MUOKKAUKSEN PERUSTEET

Tulostettavien maisemakuvien muokkaus

Muutamalla huolellisella säädöllä voit saada melkein minkä tahansa maisemakuvan tulostuskuntoon. Nämä asiat on tärkeä tietää.
Ennen ja jälkeen -kuva suomaisemasta, vasemmalla muokkaamaton ja oikealla mustavalkoinen.

Maisemakuvaus sopii erinomaisesti luovaan tulostukseen. Haluatpa saada auringonlaskun upeat värit kiiltävälle paperille tai tulostaa mustavalkoisia taidekuvia, kun teet sen itse, koko prosessi on sinun omassa hallinnassasi.

Suurissa tulosteissa näkyvät kaikki maisemakuvan yksityiskohdat, ja A3+ -valokuvatulostin, kuten Canon PIXMA iP8750, on tähän erinomainen apu kotioloissa. FINE-tulostuspäätekniikan, jopa 9600 dpi:n tarkkuuden ja edistyneen kuuden värin mustejärjestelmän (jossa on myös harmaa muste), ansiosta Canon PIXMA iP8750 -tulostimella saa aikaan monenlaista seinätaidetta.

RAW-kuvilla saat hyödynnettyä tulostimen ominaisuuksia parhaalla tavalla. Voit säätää maisemakuvia niiden ottamisen jälkeen heikentämättä kuvanlaatua. Käyttämällä RAW-kuvienkäsittelyohjelmia, kuten Canon Digital Photo Professional (DPP)- tai Adobe® Lightroom® -ohjelmistoa, voit säätää kuviesi valotusta, värejä ja terävyyttä tulostusmateriaaliesi vaatimalla tavalla.

Valkotasapaino

Canon Digital Photo Professional -ohjelmassa on ennen ja jälkeen -kuva öisestä kaupungista, vasemmalla on muokkaamaton ja oikealla olevassa versiossa on käytetty sinistä värivääristymää.

Käyttämällä Canon DPP:n Tungsten (Hehkulamppu) -valkotasapainon esivalintaa tai määrittämällä matalan värilämpötilan itse voit lisätä sinisen värivääristymän luonnollisessa valossa otettuihin kuviin.

Eräs tärkeimpiä työkaluja maiseman oikeiden värien saavuttamisessa on valkotasapainon säädin. Sillä voit poistaa kaikki erilaisten valaistusten aiheuttamat värivääristymät tai lisätä värivääristymän tarkoituksellisesti ja muuttaa siten maiseman tunnelmaa. Voit määrittää valkotasapainon kamerassa, mutta jos kuvaat RAW-kuvia, voit jättää tätä asetusta koskevat päätökset kuvienkäsittelyyn.

RAW-ohjelmistossa voit valita erilaisia valkotasapainon esivalintoja, kuten Daylight (Päivänvalo), Cloudy (Pilvinen) ja Shade (Varjo). Voit myös hienosäätää valkotasapainoa värilämpötilan liukusäätimillä tai napsauttaa kuvan valkoista tai harmaata aluetta pipettityökalulla.

Kuvatyyli

Canon Digital Photo Professional -ohjelmassa on kaksi versiota maisemakuvasta, jossa näkyy pelto. Vasemmalla on muokkaamaton versio, oikealla versio, jossa on käytetty Nostalgia-kuvatyyliä.

DPP-ohjelmassa tai EOS-kamerassa käytettäviä kuvatyylejä – esimerkiksi Autumn Hues (Syksyn sävyt), Twilight (Iltahämärä) ja Nostalgia – voi ladata lisää tästä.

Toinen RAW-kuvauksen etu on, että voit kokeilla erilaisia kuvatyyliasetuksia, kun käsittelet tiedostoja DPP:ssä.

Landscape (Maisema) -kuvatyylistä on hyvä aloittaa, sillä sen tarkoitus on korostaa perinteisen maisemakuvan eloisaa sinitaivasta ja vihreitä kasvustoa. Joihinkin maisemakuviin sopii kuitenkin paremmin toisenlainen kuvatyyli, kuten Monochrome (Mustavalkoinen), Fine Detail (Tarkat yksityiskohdat) tai jopa Portrait (Muotokuva).

Kontrastia, terävyyttä ja muita parametreja on mahdollista muokata vielä näiden lisäksi tarpeen mukaan. Voit myös luoda omia esivalintoja Canonin Picture Style Editor -ohjelmistossa.

Tasot ja käyrät

Canon Digital Photo Professional -ohjelmassa on kaksi versiota maisemakuvasta, jossa näkyy veden peittämä pelto. Vasemmalla on muokkaamaton versio, jonka punainen peitto näyttää palaneet valkoiset kohdat, ja oikealla versio, jonka kontrastia on korjattu.

Voit estää valotusvirheitä ottamalla käyttöön kirkkauden ja tummien alueiden varoitustoiminnon. Tämä lisää kuvaan värillisen peiton osoittamaan, mistä kuvan alueista on tulossa täysin mustia (sininen) ja täysin valkoisia (punainen).

Maisemakuvien kontrastia säätämällä saa usein esiin enemmän yksityiskohtia tummilta ja vaaleilta alueilta. Tasoja ja käyriä säätämällä määrität, miltä varjot, keskisävyt ja kirkkaat kohdat näyttävät tulostetussa kuvassa.

Nämä työkalut vaihtelevat RAW-ohjelmistojen mukaan. DPP:ssä voit muuttaa tasoja Gamma Adjustment (Gammasäätö) -paneelissa. Tässä on kolme pystyviivaa, joilla voit muuttaa kuvasi mustaa pistettä, kesisävyjä ja valkoista pistettä. Adobe® Lightroom® -ohjelmassa saat samanlaiset tulokset mustan, varjon, vaaleiden sävyjen ja valkoisen liukusäätimillä.

Käsittelemällä sävykäyrää saat lisättyä tai vähennettyä kirkkautta tietyissä pisteissä koko dynaamisella alueella. Tavallisesti S:n muotoinen sävykäyrä lisää kontrastia, jolloin tulosteesta tulee iskevämpi. Aseta keskipiste napsauttamalla ensin vinoviivan keskikohtaa. Tummenna sitten varjoja vetämällä kaavion vasenta puolta alaspäin. Oikea puoli nousee ylös automaattisesti ja kirkastaa vaaleita kohtia.

Seuraa siis histogrammia säätäessäsi. Jos vasen tai oikea reuna rajautuu ulos, lopullisesta kuvasta häviää yksityiskohtia.

Varjostus ja lisävalotus

Adobe® Lightroom® -ohjelmassa näkyy rannikkomaisema ja valintamaski, joka näyttää kohdan, jossa varjostusta käytetään.

Valintamaskin voi aktivoida käytettäessä Adobe® Lightroomin® säätösivellintyökalua, jolloin näkyy selkeästi, missä varjostusta, lisävalotusta ja muita säätöjä pitää käyttää.

Koko kuvaan vaikuttavien muutosten tekemisen lisäksi voit lisätä kuvien dynamiikkaa säätämällä tiettyjä alueita.

Varjostusta ja lisävalotusta on helppo käyttää digikuviin muokkausohjelmistossa edellä kuvatulla tavalla. Nämä termit viittaavat kuvien tiettyjen alueiden vaalentamiseen ja tummentamiseen korostustarkoituksessa.

DPP:n työkalupaletin Adjust Specific Areas (Säädä tiettyjä alueita) -välilehdessä voit hienosäätää maiseman tiettyjen alueiden kirkkautta, kontrastia, sävyä ja värikylläisyyttä.

Valotusten yhdistäminen

Adobe® Lightroom® ja kaksi kuvaa vetisestä maisemasta. Digitaalista puolivärisuodatinta käytetään oikeanpuolisessa versiossa.

Adobe® Lightroom® -ohjelmassa voit tummentaa kirkasta taivasta digitaalisella puolivärisuodattimella. Voit myös sekoittaa kaksi kuvaa kuvanmuokkausohjelmassa, esimerkiksi Adobe® Photoshopissa®.

Joskus näkymän dynaaminen alue voi olla liian suuri, jotta kamera pystyisi tallentamaan sekä taivaan että maiseman yksityiskohdat.

Voit myös luoda kaksi erilaista versiota yhdestä RAW-tiedostosta: yhden, jossa taivas on valotettu oikein, ja toisen, jossa maiseman valotus on oikein. Kuvan, jossa taivas on valotettu oikein, voi sitten lisätä tasona toiseen kuvaan Adobe® Photoshopissa® tai muussa kuvanmuokkausohjelmassa.

Terävöittäminen

Adobe® Lightroom® -ohjelma ja kuva rantakallioista. Output Sharpening (Tulosteen terävöittäminen) -työkalua käytetään paperityypin valinnassa.

Jos viet kuvan Adobe® Lightroom® -ohjelmasta, voit valita paperityypin ja terävyyden määrän kohdassa Output Sharpening.

Viimeinen muokkausvaihe on maisemakuvan terävöittäminen tulostusta varten. Tulostettavia valokuvia on terävöitettävä enemmän kuin verkossa jaettavia kuvia – tämä johtuu katseluetäisyydestä ja terävyyttä vähentävästä pisteiden päällekkäisyydestä tulostettaessa. Pieniä tulosteita on usein terävöitettävä enemmän kuin suuria tulosteita, koska ne saattavat näyttää pehmeämmiltä pienennyksen jälkeen. Myös tulostusmateriaalilla on merkitystä. Kiiltävät tulosteet vaativat tavallisesti vähemmän terävöittämistä kuin mattapintainen paperi ja taidemateriaalit.

Tee testitulosteita

Adobe® Lightroom® -ohjelmassa on useita erilaisia muunnelmia kuvasta, jossa on siirtotorni rapsipellolla. Kussakin kuvassa on erilaiset väri- ja kontrastiasetukset.

Esivedostuksessa näet, miltä värit ja kontrasti näyttävät tulostetussa kuvassa. Luo sitten koevedos, josta voit tarkistaa, mistä muunnelmasta pidät eniten.

Valokuvatulosteet näyttävät aina hieman erilaisilta kuin näytössä oleva kuva, joten on hyvä tehdä pieniä testitulosteita, joista muokkaukset voi tarkistaa. Ihanteellista olisi tarkistaa muokkaukset paikassa, johon kuva tulee näytille, koska valaistus ja seinien väri vaikuttaa kuvan antamaan vaikutelmaan.

Sitä mukaa, kun luottamuksesi kotitulostukseen kasvaa, kasvaa myös kunnianhimosi. Kun siirryt edistyneempään tulostimeen, esimerkiksi 8 värin Canon PIXMA PRO-200 -tulostimeen, saat entistä enemmän luovia toimintoja, kuten mahdollisuuden tulostaa panoraamamaisemakuvia. Canon PIXMA PRO-200 on myös yhteensopiva Canon Professional Print & Layout -ohjelmiston kanssa, jossa voi simuloida erilaisia papereita ja musteita näytössä.

Teksti: Marcus Hawkins

* Adobe® ja Lightroom® ovat Adobe Systems Incorporatedin tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä Yhdysvalloissa ja/tai muissa maissa.

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

  • Hääkuvatulosteita auki olevan kannettavan tietokoneen edessä ja taaempana nainen tarkastelemassa juuri tulostettua valokuvaa.

    TULOSTAMINEN

    Valokuvien muokkaaminen tulostusta varten

    Laita valokuvatulosteet näyttämään paremmilta Canonin vaiheittaisen tulostamisen editointioppaan ja parhaiden tulostusasetusten avulla.

  • Täysin käsitelty 100 kuvan pino, riikinkukon sulka lähikuvassa. Matt Dooguen ottamassa kuvassa on käytetty Canon EOS R10:n kameran sisäistä tarkennuksen haarukoinnin syvyyskompositiotoimintoa.

    VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

    Tarkennuksen pinoaminen aloittelijoille

    Valokuvaaja Matt Doogue selostaa, kuinka Canonin tarkennuksen pinoamistyökalut auttavat ottamaan makrokuvia ja maisemia, jotka ovat kauttaaltaan tarkkoja.

  • Ennen ja jälkeen -kuva hääparista ruohikossa, vasemmalla pimeä, muokkaamaton kuva, oikealla CPP:ssä muokattu vaaleampi versio.

    VALOKUVIEN MUOKKAUS / JÄLKIKÄSITTELY

    RAW-kuvien muokkaaminen DPP-ohjelmistolla

    Katso miten voit muokata, hienosäätää ja parannella RAW-kuvia Canonin DPP-ohjelmistolla.

  • A time stack image showing a tulip blooming.

    INTERVALLIKUVAUS

    Time stack -kuvien kuvaaminen

    Opi järjestämään päivästä yöhön etenevä intervallikuvaus ja luomaan hämmästyttävä time stack -kuva, jossa näkyy ajan kuluminen.