A before and after shot of a field of long grass, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

VALOKUVIEN MUOKKAUS / JÄLKIKÄSITTELY

RAW-kuvien muokkaus Digital Photo Professional -ohjelmistolla

Siirtyminen JPEG-tallennusmuodosta RAW-kuvien käyttöön voi tuntua haastavalta, mutta se on tärkeä osa nykyaikaisen valokuvaajan osaamista. Valokuvien muokkaaminen ei vie paljon aikaa – muutamalla kätevällä niksillä voit muuttaa tavallisen valokuvasi upeaksi taideteokseksi. Parhaat uutiset? Se onnistuu myös todella helposti.

Kamera tallentaa RAW-tiedostoihin kaikki kuvatiedot ilman kamerassa tapahtuvaa kuvankäsittelyä. Siksi RAW-tiedostot ovat paljon suurempia kuin JPEG-tiedostot. Näin voit joustavasti muokata kuvia jälkikäsittelyssä ja saavuttaa parhaan mahdollisen kuvanlaadun. Digital Photo Professional (DPP) on Canonin kehittämä ohjelmisto EOS-kameroissa ja edistyksellisimmissä PowerShot-kameroissa kuvattujen RAW-kuvien muokkaamiseen. Tässä artikkelissa haluamme esitellä DPP-ohjelmiston tärkeimmät ominaisuudet ja kertoa lisää RAW-valokuvien muokkaamisesta.

DPP-ohjelmistoa päivitetään säännöllisesti, ja uusin versio saattaa sisältää kiinnostavia lisäominaisuuksia. Muista siis tarkistaa päivitykset ja ladata ohjelmiston uusin versio ennen aloittamista.

Kun käynnistät DPP-ohjelmiston, näet pääikkunan, jossa voit esikatsella kuviasi. Valitse vähintään yksi kuva ja napsauta sitten Edit Image (Muokkaa kuvaa) -painiketta vasemmassa yläkulmassa tai siirry View (Näytä) -valikkoon ja valitse Edit Image (Muokkaa kuvaa). (DPP-ohjelmistossa on useita pikanäppäimiä, jotka nopeuttavat ohjelmiston käyttöä. Lisätietoja on käyttöoppaassa.)

The main screen of Digital Photo Professional, with previews of 15 nature images.
Voit esikatsella kuvia DPP:n pääikkunassa ja valita muokattavaksi yhden tai useamman kuvan.

Kuvan kirkkauden säätäminen

An eagle pictured in flight, with shadow and highlight clipping displayed in DPP.
Säädä koko kuvan kirkkautta tai säädä valikoivasti varjoja ja valoisia kohtia.

Lumi- ja rantakuvat ovat joskus liian tummia, koska kamera on yrittänyt kompensoida näissä olosuhteissa yleistä äärimmäistä kirkkautta. Jos kuva on liian tumma tai vaalea, voit säätää kirkkautta DPP-ohjelmistossa. Työkalupaneliin Brightness Adjustment (Kirkkauden säätö) -liukusäätimellä voit muuttaa kuvan yleistä kirkkautta.

Saat apua liian tummien ja liian vaaleiden kohtien havaitsemiseen napsauttamalla ikkunan alareunassa olevia varoituksia. Täysin mustat varjot korostetaan sinisellä värillä ja kokonaan valkoiset kohdat punaisella värillä. Voit säätää kirkkaustasoa myös erikseen.

Löydät tummien ja valoisten kohtien säätötoiminnot valitsemalla Advanced (Lisäasetukset). Näillä toiminnoilla voit vaalentaa tummia kohtia ja tummentaa liian kirkkaita kohtia ilman, että kuvan värisävyt muuttuvat.

An eagle pictured in flight, in a brighter, edited image using DPP.
Kun varjojen ja valoisten kohtien asetuksia säätää, kuvasta tulee tasapainoisempi.

Valkotasapainon säätäminen

A close-up photo of a pink rose, with the white balance tab open in DPP.
Saat kuvista lämpimämpiä tai kylmempiä käyttämällä erilaisia valkotasapainon asetuksia.

Värit muuttuvat ympäristön valon mukaan, joten valkoinen paperiarkki näyttää kuvassa sinisemmältä ("viileämmältä") aikaisin aamulla ja sinisemmältä ("lämpimämmältä") auringonlaskun aikaan. Voit säätää kameran valkotasapainoasetusta, jotta saat kuvaan luonnolliset värit, tai voit saada aikaan luovan vaikutelman väritehosteella. Jos valo tuntuu mielestäsi liian tylsältä, voit lisätä kuvaan "lämpöä" ja tehdä siitä kiinnostavamman. RAW-kuvien etuna on, että voit muuttaa valkotasapainoa kuvan ottamisen jälkeen.

Kun avaat RAW-kuvan, ohjelmisto käyttää oletuksena samaa valkotasapainoasetusta, jolla kuva on otettu, mutta voit muuttaa valkotasapainoa valitsemalla avattavasta luettelosta minkä tahansa esiasetuksen. Valitsemalla Valkotasapaino (White Balance) ja napsauttamalla kuvan neutraalia värisävyä voi muuttaa kuvan yleisen valkotasapainon valitsemasi kohdan mukaiseksi. Kokeile valkotasapainon eri tasoja, jotta näet mikä niistä parantaa eniten valokuvaa.

A close-up image of a pink rose with colours enhanced by white balance.
Ennen ja jälkeen -kuva näyttää eron lämmin- ja kylmäsävyisten kuvien välillä. Ruusu näyttää oranssimmalta kuvan vasemmalla puolella ja sinisemmältä kuvan oikealla puolella.

Muokkaa valokuvia kuva-asetuksilla

A picture of a black eagle stood on grass open in DPP with the Picture Styles tab open.
Kuva-asetusten avulla voit tehdä kuviin kerralla useita säätöjä.

Kuva-asetukset määrittävät kuvan ulkoasun hyödyntämällä esimääritettyjä säätöasetuksia. Osa esiasetuksista on suunniteltu pehmentämään ja tasaamaan ihon värisävyjä, jolloin muotokuvista tulee kiinnostavampia. Osa asetuksista puolestaan luo HDR-vaikutelman lisäämällä kuviin kontrastia ja värikylläisyyttä. Kun avaat RAW-kuvan DPP-ohjelmistossa, käytössä on sama kuva-asetus kuin valokuvaa otettaessa, mutta voit muuttaa kuva-asetuksia ja kuvan ulkoasua. Voit esimerkiksi muuttaa värivalokuvan mustavalkoiseksi käyttämällä mustavalkokuva-asetusta (Monochrome).

Kokeile eri asetuksia, jotta näet mikä niistä toimii parhaiten. Voit myös luoda omia kuva-asetuksia Picture Style Editor -ohjelmalla ja käyttää niitä valokuvissasi.

A black-and-white picture of an eagle open in DPP.
Mustavalkokuva-asetus muuttaa koko kuvan tunnelmaa.

Sommittele ja rajaa kuva

A macro photo of an insect on a flower being cropped and levelled in DPP.
Rajaa kuva uudelleen ja sommittele se paremmin rajaamalla ja kääntämällä.

Joskus kuvaa ei voi sommitella täydellisesti, mutta voit käyttää DPP:n rajaustyökalua pääkohteen tarkentamiseen. Napsauta rajaustyökalun painiketta ja valitse kiinteä kuvasuhde tai rajaa kuva vapaasti. Napsauta kuvaa ja valitse haluamasi valokuvan osa vetämällä hiirellä. Siirrä valintaa napsauttamalla sen sisällä ja vetämällä. Voit kääntää kuvaa niin, että horisontti on suorassa, liikuttamalla kohdistinta valitun alueen ulkopuolella tai käyttämällä dynaamista kiertoa.

A macro shot of an insect on a daisy.
Kohde erottuu selvemmin, kun kuvaa on rajattu ja käännetty.

Kuvakohinan poistaminen

A photo taken on a river at dusk, with image noise being corrected in DPP.
Vähennä heikossa valaistuksessa tai suurella ISO-herkkyydellä otettujen kuvien kohinaa.

Kuvakohinaa ilmenee, kun otat kuvia erittäin heikossa valaistuksessa tai kun käytät suurta ISO-herkkyyttä. Se näkyy valokuvassa täplinä tummissa kohdissa (luminanssikohina) tai yksittäisissä värikanavissa (krominanssikohina). DPP lukee RAW-tiedostoon tallennetut ISO- ja valotustiedot ja optimoi kohinanpoiston asetukset automaattisesti niin, että kuvien yksityiskohdat ovat tasaisia ja selkeitä. Voit hienosäätää Adjust Image Detail (Säädä kuvan yksityiskohtia) -välilehden asetuksia ja määrittää kuvien lopullisen ulkoasun. Muista, että liiallinen kohinanpoisto saa usein yksityiskohdat näyttämään sumeilta. Näet kuvakohinan ja kohinanpoiston tulokset parhaiten zoomaamalla kuvaa.

A photo of a river taken at dusk with image noise reduced in DPP.
Kohinan vähentäminen DPP:ssä terävöittää kuvaa.

Terävämpiä kuvia

A close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot in DPP.
Terävöittämisestä on hyötyä kaikille kuville, kunhan ei vain terävöitä liikaa.

Terävöittäminen parantaa digitaalisten kuvien yksityiskohtien kontrastia, mutta ei pysty tekemään epätarkasta kuvasta tarkkaa ja terävää.

DPP-ohjelmistossa on kaksi terävöintityökalua. Perustyökalulla voit käsitellä kuvia helposti ja nopeasti. Unsharp Mask (Epäterävä maski) -toiminnolla voit säätää erikseen vahvuutta, hienoutta ja raja-arvoa. Näiden kolmen parametrin avulla voit säätää kuvan terävyyttä. Työkalulla voit myös kohdistaa terävöittämisen tiettyihin kuvan osiin. Kaikkia parametreja ei tarvitse käyttää. Oikeat asetukset löydät kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Yliterävöittäminen aiheuttaa helposti sädekehän tarkennettujen alueiden reunoille. Tarkista lopputulos zoomaamalla. Näytöllä esitettäviä kuvia ei yleensä tarvitse juurikaan terävöittää, kun taas tulostettavissa kuvissa terävyys on tärkeää.

A sharp close-up photo of a colourful butterfly on a leaf as shot.
Terävöittämisen ansiota tämän kuvan kohteen reunat ovat tarkemmat, jolloin se erottuu paremmin taustasta.

Tallenna asetukset myöhempää käyttöä varten

The options in DPP for saving image adjustments as a recipe.
Voit tallentaa säätöjä muokkaustietoina ja käyttää niitä kerralla muihinkin kuviin.

RAW-kuvaa käsitellessäsi valitsemasi asetukset voidaan kopioida ja liittää muihin kuviin. Tämä nopeuttaa useiden samankaltaisten kuvien käsittelyä. Valitse Edit > Select (Muokkaa > Valitse), valitse kuvasta kopioitavat muokkaustiedot ja napsauta OK-painiketta. Tämän jälkeen voit valita kuvaselaimessa toisen valokuvan (tai useita valokuvia) ja liittää asetukset valitsemalla Edit > Paste recipe (Muokkaa > Liitä muokkaustieto).

Muokkaustiedot voi myös tallentaa tietokoneeseen myöhempää käyttöä varten. Valitse Edit > Save recipe in file (Muokkaa > Tallenna muokkaustieto tiedostoon). Voit käyttää tallennettuja asetuksia uudessa kuvassa valitsemalla Edit > Read and paste recipe from file (Lue ja liitä muokkaustiedot tiedostosta).

Valokuviin tekemäsi muutokset tallennetaan automaattisesti RAW-tiedostoon, kun suljet DPP-ohjelmiston. Voit siis avata tiedoston myöhemminkin ja kopioida muokkaustiedot. Muokkaustiedot pysyvät RAW-tiedostossa, vaikka se siirrettäisiin eri paikkaan.

Käsiteltyjen kuvien jakaminen

The options in DPP for batch processing images.
Tallenna muokatut RAW-tiedostot JPEG- tai TIFF-kuviksi jakamista tai tulostamista varten.

Kun olet käsitellyt RAW-tiedostoa, sinun on tallennettava lopullinen muokattu kuva. Valittavissa on kaksi tiedostomuotoa: JPEG ja TIFF. JPEG-kuvat ovat pieniä tiedostoja, jotka on helppo jakaa ja jotka voidaan avata useassa eri ohjelmistossa. TIFF-muoto takaa parhaan mahdollisen kuvanlaadun, joten se sopii erinomaisesti suurkuvatulostamiseen. Jos kyseessä on yksittäinen kuva, valitse File > Convert and save (Tiedosto > Muunna ja tallenna). Jos haluat käsitellä useita kuvia, valitse File > Batch process (Tiedosto > Eräkäsittely). Valitse tiedostotyyppi (JPEG tai TIFF) ja kuvien tallennuspaikka. Eräkäsittelyn avulla voit myös muuttaa kuvien kokoa ja nimetä niitä uudelleen. Voit jatkaa DPP:n käyttöä, vaikka kuvaerää käsitellään taustalla.

Järjestä valokuvat tähtiluokituksen mukaan

Kun kuvia on satoja tai jopa tuhansia, ne on voitava järjestää kätevästi. DPP-ohjelmistossa voit käyttää valintamerkkejä ja tähtiluokituksia, kun haluat varmistaa, että löytää nopeasti parhaat kuvat. Voit lisätä luokituksen valitsemalla pikatarkastelutyökalun, napsauttamalla valokuvan pienoiskuvaa ja valitsemalla luokituksen näppäimistön numeronäppäimillä 1–5. Jos kuvaan on lisätty tähtiluokitus kamerassa, se näkyy myös DPP-ohjelmistossa, mutta luokitusta ei voi vaihtaa. Valintamerkit näkyvät vain DPP-ohjelmistossa. Voit lajitella, valita ja suodattaa kuvia niiden luokituksen mukaan. Käytä luokituksia yhdenmukaisesti, jotta parhaat kuvat löytyvät aina helposti.

Canonin maksuton image.canon-palvelu on täydellinen paikka tallentaa valokuvia suoraan kamerasta ja siirtää ne muihin verkkopalveluihin tai eri laitteisiin. Canonin uusimmat Wi-Fi-yhteydellä varustetut kamerat voivat jopa ladata kuvia palveluun automaattisesti.* Yhteensopivasta kamerasta* image.canon-palveluun siirretyt RAW-kuvat voidaan ladata automaattisesti tietokoneeseen muokattavaksi DPP-ohjelmistossa.

The main screen of DPP, with previews of 15 nature images including star ratings and check marks.
Käytä valintamerkkejä ja tähtiluokitusjärjestelmää kuvien järjestelyyn, lajitteluun ja löytämiseen.

Harjoittelu tekee mestarin, kuten aina uusia taitoja opeteltaessa. Kokeile aktiivisesti tässä artikkelissa esiteltyjä työkaluja ja erilaisia säätöasetuksia, jotta opit käyttämään DPP:n ominaisuuksia tehokkaasti. Kun olet muokannut joitakin kuvia, huomaat pian miten voit parantaa ottamiasi kuvia. Opit korjaamaan kuvien virheitä ja sinusta tulee entistäkin parempi valokuvaaja.

Teksti: Brian Worley

*Kaikki Canon-kamerat eivät tue automaattista siirtoa, jolloin RAW-kuvia (CR2) ei voi ladata suoraan. Muista yhteensopivista Canon-kameroista, joissa on Wi-Fi-yhteys, voi siirtää kuvat helposti manuaalisesti suoraan image.canon-palveluun. Luettelo yhteensopivista kameroista on osoitteessa http://image.canon. Yhteensopivat kamerat on yhdistettävä internetiin Wi-Fin kautta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

MUOKKAUKSEN PERUSTEET

Tulostettavien maisemakuvien muokkaus

Muokkaustekniikoita, joilla maisemakuvistasi tulee taideteoksia.

A before and after shot of a couple on their wedding day next to a lake, dark and unedited on the left, showing the lighter version on the left, edited in DPP.

MUOKKAUKSEN PERUSTEET

Erityisten valokuvien muokkaaminen

Paranna erityisissä tilaisuuksissa ottamiasi valokuvia näillä helpoilla valokuvien muokkausvinkeillä.

A long jetty, viewed from water level at dusk, stretches into the sea.

VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Sommittele kuvasi paremmin

Tee kuvistasi mielenkiintoisempia noudattamalla näitä sommittelusääntöjä.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Suositellut sovellukset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin