MAISEMAKUVAUS

Kaksi objektiivia, kaksi näkökulmaa maisemakuvaukseen

Ammattilaiskuvaaja Verity Milligan kokeilee vaihtoehtoisia maisemakuvia vain kahdella laajakulmaobjektiivilla: yhdellä zoom-objektiivilla ja yhdellä kiinteän polttovälin objektiivilla.
Naiskuvaaja seisoo kivillä matalassa vedessä ja kuvaa vuorten ympäröimää järveä.

Palkittu valokuvaaja Verity Milligan on intohimoinen maisemakuvaaja. Hän nousee usein ennen auringonnousua ja suuntaa ulos luontoon. ”Pidän aamuista ja erityisesti sumuisista aamuista”, hän sanoo. ”Ne ovat niin tunnelmallisia. Haluan lähteä ulos ennen aamunkoittoa ja aloittaa kuvaamisen sinisenä hetkenä, kun aurinko on vielä horisontin takana.”

Veritylla on käytössään kadehdittavan laaja valikoima Canon-kameroita ja L-sarjan objektiiveja, mutta hän halusi esitellä, mitä kaikkea pienikokoisilla ja kevyillä objektiiveilla on mahdollista saada aikaan, joten hän osallistui haasteeseen maiseman ikuistamisesta eri näkökulmista yhdellä zoom-objektiivilla ja yhdellä kiinteän polttovälin objektiivilla – Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM – kauniilla järviseudulla Englannin Cumbriassa.

”Edullisempien objektiivien laatu ja suorituskyky ovat parantuneet huomattavasti sen jälkeen, kun aloitin kuvaamisen”, Verity sanoo. ”Lasi on erittäin hyvä ja molemmat objektiivit reagoivat herkästi. Pidän kuitenkin eniten siitä, kuinka pieniä ja helposti käsiteltäviä ne ovat. Voisin vain pakata kameran ja nämä kaksi objektiivia ja vaeltaa maisemaan.”

Kaksi objektiivia, kaksi näkökulmaa

Canon EOS R5 -kamera, jossa on Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivi, kannolla RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin vieressä.

Verity suuntasi haasteeseen Canon EOS R5 -kamerallaan ja vain kahdella RF-objektiivilla: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Naiskuvaaja polvistuu ottamaan kuvan Canon-kameralla. Hänen takanaan on vuorten ympäröimä järvi.

”Varusteet olivat niin pienikokoiset ja kevyet, että voisin mennä pidemmälle, vaeltaa haastavampiin maastoihin ja jatkaa pidempään ilman että ne tuntuisivat painavalta”, Verity sanoo.

”Maisemakuvauksessa haasteena on nähdä asiat eri tavalla, jotta saa kuvia, jotka eivät ole samanlaisia kuin kaikkien muiden”, Verity selittää. ”Siksi on hyödyllistä käyttää monen kuva-alueen objektiiveja.”

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM on täydellinen valokuvausharrastajille, jotka haluavat monipuolisen ultralaajakulmaisen zoom-objektiivin EOS R -järjestelmäkameraan. Se sopii erinomaisesti laajojen näkymien kuvaamiseen, ja sen 5,5 askeleen optinen kuvanvakain takaa tärähtämättömät kuvat myös kuvattaessa maisemia käsivaralta tai hämärässä. Jopa 7 askeleen kuvanvakain on käytettävissä yhteensopivan EOS R -järjestelmän rungon, kuten EOS R5, kanssa. Tämä objektiivi sopii hyvin myös lähikuvaukseen, ja käsitarkennustila tarjoaa hämmästyttävän määrän yksityiskohtia ja vaikuttavan terävyyden jopa vain 12,8 cm:n etäisyydeltä (0,52-kertainen suurennus).

Pieni ja kevyt Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM painaa vain 270 g ja yhdistää laajakulman ja suuren aukon, joten voit kuvata luovasti myös hämärässä valaistuksessa. 5 askeleen optinen kuvanvakain mahdollistaa pidemmät valotusajat käsivaralta kuvattaessa. Yhteensopiva EOS R -järjestelmän runko pidentää valotusaikoja jopa 6,5 askeleeseen. 14 cm:n vähimmäistarkennusetäisyyden (0,5-kertainen suurennus eli puolet luonnollisesta koosta) ansiosta se sopii hyvin myös lähikuviin, joten voit tallentaa kohteen omassa ympäristössään.

Laajoja maisemia Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla

Pilvimuodostelmat, jotka heijastuvat vuorten ympäröivän tyynen järven pintaan.

”Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM sopii erinomaisesti perinteisiin, klassisiin maisemakuviin” Verity selittää, ”kuten tähän kuvaan Buttermeresta”. ”Se on tarkoitettu erittäin laajan perspektiivin kuville, joissa yhdistyvät sekä etualan, keskiosan ja taustan elementit.” Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (17 mm, 2,5 s, f/11 ja ISO 100). © Verity Milligan

Lähikuva leinikeistä järven rannalla. Kukat on tarkennettu terävästi, ja taustalla olevat järvet ja vuoret ovat sumeita.

Leinikit Buttermeren rannalla. ”Aloitellessa on helppo ajatella, että maisemakuvauksessa on kyse vain suuresta näkymästä, mutta on tärkeämpää saada tasapaino etualan ja taustan välille”, Verity selittää. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (20 mm, 1/80 s, f/5 ja ISO 500). © Verity Milligan

Verity käytti Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivia upeiden kuvien ottamiseen idyllisessä Buttermeressa ja pohjoisten vuorten laajoilla rinteillä. ”Tämä objektiivi sopii parhaiten erittäin laajojen maisemien kuvaukseen”, hän selittää. ”Laaja kuva-ala on lyömätön avarien maisemien ja suuren, vaikuttavan taivaan kuvaukseen.”

Kaukaisen maiseman ja etualan välinen suhde on olennainen maisemakuvien sommittelun kannalta. ”Haluan johdattaa katsojan katsetta koko kuva-alalla ilman, että kuvasta tulee liian sekava”, hän sanoo. ”On tärkeää löytää tasapaino etu- ja taka-alan välillä. Se tuo kuviin syvyyttä.”

Verity oli todella vaikuttunut siitä, miten monipuolisesti RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivi sopii maisemakuvaukseen ja miten paljon se antaa luovia mahdollisuuksia. ”Siinä on valtava määrä maisemakuvaukseen tarkoitettuja polttovälejä. Zoomausalue kattaa kaiken tarvittavan ja on hämmästyttävä haastavassa maastossa, kun en pääse fyysisesti paikkaan, josta haluan kuvata kiinteän polttovälin objektiivilla.”

”Siinä voi myös yhdistää erittäin laajan katselukulman ja lyhyen tarkennusetäisyyden. Pääsin todella lähelle ja kuvasin leinikkejä kuvan keskellä, ja ympärillä oleva maisema sumentui taustaan.”

Tallenna yksityiskohdat Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla

Kädet pitelemässä Canon EOS R5 -kameraa ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivia suovillan kukan edessä.

”Pidän paljon Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin polttovälistä ja kuva-alasta, jonka se tarjoaa maisemakuvaukseen”, Verity sanoo. ”Lisäksi se on uskomattoman monipuolinen kiinteän polttovälin objektiiviksi.”

Lähikuva suovillan kukista. Keskellä olevat kukat näkyvät tarkkana, kun taas etualalla ja taustalla olevat kukat sumeana.

”Makrokuvausominaisuuden ansiosta voin ottaa yksityiskohtaisia kuvia todella läheltä, ja kirkkaan f/1.8-aukon ansiosta syväterävyysalue on kapea, joten voin sumentaa taustan kauniilla bokeh-tehosteella”, Verity sanoo. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/2000 s, f/2.5 ja ISO 100). © Verity Milligan

Kun Verity kuvasi suovillaa, sudenkorento lensi yhtäkkiä kuvaan ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin makrokuvausominaisuudet auttoivat saamaan yksityiskohtaisia kuvia noin aukon arvolla f/3, jonka avulla sudenkorento eristettiin sumentamalla tausta ja säilyttämällä samalla maiseman kauniit värit.

”On hienoa, että laitevalikoimassa on tämä mahdollisuus”, Verity sanoo. ”Se auttaa muistamaan, että maisemakuvauksessa ei ole kyse vain avarien maisemien kuvaamisesta.”

Verity piti objektiivin kiinteästä polttovälistä ja sanoi, että se auttaa välttämään häiriötekijöitä ja keskittymään sommitteluun. ”Kiinteä polttoväli auttaa olemaan parempi valokuvaaja”, hän lisää. ”Minulle tämä on ennemminkin luova objektiivi. Ja kun kaikki on kohdallaan, saa upeita maisemakuvia.”

Lähikuva sudenkorennosta lepäämässä ruohonkorrella.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin 0,5-kertainen suurennus mahdollisti Verityn tarkat kuvat, kuten kuvan sudenkorennosta kaunista sumennettua taustaa vasten. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/250 s, f/3.5 ja ISO 100). © Verity Milligan

Luovien mahdollisuuksien hyödyntäminen

Järveä ympäröivät vuoret, joiden päällä on auringon kultainen hehku.

”Kultainen hetki juuri auringonnousun jälkeen ja juuri ennen auringonlaskua on taianomainen hetki maisemakuvaukseen”, Verity sanoo. ”Valon laatu on yksinkertaisesti upea, ja näkymä kylpee kullanvärisessä hehkussa.” Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivilla (21 mm, 1/30 s, f/13 ja ISO 250). © Verity Milligan

Järvi, jonka etualalla on puu ja taustalla näkyvät vuoret heijastuvat veden pintaan.

Verity käsitteli kuvansa Canonin Digital Photo Professional (DPP) -RAW-kuvankäsittelyohjelmistossa, jotta hän sai hyödynnettyä EOS R -järjestelmän kaikki toiminnot ja varmistettua kuvien laadun. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/2 s, f/11 ja ISO 100). © Verity Milligan

Ihanteellisessa maailmassa kuljettaisit maisemakuvaukseen mukanasi objektiiveja, jotka sopivat erilaisiin kuvaustilanteisiin, mutta Verity havaitsi, että Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM kattoivat kaikki hänen kuvaustarpeensa. ”Molemmilla objektiiveilla on valtavasti tarjottavaa kaikille, jotka tuntevat kameransa ja haluavat jotain muutakin kuin mitä kameran mukana toimittava objektiivi voi tarjota”, hän sanoo. Tämä koskee myös Canonin EOS R -järjestelmän APS-C-kameroiden käyttäjiä, jotka hyötyvät zoom-objektiivin laajemmasta kulmasta ja kiinteän polttovälin objektiivin suuremmasta aukosta.

”Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM -objektiivin laajat katselukulmat antavat valokuvaajille mahdollisuuden nähdä maisema eri tavoin ja kehittää luovuuttaan”, Verity lisää. ”Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin makrokuvausominaisuudet ja kirkas f/1.8-aukko tuovat jännittäviä ja uusia luovia mahdollisuuksia.”

Molempien objektiivien automaattitarkennusominaisuudet ja kuvanvakainten toimiminen yhdessä EOS R5 -kameran sisäisen kuvanvakaimen kanssa tekivät Verityyn vaikutuksen. ”Kuvanvakain toimi uskomattoman hyvin”, hän sanoo. ”En usko, että sain yhtäkään sumeaa kuvaa kahtena kuvauspäivänä, vaikka kuvasin melko pienellä aukolla ja pitkällä valotusajalla hämärässä. Ajoittain kuvasin käsivaralta lähes pimeässä, ja silti sain vain teräviä kuvia. Pidän liikkeen vapaudesta kuvatessani ja siitä, että voin tehdä pieniä muutoksia, jotta näen, miten se muuttaa kuvan näkökulmaa. Jalustan käyttäminen voi olla tässä suhteessa todella rajoittavaa, ja se täytyy tietysti myös kantaa mukana.”

Verityn haasteessa ottamat kuvat osoittavat, miten nämä kaksi pienikokoista ja kevyttä objektiivia tarjoavat luovia mahdollisuuksia. ”Näiden objektiivien laatu ja monipuolisuus sekä se, kuinka lähelle niillä voi tarkentaa, teki minuun suuren vaikutuksen”, hän sanoo. ”Ne avaavat uusia mahdollisuuksia aivan uudenlaisiin ja epätavallisiin näkökulmiin maisemakuvauksessa. Voit kirjaimellisesti katsoa lähempää ja nähdä paljon enemmän.”Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit