A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Perhevalokuvaus

Onnistu paremmin joulukuvissa

Monissa perheissä joulu sujuu yleensä perinteisesti, mutta jokainen joulu on silti ikimuistoinen. Menneiden vuosien joulutunnelmiin on helpointa palata onnistuneiden valokuvien kautta, joten kuvaamiseen kannattaa valmistautua hyvissä ajoin ennen joulua. Perhevalokuvaaja Lena Petrova antaa vinkkejä, joiden ansiosta onnistut joulun tilanne- ja ryhmäkuvissa ja jotka auttavat sinua saamaan kuviisi mukavan joulutunnelman, joka lämmittää mieltä vielä vuosienkin kuluttua.

Lena tiivistää ajatuksensa perhekuvauksesta yhteen lauseeseen: "Saat parhaat kuvat, kun saat kuvauskohteesi unohtamaan kuvaustilanteen ja nauttimaan toistensa seurasta". Laita joulumusiikki soimaan, juttele läheistesi kanssa mukavia ja leiki lasten kanssa – leppoisa tunnelma välittyy varmasti kuvistasi.

Lenan 10 vinkkiä auttavat sinua joulukorttikuvien ja jouluaaton tilannekuvien ottamisessa, mutta ne sopivat hyvin myös perheen muihin kuvaustilanteisiin. Voit tulostaa ottamasi joulukuvat Creative Park -palvelussa, josta löydät erilaisia joulukorttimalleja, tulostettavia kuvakehyksiä ja jopa lahjoiksi sopivia kuvakirjapohjia.

Lena Petrovan 10 vinkkiä joulukuvaukseen

1. Valitse juuri oikea kuvaustilanne

"Mieti mitkä tilanteet ovat tärkeitä sinun ja perheesi joulussa. Joulukuusen koristelun ja joululahjojen avaamisen lisäksi tällaisia tilanteita voivat olla vaikkapa retki joulumarkkinoille, juhlapöydän valmistelu, joulukorttien askarteleminen ja joulupukin käynti – muistelemalla aiempia vuosia löydät varmasti oman perheesi tärkeimmät jouluhetket, jolloin kamerasi täytyy olla käyttövalmiina..."

2. Tarkenna tärkeimpään kuvauskohteeseen

"Valokuvaan eivät välttämättä sovi ne asiat, jotka tekevät joulutunnelmasta kotoisan, joten joskus kannattaa siirtää huonekaluja ja ylimääräisiä koristeita kuvauskohteen läheltä. Tilannekuvissa tämä ei tietenkään aina onnistu, mutta voit käyttää kameran ominaisuuksia taustan "säätämiseen": Valitse oikea kuvauskulma ja rajaus, luo epätarkka tausta bookeh-tehosteella ja käytä suurta aukkoa (kuten f/1.8)."

3. Kiinnitä huomiota taustaan

"Perhekuvien taustan pitäisi olla rauhallinen, jotta huomio kiinnittyy kuvattaviin henkilöihin. Taustan ei kuitenkaan tarvitse olla pelkistetty – joulutunnelman luomiseen riittää usein joulukuusi tai jouluvalot."

4. Käytä rekvisiittaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

LUOVIA TULOSTUSIDEOITA

Kuusi vinkkiä luovaan tulostamiseen

Vapauta luovuutesi ja tulosta joulukoristeita, kivoja lahjoja ja jännittäviä pelejä koko perheelle. Voit ladata ja tulostaa mallipohjat maksutta.

How to shoot festive pet portraits

MUOTOKUVAT LEMMIKEISTÄ

Juhlavat muotokuvat lemmikeistä

Katso näistä vinkeistä, miten saat upeita ja jouluisia valokuvia lemmikeistä.

"Jos otat joulukuvia ulkona, tarvitset jouluaiheista rekvisiittaa, kuten joulukuusen, jouluvalot tai joulukoristeita. Älä tyydy muutamaan koristeeseen, vaan varmista jouluaiheen näkyminen kuvassasi käyttämällä runsaasti erilaista rekvisiittaa. Kehota kuvattavia henkilöitä pukeutumaan jouluaiheisiin vaatteisiin, sillä tavalliset arkivaatteet voivat näyttää oudoilta joulukoristeiden ja -valojen joukossa. Varmista kuitenkin, että vaatetus ei vie liikaa huomiota – pyri välttämään liian voimakkaita vastavärejä."

5. Käytä oikeaa objektiivia

"Ota kuva niin kaukaa, että voit käyttää 50 mm:n objektiivia. Laajakuvaobjektiivilla saat ehkä kuvaan enemmän henkilöitä, mutta lyhyet polttovälit aiheuttavat usein vääristymiä kuviin. Jos sinulla ei ole erityistä muotokuvaobjektiivia, ota kuva mahdollisimman kaukaa ja käytä objektiivin vakiozoomia."

6. Tee kuvaamisesta hauskaa

"Saat hyviä valokuvia leikkivistä lapsista, kun leikit heidän kanssaan ja rohkaiset heidän mielikuvitustaan. Yritä selvittää mistä lapset pitävät ja luo kuvaustilanne, jossa he voivat olla luonnollisesti. Parhaissa kuvissa kaikilla on hauskaa."

7. Soita taustamusiikkia

"Hiljaisuus ei ole hyvä asia, kun valmistelet ryhmäkuvaa. Varsinkin aloittelevat valokuvaajat keskittyvät usein tekniikkaan ja unohtavat kuvauskohteena olevat henkilöt, jotka puolestaan voivat kyllästyä kuvaustilanteeseen – ja se välittyy myös valokuvista. Kerro mitä olet tekemässä ja laita taustamusiikki soimaan, jotta kuvauskohteesi rentoutuvat. Kannettava kaiutin on usein kätevä apuväline."

8. Järjestä henkilöt ryhmäkuvaan

"Sommittelu on erittäin tärkeää perhekuvissa. Pyri sijoittamaan henkilöt kuvaan niin, että heidän päänsä ovat eri tasolla. Hyödynnä erikorkuisia tuoleja, tai pyydä jotakuta istumaan tuolin käsinojalla. Yleensä aloitan keskeltä ja lisään "sommitelmaan" henkilön kerrallaan. Jos kuvattavia henkilöitä on paljon, katso etsimeen ja määritä kuvan koko ja sijoita kaksi henkilöä kuvan oikeaan ja vasempaan reunaan. Pyydä muita henkilöitä asettumaan keskelle ja korjaa heidän paikkaansa tarvittaessa.

Ehdit itse kuvaan käyttämällä kameran ajastinta tai Canon Camera Connect -sovellusta etälaukaisuun. Ota useita kuvia ja valitse niistä paras."

9. Käytä syväterävyyttä

"Ryhmäkuvissa henkilöt ovat usein vähintään kahdessa rivissä. Saat kaikki henkilöt näkymään valokuvassa tarkkoina valitsemalla aukon arvoksi f/4–5.6."

10. Älä unohda perheen lemmikkieläimiä

"Joulukoristeet ja uudet lelut ovat jännittäviä myös lemmikkien mielestä, joten ole valppaana – saatat löytää yllättäen hauskan kuvauskohteen, kun kissasi huomaa kuusesta roikkuvan koristeen tai koirasi innostuu leikkimään lumihangessa lasten kanssa."

Katso myös

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin