VALOKUVAUKSEN PERUSTEET

Vinkkejä syksyiseen valokuvaukseen

Hyödynnä vaihtelevaa säätä ja ikuista vuodenajan värit oikeilla varusteilla ja tekniikoilla, joilla varmistat upeat kuvat ja videot tästä kauniista ajasta.
Lähikuva maassa olevista ruskeista, syksyisistä lehdistä, jotka ovat vesipisaroiden peitossa.

Syksy on paras vuodenaika ulkona kuvaamiseen. Lämmin valo, hehkuvat värit ja talvea varten ruokaa keräävät eläimet – kuvattavaa löytyy aina. Hetki syksyn kauneimpien värien kuvaamiseen on kuitenkin nopeasti ohi, sillä lehtien tippumiseen puista riittää vain yksi tuulinen päivä. Siksi kannattaa tarttua jokaiseen mahdolliseen hetkeen.

Pääset alkuun näiden yhdeksän syyskuvausvinkin avulla, joilla saat kaiken irti vuodenajan upeista oranssin, punaisen ja kultaisen sävyistä millä tahansa Canon-kameralla.

1. Hyödynnä muuttuvaa valoa

Vuoristopuro virtaa syksyisen maiseman läpi, ja etualalla näkyy saniaisia ja kiviä.

Matalalta paistava aurinko syksyisenä päivänä saa maaston tekstuurin erottumaan. Tähän syksyiseen kuvaan on ikuistettu kaikki vuodenajan värit. Pitkällä valotusajalla kuvatussa kuvassa veden liike, saniaiset, pyökkipuut ja koivut tasapainottavat sommittelua. Kuva on otettu Canon EOS 5D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 17-40mm f/4L USM -objektiivilla (29 mm:n polttovälillä, 15 s, f/16 ja ISO 100). © Theo Bosboom

Muutama lehti roikkuu muuten lehdettömissä oksissa, ja taustalla sumussa näkyy vaaleita puunrunkoja.

Synkkä tausta auttaa korostamaan muutamaa syksyistä lehteä, jotka roikkuvat kapeista oksista. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (jonka seuraaja on Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) (190 mm:n polttovälillä, 1/50 s, f/8 ja ISO 200). © Theo Bosboom

Kun aurinko paistaa matalalta, valo on usein pehmeää ja lämmintä. Se sopii erinomaisesti kuvien ottamiseen päiväsaikaan.

Kenties paras aika syysvalokuvaukselle on niin kutsuttu kultainen hetki juuri ennen auringonnousua tai hetki auringonlaskun jälkeen. Tällöin auringonvalo korostaa erilaisia kuvioita ja muotoja, ja silloin on hyvä tilaisuus ottaa esimerkiksi lähikuvia maahan pudonneista lehdistä. Matalalta paistavan auringon luomat pitkät varjot lisäävät dramaattisuutta sekä maisemakuviin että kaupunkikuviin.

Hetket auringonnousun jälkeen ja aikaisen aamun valo luovat upeita mahdollisuuksia mielikuvia herättävien kuvien ottamiseen, kuten tyhjistä kaupungin kaduista tai sumuisista metsämaisemista. Yritä ottaa kuvia auringonlaskun aikaan, kun taivaalla näkyy vielä valoa mutta kaupungin valot ovat jo syttyneet.

2. Nauti sateesta, sumusta ja kylmästä säästä

Joella on kaksi joutsenta, jotka ovat osittain sumun peitossa. Otoksessa on haalea oranssi hehku.

Hyödynnä säätä. Tässä kuvassa sumu peittää joutsenet osittain, mikä luo kuvaan lähes ylimaallisen tunnelman. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin ja Canon EF 70-200mm f/2.8L USM -objektiivilla (200 mm:n polttovälillä, 1/1000 s, f/3.5 ja ISO 100). © Dmitry Kupratsevich

Kuvassa on hämähäkki seittinsä keskellä vasten tummanvihreää ja ruskeaa taustaa. Seitissä on pieniä aamukasteen pisaroita.

Lähde aikaisin aamulla kylmän yön jälkeen kuvaamaan aamukasteista tai huurteista hämähäkinseittiä. Kuvaa tällaisia läpikuultavia kohteita vasten tummaa taustaa, jotta ne erottuvat selkeästi. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 70-200mm F4L IS USM -objektiivilla (200 mm:n polttovälillä, 1/400 s, f/4 ja ISO 500). © Lucia Griggi

Muuttuva syyssää takaa sen, että voit ikuistaa monenlaisia tunnelmia yhden päivän aikana. Kirkas ja selkeä taivas voi muuttua hetkessä pilviseksi ja myrskyiseksi.

Jopa sade voi luoda erilaisia mahdollisuuksia luovalle valokuvaukselle. Canonin EOS R -kamerat ja RF-objektiivit ovat sääsuojattuja, joten niitä voi käyttää monenlaisissa ympäristöissä ja olosuhteissa. Vastavalosuoja suojaa objektiivin etuosaa tihkusateelta, mutta kannattaa ottaa mukaan myös kameran sadesuoja, jotta voit jatkaa kuvaamista myös kaatosateessa. Etsi tumma tausta, jotta sadepisarat erottuvat kuvassa, ja hyödynnä lätäköitä värikkäiden puiden heijastusten kuvaamisessa.

Kun yöt kylmenevät, aamuisin saattaa olla sumuista. Lähde siis aikaisin kuvaamaan valokuvia ja videoita utuisesta kaupunki- tai maaseutumaisemasta, ennen kuin aurinko ehtii ajaa sumun tiehensä. Kokeile kuvata aurinkoa tai katuvaloja kohti, jotta sumuun muodostuu eteerinen hehku.

3. Anna syksyisten värien loistaa

Ruohoisella nummella on suuri lehdetön puu. Kauempana taustalla näkyy sumua, ja matalalla oleva aurinko näkyy puiden oksien lomasta.

Jos kuvaat vastavaloon, kohde saattaa näyttää oletettua tummemmalta. Jos tallennat kuvan RAW-tiedostona, se antaa sinulle mahdollisuuden hienosäätää valotusta kuvankäsittelyssä. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (24 mm:n polttovälillä, 1/8000 s, f/4 ja ISO 2500). © Marcus Hawkins

Kuva suuresta lehdettömästä puusta ruohoisella nummella on avattuna Canonin Digital Photo Professional -kuvankäsittelyohjelmistossa.

Voit säätää kuvan värejä ja määrittää kuva-asetuksia Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistolla. © Marcus Hawkins

Kuvaa eloisia syyskuvia määrittämällä kamerasi tallentamaan värit voimakkaina ja kylläisinä. Jotta syksyisen maiseman kultaisen sävyt korostuisivat kuvassa, kannattaa valita lämpiminä sävyjä korostava esimääritetty valkotasapaino, kuten päivänvalo tai pilvinen. Jos käytät jotakin kameran automaattista kuvaustilaa, jossa voi muuttaa värisävyä, vaihda värisävyksi lämmin.

Syyskuvien ottaminen RAW-muodossa (JPEG-muodon sijaan) tarjoaa joustavuutta kuvien muokkaamiseen tietokoneella. Canonin Digital Photo Professional -ohjelmistossa on kaikki tarvittavat työkalut RAW-tiedostojen käsittelyyn. Voit muuttaa valkotasapainoa luodaksesi kuviin esimerkiksi lämpimämmän tunnelman tai kokeilla erilaisia kuva-asetuksia, kuten Autumn Hues (syksyn sävyt) -tyyliä, jonka voi ladata Canonin verkkosivuilta. Yksittäisten värien sävyä, värikylläisyyttä ja luminanssia voi hienosäätää värinsäätötyökalulla.

4. Kokeile ottaa erilaisia syksyisiä muotokuvia

Nuori mies ja nainen hymyilevät toisilleen ja taluttavat pyöriään polkua pitkin, ja taustalla näkyy kultaisia syksyn lehtiä.

Kultaisten, syksyisten lehtien lomasta paistava aurinko luo kauniin taustan tälle kuvalle. Paranna sommittelua hyödyntämällä erilaisia etualan elementtejä tai heittelemällä syksyisiä lehtiä. Maisemakuvia voi usein parannella lisäämällä kuvaan jonkin kohteen. Kuva on otettu Canon EOS 200D -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 250D) ja Canon EF 50mm f/1.8 STM -objektiivilla (1/800 s, f/1.8 ja ISO 200).

Syksyiset värit luovat virkistävän taustan muotokuvalle. Saat kuvastasi näyttävän liikkumalla poispäin kohteestasi ja käyttämällä pisintä zoomausta. Kasvonpiirteet eivät tällöin korostu liikaa, ja lopputulos on miellyttävä. Pisimmän zoomauksen mahdollistama kapeampi kuvakulma antaa sinulle lisähallintaa sen suhteen, mitä muotokuvan taustalla näkyy, joten voit täyttää taustan syksyisin värein.

Matalalta paistava syyspäivien aurinko saattaa osua epämukavasti kohteen silmiin, joten kuvia voi ottaa puun tai rakennuksen varjossa niin, ettei kuvattavan henkilön tarvitse siristellä silmiään. Vaihtoehtoisesti kohteen voi sijoittaa niin, että lämmin valo valaisee kohteen takaa tai sivulta. Samalla voi pitää jotain valkoista kohteen kasvojen lähellä, jotta valo heijastuu ja valaisee varjossa olevat alueet.

Syksyllä säät vaihtelevat, ja saatat joutua kuvaamaan muotokuvia sisällä. Käytä valkoista verkkoa tai tyllimateriaalia heijastamaan valoa ikkunasta, ja aseta kohde niin, että valo osuu kasvojen toiselle puolelle. Pyydä kohdetta kääntämään päätään hieman ulospäin, jotta pehmeä valo valaisee kasvot tasaisesti.

5. Valmistaudu nousemaan aikaisin luontokuvausta varten

Pieni valkoinen lintu lennähtää oksalle, jossa on punaisia marjoja. Lintu on kohottanut pitkän mustan pyrstönsä ylöspäin.

Jos haluat teräviä kuvia, pidä kamerasta ja objektiivista kiinni tiukasti tai käytä jalustaa. Esimerkiksi objektiivilla, jossa on kuvanvakain, tai EOS R -kameralla, jossa on kameran sisäinen kuvanvakain (IBIS), on helppo ottaa teräviä kuvia käsivaralta. Kuva on otettu Canon EOS R7 -kameralla ja Canon RF 600mm F4L IS USM -objektiivilla (1/4000 s, f/4.5 ja ISO 640).

Pienisarvinen kauris on osittain piilossa kullanvärisessä viljapellossa, ja takana näkyy kullanvärinen taivas.

Kauriilla ja monilla muilla nisäkkäillä on hyvin tarkka hajuaisti, joten niitä kannattaa lähestyä vastatuuleen sen sijaan, että tuoksusi kulkeutuu niitä kohti. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM -objektiivilla (373 mm:n polttovälillä, 1/250 s, f/8 ja ISO 1250). © Ben Hall

Syksyiset värit tuovat villieläinten kuvaamisen uuden ulottuvuuden, vaikka kuvaamiseen tarvitaankin usein pitkän polttovälin objektiivi. Monet eläimet ovat liikkeellä aamunkoitteessa ja iltahämärän aikaan, joten pyri pääsemään sopivaan kuvauspaikkaan ennen kuvauskohteen saapumista. Käytä kameran nopeinta kuvaustavan asetusta, jotta voit sarjakuvata. Aseta AI Servo / Servo-automaattitarkennus seuraamaan liikkuvia eläimiä.

Villieläimet, kuten kauriit, oravat ja linnut, voivat sulautua ympäristöönsä, joten yritä saada ne erottumaan kuvaamalla niitä eloisaa, syksyistä kasvillisuutta vasten. Jos pihallasi käy oravia, houkuttele niitä värikkään taustan eteen linnunruoalla.

6. Kuvaa vaikuttavia kuvia läheltä

Lähikuva kerman- ja ruskeavärisestä sienestä, joka on metsässä sammaleen peittämässä maassa.

Jotta kohde erottuu ympäristöstään, valitse tarpeeksi leveä aukko (pienin mahdollinen f-luku) sumentaaksesi taustan. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla, jossa on Canonin EF-EOS R -kiinnityssovitin ja Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM -objektiivilla (200 mm:n polttovälillä, 1/100 s, f/8 ja ISO 640). © Brian Worley

Laskeva oranssi aurinko valaisee kuivan, syksyisen lehden suonet.

Kokeile ottaa kuva auringonlaskun tai -nousun oranssin hehkun aikaan niin, että kohde näkyy valon edessä siluettina. Valaise kohde sitten salamalla. Kun kuvaat syksyisiä lehtiä, pidä kameran takaosa samassa tasossa lehden kanssa, jotta saat aikaan terävän tarkennuksen. Kuva on otettu Canon EOS RP -kameralla ja Canon RF 24-105mm F4L IS USM -objektiivilla (24 mm:n polttovälillä, 1/1000 s, f/4 ja ISO 100). © Agi Wojcik

Makrokuvaus on loistava tapa tutustua syksyn sävyihin ja tekstuureihin. Kokeile siis kamerasi makro- tai lähikuvaustilaa ja kuvaa syksyisiä yksityiskohtia, kuten sieniä, sadepisaroita lehdillä tai maahan pudonneiden lehtien suonia.

Valaise lehtiä matalasta kulmasta korostaaksesi syksyisten lehtien tekstuuria. Jos haluat kuvata lehden herkkiä rakenteita, teippaa se ikkunaan, jotta voit kuvata sitä vasten auringonvaloa.

EOS R -kameroiden Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivin 14 cm:n vähimmäistarkennusetäisyydellä (0,5-kertainen suurennus tai puolet luonnollisesta koosta) täytät koko kuva-alan yksityiskohtia myöten, kun taas Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla voit tarkentaa jopa 35 cm:n etäisyydellä (0,5-kertainen suurennus). Makro-objektiiveja ei ole tarkoitettu pelkästään lähikuvaukseen, vaan niitä voi käyttää myös muotokuvia, maisemia tai muita kohteita kuvatessa.

Makrokuvaukseen ei tarvita erillistä objektiivia. Minkä tahansa kuvan voi rajata korostamaan kohteen yksityiskohtia, kunhan käytössäsi on laadukas kamera ja objektiivi. Monissa Canon EOS -kameroiden mukana toimitetuissa objektiiveissa on vaikuttavan lyhyt vähimmäistarkennusetäisyys, kuten Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM -objektiivissa, joka voi tarkentaa jopa 13 cm:n etäisyydellä.

7. Hanki oikeat välineet

Lämpimään hattuun ja takkiin pukeutunut nainen katsoo Canon-kameransa LCD-näyttöä ja kuvaa sammaleeseen peittynyttä kiveä kyykistyneenä.

Koeta ikuistaa syksyinen tunnelma uudesta näkökulmasta esimerkiksi kyykistymällä sen sijaan, että kuvaisit kaiken pään korkeudelta. Kamera, jossa on kääntyvä näyttö, helpottaa kuvaamista luovista kuvakulmista.

Canon EOS R -kamera on kevyt, mikä tekee siitä hyvän laitteen kantaa mukana koko päivän syyskuvaussessioissa. Pienikokoiset Canon EOS R10- ja Canon EOS RP -kamerat ovat helppokäyttöisiä, ja niissä on monia luovia ominaisuuksia, joilla voit kehittää valokuvaus- ja videokuvaustaitojasi.

Kokeile eri objektiiveja saadaksesi vaihtelua syksyisiin kuviin. Laajakulmaobjektiivi, kuten Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, on hyvä vaihtoehto syksyisiin maisemakuviin, kun taas kevyt RF 100-400mm F5.6-8 IS USM sopii ihanteellisesti luontokuvaukseen. Hämärässä on helpompaa kuvata suuriaukkoisella objektiivilla, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla.

Älä unohda lisävarusteita. Heijastimen avulla on helpompi hallita valoa syksyisiä lähikuvia ja muotokuvia kuvatessa, ja kevyt jalusta on hyödyksi, kun haluat jatkaa kuvaamista yöllä. Objektiivin etuosaan kiinnitettävä pyöröpolarisaatiosuodin on loistava syyskuvauksen lisävaruste, sillä se vähentää heijastuksia ja tehostaa värikylläisyyttä.

8. Kokeile kuvata syksyistä videokuvaa

Kahdella lämpimiin hattuihin ja takkeihin pukeutuneella naisella metsässä on Canon-kamerat ja he katsovat ylös. Toinen heistä myös osoittaa ylöspäin.

Käännä katseesi ylöspäin ja katso, mitä yläpuolellasi tapahtuu. Lähes lehdettömät oksat vasten taivasta kuvassa tai videossa välittävät syksyistä tunnelmaa saaden katsojan arvostamaan luonnon kauneutta ja haurautta.

Kun olet kuvaamassa syksyistä luontoa, mikset ottaisi myös videokuvaa? Canon EOS -kameroilla, kuten Canon EOS R10 -kameralla, tallennat laadukasta videokuva yhdellä painalluksella. Jos kamerassa on Wi-Fi-yhteys, voit jakaa videoleikkeitä helposti sosiaalisessa mediassa käyttämällä Canon Camera Connect -sovellusta ollessasi liikkeellä.

Jos kuvaat ystäviä, perheenjäseniä tai muita ihmisiä, varmista, että heillä on yllään sellaiset vaatteet, joiden värit täydentävät syksyisiä sävyjä. Kuvaa paikallasi ja vältä zoomausta ammattimaisen laadun varmistamiseksi.

Kokeile kuvata leikkeitä, joissa lehtiä putoilee puista. Voit myös heittää ilmaan kourallisen maahan pudonneita lehtiä. Varmista, että sisäinen äänen tallennus on päällä, jotta videolle tallentuu murskaantuvien lehtien rapina tai sinun ja ystäviesi nauru.

Voit myös kokeilla kuvata intervalli- tai hyperlapse-videoita, joissa näkyy, kuinka syksyinen valo muuttuu muutaman tunnin aikana, tai kuinka kaste muodostuu syksyiselle ruohikolle.

9. Tulosta suosikkikuvasi

Canonin pienikokoisesta tulostimesta tulostuu arkki, jossa on syksyisiä kuvia.

Canon SELPHY CP1500 tulostaa studiotasoisia kuvia erilaisille papereille, niin postikorttikoossa kuin minitarroinakin.

Kannattaa valita valokuvaustyyliisi parhaiten sopiva paperi, kun tulostat värikkäitä ja lämminsävyisiä valokuvia. Suosittu Canon Pro Platinum -kiiltopaperi tuottaa erittäin yksityiskohtaisia ja eloisia kuvia, mutta voit kokeilla myös pehmeämpää paperia. Hyvä vaihtoehto on satiinipintainen Canonin Plus Semi-gloss, jonka vähäinen kiilto saa kuvat näyttämään pehmeiltä.

Canon PIXMA TS7450 -sarjan tulostin on ihanteellinen tulostin monenlaisille luoville materiaaleille tulostamiseen, ja Canon SELPHY CP1500 on erinomainen, kompakti vaihtoehto.

Kun tutustut syksyn kauneuteen kamerasi avulla, voit saada ideoita inspiroiviin kuvausprojekteihin. Ota siis syksystä kaikki irti, sillä sen taika ei kestä ikuisesti.

Teksti: Marcus Hawkins

Vastaavat tuotteet

 • Peilittömät kamerat

  EOS R8

  Heittäydy mukaan täyden kennokoon valo- ja videokuvaukseen ja tee luovuudestasi totta.
 • RF-objektiivit

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Pieni, kevyt ja elegantti RF-sarjan 24–50 mm:n zoom-objektiivi on varma valinta yhtälailla jokapäiväisen arjen ikuistamiseen kuin matka- ja maisemakuvaukseenkin.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • Ultralaajakulmainen zoom-objektiivi

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 15-30 mm:n RF-zoom-objektiivi sopii täydellisesti matkoille kaupunkinäkymien, maisemien ja arkkitehtuurin kuvaamiseen sekä vloggaukseen.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • Peilittömät kamerat

  EOS RP

  Pienikokoinen, kevytrakenteinen ja intuitiivinen täyden kennokoon peilitön kamera, joka kulkee kätevästi mukanasi.
 • Laajakulmainen kiinteäpolttovälinen objektiivi

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Pienikokoinen ja kevyt 24 mm:n kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii täydellisesti maisemakuvaukseen, vloggaukseen sekä sisä- ja makrokuvaukseen.
 • Telezoom-objektiivi

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Monipuolinen, kompakti ja kevyt RF 100–400mm -zoom ja 5,5 askeleen kuvanvakain tekevät kuvaamisesta kevyttä ja monipuolista.
 • Tulostimet kotikäyttöön

  SELPHY CP1500

  Tällä helppokäyttöisellä ja pienikokoisella valokuvatulostimella luot värikkäitä ja erittäin kestäviä tulosteita muutamassa sekunnissa.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • SEIKKAILUKUVAUS

  Ulkokuvaus

  Valokuvaaja Anna Blackwell patikoi Dartmoorin erämailla Canon EOS R6 -kameransa kanssa.

 • MAISEMAKUVAUS

  Kuvaaminen eri vuodenaikoina

  Näillä Benjamin Hegyin vinkeillä saat kuvistasi esiin vuodenaikojen ainutlaatuiset tunnelmat.

 • LUONTOKUVAUS

  Luonnonvaraisia eläimiä hämärässä

  Tutustu eläinten salaiseen elämään parhaiden yökuvausvinkkiemme avulla.

 • MAISEMAKUVAUS

  Parhaat vinkit maisemakuvaukseen

  Tutustu kuvaustekniikoihin, jotka auttavat sinua viemään maisemakuvauksesi uudelle tasolle.