Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

MAISEMAKUVAUS

Intervallikuvaus herättää maisemat henkiin

Maiseman intervallikuvauksessa on kyse satojen tai jopa tuhansien valokuvien ottamisesta. Nämä stillkuvat toistetaan sarjana, jolloin syntyy nopeutettu video. Tämä vaikuttava taidemuoto tuo uutta energiaa perinteiseen maisemakuvaukseen. "Intervallikuvaus auttaa näkemään maisemat uudessa valossa", kertoo Alex Nail, maisemakuvauksen ammattilainen ja intervallivideoiden kuvaaja, joka tuottaa kuvamateriaaleja muun muassa Visit Britainin ja Woodland Trustin kaltaisille organisaatioille.
"Katsojien mielenkiintoa voi olla vaikea herättää tavallisten maisemakuvien avulla, mutta kun kuvaan lisätään liikettä, maisema herää henkiin. Jos olet ulkona kauniina kesäpäivänä, valo voi olla liian kirkas valokuvaamiseen, mutta horisontista kumpuavat tai ohi lipuvat pilvet luovat täydellisen tilaisuuden intervallikuvaukseen."
Auringonnousu, virtaava vesi, rantaan lyövät aallot tai vaikkapa liikenne kaupungin kaduilla voidaan muuttaa kiehtovaksi videoksi. Valmistelu ja kuvaaminen käy nopeimmillaan muutamassa minuutissa.
Alexin valinta on pienikokoinen ja kevyt täyden kennokoon peilitön Canon EOS RP -kamera, joka kulkee kätevästi mukana. Nyt hän kertoo viisi vinkkiä maisemien intervallikuvaukseen.

1. Kaikki alkaa sopivista välineistä

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Alexin mielestä pieni, kevyt ja tehokas Canon EOS RP on ihanteellinen kamera maisemien intervallikuvaukseen syrjäisissä paikoissa.

Maisemien intervallikuvauksessa Alex käyttää jalustaa, laajakulmaobjektiivia tai keskitason zoom-objektiivia ja yleensä ajastinlaukaisinta kuvien välisen ajan määrittämiseen. Useissa Canonin kameroissa on kuitenkin sisäinen ajastinlaukaisin ja erityinen kuvaustila intervallivideoita varten. Tällaisia ovat esimerkiksi EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II ja EOS RP, jotka kaikki voivat tallentaa intervallivideota 4K-tarkkuudella. EOS RP:n:n avulla voit kuvata 4K UHD- tai Full HD -tarkkuudella yhden sekunnin välein tai sitä suuremmilla väleillä niin, että lopullisessa videossa on jopa 3 600 kuvaa. Sen ansiosta kuvaus on helppoa: aseta vain kamera paikalleen ja määritä otosten välinen kesto ja kuvausaika. Kamera huolehtii kaikesta muusta ja yhdistää kuvat suoraan videoksi.

"Riittää, kun valmistelet Canon EOS RP -kameran ja annat sen hoitaa hommansa maiseman muuttuessa", Alex toteaa.

Alex käyttää Canon EOS RP:n kanssa Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivia. "Tämä objektiivi sopii polttoväliensä ansiosta hyvin intervallikuvaukseen. Käytän maisemien intervallikuvauksessa usein 24 mm:n polttoväliä, mutta tämän objektiivin ansiosta säätövaraa riittää kauempanakin olevien kohteiden kuvaamiseen", hän kertoo. Seuraavan sukupolven RF-objektiivien lisäksi Canon EOS RP on yhteensopiva myös Canonin EF- ja EF-S-objektiivien valikoiman kanssa EF-EOS R -sovittimen avulla.

2. Aseta kamera vakaaseen asentoon

Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivin viiden askeleen kuvanvakaimesta on hyötyä käsivaralta kuvattaessa, mutta Alex suosittelee käyttämään intervallikuvauksessa jalustaa. "Jos objektiivissa on kuvanvakain, muista poistaa se käytöstä käyttäessäsi jalustaa, koska se voi aiheuttaa vääristymiä", hän neuvoo. Canon EOS RP -kamerassa intervallivideotilan valitseminen poistaa objektiivin kuvanvakaimen käytöstä.

Jotta kuva olisi selkeämpi ja yhdenmukaisempi, Alex suosittelee asetusten lukitsemista. "Käsintarkennukseen vaihtaminen meinaa aina unohtua. Näkymän tai valaistustason muuttuminen tai pienikin tarkennuksen muutos voi aiheuttaa ongelmia, joten lukitse kaikki – niin kamera kuin asetuksetkin – ja aseta tarkennus käsin." Napsauta siis kameran AF/MF-kytkin MF-asentoon.

3. Ota valotus haltuun

Maisemakuvauksessa on luotettava luonnonvaloon, joka voi muuttua muutamassa sekunnissa, joten intervallikuvauksessa valotuksen säätäminen on erittäin tärkeää. Ellei hän ole kuvaamassa suoraan aurinkoon, Alex käyttää auringonnousujen ja -laskujen kuvauksessa aukon esivalintaa. Tällöin kamera määrittää valotusajan automaattisesti valon määrän mukaan. "Erot valotuksessa yksittäisten kuvien välillä ovat hyvin pieniä", hän kertoo, "joten välkyntää on vähemmän kuin voisi kuvitella." Jos kuitenkin haluat tallentaa muutokset luonnollisessa valaistuksessa, Alex suosittelee manuaalisen tilan käyttöä. "Itse asiassa tämä on helpoin tapa intervallikuvauksessa. Riittää, että asetat kameran paikalleen ja annat sen olla."

Canon EOS RP:n intervallivideotilassa voit arvioida valotusasetuksia ottamalla testikuvan ennen kuin aloitat varsinaisen intervallikuvauksen.

4. Valitse kesto tilanteen mukaan

Valitse kuvien välinen aika sen mukaan, kuinka nopeasti maisema muuttuu. Virtaava vesi, rantaan lyövät aallot ja ohi kulkeva liikenne ovat varsin nopeita, joten käyttämällä lyhyttä väliä liike tallentuu sulavasti ilman äkkinäisiä muutoksia. Tuulisena päivänä nopeasti liikkuvat pilvet tallentuvat tyylikkäästi, kun väli on 1–4 sekuntia.

Halutessaan 4–6 sekuntia valmista materiaalia Alex pyrkii kuvaamaan 10–12 sekunnin mittaisen videon. "Koskaan ei tiedä, milloin mielenkiintoisin juttu tapahtuu", hän selittää. Jos päädyt luomaan intervallivideoita manuaalisesti ohjelmiston avulla, voit nopeuttaa toistoa, jos huomaat, että maisema muuttuu liian hitaasti. Kuvien määrän kaksinkertaistaminen kiihdyttää nopeuden kaksinkertaiseksi. Alex käyttää raakamateriaalinaan useimmiten noin 300 kuvan sarjoja, eli 12 sekunnin videoita, kun toistonopeus on 25 kuvaa sekunnissa.

Taitojen karttuessa Alex kannustaa kokeilemaan ensin kuvaamista aamu- tai iltahämärässä ja lopulta tähtitaivaan ikuistamista. "Jos haluat nopeuttaa yötaivaan ja nähdä tähtien pyörivän Pohjantähden ympärillä, kuvaa 40 sekunnin välein 30 sekunnin valotusajalla", hän opastaa. "Keston on oltava paljon pidempi kuin pilviä kuvattaessa."

Akun kesto on tärkeä tekijä, kun kuvaat koko yön. "Kokemukseni mukaan Canonin akut ovat todella luotettavia, jopa kylmässä", Alex kertoo. On kuitenkin muistettava, että akun kapasiteetti on tavallista pienempi kylmissä olosuhteissa. Jos kuvaat pitkään tai jopa yön yli, Canon EOS RP kannattaa ehkä liittää virtalähteeseen valinnaisella lisävarusteella, kuten verkkolaitteella AC-E6N, tasavirtaliittimellä DR-E18 tai verkkolaitesarjalla ACK-E18.

5. Panosta vaikuttavaan sommitteluun

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Ottaessaan maisemakuvia Alex suosii sommitelmissaan etualalla voimakkaita graafisia elementtejä, kuten kiviä, puita tai vettä, mutta intervallikuvaus vaatii toisenlaisen lähestymistavan. "Intervallikuvauksessa on tärkeää karsia kuvasta liiat kohteet, jotta itse liike pääsee esiin. Kun otan stillkuvia, mietin sommittelua todella tarkkaan, mutta intervallikuvauksessa suosin laajempia kohteita, koska on mahdotonta ennakoida, mitä saattaa tapahtua. Voin sitten halutessani rajata kuvaa jälkikäsittelyssä. Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivi on oivallinen: se sopii laajojen maisemien kuvaamiseen, mutta jos tilanne vaatii tiukempaa rajausta, kuten vaikka kuvatessani horisontin taakse painuvaa kuuta, sekin onnistuu."

Kun seuraavan kerran lähdet ulos, mieti, miten voisit herättää maiseman eloon. Intervallivideon kuvaaminen käy melkein yhtä nopeasti kuin jalustan asettelu maiseman stillkuvausta varten, ja kun kamerassa on intervallikuvaustila, kuten Canon EOS RP:ssä, kuvaaminen on todella helppoa.Teksti: Natalie Denton

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

MAISEMAKUVAUS

Maisemaobjektiivihaaste

Ammattilaiskuvaaja Verity Milligan jakaa kokemuksensa luovien maisemien kuvauksesta kahden kevyen objektiivin avulla.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

INTERVALLIKUVAUS

Liikkeen vangitseminen intervallivideoon

Varmoja tekniikoita intervalli-, hyperlapse- ja hidastettujen videoiden kuvaamiseen.

Create light trails

MAISEMAKUVAUS

Valojuovien ikuistaminen

Pitkien valotusaikojen käyttö valojuovien ikuistamisessa: vinkkejä Canonin Redline Challenge -haasteen voittajalta.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin