MAKROKUVAUS

Vinkkejä makrokuvaukseen

Näiden makrokuvauksen parhaiden vinkkien avulla saat huikeita lähikuvia. Täältä saat kaikki tarvitsemasi tiedot luovien tekniikoiden käytöstä ja kameran keskeisistä asetuksista oikeiden Canon-varusteiden valintaan.
Lähikuva kirkkaan värisestä hyönteisestä ruokailemassa limetinvihreän kukan heteessä.

Lähikuvat hyönteisistä kukkiin ja elintarvikkeista kodin tavaroihin voivat paljastaa upeita yksityiskohtia. Oikealla kameralla ja objektiivilla sekä oikeilla asetuksilla saat esiin yksityiskohtia, joita paljaalla silmällä ei näe. Yleensä makro-objektiivilla saa 0,5–1,0-kertaisen suurennuksen sen vähimmäistarkennusetäisyydellä. Se ei ehkä kuulosta erityisen vaikuttavalta, mutta 1,0-kertainen suurennus toistaa pienet kohteet luonnollisen kokoisina kameran kuvakennossa. Kun ne näytetään huomattavasti suurennettuina näytöllä tai tulosteina, saat aivan uudenlaisen näkökulman ottamiisi valokuviin.

Makrokuvauksen aiheeksi sopii mikä tahansa kohde, kun haluat löytää salaisen maailman ja katsoa arkisia asioita uusin silmin. Hyvin läheltä kuvaaminen voi olla hauskaa, mutta siinä on tekniset haasteensa. Lue asiantuntijoiden ohjeet siihen, miten saat upeita lähikuvia ja valitset parhaat Canon-varusteet makrokuvaukseen myös pienellä budjetilla.

Makrokuvaustekniikat

Lähikuva voimakkaan vaaleanpunaisesta kukasta.

Luonnossa on piilossa kauneutta, jonka saa esiin lähi- ja makrokuvauksella. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/1250 s, f/2 ja ISO 400). © Ilvy Njiokiktjien

Kohdistus voi olla vaikeaa lähikuvauksessa ja edellyttää äärimmäistä tarkkuutta, koska terävyysalue on yleensä hyvin pieni. Canon-valokuvausopas-sovelluksessa on kätevä työkalu, joka laskee lähimmän ja kauimman kohdistuspisteen, terävyysalueen ja hyperkohdistusetäisyyden kamerasta ja asetuksista riippuen.

Asetelmakuvausta, kuten ruoka-annosten makrokuvausta, varten kamera kannattaa asettaa jalustaan tai muuhun tukeen, jotta se pysyy paikallaan eikä liikettä tai tärähtelyä synny. Täydellisen vakauden takaamiseksi kamerassa kannattaa käyttää kahden sekunnin itselaukaisua tai kauko-ohjainta, jotta sinun ei tarvitse koskea kameraan kuvaa ottaessasi.

Vaikka käytät jalustaa, kameran koskettaminen juuri ennen valotusta tai järjestelmäkameroissa peilin nouseminen ylös voi aiheuttaa tärinää. Useimmissa Canonin peilikameroissa on kahden sekunnin itselaukaisuviive ha peilin lukitustila. Näiden kahden asetuksen käyttäminen on hyvä vaihtoehto. Tällöin peili nousee ylös kaksi sekuntia ennen kuvan ottamista, mikä on riittävä aika tärinän katoamiselle. Canon Camera Connect -sovellus on kätevä tilanteissa, joissa haluat käyttää kameraa puhelimesi avulla.

Kun kamera on lukittuna paikalleen, automaattitarkennus toimii hyvin, jos käytät yhden pisteen automaattitarkennusta ja kohdistat pisteen tarkasti siihen kohtaan kohdetta, jonka haluat saada tarkimmaksi. Manuaalitarkennus voi toimia vieläkin paremmin. Canonin peilittömissä EOS M- ja kaikissa EOS R-järjestelmäkameroissa on tarkennuksen korostus (objektiivin on oltava käsitarkennustilassa). Kun otat sen käyttöön, kuvakehyksen sisällä olevat alueet näkyvät etsimessä tai takanäytössä, kun niitä tarkennetaan. Tällöin voit hienosäätää kuvaa. Voit käyttää myös halutun alueen suurikokoista esikatselua ja varmistaa optimaalisen manuaalitarkennuksen. Voit käyttää samaa tekniikkaa Canon-peilikameroiden takanäytössä, kun otat käyttöön kuvaus näytöllä -tilan.

Parhaat makrokuvauskohteet kaikkina vuodenaikoina

Jos haluat tehokkaita makrokuvia, sinun on ajateltava pienesti. Pihan ötökät, hämähäkit ja mehiläiset ovat loistavia kohteita, ja luonnossa on yleensäkin paljon kuvattavaa vuoden ympäri. Kuvattavaa löytyy aina kevään puhkeavista kukista kesän mehiläisiin ja perhosiin, syksyn kullankeltaisiin lehtiin ja sieniin sekä talven lumihiutaleisiin ja kuuraan.

Sisällä voit käyttää luovuuttasi ottamalla makrokuvia ruoasta tai kuvaamalla kohteita erittäin läheltä, esimerkiksi värikyniä, joissa on paljon pieniä yksityiskohtia. Lisää inspiraatiota aiheesta ja sen kuvaamisesta on Ian Waden yllä olevassa videossa syksyisestä makrokuvauksesta.

Valaistus makrokuvauksessa

Matt Dooguen Canon EOS R10 -kameralla ottama kirkkaasti valaistu lähikuva punakaalista.

Tämä punakaalin lähikuva kuvattiin täydellä suurennuksella ja valaistiin ylhäältä. Valokuvaaja Matt Doogue käytti kameran sisäistä tarkennuksen pinontaa, jotta koko kuvassa säilyi yhtenäinen tarkennus. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivilla (1/60 s, f/5.6 ja ISO 250).

Vertailun vuoksi Matt Dooguen Canon EOS R10 -kameralla ottama tummempi versio punakaalin lähikuvasta.

Täydellä suurennuksella kuvattu lähikuva punakaalista, tällä kertaa valaistuna oikealta ja vähemmällä teholla, jotta on voitiin korostaa kaalin linjojen tekstuuria ja muotoja. Matt käytti taas kameran sisäistä tarkennuksen pinontaa yhtenäisen tarkennuksen säilyttämiseen. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivilla (1/60 s, f/5.6 ja ISO 250).

Kun haluat saada yksityiskohdat näkyviin, kokeile eri valonlähteitä luonnollisesta ympäristön valosta heijastavaan valoon. Voit käyttää apuna myös valkoista pahvi- tai paperiarkkia tai valokuvaukseen tarkoitettua LED-valopaneelia tai Speedlite-salamalaitetta.

Melko pienitehoinen valaistus ei ole yleensä ongelma, jos käytät jalustaa kukkien makrokuvaukseen, ruoka-annosten lähikuvaukseen tai muiden asetelmien kuvaamiseen, mutta huono valaistus voi aiheuttaa laimean näköisiä kuvia. Sisällä kuvatessasi voit lisätä valoa pöytävalaisimella tai hyödyntää ikkunasta tulevaa päivänvaloa. Valokuvaukseen tarkoitetut LED-valaisimet ovat myös hyvä vaihtoehto, samoin kuin LED-lähikuvaussalamat.

Vieläkin edistyksellisempi vaihtoehto on käyttää salamalaitetta tai Speedlite-salamaa. Valaistuksen lisääminen ja erittäin lyhytkestoinen salamavalo pysäyttävät liikkeen tehokkaasti. Lähikuvauksen tarkkaan hallintaan ja varjottoman valotehon aikaan saamiseksi makrokuvauksessa kannattaa käyttää Canon Macro Ring Lite MR-14EX II -lähikuvaussalamaa. Se on yhteensopiva useimpien Canonin makro-objektiivien kanssa. Voit myös kokeilla kohdistaa kohteeseen kirkkaan valon vinosta kulmasta. Tämä luo syviä varjoja, joilla saadaan kolmiulotteinen vaikutelma.

Terävyysalueen lisääminen

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Vaikka käytät erittäin tarkkaa kohdistusta ja kapeaa aukkoa, kuvan terävyys etuosasta takaosaan ei ole aina välttämättä halutunlainen. Näin käy usein lähikuvauksessa, kun terävyysalue on erittäin kapea. Tietyissä Canonin kameroissa, kuten Canon EOS R8 ja EOS R6 Mark II, on tarkennuksen haarukointitila. Se sopii erinomaisesti makrokuvaukseen, koska se ottaa sarjan kuvia ja valitsee automaattisesti eri kohdistusetäisyyksiä jokaisen kehyksen välissä. Sen jälkeen sarjan kuvat voi yhdistää yhdeksi kuvaksi muokkausvaiheessa, jolloin tuloksena on paljon suurempi terävyysalue.

Tehokas sommittelu makrokuvauksessa

Matt Dooguen Canon EOS R10 -kameralla ottama lähikuva vaaleapunakeltaisesta kakusta.

Täyden kennokoon kameraan verrattuna APS-C-kennokoon kamerassa, kuten Canon EOS R50- tai EOS R10 -kamerassa, on pienempi kuvakenno. Sen lisäksi, että tämä mahdollistaa kiinnitetylle objektiiville pidemmän tehollisen polttovälin, se myös tarjoaa suuremman tehollisen suurennuksen 1,6-kertaisen rajauskertoimen ansiosta. Sen avulla voi kohdistaa kohteen pienelle alueelle ja saada dramaattisen sommittelun, kuten tässä kakun kuvassa, joka on kuvattu täydellä suurennuksella ja valaistu ylhäältä ja hiukan takaa, jotta voitiin lisätä varjoja ja kontrastia. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivilla (1/60 s, f/7.1 ja ISO 1250).

Voit käyttää tyypillisesti kapeaa syväterävyysaluetta hyödyksesi makrokuvauksessa. Alueet, jotka ovat paria senttimetriä kauempana tarkennusalueen edessä tai takana, sumenevat huomattavasti kuvassa. Siksi on tärkeää ajatella myös taustaa kuvattavan kohteen lisäksi.

Taustat, jotka ovat väriltään ja kirkkaudeltaan melko tasaisia, muodostavat yksinkertaisen taustan, jonka ansiosta pääkohteen saa erottumaan kuvasta. Taustat, joissa on enemmän värejä ja sävyjä, voivat myös toimia hyvin. Ota kuitenkin huomioon pääkohteen ja sen ympäristön värit sekä se, miten hyvin ne toimivat yhdessä koko kuvan tehostamiseksi.

Kolmanneksen sääntö on klassinen sommittelutyökalu. Kuvittele, että kuva on jaettu tasaisin välimatkoin olevilla ruudukkoviivoilla, joista kaksi on vaakasuuntaisia ja kaksi pystysuuntaisia, ja jotka voit lisätä kamerassa. Kokeile nyt asettaa kuvan tärkein kohta pisteeseen, jossa kaksi viivoista leikkaa. Tällä voit maksimoida kuvan visuaalisen vaikuttavuuden. Voit myös rikkoa sääntöjä ja sijoittaa pääkohteen kuvan keskelle. Tämä voi toimia hyvin symmetristen kohteiden kanssa, koska ne ovat sellaisenaan hyviä makrokuvauskohteita.

Kukkien, lehtien ja muiden hiukan suurempien kohteiden osalta hyvä sommitteluvinkki on kohdistaa koko kohteen hyvin pieneen osaan ja ottaa tarkasti rajattu ja yksityiskohtainen kuva.

Parhaat kamerat makrokuvaukseen

Simpukan osan lähikuva, jossa näkyy spiraalimainen rakenne.

Kuten muissa Canon EOS R System -kameroissa, EOS RP:ssä on useita tehokkaita mikrokuvaukseen soveltuvia toimintoja, kuten tarkennuksen korostus ja tarkennuksen haarukointi. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm, 15 s, f/4 ja ISO 100).

Lähikuva punaisesta kukasta, jossa näkyy terälehtien yksityiskohtia.

EOS RP:ssa on myös kääntyvä taustapuolen kosketusnäyttö. Se toimii erittäin hyvin, kun otat makrokuvia hankalista kuvakulmista, ja kun käytät helppoa ja nopeaa kohdistusta yleisessä lähikuvauksessa. Voit koskettaa esikatselukuvassa kohtaa, johon haluat kohdistaa automaattisesti. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivilla (24 mm, 1/10 s, f/4 ja ISO 100).

Lähikuvaukseen ei tarvita kalliita kameroita ja objektiiveja. Paras kamera makrokuvaukseen on saatavillasi oleva kamera. Useissa perustason helppokäyttöisissä kameroissa on makrokuvaustila, jonka avulla kohdistaminen onnistuu jopa 1 cm:n etäisyydelle, mutta Canon PowerShot G7 X Mark III -kompaktikamerassa on tehokkaampi makrokuvaustila.

EOS-kameroiden vaihdettavat objektiivit antavat enemmän joustavuutta lähikuvaukseen, sillä voit käyttää tehtävään ihanteellista objektiivia. Canon EOS R50- ja EOS R10 -kameroissa on myös kääntyvä kosketusnäyttö, jonka avulla on helppo kuvata luovista kuvakulmista. Napautat vain näytön kohtaa, joka liittyy kuvan alueeseen, johon haluat tarkentaa automaattisesti. Niissä on myös suurennettu esikatselu ja tarkennuksen korostus erittäin tarkkaan käsintarkennukseen. Toinen näiden APS-C-kennokoon kameroiden etu verrattuna täyden kennokoon runkoihin on se, että niiden rajauskerroin kasvattaa 1,0-kertaisen makro-objektiivin enimmäissuurennuksen 1,6-kertaiseksi.

Canonin täyden kennokoon kamerat sopivat ihanteellisesti harrastajille, jotka haluavat viedä luovan makrokuvauksen seuraavalle tasolle. Esimerkiksi EOS R8- ja EOS R6 Mark II -kameroiden täyden koon kennojen suuri megapikselimäärä mahdollistaa uskomattoman kuvanlaadun heikossa valaistuksessa, jotta saat teräviä kuvia myös suurilla ISO-arvoilla. Kuten EOS R50- ja EOS R10 -kameroissa, niissäkin on tarkennuksen haarukointitoiminto, joka on erityisen hyödyllinen makrokuvauksessa.

Parhaat objektiivit lähikuvaukseen

Lehden osan lähikuva, jossa näkyy yksityiskohtainen rakenne.

Kuten useimmissa Canonin makro-objektiiveissa, RF 85mm F2 MACRO IS STM:ssa on hybridikuvanvakain. Se vähentää sivu- ja pystysuuntaisen liikkeen vaikutusta, joten vakautus on paljon tehokkaampaa käsivaralla tehtävässä lähikuva ja makrokuvauksessa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/40 s, f/2 ja ISO 800).

Lähikuva perhosen päästä ja siivistä.

1,4-kertaisesti suurentavan Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -objektiivin avulla kuvata uskomattoman upeita yksityiskohtia, kuten perhosen siipien yksittäisiä suomuja. Kuva on otettu Canon EOS R5 -kameralla ja Canon RF 100mm F2.8 MACRO IS USM -objektiivilla (1/50 s, f/4.5 ja ISO 3200). © Oliver Wright Photography

Useissa Canon EOS -kameroiden mukana toimitettavissa objektiiveissa on erittäin lyhyt vähimmäistarkennusetäisyys (MFD). Näihin kuuluu EOS R -järjestelmän kameroiden Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, jonka vähimmäistarkennusetäisyys on vain 13 cm.

Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM ja RF 85mm F2 MACRO IS STM ovat erinomaisia makro-objektiiveja. Niissä on 0,5-kertainen enimmäissuurennus ja hybridikuvanvakaimet. Ne korjaavat pysty- ja vaakasuuntaista liikettä sekä tärinää. Tavallisiin kuvanvakaimiin verrattuna Canonin hybridikuvanvakaimet ovat paljon tehokkaampia, kun otetaan lähikuvia käsivaralta.

Huipputason Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM -makro-objektiivissa on luokkansa paras 1,4-kertainen suurennus sekä sfääristen poikkeamien säätörengas, jonka avulla voit säätää etualan ja taustan bokeh-tehostetta epätarkoilla alueilla.

Parhaat asetukset makrokuvaukseen

Nainen ottaa makrokuvan simpukasta Canonin kameralla ja objektiivilla. Hänellä on yllään talvivaatteet ja hän nojaa kyynärpäillään hiekkaan.

Kuvittele, miten paljon yksityiskohtia saat laajakulmaiseen maisemakuviaan. Kuvittele nyt, että täytät suurimman osan kameran kuvakennosta jollakin postimerkin kokoisella. Jo 0,5-kertaisella suurennoksella saa esiin kauniita yksityiskohtia, jotka eivät näy paljaalla silmällä.

Mies käyttää kamerassa suurta linssiä ottaakseen lähikuvan lehdellä olevasta hyönteisestä.

Lähikuvien ottaminen hyönteisistä ja muista ötököistä voi olla hitti tai huti. Voit parantaa onnistumismahdollisuuksiasi käyttämällä ennakoivaa (jatkuvaa) automaattitarkennustilaa ja huippunopeaa jatkuvaa kuvaustapaa. Pitämällä laukaisimen painettuna voit ottaa sarjan kuvia nopeasti peräkkäin ja varmistaa, että saat ainakin muutaman hyvän kuvan.

Useimpien Canonin kameroiden makrokuvaustila toimii hyvin, mutta luovempaa lähikuvausta varten harrastajatason kameroilla kannattaa ottaa ohjat omiin käsiin. Kannattaa hyödyntää puoliautomaattista ja manuaalista käyttötilaa.

Erityinen haaste on se, että terävyysalue (terävän näkymän lähimmän ja kauimman pisteen välinen etäisyys) on erittäin pieni lähikuvauksessa ja todella pikkuruinen täydessä makrokuvauksessa. Voit suurentaa terävyysaluetta ottamalla käyttöön Av (Aukon esivalinta) -kuvaustilan ja valitsemalla kapean aukon välillä f/16–f/22. Ellei valo ole erittäin kirkas, se voi edellyttää hidasta valotusaikaa oikean valotuksen aikaan saamiseksi. Se ei ole yleensä ongelma, jos käytät jalustaa.

Hyönteisten makrokuvaukseen tarvitaan nopea valotusaika liikkeen pysäyttämiseksi. Tämä koskee myös muita liikkuvia kohteita, kuten silmän makrokuvausta. Yksi tapa ratkaista tämä on käyttää kapeaa aukkoa ja suurentaa kameran ISO-asetusta. ISO-arvon suurentaminen voi kuitenkin vähentää hienojen yksityiskohtien näkymistä ja lisätä kuvakohinaa. Siihen auttaa täyden kennokoon kameroiden, kuten EOS RP ja EOS R6, kuvakohinaominaisuudet.

Loppusilaus

Canon EOS R6 -kameran takanäytössä näkyy RAW-kuvaustila ja asetukset papukaijan pään lähikuvaukseen.

Monissa Canonin kameroissa on RAW-laatutila. Sen avulla saat enemmän liikkumavaraa muokkausvaiheessa, kun käytät ohjelmisto, kuten Canonin Digital Photo Professional (ladattavissa maksutta). Voit hienosäätää valotusarvoa ja valkotasapainoa optimaalisen kirkkauden ja värintoiston aikaan saamiseksi kuvanlaadusta tinkimättä. Voit korostaa yksityiskohtia käyttämällä terävöittämistä tai epäterävää maskia ja lisätä vaikuttavuutta säätämällä tarkkuutta, kontrastia, värisävyä ja kylläisyyttä.

Suurinta osaa lähi- ja makrokuvista kannattaa muokata hieman. Jos et pääse riittävän lähelle kuvattavaa kohdetta objektiivin vähimmäistarkennusetäisyyden vuoksi, siihen on olemassa ratkaisu. Käyttämällä luovaa rajausta muokkausvaiheessa voit poistaa kuvasta tarpeettomat reuna-alueet ja säilyttää vain haluamasi alueen.

Mikään ei ole aina aivan täydellistä. Kun otat makro- tai lähikuvia, yksityiskohtien tarkkuustaso korostaa myös pölyä, tahroja ja muita virheitä. Ne voi peittää kätevästi kuvankäsittelyohjelmiston spottikorjaussiveltimellä tai kloonaustyökalulla kopioimalla kirkkaus-, väri- ja tekstuuritiedot ympäröivistä pikseleistä.

Canonin Digital Photo Professional (DPP) -ohjelmiston uusimmassa versiossa on syvyyssommittelutyökalu. Se automatisoi prosessin, jossa niillä EOS R System -kameroilla, joissa ei ole kameran sisäistä toimintoa, tarkennuksen haarukointitilassa otetut kuvat muunnetaan ja yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Se sopii täydellisesti tehokkaan terävyysalueen laajentamiseen lähi- ja makrokuvauksessa.

Toivottavasti nämä vinkit ja tekniikat ovat osoittaneet, että makrokuvauksen aloittaminen on helppoa, ja innostaneet sinua aloittamaan yksityiskohtien ikuistamisen omiin lähikuviisi.


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit