A time stack image showing a tulip blooming.

INTERVALLIKUVAUS

Ajan hetket: siirrä intervallikuva paperikuvaan time stack -tekniikalla

Satojen ajan kulumisen näyttävien kuvien ottaminen intervallikuvasarjana on hienoa, mutta näitä videoita ei voi ripustaa seinälle. On kuitenkin mahdollista muuttaa intervallikuvat yhdeksi tulostettavaksi kuvaksi. Time stack -kuvaa varten on otettava sarja valokuvia – aivan kuin intervallikuvauksessakin. Videon luomisen sijaan yksittäisistä ruuduista otetaan eri alueita ja yhdistetään ne yhdeksi vaikuttavaksi kuvaksi, jossa näkyy muutos esimerkiksi päivästä yöhön.

Selitämme tässä, miten kamera valmistellaan intervallikuvaukseen, kun kamerassa on sisäinen intervalliajastin. Se on yksinkertainen kameratekniikka, jota voit kokeilla helposti kotioloissasi. Olemme kuvanneet tulppaanin terälehtien liikettä iltapäivän ja illan ajan, mutta samaa tekniikkaa voi soveltaa mihin tahansa ajan kuluessa hitaasti muuttuvaan kohteeseen sulavasta jäätelöstä päivä–yö-maisemasarjaan. Kuvauksen jälkeen yhdistämme ruudut ja tulostamme näyttävän kuvan ripustettavaksi seinälle.

1. Intervallikuvan ottaminen

Valitse kuvauspaikka

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Kun valitset paikkaa time stack -kuvaukseen, huomioi sään vaihtelut ja suojaa kamerasi.

Aseta kamera jalustalle ja valitse kuvauskulma. Muista, että kameran on pysyttävä paikallaan useiden tuntien ajan, joten on hyvä valita syrjäinen paikka. Jos sade uhkaa, sijoita kamera suojaan tai kuvaa ikkunasta. Tyyni päivä on paras, sillä voimakas tuuli voi liikuttaa kukkaa epäsuotavalla tavalla. Varmista, että akku on ladattu täyteen. Tulppaanit hyödyntävät auringonpaisteen terälehdet kokonaan auki puolenpäivän aikaan. Silloin kuvaaminen on aloitettava.

Valmistele selkeä tausta

A black back drop is used to make tulips stand out.
Selkeä tausta helpottaa time stack -kuvien yhdistämistä.

Jos kuvauskohteena on kukka, taustan on hyvä olla selkeä. Tämä paitsi erottaa kukan levottomasta puutarhataustasta myös helpottaa useiden kuvien saumatonta yhdistämistä myöhemmin. Tässä olemme valinneet taustaksi mustan kankaan, mutta voit kokeilla kaikenlaisia taustavärejä. Varmistimme myös taustan pysymisen tummana estämällä suoran auringonvalon pääsyn siihen.

Määritä valotus

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

SISÄKUVAUS

Täydelliset kuvausprojektit: kolme ideaa kekseliäisiin kuvauksiin kotona

Vapauta luovuutesi kotona. Vinkkejä elokuvamaisiin muotokuviin, abstrakteihin makrokuviin ja intervallivideoihin.

Tulips in a garden framed by trails of light.

PUUTARHAKUVAUS

Vapauta luovuutesi puutarhassa: kolme keskeistä tekniikkaa

Hauskoja projekteja kotikuvaukseen valomaalauksesta tähtien kuvaamiseen.

How to shoot time-lapse films

INTERVALLIKUVAUS

Näin kuvaat intervallivideoita

Tutustu EOS-intervallikuvaukseen kotoa käsin.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Aukon esivalinta (Av) on ihanteellinen tila time stack -kuvaukseen. Kamera säätää valotusajan muuttuvan valon mukaan, mutta valitsemasi aukko pysyy samana.

Valotuksen valintaan vaikuttavat kuvauskohde ja valaistus. Yleisesti ottaen aukon esivalinta on hyvä valinta intervallikuvasarjoihin, joissa valotasot vaihtelevat päivän aikana. Silloin aukko ja ISO-arvoja ei tarvitse muuttaa, ja kamera säätää valotusajan olosuhteiden mukaan. Keskivälin aukko, esimerkiksi f/8, on ihanteellinen, ja pieni ISO-arvo, kuten ISO 100, auttaa minimoimaan kohinan. Kun olet tarkentanut kohteeseen, vaihda objektiivi manuaalitarkennukseen, jotta se pysyy lukittuna koko sarjan ajan.

Mieti myös kuvanlaatua. RAW-kuvien vaaleissa ja tummissa kohdissa on enemmän yksityiskohtia, mikä antaa pelivaraa yli- ja alivalotuksen korjaamiseen. Jos epäilet RAW-muodon käyttämistä, valitse RAW+JPG, mutta muista, että se vaatii enemmän tilaa muistikortilla.

Hallitse valaistusta

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Kun estät auringonvaloa kohteeseen ja käytät korvaavaa keinovaloa, yhtenäisen lopputuloksen saavuttaminen helpottuu.

Yhtenäinen valaistus helpottaa kuvien yhdistämistä, mutta voi olla vaikeaa kuvattaessa eri vuorokaudenaikoihin. On ensiarvoisen tärkeää minimoida päivänvalon vaikutus yleiseen valaistusympäristöön. Siihen on olemassa parikin vaihtoehtoa. Ensiksikin voit väliaikaisesti estää auringonvalon heijastimella tai viltillä ja valaista kukan valaisimella tai tehokkaalla taskulampulla. Voit myös peittää päivänvalon käyttämällä Speedlite- tai ulkoista salamaa.

Aseta intervallit

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Time stack -kuvan luominen on aikaa vievä prosessi. Helpota prosessia käyttämällä kameraa, joka tukee intervallikuvausta. Sellaisia ovat Canon 5D Mark IV, jota käytettiin tässä, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D tai EOS M6 Mark II.

Avaa kameran valikon Ajastin-asetukset. Tässä on kaksi tärkeää asetusta. Ajastin-asetus määrittää kuvien ottamisen aikavälin. Valittavissa oleva väli määräytyy kameran mukaan: joissain väli voi olla 30 sekuntia, joissain 59 minuuttia 59 sekuntia ja joissain tunteja, minuutteja ja sekunteja (tässä kameran voi määrittää ottamaan kuvan kerran tunnissa). Otosten määräksi voi määrittää tietyn luvun tai 00 Rajaton (jos se on mahdollista kamerassa), jos haluat kuvata jatkuvasti. Kun nämä on määritetty, voit aloittaa kuvaamisen painamalla suljinta.

2. Kuvien yhdistäminen

Kokoa time stack

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Valitse kuvasarja Canon Digital Photo Professional (DPP) -kuvaohjelmistossa ja yhdistä ne Adjustment (Värinsäätö)- ja Compositing (Yhdistäminen) -työkaluilla.

Kun olet ottanut sarjan kuvia useiden tuntien aikana, voit yhdistää ne yhdeksi kuvaksi, jossa kohde muuttuu päivän mittaan. Valitse kuvat, joita haluat käyttää – voit itse päättää kuvien määrän, mutta mitä enemmän kuvia on, sitä kauemmin työ kestää. Tehosta kuvien värejä ja sävyjä kuten tekisit yksittäiselle valokuvalle. Voit säästää aikaa eräkäsittelemällä kuvat DPP-ohjelman Recipe (Muokkaustieto) -toiminnolla.

Varmista, että tausta on yhtenäinen

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Adjustment (Värinsäätö) -työkalussa voit yhtenäistää taustan kaikissa yhdistettävissä kuvissa.

Jos taustassa on alueita, kuten tämän kukan kohdalla, jotka eivät ole täysin mustia, voit peittää ne Adjustment (Värinsäätö) -työkalulla ja sitten tummentaa alueen valikoivasti. Aloita sitten kuvien yhdistäminen DPP-ohjelman Adjustment (Värinsäätö)- ja Compositing (Yhdistäminen) -työkaluilla. Pimennä Adjustment (Värinsäätö) -työkalulla kuvasta alueet, joita et halua käyttää, valitse Compositing (Yhdistäminen) -työkalulla toinen kuva ja sekoita kuvat Lighten (Vaalenna)- tai Add (Lisää) -asetuksella. Tallenna sekoitus ja jatka tehostamista samalla tavalla kuva kerrallaan.

Yhdistä kuvasi

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
DPP-ohjelmassa voit valita, miten yhdistät kuvat. Tässä olemme valinneet kukan selkeästi erilaisissa kukinnan vaiheissa.

On olemassa runsaasti kuvankäsittelyohjelmia ja -sovelluksia, joilla voi yhdistää kuvia, mutta kaikissa periaate on samanlainen. Pinoa kuvat toistensa päälle ja valitse jokaisesta alueet, joita haluat käyttää yhdistetyssä kuvassasi. Voit valita siirtyvän yhdistelmän ruudun laidasta toiseen tai kokeilla muunlaisia siirtymiä, kuten sarjan siivuja alla olevan time stack -maisemakuvan tapaan.

Kun hallitset kuvien yhdistämisen perusasiat DPP-ohjelmassa, voit kokeilla erilaisia tehosteita, kuten kuvasiivujen yhdistämistä.

3. Tulosta time stack

Valmistele kuva

Kun kuvat on yhdistetty yhdeksi kuvaksi, on aika tulostaa kuva.

Kun olet yhdistänyt intervallikuvat, voit jatkaa prosessia tulostamalla kuvan. Kehystetty valokuvataulu kukasta useissa kukkimisen vaiheissa on vaikuttava lisä sisustukseen – ja vaikka lahjaksi. Kuvan valmistelu tulostettavaksi on helppoa ja onnistuu useimmissa kuvankäsittelyohjelmissa. Ohjelmasta riippumatta on ratkaisevan tärkeää, että näytön värit on kalibroitu niin, että se mitä on näytössä on myös tulosteessa.

Valitse oikeat asetukset

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Oikeiden asetusten valitseminen varmistaa, että tuloste vastaa näytössä näkyviä värejä.

Tulostusprosessi voi vaihdella käyttämäsi tulostimen mukaan. Ammattilaistulostimissa on lisäetuja, kuten kestävämmät julistekokoiset tulosteet. Canon PIXMA PRO-10S -tulostimella saat jopa A3+-kokoiselle paperille kauniin värientoiston käyttämällä 10 musteen pigmenttipohjaista järjestelmää. PIXMA PRO-100S -tulostimen 8 musteen dye-pohjaisella järjestelmällä voit saada kestävämpiä tulosteita. Tai vie tulostaminen seuraavalle tasolle: Canon imagePROGRAF PRO-1000 tulostaa jopa A2-koossa käyttäen Canonin 12 musteen pigmenttipohjaista LUCIA PRO -mustejärjestelmää.

Jos käytössäsi on jokin näistä tai muu Canonin ammattilaistulostin, Print Studio Pro opastaa sinua tulostusprosessissa. Tämä laajennus toimii DPP-ohjelman ja muiden kuvankäsittelysovellusten kanssa. Sillä voit säätää värienhallinta-asetuksia ja paperiprofiileja, jotta saavutat tarkan tulostuksen näytöstä paperille.

Jos käytät kotikäyttöön tarkoitettua valokuvatulostinta, kuten meidänkin käyttämäämme Canon PIXMA TS6350 -tulostinta, prosessin voi hoitaa DPP-ohjelmassa: valitse Print (Tulosta) ja Properties (Ominaisuudet) ja sitten paperityyppi ja oikeat asetukset. Saat parhaat tulokset käyttämällä erityispaperia, kuten Canon Pro Photo -papereita, ja tulostinta, jossa on vähintään 5 musteen järjestelmä (kuten PIXMA TS6350 -tulostimessa käytetty Canon ChromaLife100 -muste), jotta saat korkealaatuisia tulosteita.


Teksti: James Paterson

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin