Tulips in a garden framed by trails of light.

PUUTARHAKUVAUS

Lisää luovuutta: kolme puutarhakuvausprojektia

Puutarhan omistajat ovat onnekkaita. Ulkotila ei tarjoa vain raitista ilmaa, aurinkoa ja elämää, vaan myös valtavasti mainioita valokuvausmahdollisuuksia. Esittelemme kolme tekniikkaa, joilla voit päästää luovuutesi valloilleen – valomaalauksesta tähtien kuvaamisen kautta kauniiden lintujen ikuistamiseen.

Yökuvaus – maalaaminen valolla

Voit luoda omia valotaideteoksia yksinkertaisten ohjeiden avulla.

1. Valitse varusteet

A torch with different coloured cups taped to the end.
Valmista valosauva kotona löytyvistä esineistä, esimerkiksi muovimukeista.

Mitä tarvitaan?

  • kamera
  • Jalusta
  • Älypuhelin
  • Taskulamppu
  • Värikkäitä muovimukeja (tai muita värikkäitä esineitä, kuten säilytysastioita, paperia tai värikkäät joulukuusen valot)
Valomaalaus on yksinkertainen tekniikka, jota voit kokeilla puutarhassa pimeän tultua ja luoda upeita, eteerisiä kuvia. Aloitetaan valosauvan kasaamisesta – pinosimme kolme värikästä muovimukia ja teippasimme ne taskulamppuun. Kun heilutat valosauvaa pitkän valotusajan aikana, kuvaan tallentuu sumeita väriraitoja.

2. Aseta kamera paikalleen

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Sijoita kamera niin, että kohde on kuvassa. Se voi olla kukka, puu tai lehti – tai mikä tahansa puutarhasta löytyvä asia.

Sommittele kuvaan kukkia, puita tai muita sopivia pihan kohteita. Jotta sommittelu onnistuisi täydellisesti, se kannattaa tehdä päivänvalossa. Kun pimeä laskeutuu, aseta kamera jalustalle. Ota Kuvaus näytöllä -tila käyttöön, jotta näet kuvan kameran takaosan LCD-näytöllä, osoita kohdetta taskulampulla ja tarkenna siihen napauttamalla näyttöä. Ota objektiivin käsintarkennus käyttöön, jotta tarkennus lukittuu. Valitse yli 30 sekunnin valotusaika. Joissakin kameroissa on erillinen aikavalotustila, jolloin voit kääntää valintakiekkoa B:n kohdalle ja lukita sulkimen auki niin pitkäksi ajaksi kuin haluat. Muutoin voit valita Tv-tilan (valotusajan esivalinta) ja asettaa valotusajan sen kautta. Valitse ISO-arvoksi 100, jotta voit vähentää kennon herkkyyttä ja pitää kohinan mahdollisimman pienenä. Valitse sitten pieni aukko, kuten f/22 – testaa, mikä sopii taskulamppusi tehoon. Pienempi f-luku tuottaa vaaleamman kuvan ja suurempi f-luku tummemman.

3. Yhdistä puhelin

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Katso älypuhelimen Kuvaus näytöllä -näkymästä, miltä valmis valomaalaus tulee näyttämään.

Voit aloittaa ja lopettaa aikavalotuksen puhelimesi Canon Camera Connect -sovelluksella. Lataa sovellus puhelimeesi ja muodosta yhteys kameran valikon Verkkoasetukset-kohdasta. Sovelluksen avulla voit laukaista sulkimen palaamatta kameran luokse, joten voit uppoutua valomaalaukseen. Voit seurata kameran näkymää puhelimen näytöllä, joten taskulampun heiluttelun suunnittelu on helppoa. Näet täsmälleen, miten se vaikuttaa kuvaan, kun suljin avataan.

4. Maalaa taskulampulla

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

SISÄKUVAUS

Täydelliset kuvausprojektit: kolme ideaa kekseliäisiin kuvauksiin kotona

Vapauta luovuutesi kotona. Vinkkejä elokuvamaisiin muotokuviin, abstrakteihin makrokuviin ja intervallivideoihin.

A time stack of a tulip in bloom.

INTERVALLIKUVAUS

Luo ja tulosta intervallipino

Tässä kuvien pinoamisoppaassa kerrotaan, miten voit tehdä intervallikuvista yhden kuvan.

Get lost in the details with macro

MAKROKUVAUS

Uppoudu yksityiskohtiin makrokuvauksessa

Neljä kekseliästä vinkkiä, joiden avulla aloitat makrokuvauksen ja luot uskomattomia kuvia tavallisista kohteista.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Valomaalaus on helppo ja hauska tapa lisätä kuvaan uusia tasoja ja luoda abstrakteja taustoja teräville kohteille.

Käynnistä aikavalotus puhelimella ja heiluttele valosauvaa kuvassa. Heilauta taskulamppua esineiden takana, jolloin ne näkyvät kuvassa siluetteina. Jos haluat lisää valoa tiettyyn kohtaan, osoita siihen vain taskulamppua muutaman sekunnin ajan. Osoitimme etuosan tulppaania muutaman sekunnin ajan, jotta sen punainen väri korostuisi kuvassa. Sitten loimme värikkään taustan heiluttamalla taskulamppua kukkien takana.

Villiä elämää – kuvaa puutarhan lintuja

Pitkään käytössä ollut lintujen ruokintapaikka houkuttelee säännöllisesti kävijöitä ja tekee siitä ihanteellisen paikan lintujen kuvaamiseen.

1. Valmistele lintujen ruokintapaikka

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon luontoa voit kuvata lähellä kotiasi.

Lintuvieraita nähdään varmimmin tutulla ruokapaikalla, joten käytä jo olemassa olevaa ruokintalaitetta tai aseta sellainen muutamaa päivää aiemmin paikalleen ja täytä se pähkinöillä ja siemenillä. Linnut puuhailevat eniten aamulla, joten asetu paikallesi ajoissa. Piileskele näkymättömissä, esimerkiksi pensaiden takana, tai kuvaa talon ikkunasta. Valitse kuvauspaikka auringonvalon mukaan. Jos haluat kuviisi kirkkaita värejä, pidä aurinko takanasi. Tunnelmallisia vastavalokuvia puolestaan saa ikuistettua kuvaamalla aurinkoa kohti. Paikasta huolimatta tavoitteena on löytää tasainen tausta, joka korostaa tai täydentää linnun värejä. Mustaa taustaa kannattaa välttää! Jos mahdollista, vältä sekavaa tai häiritsevää taustaa.

2. Käytä pitkää objektiivia

Hiljaisen kuvaustilan ansiosta kohteet eivät pelästy, ja voit ikuistaa uskomattoman yksityiskohtaisia luontokuvia.

Jotta pienet ja säikyt kohteet täyttäisivät koko kuvan, tarvitset pitkän objektiivin. Käytimme tässä kahta zoomia, Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM ja Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Jos objektiivissasi on optinen kuvanvakain, ota se käyttöön, niin vältät kameran tärähtelystä johtuvan epätarkkuuden. APS-C-kennokoon kamera, kuten Canon EOS 90D, voi olla hyödyllinen kaukaisia kohteita kuvattaessa. Zoomauskerroin 1,6 tarkoittaa sitä, että 135 mm:n polttoväli muuttuu käytännössä 216 mm:ksi ja 400 mm:stä tulee mahtava 640 mm. Kameran 30 megapikselin ansiosta voit rajata kuvaa myöhemmin digitaalisesti, joten 70–300 mm:n objektiivi sopii hyvin pienien lintujen kuvaamiseen Tämän punarinnan kaltaisia rohkeampia kohteita kuvatessa voit hivuttautua hitaasti lähemmäs ja ikuistaa vieläkin suuremman kuvan.

3. Valotusasetukset

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Tarvitset lyhyen valotusajan, jotta voit vangita linnun liikkeen.

Aseta kameran valintakiekko manuaalitilan M-kohtaan, paina Q-painiketta ja valitse aukon arvoksi f/5.6 tai pienempi, jos haluat sumentaa taustaa kapealla terävyysalueella. Aseta valotusajaksi 1/1250 sekuntia tai sitä lyhyempi arvo ja määritä ISO-herkkyydeksi Auto, jotta se mukautuu kuvausolosuhteisiin. Päivänvalossa ISO-herkkyyden arvoksi voi nousta jopa 1600, joka väistämättä lisää kuvaan kohinaa. Canon EOS 90D -kameran ISO-suorituskyvyn ansiosta kohina pysyy kuitenkin hallinnassa myös suuremmilla herkkyyksillä. Lentävien lintujen kaltaisten nopeiden kohteiden kuvaamiseen tarvitaan lyhyempiä valotusaikoja, jotta kuvaan tallentuu paljon yksityiskohtia. Aseta vaikkapa ensimmäiseen omaan asetukseen sopivat säädöt ruokinta-automaatilla vieraileville linnuille ja toiseen lentävien lintujen kuvaamisasetukset, jotta voit vaihtaa kohteita tilanteen mukaan.

4. Valitse nopea kuvaustapa

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
Sarjakuvaustila on todennäköisesti paras tapa kuvata nopeasti liikkuvia kohteita.

Kun lintu tulee näkyviin, on parasta ottaa kuvasarja, jotta saat todennäköisemmin hyvän kuvan. Paina Q-painiketta ja valitse kuvaustavaksi nopea jatkuva kuvaus. Canon EOS 90D ottaa 10 kuvaa sekunnissa automaattitarkennuksen seurannalla tai 11 kuvaa sekunnissa kuvattaessa näytöllä. Aseta automaattitarkennustilaksi AI Servo, jolloin kamera ottaa käyttöön jatkuvan tarkennuksen ja ennustaa kohteen liikkeen. Määritä sitten tarkennusasetukseksi yksittäinen piste. Aseta piste linnun päälle ja lukitse painamalla laukaisinta puoliväliin. Aloita kuvaaminen pitämällä laukaisinta painettuna.

5. Rajaa ruoka ulos

Voit ottaa luonnollisemman kuvan rajaamalla ruokintapaikan ulos kuvasta ja tarkentamalla kohteeseen.

Luonnollisimmissa lintukuvissa ei näy ruokinta-automaattia tai muita merkkejä ihmisistä. Rajaa ne siis mahdollisuuksien mukaan ulos kuvasta. Linnut hyppivät usein läheisillä oksilla ennen syömistä, joten silloin on hyvä alkaa kuvaamaan. Jos kameran ääni säikäyttää lintuja, poista tarkennuksen lukituksen vahvistusäänimerkki käytöstä (Canon EOS 90D -kameran ja muiden kameroiden äänimerkkivalikosta) ja valitse kuvaustavaksi hiljainen kuvaus.

Tavoitteet korkealla – tähtitaivaan kuvaaminen

Voit ikuistaa mielenkiintoisen tähtikuvan, kun otat mukaan myös etualalla olevan kohteen.

1. Aseta jalusta

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Jalustan käyttäminen pitää kuvat terävinä pitkään kuvattaessa.

Tähtien kuvaaminen onnistuu parhaiten kirkkaana yönä uuden kuun alla, kun taivas on hyvin tumma. Valosaasteen välttäminen voi olla vaikeaa, mutta voit silti saada hyviä kuvia tähdistä myös kaupunkiympäristössä. Aloita asettamalla kamera jalustalle. Sommittele kuvaan myös lähellä olevia yksityiskohtia, kuten tällaisia puita, jotta saat kuvattua avaruuden maisemakuvia. Kun osoitat kameraa korkeuksiin, yötaivaan seurantaan tarkoitetut puhelinsovellukset voivat auttaa tähtikuvioiden tai linnunradan ytimen löytämisessä.

2. Tarkenna kaukaiseen tähteen

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Tarkenna kuvaa sommitellessasi yhteen tähteen tai tähtijoukkoon. Lähennä ja loitonna kuvaa sommitteluvaiheessa.

Jos haluat lukita kaukaiseen tähteen, käytä käsitarkennusta. Ota Kuvaus näytöllä -toiminto käyttöön ja etsi taivaalta kirkas tähti. Painamalla kameran zoomauspainiketta kahdesti voit zoomata lähemmäs tähteä näytöllä. Aseta objektiivi käsitarkennukseen ja käännä sitten tarkennusrengasta (lähellä objektiivin päätä), kunnes tähti on terävä. Kun olet valmis, voit zoomata taas kauemmas ja tarkistaa sommittelun.

3. Valitse valotusaika

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Valitse oikea valotusaika haluamasi tehosteen mukaan – sumenna liikettä käyttämällä pitkää valotusaikaa tai pysäytä liike lyhyellä valotusajalla.

Maapallon liikkeen vuoksi tähdet eivät pysy koskaan paikallaan. Jos valotusaika on liian pitkä, tähdistä tuleekin sumeita valojuovia. 500-sääntö voi siksi olla hyödyllinen. Säännön avulla voidaan mitata enimmäisvalotusaika, jota voidaan käyttää ilman tähtien sumenemista. Valotusaika ei voi olla pidempi kuin 500 jaettuna objektiivin polttovälillä. Jos objektiivin polttoväli on 25 mm, voit kuvata enintään 20 sekuntia (500 jaettuna 25:llä). Pitkät valotusajat voivat lisätä kuvan kohinaa, koska kenno lämpenee valotuksen aikana. Kohinaa voidaan vähentää pitkän valotuksen kohinanpoistotoiminnolla.

4. Valota yötaivaan mukaan

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Varmista, että olet määrittänyt kameran asetukset yökuvaukseen. Suuri ISO-herkkyys estää hämärät ja synkät kuvat. Voit myös asettaa valkotasapainon asetukseksi päivänvalon, vaikka se kuulostaakin nurinkuriselta.

Aseta valintakiekko M-asentoon manuaalista tilaa varten ja määritä sitten valotus painamalla Q-painiketta. Valitse suuri aukko, kuten f/5.6, ja aseta valotusajaksi 20 sekuntia tai käytä 500-sääntöä. Valitse suuri ISO-herkkyys, kuten 3200. Valitse kuvaustavaksi kahden sekunnin itselaukaisu tai käytä Canon Camera Connect -sovellusta, jotta kamera ei tärähdä laukaisinta painettaessa. Tarkastele kuvaa ja suurenna ISO-arvoa, jos kuvan pitää olla vaaleampi, tai pienennä ISO-arvoa, jotta siitä tulee tummempi.

5. Ikuista tähtien juovat

Kuvaamalla tähtien liikettä saat kiehtovia otoksia.

Sen sijaan, että yrittäisit saada tähdet pysymään paikallaan, voit ottaa kaiken irti niiden liikkeestä kuvaamalla ne ympyrämäisinä juovina. Sinun on kuvattava 30 sekunnin valotuksilla yhtäjaksoisesti vähintään muutaman tunnin ajan. Jos kamerassa on ajastettavan kuvauksen tila (esimerkiksi Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II ja EOS RP sekä ammattilaiskamerat kuten EOS 5D Mark IV), ota se käyttöön, aseta intervalliksi 1 sekunti ja kuvien määräksi 00 – rajaton. Aseta valotusajaksi 30 sekuntia ja aloita kuvaaminen. Kamerassa voi olla myös intervallikuvaustila, jota voit kokeilla pitkällä valotusajalla. Kun olet tallentanut kuvasarjan kummalla tahansa tavalla, voit yhdistää ne käyttämällä Canonin Digital Photo Professional (DPP) -kuvankäsittelyohjelmistoa. Käytä yhdistämistyökalua ja aseta jokaisen kuvan Blend-tilaksi Lighten.


Teksti: James Paterson

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin