A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Sommittele kuvasi paremmin

Yksi valokuvauksen hienoja puolia on siihen liittyvä luovuus ja ilmaisun vapaus. Siksi sommittelun säännöistä puhuminen saattaa tuntua ilmaisun ja luovuuden rajoittamiselta. Kun tunnet tietyt yksinkertaiset sommittelusäännöt, saatat kuitenkin saada entistä kauniimpia kuvia.

Tässä artikkelissa neuvomme, miten voit järjestellä ja hallita kuvien elementtejä sommittelusääntöjä hyödyntäen.

1. Odota hetki ennen laukaisimen painamista

Kukapa ei haluaisi ottaa lomalla tai viikonloppumatkalla upeita kuvia, joissa matkakohde näyttäytyy edukseen. Älä kuitenkaan näpsi kuvia summittaisesti, vaan pysähdy ennen laukaisimen painamista miettimään sommittelua.

Tällöin huomaat, mitkä kuvan osat ovat turhia. Kun liikutat kameraa hiukan tai säädät polttoväliä, saat ylimääräiset elementit rajattua pois. Kuvasta tulee vaikuttavampi ja tasapainoisempi.

2. Käytä ikkunaa sommitteluapuna

Kun seuraavan kerran olet kaupunkilomalla, kiinnitä huomiota ympäröivien rakennusten ikkunoihin. Ne toimivat hyvänä sommitteluapuna, ja niiden kautta voit ikuistaa erilaisia näkymiä. Haasteena on sellaisen paikan löytäminen, josta saat kuvattua ikkunasta heijastuvan maiseman kokonaisuudessaan ja hyödynnettyä heijastuksen sommitteluelementit.

3. Luo kuvaan kerroksia kiinnostavista elementeistä

Sommittele kuvaan kolme kohdetta: yksi etualalle, yksi keskelle ja yksi taustalle. Kohteet johdattelevat katsetta kuvan sisällä.

Kun kuvaat matkoillasi maisemia, pyri saamaan kuvaan mukaan vahvoja linjoja, jotka johdattelevat katsetta etualalta taustalle. Voit hyödyntää esimerkiksi polkuja, jokia, raiteita ja tiemerkintöjä. Voit lisätä kuvan vaikuttavuutta kuvakulman avulla kuvaamalla ylä- tai alaviistosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
The Chicago skyline during golden hour, with water in front of the buildings. The entire scene is tinged with the orange glow of the horizon.

KAUPUNKIKUVAUS

Sommitteluvinkkejä kaupunkikuvaukseen

Paula Stopkan opas rakennusten ja kaupunkimaisemien kuvaamiseen.

4. Kokeile rajata kohteet kuvan eri kohtiin

Kameroiden tarkennuskehys tai -merkki on yleensä etsimen tai näytön keskellä, mutta keskelle kuvaa sijoitettu kohde ei aina näytä hyvältä.

Keskitetyn kohteen täytyy pystyä säilyttämään katsojan huomio. Kun kuvaat esimerkiksi kirkkaan väristä kukkaa tummanvihreitä lehtiä vasten, kohteen voi hyvin sijoittaa keskelle. Myös muotokuva, jossa valo osuu kasvoihin ja tausta on huomattavasti tummempi, toimii hyvin.

5. Hyödynnä luonnollisia kehyksiä

Kuvissa kannattaa hyödyntää luonnollisia kehyksiä. Mieti kuvatessasi, miten kuvan reunat toimivat kohteen kehyksinä. Voit kehystää maiseman esimerkiksi oviaukkoon tai ikkunaan. Tummat reunat auttavat kiinnittämään huomion kuvan vaaleampiin elementteihin. Kaupunkimaiseman kehyksinä voi käyttää vaikkapa hotellin tai asunnon oviaukkoa. Ikkuna tai ovi kannattaa avata, jotta kuvaan ei tule lasista johtuvia heijastuksia.

6. Kokeile erilaista perspektiiviä

Valokuvat otetaan aivan liian usein silmien tasolta. Kun nostat kameraa korkeammalle tai lasket sitä alemmas, kuvakulmasta tulee paljon luovempi.

Lasten ottamien kuvien kautta aikuiset näkevät asiat erilaisesta näkökulmasta. Rakennukset, puut, kasvit ja ihmiset näyttävät alhaalta katsottuina paljon suuremmilta. Jos kamerassa on kääntyvä nestekidenäyttö tai sen voi yhdistää älypuhelimeen Wi-Fi-yhteydellä, kameran voi asettaa vaikkapa lattialle.

Kaupungin korkeita rakennuksia voit kuvata laajakulmaobjektiivilla tai vakio-objektiivilla alhaalta ylöspäin. Valitse aukon esivalintaohjelmassa (Av) aukoksi noin f/8 tai f/11. Suuntaa kamera sitten ylöspäin ja sommittele kuva niin, että rakennusten linjat suuntautuvat samaa pistettä kohti. Tällaisissa kuvissa on usein paljon niin varjoja kuin kirkkaitakin kohtia, joten kuvan kirkkautta täytyy ehkä säätää valotuksen korjauksen avulla. Myös kameran HDR-toiminnosta voi olla hyötyä.

Rakennuksen katolta tai pään yläpuolelta otetut kuvat toimivat myös hyvin.

7. Kolmanneksen sääntö

Visuaalisesti kiinnostavien kuvien sommittelu on usein selkeä, ja pääkohteelle jää niissä tilaa. Kuvan pääkohteen sommittelu muualle kuin kuvan keskelle tekee kuvasta kiinnostavamman.

Sommittelussa auttaa etsimen tai nestekidenäytön neljän viivan jakama 3 x 3 ruudun ruudukko. Sijoita kohde kuvan vasempaan tai oikeaan kolmannekseen keskimmäisen sijaan. Tällöin kuvasta tulee kiinnostavampi ja vaikuttavampi kuin jos kohde on aivan kuvan keskellä.

8. Hyödynnä ruudukoita

Kun olet tutustunut kolmanneksen sääntöön, voit sommitella kuvat entistä paremmin käyttämällä ruudukoita. Monissa EOS-kameroissa voi tuoda näkyviin ruudukon joko etsimessä tai kameran takana olevassa nestekidenäytössä. Ottamalla ruudukkoviivat käyttöön voit sommitella kuvat entistä tehokkaammin. Jos kuvassa näkyy taivaanraja, älä sijoita sitä keskelle vaan niin, että taivas täyttää kolmanneksen tai kaksi kolmannesta kuvan yläreunasta.

9. Käytä ruudukkoa videokuvauksessa

Kun otat käyttöön ruudukkoviivat, sinun on helpompi sommitella otoksia ja pitää kuva suorassa kuvatessasi videota ulkona.

Videoiden katsominen on ikävää, jos horisontti on vinossa. Tuntuu siltä, kuin kuva kellahtaisi tai liukuisi toiseen suuntaan. Kääntämällä kameraa tarkoituksella voit kuitenkin luoda mielenkiintoisia kuvakulmia. Vinoa kulmaa käytetään elokuvissa usein jännitteen tai hämmennyksen vaikutelman luomiseen. Kotivideoissa sitä kannattaa siis käyttää harkiten. Jos kuvaat yhden otoksen kallistaen kameraa vasemmalle, kallista kameraa seuraavassa otoksessa oikealle.

Voit käyttää tätä tehokeinoa kertomaan, miten jännittävää ja hauskaa uuden kaupungin tutkiminen on. Älä kuitenkaan kallista kameraa liikaa, ja muista kuvata välillä myös suorassa.

10. Käytä spiraaleita

Kultainen leikkaus eli Fibonaccin spiraali on luonnollinen sommitteluperiaate, jota hyödyntämällä saadaan vaikuttavia kuvia. Vuoden 1200 tienoilla italialainen matemaatikko Fibonacci huomasi, että luonnossa esiintyi usein ihmissilmää miellyttävä suhde. Usein sitä kutsutaan yksinkertaisesti kolmanneksen säännöksi, mutta todellinen suhde on 1:0,618:1.

Ajatuksena on, että sommittelu on vaikuttavampi, jos kuvassa on linja, joka johdattaa katseen spiraalimaisesti pääkohteeseen. Periaate toimii monissa erilaisissa otoksissa muotokuvista maisemakuviin.

11. Käytä kolmioita

Kolmioiden käyttö kuvissa voi lisätä kuvien tehoa. Kuvaa kokeeksi vaikkapa kaukaisuuteen katoavia katuja, jotka luovat kuvan reunoille kolmion muotoisia alueita.

Kun kuvaat pöydän ääressä istuvaa ihmistä, pyydä häntä asettamaan kyynärpäänsä auki ja pitämään kätensä leukansa alla niin, että käsivarret muodostavat kolmion. Tällöin kuvasta tulee esteettisesti miellyttävämpi.

12. Tehosta vaikutelmaa rajaamalla kuvia

Kun tulostat kuviasi PIXMA-tulostimella, voit halutessasi rajata niitä Canonin My Image Garden -ohjelmistolla. Kokeile ajan kanssa erilaisia rajauksia. Vaakakuvista saat laajakulmaisia käyttämällä panoraamarajausta. Panoraamavaikutelman voi luoda myös tulostamalla useita kuvia peräkkäin.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin