PERUSTEET

Kuvaaminen tulostusta varten – parhaat vinkit

Hetkien ikuistaminen Canon-kameralla kuviksi, jotka näyttävät upealta tulostettuna.
Metsässä oleva nainen pitelee Canon EOS R100 -kameraa ja nojautuu ottamaan perhekuvaa kahdesta lapsesta ja miehestä, jolla on keltainen lippalakki.

Voitko kuvitella, että häistä tai muista elämän tärkeimmistä hetkistä ei olisi valokuvia? Voit tietysti tallentaa ja säilyttää myös arkielämän hetkiä kuvaamalla ja tulostamalla valokuvia perheestä. Tulostamalla näistä muistoista saa konkreettisia ja kestäviä muistoesineitä perheen hauskoista hetkistä ja tärkeistä tapahtumista, ja samalla täydellisiä lahjoja.

Voit koota vauvan ensimmäiset kuukaudet ikuistavan valokuva-albumin, jota perhe vaalii vuosien mittaan. Voit tehdä yksilöllisen satukirjan, johon lapset ihastuvat, tai omia onnittelukortteja, tai askarrella perheen valokuvakalenterin ainutlaatuiseksi lahjaksi suvulle ja ystäville.

Vicky Baynton-Williamsille, hänen aviomiehelleen Tedille ja lapsilleen Audreylle ja Rexille valokuvaus on usein perheen yhteinen ajanviete. ”Olemme ahkeria kuvaajia”, Vicky sanoo. ”Otan valokuvia koko ajan, vaikkapa lapsista korvaläpät päässään lähdössä kouluun tai sohvalla halaamassa. Yritän olla pilaamatta näitä taianomaisia hetkiä, mutta jos saan napattua heistä salaa kuvan, teen sen.” Juhlapäivinä otetaan luonnollisesti virallisempia valokuvia. ”Heti kun saamme kuusen valmiiksi joulukuussa, otamme perheen joulukuvan joka vuosi”, Vicky paljastaa. ”Puemme joulupaidat, mikä on uskomattoman noloa. Joka vuosi näemme kuitenkin lasten kehityksen ja kasvun.”

Tässä Vicky perheineen kertoo, miten he lähtivät paikalliseen metsään kameran kanssa ottamaan kuvia suunnittelemiinsa tulostusprojekteihin, ja tutustumme siihen, mitä on muistettava, kun otetaan kuvia, jotka on tarkoitus tulostaa.

Metsässä oleva tyttö pitelee Canon EOS R100 -kameraa, kun hänen äitinsä nojautuu hänen olkapäänsä yli puhumaan hänelle.

Aloittelijoille sopivissa kameroissa, kuten esimerkiksi Canon EOS R100 -kamerassa, on automaattitilat, jotka auttavat saamaan loistavia tuloksia ilman monimutkaisia asetuksia, joten perheen lapset pääsevät nauttimaan valokuvauksesta.

Sopivan kameran valitseminen

Metsässä kuvatessaan Vicky ja hänen perheensä käyttivät pienikokosta peilitöntä Canon EOS R100 -kameraa. Se on helppokäyttöinen, ja kätevien opastettujen valikoiden ansiosta sillä saa upeita kuvia, vaikka ei tietäisi paljoa valokuvauksesta. Voit käyttää erityiskohdetiloja asetusten optimointiin kuvattavan kohteen perusteella, olipa kyseessä öinen muotokuva, maisema tai lähikuva. Luovan kuvauksen apu on ominaisuus, jolla saat nopeasti ammattilaistasoisen taustasumennuksen, säädät väriä ja valaistusta sekä luot klassisen seepiatehosteen joutumatta opettelemaan monimutkaisia asetuksia. Siinä on myös valmiit luovat suotimet, joiden avulla voit jäljitellä esimerkiksi vanhanaikaisten mustavalkokuvien ilmettä ja lelukameralla otettua kuvaa.

”Kuvanlaatu oli paljon parempi kuin puhelimessani”, Vicky lisää. Se ei johdu ainoastaan yksityiskohdat ikuistavan 24,1 megapikselin APS-C-kennon tarkkuudesta. Syynä on myös se, että kenno on suurempi kuin älypuhelimessa, joten sillä saa kapeamman terävyysalueen ja ammattilaistasoisen pehmeän taustasumennuksen muotokuviin.

EOS R100 -kameran lisäetuna älypuhelimeen nähden on se, että voit valita minkä tahansa Canonin monista RF-objektiiveista, jotka soveltuvat erilaisiin kuvaustilanteisiin ja muuttavat kuviesi ilmeen täysin. Baynton-Williamsin perhe käytti Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivia, joka on pienikokoinen ja monipuolinen valinta arjen tilanteisiin ja jossa on ihanteellinen zoomausalue sekä perheen retkien ikuistamiseen, kauniisiin muotokuviin että matkakuvaukseen.

Sen nimessä oleva ”IS” tarkoittaa, että tässä objektiivissa on optinen kuvanvakain, joka auttaa varmistamaan vakaat tulokset käsivaralta kuvattaessa. On tärkeää aloittaa terävästä kuvasta, koska tulostamisella on aina hiukan pehmentävä vaikutus.

Canon EOS R100 -kameralla otetussa kuvassa tyttö, jolla on lapaset ja takki, nostaa pientä kurpitsaa kohti kameraa, ja taustalla näkyy epätarkkoja kurpitsakojuja.

Vaikka hiukan pilvinen päivä voi tuntua pettymykseltä perheen retkellä, valaistus on parempi kuin kirkkaassa ja kovassa auringonpaisteessa, kun halutaan täydellisiä kuvia, joissa on yksityiskohtia sekä tummilla että vaaleilla alueilla. Esimerkiksi EOS R100 -kameralla saa muotokuviin kapean terävyysalueen ja miellyttävän sumean taustan. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 18 mm, 1/200 s, f/4.5 ja ISO 100).

Canon EOS R100 -kameralla otetussa kuvassa kaksi hymyilevää lasta halaa leikkisästi istuessaan nojatuolissa.

Kun kuvataan lapsia, on parempi laskeutua heidän silmiensä tasolle. Virallisempia perhekuvia varten EOS R100 -kamerassa on itselaukaisin sekä mahdollisuus etäohjata kameraa älypuhelimen kautta maksuttomalla Canon Camera Connect -sovelluksella. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 45 mm, 1/500 s, f/6.3 ja ISO 800).

Kun kuvataan vilkkaita lapsia, kuvanvakaimen kanssa toimivat myös Canonin kuuluisa Dual Pixel CMOS -automaattitarkennus, joka voi tunnistaa kuvassa olevat ihmiset, ja EOS R100 -kameran jatkuva kuvaus, joka voi tallentaa sarjoja jopa 3,5 kuvaa sekunnissa jatkuvalla automaattitarkennuksella.1 Vicky huomasi, että näiden ansiosta hän ehti tallentaa kallisarvoiset hetket.

”Pidimme EOS R100 -kameran jatkuvan kuvauksen käyttämisestä”, hän sanoo. ”Se varmistaa, että myös liikkuvasta kohteesta saa kuvan, jossa hänen silmänsä ovat auki ja kasvonsa kohti kuvaajaa.”

Kun kuvataan tulostamista varten, yksi EOS R100 -kameran merkittävä etu älypuhelimeen verrattuna on mahdollisuus kuvata RAW-muodossa. RAW-tiedostot sisältävät kaikki kennon tallentamat kuvan tiedot ja tarjoaa eniten mahdollisuuksia kuvan jälkikäsittelyyn, jossa voidaan korostaa ja tehostaa sen luonnetta. JPEG-kuvat sen sijaan käsitellään kamerassa, ja suurin osa kuvadatasta poistetaan matkan varrella. Jos haluat, voit saada molempien hyvät puolet: kun valintana on RAW + JPEG, voit jakaa JPEG-tiedoston suoraan kamerasta ja käyttää RAW-tiedostoa tulostamiseen.

Isä ja poika istuvat puisen pöydän ääressä, pojan käsi on pöydällä olevan Canon EOS R100 -kameran päällä ja he katsovat tulosteita, jotka ovat tulleet Canon SELPHY -tulostimesta.

Jos aiot esitellä valokuviasi kotona, voit käyttää luovuuttasi sävyttämällä värit sopimaan sisustukseen, vaikkapa muokkaamalla kuvaa Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistolla ja säätämällä kontrastia ja värikylläisyyttä, ja miettimällä tarkkaan, millainen valokuvapaperi tarjoaa halutunlaiset tulokset.

Kädet poistavat valokuvatarraa taustasta valmiina kiinnittämään sen albumiin.

Canon SELPHY CP1500 tarjoaa mahdollisuuden tulostaa erilaisille papereille, kuten esimerkiksi minitarroille, mikä voi innostaa lapsia osallistumaan prosessiin.

Tulostimen valitseminen

Baynton-Williamsin perhe käytti pienikokoista langatonta Canon SELPHY CP1500 -tulostinta, jolla saa eloisia studiolaatuisia tulosteita, jotka on suojattu vedeltä, sormenjäljiltä ja naarmuilta ja jotka kestävät koko eliniän.2 Tulostimen värisublimaatiotekniikalla voi tuottaa tulosteita postikorttikoosta minitarroihin, mikä oli Vickyn, Audreyn ja Rexin mieleen.

”Heistä oli todella mahtavaa voida tulostaa tarroja itsestään”, sanoo Vicky. ”Rex lähetti ystävälleen postikortin, joka oli hänen oma kuvansa! Se on todella kiva ominaisuus.”

Canonin kattavassa tulostinvalikoimassa on lähes rajattomasti mahdollisuuksia aina kodin laadukkaaseen asiakirja- ja valokuvatulostukseen tarkoitetuista PIXMA-malleista taskukokoisiin Canon Zoemini -valokuvatulostimiin, joihin ei tarvita mustetta. Lue lisää tulostimen valitsemisesta tai kokeile Canonin valintatyökalua, joka antaa ehdotuksia tarpeidesi perusteella.

Älypuhelimessa näkyy kuva lapsesta lehtien ympäröimänä, kuvan tuloste tulee sen vieressä olevasta Canon SELPHY -tulostimesta ja taustalla näkyy Canon EOS R100 -kamera.

Voit siirtää kuvia langattomasti Canon EOS R100 -kamerasta älypuhelimeesi, jossa voit muokata niitä ja lisätä esimerkiksi leimoja ja suotimia Canon-sovelluksilla, kuten SELPHY Photo Layout -sovelluksella, jotta saat rajattomasti mahdollisuuksia kokeilujen tekemiseen ja hauskanpitoon valokuvien parissa. Sen jälkeen voit tulostaa tulokset suoraan älypuhelimesta nopeasti ja helposti.

Äiti ja tytär istuvat pöydän ääressä hymyillen ja nauraen selatessaan valokuva-albumia.

Perhe käyttää valokuvatulosteita erilaisissa askarteluhankkeissa, olipa kyseessä valokuva-albumi tai paperiaskartelu. Sen lisäksi, että lopputuloksena on jotakin ikimuistoista, se on hyvä keino saada lapset mukaan projektiin.

Vinkkejä tulostettavien kuvien ottamiseen

Tällä kuvauskerralla Vicky ja hänen perheensä käyttivät luovuuttaan uusin tavoin, sillä he kuvasivat tiettyä lopputulosta silmällä pitäen. Tässä on seitsemän vinkkiä, joilla saat parhaat tulokset tulostettavia valokuvia varten.

1. Valaistus. Älä pety, jos aurinko ei paista, sillä pilvisen päivän hajavalo on ihanteellinen valokuvaukseen. Silloin ei synny kovia varjoja, joten saat todennäköisemmin ikuistettua yksityiskohtia sekä kirkkaille että tummille alueille, jotta tulosteesta tulee näyttävä. Tämä on paras valaistus myös luonnollisten ihonsävyjen kuvaamiseen. Jos kuvaat sisällä, paras valaistus on luonnollinen hajavalo, joka tulee sivulta, esimerkiksi kuvan ulkopuolella olevasta ikkunasta, eikä jyrkän kontrastin luova suora valo, joka voi tuottaa ikävännäköisiä varjoja ja hyvin tummia alueita, joihin ei tulostu yksityiskohtia.

2. Käytä kuva-asetuksia. Nämä ovat kameran sisäisiä esiasetuksia, joilla saat erilaisia terävyyden, kontrastin, värikylläisyyden ja värisävyn yhdistelmiä eri kuvatyyppejä varten. Kun kuvaat ihmisiä, kokeile Muotokuva-asetusta, joka vähentää hiukan terävyyttä ja kasvattaa kevyesti kirkkautta, jotta iho näyttää pehmeämmältä.

3. Sommittelu. Eri kulmien ja taustojen luovalla käytöllä voit tehdä kiinnostavia tulosteita kotiisi, ja tähän on monia eri tekniikoita. Kokeile kuvata alhaalta maan tasolta, jotta saat epätavallisen kuvakulman, tai käytä kohteen rajaamiseen näkymän luonnollisia elementtejä, kuten puita tai oviaukkoja. Katsetta johdattelevat linjat, kuten polku, aita tai ylhäällä riippuva oksa, voivat auttaa ohjaamaan katsojan silmää kuvassa kohti kiinnostavia kohtia. Laita kameran 3x3-ruudukko päälle, jotta voit käyttää kolmanneksen sääntöä, joka on hyödyllinen tekniikka kuvan sommitteluun.

Canon EOS R100 -kameralla otetussa kuvassa lapsi nojaa kallistuneeseen puuhun metsäisellä taustalla.

Saat epätavallisia ja näyttäviä muotokuvia kuvaamalla ala- tai yläviistosta, tai voit luoda sommitelman käyttämällä kiinnostavia luonnonelementtejä, kuten tätä metsän kaatunutta puuta. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 23 mm, 1/85 s, f/5 ja ISO 100).

Canon EOS R100 -kameralla otetussa kuvassa lapsi seisoo onton puurungon aukon kehystämänä.

Saat kiinnostavia sommitteluja hyödyntämällä luonnon tarjoamia kehyksiä, kuten tätä onttoa puunrunkoa. Muotokuva-tila on tehnyt taustasta hiukan epätarkan, mutta tallentanut silti sen kiinnostavan pintarakenteen. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (polttoväli 29 mm, 1/160 s, f/6.3 ja ISO 640).

4. Sommittele käyttötarkoitusta varten. Kun sommittelet kuvaa, mieti sen käyttötarkoitusta. Jos esimerkiksi otat perhekuvaa kalenteria varten, kysy itseltäsi, toimiiko sommittelu neliöksi rajattuna. Jos otat valokuvaa onnittelukorttia varten, jätä kuvan yläreunaan tai sivulle tila, johon voit lisätä tekstiä.

5. Taustat. Katso kohteita kauemmas ja mieti, miten tausta täydentää heitä. Varmista, että se ei vie huomiota kohteilta, esimerkiksi häiritsevillä yksityiskohdilla tai epäsopivilla väreillä. Muokkauksen aikana voit tarvittaessa sumentaa alueita, vähentää niiden värikylläisyyttä, tummentaa tai vaalentaa niitä, jotta voit keskittää huomion kohteisiin, mutta kaikki onnistuu helpommin, jos saat tarvitsemasi suoraan kameralla.

6. Mieti värejä. Jos sinulla on mielessäsi tietty paikka tiettyä kuvaa varten, kuten seinä, jolle haluat ripustaa suuren valokuvatulosteen, mieti huoneen värimaailmaa. Onko tilassa kirkkaita värejä ja maalattuja seiniä? Ottamalla kuvan, jonka värit täydentävät tilan värejä ja tunnelmaa, voit varmistaa sen sopivuuden, samoin kuin yhdistämällä lämpimiä ja kylmiä värisävyjä. Voit tietysti säätää värejä, kun käsittelet kuvaa ohjelmistolla, kuten Canonin maksuttomalla Digital Photo Professional -ohjelmalla. Lisäksi muuttamalla kuvan mustavalkoiseksi voit saada sen sopimaan ympäristöön, lisätä ajatonta tunnelmaa perhekuviin ja rauhoittaa täysien kuvien kaaosta.

7. Laadulla on merkitystä. Mitä parempi otos, sitä paremman tulosteen siitä saa. Käytä siis kaikkia kameran tarjoamia ominaisuuksia, jotta saat lähtökohdaksi loistavan valokuvan. Ovatko valokuvan tärkeät kohdat teräviä? Käytä kameran automaattitarkennuksen seurantaa, jotta tarkennus lukittuu kohteiden silmiin, sillä niiden on tärkeää näkyä terävinä kaikissa muotokuvissa. Varmista, että kuvassa on mahdollisimman vähän kohinaa ja laaja värialue tummasta vaaleaan. Tätä varten on valittava oikeat valotusasetukset ja alhaisin mahdollinen ISO-herkkyys – ja jos et voi käyttää lyhyttä valotusaikaa estämään kameran tärähtelyn aiheuttamaa sumeutta, käytä jalustaa tai tue kamera vakaasti paikoilleen. EOS R100 -kameran kätevät opastetut valikot ja luovan kuvauksen apu auttavat sinua saamaan parhaat mahdolliset lopputulokset.

Puisella pöydällä on avattu valokuva-albumi, irrallisia tulosteita ja Canon SELPHY -tulostin.

Vickylle kallisarvoisten hetkien ikuistamisesta on tullut entistä merkityksellisempää sen jälkeen kun hän ja Ted menettivät vanhempansa. ”Minusta on todella tärkeää ottaa valokuvia muistojen tueksi”; hän sanoo. ”On muistettava ottaa kuvia kaikista sukulaisista, koska olemme täällä vain rajallisen ajan.”

Olipa tarkoituksena sisustaa koti persoonallisilla kuvilla, luoda yksilöllisiä lahjoja perheelle ja ystäville tai tehdä leikekirjoja ja paperiaskarteluprojekteja lasten kanssa, valokuvien tulostaminen tuo niihin uuden ulottuvuuden.

Vickylle, Tedille, Audreylle ja Rexille valokuva-albumien tekeminen on puuhaa, jonka parissa koko perhe viihtyy, ja se myös antaa heidän kokea uudelleen muistot, joita he loivat yhdessä. ”Lapsista on hienoa palata noihin hetkiin, joten työn voi jakaa mukavasti pienempiin osiin”, Vicky kertoo. ”Jos tulostat kaikki kuvat ja liimaat ne kirjaan, siitä tulee muistio tuosta vuodesta tai vuodenajasta.”

Teksti: Lorna Dockerill ja Alex Summersby

  1. Jatkuvan kuvauksen nopeus enintään noin 6,5 kuvaa/s elektronisesti avautuvalla verhosulkimella ja kertatarkennuksella. Nopeus säilyy 97 JPEG-kuvan ajan (kaikki koot), hitaampi RAW-, C-RAW-, RAW + JPEG- tai C-RAW + JPEG -kuvissa. Jatkuva tarkennus enintään noin 3,5 kuvaa/s
  2. Erikoispinnoitteen ansiosta kuvasi kestävät albumissa säilytettyinä jopa 100 vuotta. Perustuu nopeutettuun testausmenetelmään, kun oletuslämpötila on 23 °C ja ilmankosteus on 50 %.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit