Kun leikittelet videoissasi ajalla ja liikkeellä, voit näyttää maailman, joka on tavallisesti piilossa – hidasta nopea toiminta tai nopeuta pitkät tapahtumat, kuten auringonnousut tai pilvien liike taivaalla. Tässä asiantuntija Matthew Vandeputte kertoo aikakuvauksessa käyttämistään tekniikoista hidastuksista intervalli- ja hyperlapse-videoihin.
Näiden tekniikoiden tärkein tekijä on kuvataajuus. Se määrittää videomateriaalin tallennus- ja toistonopeuden kuvina sekunnissa. Tavallisimmat tallennus- ja toistonopeudet ovat 25 ja 30 kuvaa/s. Elokuvien nopeus on tavallisesti 24 kuvaa/s, joten 25 kuvaa/s näyttää "elokuvalliselta". 30 kuvaa sekunnissa näyttää puolestaan terävämmältä, ja sitä käytetään kuvattaessa esimerkiksi nopeita urheilutilanteita ja uutisia.
Sillä ei ole oikeastaan väliä, minkä valitset, mutta tavallisesti tallennus- ja toistonopeuksien on vastattava toisiaan. Hidastetun videon kuvaamiseen on käytettävä nopeampaa kuvataajuutta. Jos kuvaat esimerkiksi nopeudella 50 kuvaa/s ja toistat sen nopeudella 25 kuvaa/s, kaikki liike näytetään puolella nopeudella.
Jos haluat nopeuttaa ajan kulumista, on kuvattava hitaammalla kuvataajuudella. Kun kuvaat 25 erillistä kuvaa pidemmän ajan kuluessa ja sitten toistat ne nopeudella 25 kuvaa/s, saat tiivistettyä minuutteja, tunteja ja jopa päiviä yhteen sekunnin pituiseen videoon. Näin intervallit- ja hyperlapse-videot luodaan. Hyperlapse-video on intervallivideo, jossa kamera liikkuu. Intervallivideo kuvataan tavallisesti niin, että kamera on kiinnitetty jalustaan tai kuvauskelkkaan, jotta kamera pysyy kuta kuinkin samassa paikassa, mutta hyperlapse-videossa kameran paikka vaihtuu jokaisen otoksen välillä.