MAKROKUVAUS

Parhaat vinkit ja tekniikat makrokuvaukseen

Lähikuvauksen aloittaminen on helppoa – tämä makrokuvausopas kattaa parhaat Canonin kamerat ja objektiivit ja sisältää ohjeita ja vinkkejä yksityiskohtaisten ja upeiden kuvien ottamiseen.
Lähikuva kirkkaan värisestä hyönteisestä ruokailemassa limetinvihreän kukan heteessä.

Lähikuvat hyönteisistä kukkiin ja elintarvikkeista kodin tavaroihin voivat paljastaa upeita yksityiskohtia. Kuvittelet ehkä tarvitsevasi hienoja laitteita ja ammattilaisen taitoja upeiden makrokuvien ottamiseen, mutta itse asiassa muutaman ohjeen ja vinkin avulla kukan tahansa voi ottaa upeita lähikuvia myös edullisella kameralla ja objektiivilla. Lue tarkemmat ohjeet makrokuvausoppaastamme.

Miten makrokuvaus onnistuu?

Useimmissa perustason Canonin kameroissa on makrokuvaustila, jonka voi ottaa käyttöön valintakiekon tai valikkojärjestelmän avulla. Se optimoi kaikki lähikuvauksen kannalta olennaiset asetukset. Täysi makrokuvaus edellyttää yleensä objektiivia, joka mahdollistaa 1,0-kertaisen suurennuksen. Sen avulla pienet kohteet voidaan toistaa luonnollisen kokoisina kameran kuvakennossa ja näyttää tehokkaasti suurennettuina, kun niitä tarkastellaan valokuvissa näytöllä tai tulosteina.

Tässä makrokuvausoppaassa on vastaukset yleisimpiin kysymyksiin makro- ja lähikuvauksesta, kuten:

  1. Varusteiden valinta: Voit ottaa upeita lähikuvia millä tahansa varusteilla, mutta tehokas kamera ja oikeanlainen objektiivi auttavat sinua pääsemään seuraavalle tasolle.
  2. Asetusten ymmärtäminen: Automaattiset makrotilat sopivat hyvin tavanomaiseen lähikuvaukseen, mutta Aukon esivalinta (Av)- tai Manuaalinen (M) -tilaa käyttämällä voit päästää luovuutesi valloilleen.
  3. Tarkennuksen säilyttäminen: Canonin luotettavat automaattitarkennusjärjestelmät sopivat erinomaisesti yleiseen kuvaukseen, mutta upeiden kuvien aikaan saamiseksi kannattaa kokeilla myös tarkennuksen korostusta ja haarukointia.
  4. Kuvien muokkaus: Makrokuvien muokkaamisesta on usein hyötyä, mutta siihen tarvitaan ammattiosaamista. Kuvia rajaamalla voi korostaa hienoja yksityiskohtia ja spottikorjauksella voi viimeistellä lopullinen tuotosta.

Parhaat välineet makrokuvaukseen

Simpukan osan lähikuva, jossa näkyy spiraalimainen rakenne.

Kuten muissa Canon EOS R System -kameroissa, EOS RP:ssä on useita tehokkaita mikrokuvaukseen soveltuvia toimintoja, kuten tarkennuksen korostus ja tarkennuksen haarukointi. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm, 15 s, f/4 ja ISO 100).

Lähikuva punaisesta kukasta, jossa näkyy terälehtien yksityiskohtia.

EOS RP:ssa on myös kääntyvä taustapuolen kosketusnäyttö. Se toimii erittäin hyvin, kun otat makrokuvia hankalista kuvakulmista, ja kun käytät helppoa ja nopeaa kohdistusta yleisessä lähikuvauksessa. Voit koskettaa esikatselukuvassa kohtaa, johon haluat kohdistaa automaattisesti. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm, 1/10 s, f/4 ja ISO 100).

Lähikuvaukseen ei tarvita kalliita kameroita ja objektiiveja. Paras kamera makrokuvaukseen on saatavillasi oleva kamera. Useissa perustason helppokäyttöisissä kameroissa on makrokuvaustila, jonka avulla kohdistaminen onnistuu jopa 1 cm etäisyydelle. Canon PowerShot G7 X Mark III -kompaktikamerassa on tehokkaampi makrokuvaustila, joka parantaa tarkennuksen korostusta manuaalitarkennuksessa, mutta palaamme tähän myöhemmin.

EOS-kameroiden vaihdettavat objektiivit antavat enemmän joustavuutta lähikuvaukseen, sillä voit käyttää tehtävään ihanteellista objektiivia. Niissä on lisäksi kääntyvä kosketusnäyttö, jonka avulla voit ottaa kuvia mistä tahansa kulmasta ja käyttää tarkennuksen haarukointia ja korostusta.

Peilitön Canon EOS M50 Mark II -kamera on edullinen vaihtoehto etenkin yhdistettynä EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiiviin. Siinä on 1,2-kertainen enimmäissuurennus ja maailman ensimmäinen automaattisesti tarkentava objektiivi ja kuvattavan kohteen valaiseva sisäänrakennettu LED-lähikuvaussalama.

Lähikuva ruusun keskiosasta ilman lähikuvaussalamaa.

Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivissa on sisäänrakennettu lähikuvaussalama. Yllä olevista kuvista näkyy, millaisen ero valo tekee. Kuva on otettu Canon EOS M3 -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS M6 Mark II) ja Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM -objektiivilla (1,3 s, f/7.1 ja ISO 100).

Lähikuva ruusun keskiosasta lähikuvaussalamalla.

Valon tuoma lisävalaistus auttaa poistamaan varjot ja tummuuden kuvasta. Kuva on otettu Canon EOS M3 -kameralla ja Canon EF-M 28mm f/3.5 IS STM -objektiivilla (0,4 s, f/7.1 ja ISO 100).

Mitkä ovat parhaat objektiivit makrokuvaukseen?

Useissa Canon EOS -kameroiden mukana toimitettavissa objektiiveissa on erittäin lyhyt vähimmäistarkennusetäisyys (MFD). Niitä ovat Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivit EOS R System -kameroille (vähimmäistarkennusetäisyys vain 13 cm) ja EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II -objektiivit APS-C-kennokoon digitaalisille järjestelmäkameroille (vähimmäistarkennusetäisyys 25 cm), ja niitä voi käyttää EOS R System -kameroissa tai EOS M -sarjan kameroissa EF-EOS R- tai EF-EOS M -kiinnityssovittimen avulla. Sama koskee Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM -objektiiveja, joissa on vastaava lähikuvaussalama kuin EF-M 28mm -mallissa. Se on upea ja edullinen vaihtoehto nopealle makro-objektiiville.

Lehden osan lähikuva, jossa näkyy yksityiskohtainen rakenne.

Kuten useimmissa Canonin makro-objektiiveissa, RF 85mm F2 MACRO IS STM:ssa on hybridikuvanvakain. Se vähentää sivu- ja pystysuuntaisen liikkeen vaikutusta, joten vakautus on paljon tehokkaampaa käsivaralla tehtävässä lähikuva ja makrokuvauksessa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/40 s, f/2 ja ISO 800).

Lähikuva perhosen päästä ja siivistä.

1,4-kertaisesti suurentavan Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivin avulla kuvata uskomattoman upeita yksityiskohtia, kuten perhosen siipien yksittäisiä suomuja. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8 MACRO IS USM -objektiivilla (1/50 s, f/4.5 ja ISO 3200). © Oliver Wright Photography

Oikeanlaiset makro-objektiivit ja Canonin täyden kennokoon kamerat sopivat ihanteellisesti harrastajille, jotka haluavat viedä luovan makrokuvauksen seuraavalle tasolle. Canon EOS RP- ja EOS R6 -kameran täysikokoiset kennot saavat aikaan uskomattoman hyvän kuvanlaadun myös heikossa valaistuksessa. Saat teräviä kuvia myös suurilla ISO-arvoilla. Niissä molemmissa on myös tarkennuksen haarukointitila, joka on erityisen kätevä makrokuvauksessa. Siitä kerrotaan myöhemmin lisää. Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM ovat erinomaisia objektiivivaihtoehtoja. Siinä on 0,5-kertainen enimmäissuurennus ja hybridikuvanvakaimet, joten saat teräviä kuvia myös käsivaralla.

Sama koskee digitaalisille järjestelmäkameroille tarkoitettua ammattitason Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM -objektiivia. Äärimmäistä suurennusta varten huippuluokan Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM mahdollistaa jopa 1,4-kertaisen suurennuksen.

Parhaat asetukset makrokuvaukseen

Nainen ottaa makrokuvan simpukasta Canonin kameralla ja objektiivilla. Hänellä on yllään talvivaatteet ja hän nojaa kyynärpäillään hiekkaan.

Kuvittele, miten paljon yksityiskohtia saat laajakulmaiseen maisemakuviaan. Kuvittele nyt, että täytät suurimman osan kameran kuvakennosta jollakin postimerkin kokoisella. Jo 0,5-kertaisella suurennoksella saa esiin kauniita yksityiskohtia, jotka eivät näy paljaalla silmällä.

Mies käyttää kamerassa suurta linssiä ottaakseen lähikuvan lehdellä olevasta hyönteisestä.

Lähikuvien ottaminen hyönteisistä ja muista ötököistä voi olla hitti tai huti. Voit parantaa onnistumismahdollisuuksiasi käyttämällä ennakoivaa (jatkuvaa) automaattitarkennustilaa ja huippunopeaa jatkuvaa kuvaustapaa. Pitämällä laukaisimen painettuna voit ottaa sarjan kuvia nopeasti peräkkäin ja varmistaa, että saat ainakin muutaman hyvän kuvan.

Useimpien Canonin kameroiden makrokuvaustila toimii hyvin, mutta luovempaa lähikuvausta varten harrastajatason kameroilla kannattaa ottaa ohjat omiin käsiin. Kannattaa hyödyntää puoliautomaattista ja manuaalista käyttötilaa.

Erityinen haaste on se, että terävyysalue (terävän näkymän lähimmän ja kauimman pisteen välinen etäisyys) on erittäin pieni lähikuvauksessa ja todella pikkuruinen täydessä makrokuvauksessa. Voit suurentaa terävyysaluetta ottamalla käyttöön Av (Aukon esivalinta) -kuvaustilan ja valitsemalla kapean aukon välillä f/16–f/22. Ellei valo ole erittäin kirkas, se voi edellyttää hidasta valotusaikaa oikean valotuksen aikaan saamiseksi. Se ei ole yleensä ongelma, jos käytät jalustaa kukkien makrokuvaukseen, ruoka-annosten lähikuvaukseen tai muiden asetelmien kuvaamiseen, mutta huono valaistus voi aiheuttaa laimean näköisiä kuvia. Sisällä kuvatessasi voit lisätä valoa pöytävalaisimella tai hyödyntää ikkunasta tulevaa päivänvaloa. Valokuvaukseen tarkoitetut LED-valaisimet ovat myös hyvä vaihtoehto, koska joissakin yllä mainituissa Canon-objektiiveissa on LED-lähikuvaussalama.

Hyönteisten makrokuvaukseen tarvitaan nopea valotusaika liikkeen pysäyttämiseksi. Tämä koskee myös muita liikkuvia kohteita, kuten silmän makrokuvausta. Yksi tapa ratkaista tämä on käyttää kapeaa aukkoa ja suurentaa kameran ISO-asetusta. ISO-arvon suurentaminen voi kuitenkin vähentää hienojen yksityiskohtien näkymistä ja lisätä kuvakohinaa. Siihen auttaa täyden kennokoon kameroiden, kuten EOS RP ja EOS R6, kuvakohinaominaisuudet.

Vieläkin edistyksellisempi vaihtoehto on käyttää salamalaitetta tai Speedlite-salamaa. Valaistuksen lisääminen ja erittäin lyhytkestoinen salamavalo pysäyttävät liikkeen tehokkaasti. Lähikuvauksen tarkkaan hallintaan ja varjottoman valotehon aikaan saamiseksi makrokuvauksessa kannattaa käyttää Canon Macro Ring Lite MR-14EX II -lähikuvaussalamaa. Se on yhteensopiva useimpien Canonin makro-objektiivien kanssa.

Makrokuvaustekniikat

Lähikuva vaniljajäätelöpallosta, jonka päällä on ohut, pyöreä kerros suklaata, koristerakeita ja ohut vihreä lehti.

Jotta lähi- ja makrokuvista saadaan erittäin teräviä, kameran täytyy olla yleensä mahdollisimman vakaa. Kuva on otettu Canon EOS M50 Mark II -kameralla ja Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM -objektiivilla (1/25 s, f/568 ja ISO 2500).

Lähikuva voimakkaan vaaleanpunaisesta kukasta.

Luonnossa on piilossa kauneutta, jonka saa esiin lähi- ja makrokuvauksella. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/1250 s, f/2 ja ISO 400). © Ilvy Njiokiktjien

Kohdistus voi olla vaikeaa lähikuvauksessa ja edellyttää äärimmäistä tarkkuutta, koska terävyysalue on yleensä hyvin pieni. Canon-valokuvausopas-sovelluksessa on kätevä työkalu, joka laskee lähimmän ja kauimman kohdistuspisteen, terävyysalueen ja hyperkohdistusetäisyyden kamerasta ja asetuksista riippuen.

Asetelmakuvausta, kuten ruoka-annosten makrokuvausta, varten kamera kannattaa asettaa jalustaan tai muuhun tukeen, jotta se pysyy paikallaan eikä liikettä tai tärähtelyä synny. Täydellisen vakauden takaamiseksi kamerassa kannattaa käyttää kahden sekunnin itselaukaisua tai kauko-ohjainta, jotta sinun ei tarvitse koskea kameraan kuvaa ottaessasi.

Vaikka käytät jalustaa, kameran koskettaminen juuri ennen valotusta tai järjestelmäkameroissa peilin nouseminen ylös voi aiheuttaa tärinää. Useimmissa Canonin järjestelmäkameroissa on kahden sekunnin itselaukaisuviive ha peilin lukitustila. Näiden kahden asetuksen käyttäminen on hyvä vaihtoehto. Tällöin peili nousee ylös kaksi sekuntia ennen kuvan ottamista, mikä on riittävä aika tärinän katoamiselle. Canon Camera Connect -sovellus on kätevä tilanteissa, joissa haluat käyttää kameraa puhelimesi avulla.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Kun kamera on lukittuna paikalleen, automaattitarkennus toimii hyvin, jos käytät yhden pisteen automaattitarkennusta ja kohdistat pisteen tarkasti siihen kohtaan kohdetta, jonka haluat saada tarkimmaksi. Manuaalitarkennus voi toimia vieläkin paremmin, kuten yllä olevalla videolla kerrotaan. Canonin uusimmissa peilittömissä EOS M- ja kaikissa EOS R-järjestelmäkameroissa on tarkennuksen korostus (objektiivin on oltava käsitarkennustilassa). Kun otat sen käyttöön, kuvakehyksen sisällä olevat alueet näkyvät etsimessä tai takanäytössä, kun niitä tarkennetaan. Tällöin voit hienosäätää kuvaa. Voit käyttää myös halutun alueen suurikokoista esikatselua ja varmistaa optimaalisen manuaalitarkennuksen. Voit käyttää samaa tekniikkaa Canon-järjestelmäkameroiden takanäytössä, kun otat käyttöön kuvaus näytöllä -tilan.

Vaikka käytät erittäin tarkkaa kohdistusta ja kapeaa aukkoa, kuvan terävyys etuosasta takaosaan ei ole aina välttämättä halutunlainen. Näin käy usein lähikuvauksessa, kun terävyysalue on erittäin kapea. Tietyissä Canonin kameroissa, kuten Canon EOS RP ja EOS R6, on tarkennuksen haarukointitila. Se sopii erinomaisesti makrokuvaukseen, koska se ottaa sarjan kuvia ja valitsee automaattisesti eri kohdistusetäisyyksiä jokaisen kehyksen välissä. Sen jälkeen sarjan kuvat voi yhdistää yhdeksi kuvaksi muokkausvaiheessa, jolloin tuloksena on laajempi tarkennustaso.


Kun haluat saada yksityiskohdat näkyviin, kokeile eri valonlähteitä luonnollisesta ympäristön valosta heijastavaan valoon. Voit käyttää apuna myös valkoista pahvi- tai paperiarkkia tai valokuvaukseen tarkoitettua LED-valopaneelia tai Speedlite-salamalaitetta. Useissa Canonin makro-objektiiveissa on myös sisäänrakennettu lähikuvaussalama, joka auttaa poistamaan varjot ja tummat alueet.

Makrokuvien muokkaaminen

Canon EOS R6 -kameran takanäytössä näkyy RAW-kuvaustila ja asetukset papukaijan pään lähikuvaukseen.

Monissa Canonin kameroissa on RAW-laatutila. Sen avulla saat enemmän liikkumavaraa muokkausvaiheessa, kun käytät ohjelmisto, kuten Canonin Digital Photo Professional (ladattavissa maksutta). Voit hienosäätää valotusarvoa ja valkotasapainoa optimaalisen kirkkauden ja värintoiston aikaan saamiseksi kuvanlaadusta tinkimättä. Voit korostaa yksityiskohtia käyttämällä terävöittämistä tai epäterävää maskia ja lisätä vaikuttavuutta säätämällä tarkkuutta, kontrastia, värisävyä ja kylläisyyttä.

Suurinta osaa lähi- ja makrokuvista kannattaa muokata hieman. Jos et pääse riittävän lähelle kuvattavaa kohdetta objektiivin vähimmäistarkennusetäisyyden vuoksi, siihen on olemassa ratkaisu. Käyttämällä luovaa rajausta muokkausvaiheessa voit poistaa kuvasta tarpeettomat reuna-alueet ja säilyttää vain haluamasi alueen.

Mikään ei ole aina aivan täydellistä. Kun otat makro- tai lähikuvia, yksityiskohtien tarkkuustaso korostaa myös pölyä, tahroja ja muita virheitä. Ne voi peittää kätevästi kuvankäsittelyohjelmiston spottikorjaussiveltimellä tai kloonaustyökalulla kopioimalla kirkkaus-, väri- ja tekstuuritiedot ympäröivistä pikseleistä.

Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmiston uusimmassa versiossa on syvyyssommittelutyökalu. Se automatisoi prosessin, jossa EOS R System -kameran tarkennuksen haarukointitilassa otetut kuvat muunnetaan ja yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Se sopii täydellisesti tehokkaan terävyysalueen laajentamiseen lähi- ja makrokuvauksessa.


Toivottavasti nämä vinkit ja tekniikat ovat osoittaneet, että makrokuvauksen aloittaminen on helppoa, ja innostaneet sinua aloittamaan yksityiskohtien ikuistamisen omiin lähikuviisi.Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit