Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKROKUVAUS

Abstrakti makrokuvaus: saippuakuplien kuvaaminen kotona

Vapauta luovuutesi makro-objektiivin avulla ja ota eloisia abstrakteja kuvia saippuakuplista, äläkä tyydy tavanomaiseen. Näytämme miten helppoa on luoda upeita kuvia mukavasti kotona tai puutarhassa. Tähän tekniikkaan tarvitset makro-objektiivin ja mielellään jalustan ja kaukolaukaisimen – jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, kuten Canon EOS 90D -kamerassa, voit käyttää Canon Camera Connect -sovellusta älypuhelimella rajataksesi kuvan ja laukaistaksesi kameran. Hallituimman valotuksen saamiseksi on kätevää käyttää ulkoista salamaa, kuten Canon Speedlite -malliston tuotteita.

Valmistelu

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Musta t-paita toimii tilapäisenä taustana salamaryhmälle ja kirjapinoa voi käyttää pitämään paikallaan taivutettua metallista vaateripustinta, kun rengas on kastettu seokseen. Kirjat on hyvä peittää sellofaanilla, etteivät ne tahriinnu.

Aseta taustaksi arkki mustaa kartonkia tai mustaa kangasta. Ihanteellinen on makro-objektiivi, jonka polttoväli on 100 mm, mutta mikä vain makro-objektiivi käy, esimerkiksi Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivi tai Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivi. Jos käytät Canon EOS R System -kameraa, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivi on ihanteellinen, tai puolestaan Canon EOS M series -kameralle Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivi. Mikä tahansa näistä sopii mainiosti tähän tekniikkaan, ja saat ikuistettua sen avulla tarkkoja yksityiskohtia.

Sekoita astianpesuainetta tai nestemäistä saippuaa ja glyseriiniä (saatavilla apteekista, supermarketista tai verkosta), niin saat pitkäkestoisia saippuakuplia. Aloita sekoittamalla noin 80 % pesuainetta ja 20 % glyseriiniä. Lisää hieman vettä. Lisäksi tarvitset pienen metallilankaisen silmukan, jonka voit kastaa seokseen – muotoon taivutettu metallinen vaateripustimen koukku toimii myös. Nosta silmukka tasaisesti. Saippuaseoksen pitäisi pysyä metallilangassa.

Valaistus

Leikittele valotuksen kanssa, kunnes löydät parhaan kohdan. Voi olla hyvä ottaa muutama testikuva parhaan kohdan löytämiseksi.

Voit käyttää joko päivänvaloa tai salamaa tähän tekniikkaan, mutta eloisat värit näkyvät ainoastaan, kun saippuakupla valaistaan edestä, hieman viistosti. Vaihda asentoa, jotta voit käyttää ikkunasta tulevaa valoa tai lampun valoa valaisemaan liuos.

Jos käytät kameran sisäistä salamaa laukaistaksesi langattomasti yhteensopivan Canon Speedlite -salaman, voit ottaa ominaisuuden käyttöön päävalikosta. Canon Speedlite -salama pitää myös asettaa vastaanottotavaksi. Käyttämällä ulkoista Canon Speedlite -salamaa, kuten Canon Speedlite 470EX-AI -salamaa, hallitset paremmin valon suuntaa. Kokeile heijastaa valo valkoisen seinän tai matalan katon kautta tai pitele valkoista kartonkiarkkia tai polystyreeniä kameran yläpuolella ja osoita alaspäin saippuakuplaan hajauttaaksesi valoa (tässä mainitulla tavalla).

Kuvaaminen

Käytä lyhyttä valotusaikaa pysäyttääksesi saippuasta muodostettujen pyörteiden liikkeen. Tämä vaihtelee värien mukaan. Ota testikuva ja käytä lyhyempää valotusaikaa tai suurempaa ISO-herkkyyttä, jos kuviot ovat sumeita.

Käytä manuaalista tilaa saadaksesi tasalaatuisia kuvia. Canon Speedlite -salaman heijastuvan valon nopeat välähdykset auttavat saamaan huipputeräviä kuvia. Varmista kuitenkin, että salamatäsmäysaika on sama kuin valotusaika (löydät tiedon kamerasi käyttöoppaasta). Canon EOS 800D -kamerassa salamatäsmäysaika on 1/200 sekuntia. Suurenna terävyysaluetta käyttämällä pientä aukkoa, kuten f/11 tai f/16. Aloita pienellä 100–400 ISO-herkkyydellä.

Jos käytät ympäröivää valaistusta salaman sijaan, ISO-herkkyyttä on ehkä suurennettava ja kamera laukaistava itselaukaisutoiminnolla tai etäohjauksella, jotta saat teräviä kuvia.

Kokeile

Aiheeseen liittyvät artikkelit
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKROKUVAUS

Abstrakti makrokuvaus: veden muodostamien taittumien kuvaaminen

Päästä luovuutesi valloilleen kuvaamalla kukkia ja katso, miten saat kuvattua kukkia heijastavia vesipisaroita.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

MAKROKUVAUS

Uppoudu yksityiskohtiin makrokuvauksessa

Neljä kekseliästä vinkkiä, joiden avulla aloitat makrokuvauksen ja luot uskomattomia kuvia tavallisista kohteista.

Macro photography tips and techniques

MAKROKUVAUS

Vinkkejä makrokuvaukseen

Makrokuvaus on helpompaa kuin uskotkaan – tutustu parhaisiin varusteisiin, vinkkeihin ja tekniikoihin.

A person tapping the screen of an EOS camera.
EOS-kameran kosketusnäytön napauttaminen on kätevä keino tarkentaa kuvioihin.

Jos valoa ei ole tarpeeksi kameran automaattitarkennukselle, tarkenna objektiivi manuaalisesti suurennetun Kuvaus näytöllä -näkymän tai EOS EVF -peilittömän kameran avulla. Vältä kameran tärähtäminen laukaisemalla suljin kaukosäätimellä tai käyttämällä Canon Camera Connect -sovellusta, jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys. Kokeile muodostaa pyörteitä puhaltamalla varovasti saippuaseosta. Jos et pääse kovin lähelle muuttuvia pyörteitä, voit rajata sommitelmaa tiiviimmäksi Digital Photo Professional -sovelluksella tai samankaltaisella kuvankäsittelyohjelmistolla.

Kuvan pyörteet on luotu puhaltamalla varovasti saippuaan. Kuva on otettu Canon EOS 800D -kameralla ja Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivilla. Valona on käytetty Canon Speedlite 470EX-AI -salamaa, joka on heijastettu valkoisesta kartongista.

Saat lisää valokuvausvinkkejä ja ideoita lataamalla Canon-valokuvausopas-sovelluksen iOS- tai Android-laitteeseen.

Teksti: Marcus Hawkins ja Tamzin Wilks

Aiheeseen liittyvät tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Inspirointiosiostamme löydät parhaat kuvausvinkit, osto-oppaat ja haastattelut – eli kaiken mitä tarvitset löytääksesi juuri sinulle sopivan kameran tai tulostimen ja herättääksesi seuraavan ideasi henkiin.

Palaa vinkkeihin ja tekniikkoihin