INTERVALLIKUVAUS

Intervallikuvausprojekteja aloittelijoille

Tutustu intervallivideoiden maailmaan mukavasti kotonasi tai ulkona perheesi kanssa. Canon EOS -kameralla se on helppoa!
Kaksi vesimelonisiivuilta näyttävää jäätelöä sulaa lautasella.

Intervallikuvaus on luova tekniikka, jossa paljastetaan liikkeen salattu maailma. Tulokset voivat olla yllättäviä ja palkitsevia. Maiseman yli laukkaavista myrskypilvistä tähtien hitaaseen marssiin läpi yötaivaan intervallikuvauksella maalataan mahtavalle kankaalle – sama tekniikka on kuitenkin yhtä tehokas pienimuotoisemmassa kuvauksessa kotioloissa.

Näyttääksemme, ettei kekseliään kuvaamisen takia tarvitse lähteä kauas, haastoimme kaksi intervallikuvaajaa kuvaamaan jotain kaunista kotioloissaan.

Harjoittele kotona

Alex Nail on Isossa-Britanniassa toimiva palkittu maisemakuvaaja ja intervallielokuvantekijä. Hän haluaa herättää maiseman eloon ja omien vaikuttavien intervallikuvausprojektiensa lisäksi hän on käyttänyt tekniikkaa kaupallisessa yhteistyössä useiden organisaatioiden, esimerkiksi British Tourist Authorityn, kanssa.

Vaikka tavallisesti Alex on objektiiveineen vaeltamassa Euroopan vuorilla, hän kehuu kotona pysymistä erinomaiseksi tavaksi tutustua intervallikuvauksen tekniikoihin. Hän kuvasi päivästä yöhön siirtyvän intervallivideon kotinsa ikkunan läpi näyttääkseen, kuinka helppoa se voi olla.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

"Koti sopii intervallikuvauksen opetteluun täydellisesti, koska kaikki on mukavasti hallittavissa", Alex selittää. "Ulkona intervallikuvaus on hieman haastavampaa voimakkaiden tuulien, sateen tai odottamattomien valaistuksen muutosten takia. Mutta voit saada vaivatta hyvän käsityksen intervallikuvauksesta kotonasi. Vielä nytkin, kahdeksan vuoden jälkeen, testaan asioita sisällä.

"Toki sisäkuvauksessakin on omat haasteensa. Talot ovat tavallisesti melko staattisia paikkoja, joten kuvaajan haasteena on miettiä, miten esittää muutos tai liike kohtauksessa. Voi olla, että asut esittelyasunnossa (minä en), mutta sielläkin voi kuvata liikettä joka päivä tai keskittyä pieniin yksityiskohtiin. Jos kuvaat auringonnousua tai -laskua, mieti, miten sisätilojen keinovalo muuttuu (tai ei muutu) suhteessa ulkomaailman merkittäviin muutoksiin."

Alex kehottaa käyttämään liikkumattomia kohteita kuvattavan liikkeen vastakohtana. "Voit esimerkiksi asettaa vastakkain ikkunanpuitteiden ja koriste-esineiden staattisuuden ja ulkona tuulessa heiluvien puiden tai taivaalla kiitävien pilvien liikkeen. Liikkumattomat elementit auttavat katsojaa keskittymään näkymän liikkeeseen."

Eläinten liikkeen vangitseminen

Valmistuttuaan lontoolaisesta Central Saint Martins College of Art and Design -oppilaitoksesta Skotlannissa syntynyt Camilla Rutherford karkasi kaupungista kuvaamaan extreme-urheilijoita "jahtaamassa lunta ympäri maapallon". Myöhemmin hän asettui Uuden-Seelannin Wanakaan merinolammasfarmille perheensä kanssa.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camillan intervallivideot tallentavat lammaslauman kulkemassa farmilla. Kontrasti laiduntavien eläinten kiivaan sykkeen ja hitaasti leijuvien pilvien välillä tehostaa eroja samalla, kun valon laatu ja dramaattinen tausta luovat tälle tavalliselle näkymälle elokuvallisen luonteen.

Ei haittaa, vaikka oveltasi ei avautuisi näin jylhä näkymä. Tämä tekniikka toimii yhtä hyvin kuvattaessa lemmikkien touhuja huoneessa tai lintuja talipallon kimpussa. Aseta kamera jalustalle, valitse pitkä intervallikuvausaika ja tallenna eläinten päivittäiset liikkeet, joita et tavallisesti näe.

Oman intervallivideon kuvaaminen

Pienimuotoinen intervallikuvauskin voi olla tehokasta. Et tarvitse edistyksellistä kameraa tai erikoisobjektiivia. Jos aikaa ja malttia riittää, voit kuvata sarjan yksittäisiä kuvia tasaisin väliajoin ja yhdistää ne sitten videoeditointiohjelmistolla intervallivideoksi.

Asiaa helpottaa se, että useissa Canon EOS -kameroissa on sisäinen intervalliajastin, jolla koko prosessi hoituu automaattisesti. Siinä voit määrittää, kuinka monta kuvaa haluat ottaa ja kuinka pitkä aika kuvien väliin jätetään – sekunteina, minuutteina tai tunteina. Sen jälkeen kamera sarjana määritetyn määrän kuvia esimääritetyin välein. Näistä kuvista voi sitten sopivassa ohjelmistossa luoda intervallivideon tai yksittäisiä kuvia voi käyttää muulla kekseliäällä tavalla.

Joissain EOS-kameroissa on valmiina kätevä intervallivideoasetus. Tämä tekee työn puolestasi yhdistäessään kuvat kamerassa ja tallentaessaan viimeistellyn intervallivideon muistikortille, jotta voit katsoa ja jakaa sen viivyttelemättä.

Jompikumpi – tai joskus molemmat – näistä ominaisuuksista on useissa EOS-sarjan kameroissa. EOS 250D ja EOS RP ovat aloittelijoille sopivia kameroita, joilla voit tutustua intervallikuvauksen luovaan maailmaan kotioloissasi. Tarjolla on rajattomasti kohteita kukkivista ja kuihtuvista kukista sulavaan jäätelöön ja olohuoneesi läpi liukuvaan auringonvaloon, joista saat kiehtovia intervallivideoita.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Vinkkejä intervallikuvaukseen

Kun olet valinnut sopivan kuvauskohteen, on aika määrittää kameran asetukset. On suositeltavaa käyttää jalustaa, jotta otoksen paikallaan pysyvät kohteet näkyvät terävinä lopullisessa videossa.

Canon EOS 250D jalustalla suunnattuna kohti lautasella olevaa vesimelonisiivun näköistä jäätelöä. Vieressä on pöytälamppu.

Asettamalla kameran jalustalle varmistat, että kuvassa liikkuvat vain ne osat, joiden pitääkin liikkua.

Akun kesto voi olla huolenaihe, jos kuvaat erittäin pitkiä intervallijaksoja. Varmista siis, että akku on aluksi ladattu täyteen. Virrankulutuksen minimoimiseksi joissain kameroissa takanäyttö poistetaan käytöstä oletuksena, tai sen voi poistaa käytöstä Intervallivideoasetusikkunassa. Erittäin pitkiä intervallikuvauksia varten on hyvä liittää kameraan akkukahva ja lisäakku tai käyttää valinnaista virtalähdettä, jotta virransyöttö ei katkea.

Akku asetetaan Canon EOS 250D -kameraan.

Varmista, että kameran akku on täynnä,, kun alat kuvata intervallivideota, varsinkin, jos aiot kuvata paljon otoksia pitkän ajan kuluessa.

Sisällä kuvattavan intervallivideon valaisemisessa on usein parempi käyttää keinovaloa luonnollisen valon sijaan, jotta tulokset ovat yhtenäisemmät. Päivänvalon voimakkuus ja värilämpötila voivat muuttua intervallikuvauksen aikana. Vaikka tätä muutosta ei huomaisi kuvauksen aikana, se aiheuttaa selkeää vilkkumista lopulliseen videoon. Pöytälamppu sopii valaisemaan pieniä kohteita, etenkin jos valoa pehmennetään sitä hajottavalla materiaalilla.

Lautasella olevan jäätelön valaisee harson suodattama pöytälampun valo.

Jos kuvaat intervallivideota sisätiloissa, keinovalo auttaa varmistamaan yhtenäisen valaistuksen koko kuvauksen ajan.

Intervalliajastimen tai nopeutetun videon voi ottaa käyttöön EOS-kameran punaisessa kuvausvalikossa, jos kamerassa on tämä toiminto. Joissain kameroissa on kumpikin toiminto, mutta kamera on määritettävä videotilaan, jotta Nopeutettu video on valittavissa – kuten tässä EOS 250D.

Canon EOS 250D asetetaan videokuvaustilaan.

Aseta EOS-kamera videokuvaustilaan.

Käyttäjän sormi valitsee intervallivideokuvaustilan Canon-kameran kääntyvässä kosketusnäytössä.

Valitse intervallivideokuvaustila

Joidenkin EOS-kameroiden intervallivideovalikossa on esimääritettyjä otosvalintoja. Nämä on optimoitu erilaisille kohteille, kuten käveleville ihmisille tai hitaasti liikkuville pilville. Intervallikuvauksen kaikkia asetuksia saat halittua valitsemalla Oman asetuksen. Siinä voit määrittää kuvien väliset ajat ja intervallivideon kuvien kokonaismäärän. Nämä valinnat määrittävät kuvien ottamiseen kuluvan ajan ja lopullisen intervallivideon keston. Muutokset näkyvät näytössä, kun säädät parametreja.

Intervallivideon mukautettujen asetusten näyttö.

Hallitse intervallivideon kuvausta täydellisesti valitsemalla Oma asetus. Sen jälkeen voit valita kunkin otoksen välin pituuden sekä otosten kokonaismäärän.

Valitse intervalli kuvattavan kohteen liikkeen nopeuden mukaan. Jos toiminta on lyhytaikaista, kuten perhe pelaamassa tai valmistamassa ruokaa, intervalli on hyvä määrittää lyhyeksi, esimerkiksi vain muutamaksi sekunniksi, jotta jakso etenee sulavasti. Jos liike on rauhallisempaa, esimerkiksi aurinko tai kuu nousee tai laskee , voit valita pidemmän intervallin. Intervallin muuttaminen pidentää tai lyhentää tallennusaikaa.

Intervallivideon asetukset Canon EOS 250D -kameran nestekidenäytössä.

Voit kuvata nopeampaa toimintaa, jos valitset lyhyen ajan kuvien välillä. Valitse auringonlaskun kaltaisten hitaampien tapahtumien kuvaamiseen pitempi aika kuvien välillä.

Tallennettujen kuvien määrä määrittää valmiin intervallivideon keston videon kuvataajuuden mukaan. Jos esimerkiksi kuvaamasi 4K-intervallivideon kuvataajuus on 25 kuvaa sekunnissa, videon jokaista sekuntia varten on kuvattava 25 erillistä kuvaa. Tämä tarkoittaa, että 20 sekunnin intervallivideota varten on kuvattava 500 kuvaa. Kuvien määrän muuttaminen vaikuttaa sekä tallennusaikaan että toistoaikaan – ja määrittää muistikortilta vaadittavan tallennustilan.

Intervallivideoasetusten näyttö, jonka mukaan 10 sekunnin välein kuvattujen 300 otoksen kuvaaminen kestää vähän alle 50 minuuttia ja toistaminen 12 sekuntia.

Intervallikuvauksen otosten määrä ja videon kuvataajuus määrittävät lopullisen intervallivideon keston. Mitä enemmän otoksia on, sitä kauemmin niiden kuvaaminen kestää ja sitä pidempi video on.

Intervallivideoasetuksen määrittäminen antamaan äänimerkki jokaisen kuvan jälkeen.

Voit määrittää kameran antamaan äänimerkin jokaisen otoksen jälkeen, jolloin tiedät paremmin, milloin kuvausjakso on valmis.

Nopeutettu video antaa enemmän hallintamahdollisuuksia, kuten äänimerkin jokaisen kuvan jälkeen. Tämä on kätevää, jos kamera on eri huoneessa, sillä kuulet, milloin kuvaus päättyy.

On hyvä määrittää mahdollisimman moni kuvausparametri manuaalisesti, jotta intervallivideon laatu on kauttaaltaan yhtenäinen. Jos esimerkiksi Kuvatyyli- ja valkotasapainoasetukset ovat automaattisia, kamera saattaa säätää erikseen joidenkin kuvien asetuksia.

Canon EOS 250D:n kääntyvässä näytössä näytetään intervallikuvaukseen valitut asetukset.

Voit varmistaa, ettei kamera muuta automaattisesti valotusta, valkotasapainoa tai muita asetuksia kuvauksen aikana ilmenneiden olosuhteiden muutosten seurauksena, määrittämällä mahdollisimman monta kuvausparametria manuaalisesti.

Intervallikuvaus on monipuolinen ajanviete missä tahansa. Kaikkien valokuvausprojektien tapaan on hyvä opetella perusasiat hyvin ennen siirtymistä haastavampiin kohteisiin. Tartu kameraan ja ala kuvata liikettä ikkunastasi. Voit myös pystyttää jalustan keittiöön, kun seuraavan kerran valmistat ruokaa, ja tallentaa koko kokkauksen. Parasta intervallikuvauksessa on, että se on helppo oppia ja palkitsevaa osata. Ennen kuin huomaatkaan, katselet arkipäiväisiä asioita uudella, luovalla tavalla.


Teksti: Marcus Hawkins

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • Kuvaaja Matthew Vandeputte asettaa kameransa korkealle kaupunkikuvauksessa. © Pete Jobson

  INTERVALLIKUVAUS

  Liikkeen vangitseminen intervallivideoon

  Varmoja tekniikoita intervalli-, hyperlapse- ja hidastettujen videoiden kuvaamiseen.

 • A time stack image showing a tulip blooming.

  INTERVALLIKUVAUS

  Time stack -kuvien kuvaaminen

  Opi järjestämään päivästä yöhön etenevä intervallikuvaus ja luomaan hämmästyttävä time stack -kuva, jossa näkyy ajan kuluminen.

 • VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

  Ota kuvia etäyhteydellä

  Tutustu etäkuvauksen etuihin kaikessa valokuvauksessa.

 • Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

  MAISEMAKUVAUS

  Viisi vinkkiä maisemien intervallikuvaukseen

  Herätä maisemat eloon näiden intervallikuvausta koskevien vinkkien avulla.