miellyttävä taustan pehmennys. Siirrytään vain etäämmälle kohteesta ja lähennetään siihen sitten, kunnes juuri haluttu tehoste syntyy.

5. Sään mukaan

Kaksi lasta pitelee appelsiineja päänsä yläpuolella. Vasemmalla olevalla lapsella on myös punainen jouluhattu. Otettu Canon EOS R100 -kameralla.

Postikorttijoulu lumineen ei aina toteudu, sillä keli voi olla myös huono. Siksi on tärkeää varautua kaikenlaisiin sääolosuhteisiin ja opetella käyttämään kameraa erilaisissa tilanteissa. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 20 mm, 1/400 s, f/4.5 ja ISO 800).

Kylmä ilmanala ei Canon EOS R System -kameraa pidättele, sillä se pystyy toimimaan olosuhteissa, jotka ihmiset voivat kokea haasteellisina. Esimerkiksi Canon EOS R100 toimii lämpötiloissa 0–40 °C.

Valkoisesta lumesta heijastuva valo voi häiritä kameran asianmukaista valotuksen määrittämistä, minkä seurauksena kuvista tulee tummia. Määritä valotus koko kohtauksen sijaan kiinnostavan alueen mukaan vaihtamalla kameran valotustapa arvioivasta mittauksesta pistemittaukseen (mittaustavan sisällä) ja valitsemalla pisteeksi jotain lunta tummempaa, vaikkapa kohdehenkilön kasvot.

Lumi- ja vesisateessa tai pilvisenä päivänä kuvista voi tulla hyvin harmaita ja tylsiä. Tästä päästään yli vaihtamalla kameran valkotasapainon esiasetukseksi pilvinen, mikä saa asiat näyttämään kirkkaammilta.

6. Huomioi valotusaika

Jouluna kuvattaessa on tärkeää olla unohtamatta valotusaikaa. Valotusaika 1/60 riittää yleensä estämään kameran tärähtelyä muodostumasta ongelmaksi, ja ihmiset voivat tehdä muutakin kuin istua paikallaan. Mutta jos tarkoitus on kuvata nimenomaisesti liikkuvia kohteita, liike-epäterävyyden välttämiseksi kannattaa käyttää nopeampaa 1/250-arvoa tai vielä nopeampaa aukon arvoa.

On kuitenkin muistettava, että epäterävyys ei ole aina huono asia, sillä se voi tuoda kuvaan liikkeen tunnun. Pitkän valotusajan käyttäminen, kun kamera on jalustalla, voi hämärtää kuva-alan poikki liikkuvat ihmiset, mutta pitää samalla ympäristön terävänä ja tarkkana. Kuva voidaan tarkentaa esimerkiksi joulukuuseen, jolloin sen ympärillä oleva liike saadaan sumennettua käyttämällä pitkää suljinaikaa.

7. Eloa ryhmäotoksiin

Seitsenhenkinen perhe, johon kuuluu koira, seisoo ulkona joulupuseroissa ja pipot päässä. Takana on kuusiaita. Kuvan on ottanut Lena Petrova.

”Ota aina monta kuvaa siltä varalta, että joku räpäyttää silmiään”, on Lenan ohje ryhmäkuvien ottamista varten. Kuvan tiedot: 1/250 s, f/3.5 ja ISO 3 200. © Lena Petrova

Ryhmäkuvissa henkilöt ovat melkein aina kahdessa rivissä”, selostaa Lena. ”Kaikki henkilöt saadaan näkymään valokuvassa tarkkoina valitsemalla aukon arvoksi f/4–5.6. Pyri sijoittamaan henkilöt kuvaan niin, että heidän päänsä ovat eri tasolla. Hyödynnä erikorkuisia tuoleja, tai pyydä jotakuta istumaan tuolin käsinojalla.”

Monia askarruttaa tapa, jolla joulun ryhmäkuvat kannattaa ottaa, ja on Canon-kameroita, jotka voivat tehdä koko jutusta paljon helpompaa. Näitä ovat mm. Canon EOS R50 ja Canon EOS R100, joissa molemmissa on erityinen ryhmäkuvatila.

”Ryhmäkuvaa valmisteltaessa hiljaisuus ei ole hyvä asia”, Lena jatkaa. ”Varsinkin aloittelevat valokuvaajat keskittyvät usein tekniikkaan ja unohtavat kuvauskohteena olevat henkilöt, jotka puolestaan voivat kyllästyä kuvaustilanteeseen – ja se välittyy myös valokuvista. Kerro mitä olet tekemässä ja laita taustamusiikki soimaan niin, että kuvauskohteet rentoutuvat.”

8. Kuvaaja mukaan kuvaan

Joulussa on kyse ajan viettämisestä perheen ja ystävien kanssa, mutta kameran takana häärätessä välillä unohtuu, että myös kuvaaja kuuluu tähän joukkoon.

”Kuvaajan saa mukaan kuvaan käyttämällä kameran ajastinta tai laukaisemalla kameran etäältä Canon Camera Connect -sovelluksella”, sanoo Lena.

Kuvaaja voi päästä otokseen myös luovasti, vaikka unohtaisikin sukeltaa perhepotretin eturiviin. Kuva-alaan voidaan ujuttautua taiteellisesti hyödyntämällä kodin heijastavia pintoja, joita ovat mm. ikkunat, vesi tai vaikka peilit.

9. Älä unohda perheen lemmikkieläimiä

Pienen joulukuusen edessä makaavan kissan päässä on joulutötteröstä putkahtanut paperikruunu. Liian iso kruunu valuu eläimen silmille. Kuvan on ottanut Lena Petrova.

Monissa Canonin kameroissa, kuten malleissa Canon EOS R100 ja Canon EOS 5D Mark IV (jota käytetään tässä), on eläimet tunnistavia automaattitarkennustiloja, joten lemmikistä saa aina täydellisen tarkkoja kuvia, vaikka se ei niin välittäisikään olla pitkään paikallaan. Kuvan tiedot: 1/200 s, f/1.8 ja ISO 3 200. © Lena Petrova

Nojatuolissa makaava kissa, jolla on punainen huivi, kääntää päätään katsoakseen kameraan. Taustalla on epätarkkana näkyvä koristeltu joulukuusi.

Valokuvat toimivat muistoina vain, jos niistä pystyy sanomaan, mitä niissä on, joten on syytä pyrkiä tarkkuuteen. Canon EOS R System -kamera auttaa saamaan talteen lemmikin todellisen luonteen, olipa se sitten ilkikurinen, mietteliäs, suloinen tai kaikkea kolmea.

”Joulukoristeet ja uudet lelut ovat jännittäviä myös lemmikkien mielestä, joten ole valppaana – saatat löytää yllättäen hauskan kuvauskohteen”, sanoo Lena. ”Kissa voi huomata kuusesta roikkuvan koristeen tai koira voi innostua leikkimään lasten kanssa lumihangessa.”

Koirankekseistä voi tehdä juhla-aiheisia, jolloin parhaan ystävän ilmeestä saa hauskan kuvan tämän käydessä innolla käsiksi herkkuun. Voi myös käydä paikallisessa löytöeläinkodissa kysymässä lupaa kuvata heidän eläimiään. Ja vielä parempi on ilmoittautua päiväksi vapaaehtoistyöhön. Ulkoiluttamalla koiria tai leikkimällä kissojen kanssa pääsee ottamaan upeita valokuvia ja ehkä jopa auttamaan niitä löytämään uuden kodin.

10. Herätä muistot henkiin

Canon SELPHY -tulostin, jonka ympärille on kiedottu punainen rusetti. Ympärillä on jouluvaloja.

Jos tarvitset vinkkejä perheiden valokuvaamiseen joulukortteja ja muita lahjoja varten, pyri hyödyntämään sekä luonnollisia että lavastettuja hetkiä. Näin he näyttäytyvät itselleen ominaisine reaktioineen juuri sellaisina kuin heidät tunnemme. Tämän jälkeen kuvat voikin sitten tulostaa Canon PIXMA- tai SELPHY-tulostimella. Suuntaa Canon Creative Parkiin, jossa on loputon määrä tulostus- ja askarteluvaihtoehtoja – mallipohjista tulostettaviin kuvakehyksiin ja valokuvakirjoihin lahjaksi läheisille.

Kun täydelliset joulukuvat on otettu, tarvitsee vain herättää muistot henkiin tulosteina. Ensimmäinen vaihe on saattaa kuvat edustettavaan muotoon jollakin Canonin tulostussovelluksella.

Jos käytössä on Canonin PIXMA-tulostin, kuten Canon PIXMA TS5350a Series, Easy-Photoprint Editor -sovelluksessa on paljon mallipohjia, asettelueditori ja kuvankäsittelytyökalut, joiden avulla joulukuvia voidaan käyttää luovasti kollaasien, kalenterien ja leikekirjojen tulostamisesta mallipohjiin, joiden avulla voidaan tulostaa omia joulukortteja.

Canonin SELPHY-tulostinta, esimerkiksi Canon SELPHY CP1500 -mallia, käyttäville Canon SELPHY Photo Layout -sovellus tarjoaa runsaasti uusia tapoja tulostaa joulumuistoja. Valitse laajasta asetteluvalikoimasta, mukauta leimoilla tai tekstillä ja valitse useista viimeistelyvaihtoehdoista. Sovelluksen avulla tulosteisiin voidaan lisätä myös QR-koodi, joka voidaan linkittää perheen joulukuvien verkkoalbumiin.

Näillä vinkeillä tämän vuoden joulusta voidaan tehdä aidosti unohtumaton!

Teksti: Pete Wolinski

Vastaavia tuotteita

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • TULOSTUS JA ASKARTELU

  Joulukorttien tulostus

  Kuvaa itse jouluisia valokuvia ja tulosta omia joulukortteja.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Talven askarteluhaaste

  Tee itse joulunajan paperikoristeet kuusen latvakoristeista lumihiutaleisiin ja joulupalloihin PIXMA-tulostimella ja Creative Parkilla.

 • MUOTOKUVAT LEMMIKEISTÄ

  Hauskoja ja jouluisia muotokuvia lemmikeistä

  Vinkkejä ja tekniikoita lemmikkien kuvaamiseen jouluna.

 • PERUSTEET

  Tulostettavaksi kuvaaminen

  Seitsemän parasta vinkkiä muistojen ikuistamiseen tulostettavassa muodossa.