KOTIPROJEKTIT

Etsi inspiraatiota arjesta, kun otat muotokuvia kotona

Michaela Efford kertoo parhaat vinkkinsä, joiden avulla otat näyttäviä muotokuvia olohuoneessasi.
Nainen, jonka hiuksissa on perhosklipsejä, kiinnittää lisää perhosklipsejä hopeanvärisestä palkista roikkuviin naruihin.

Ammattikuvaajalla, nousevalla TikTok-tähdellä ja innokkaalla instagrammaajallaMichaela Effordilla on sosiaalisessa mediassa seuraajia ympäri maailmaa. Hänen menestyksensä johtuu osittain hänen jakamistaan opetusvideoista, jotka tarjoavat luovia ideoita ja opastusta eritasoisille valokuvaajille.

Monien muiden tavoin Michaela tunsi olonsa tukahdutetuksi sulkutilan aikana, ja halusi löytää tapoja päästää luovuutensa valloilleen. Hän muutti työtään koskevat rajoitukset edukseen ja teki kotikuvauksistaan hieman luovempia hyödyntämällä arkipäiväisiä esineitä ja kotinsa eri paikkoja.

”Mietin, miten voisin luoda ihania kuvia kotona ja kokeilla erilaisia valaistuksia”, hän sanoo. ”Käytin Pinterestiä inspiraation lähteenä mieleisteni kuvien luomisessa. Näin, miten muut valokuvaajat olivat ottaneet vastaavia kuvia.” Myös musiikkivideoista saa hyviä luovia ideoita.”

Tässä muutamia Michaelan vinkkejä, joiden avulla voit ottaa luovia muotokuvia kotona.

1. Anna luovan puolesi loistaa

Luovien ideoiden keksiminen on usein suurin haaste kotona kuvatessa. "Yritän yleensä kuvitella mielessäni minkälaisen kuvan haluan saada”, Michaela sanoo. "Mietin, mitkä värit sopivat yhteen, millaisia materiaaleja voisin käyttää, ja pitäisikö kuvissa olla tausta. Käytän mielelläni epätavanomaisia materiaaleja, kuten lasia ja foliota.”

Michaelan mukaan hän käyttää kuvauksissa lähestymistapana tiettyä ideaa, mutta ei välttämättä pysy siinä. Hän kehottaa olemaan avoin kehittämään suunnitelmia kuvausten aikana ja ajattelemaan uusilla tavoilla. ”En anna neljän seinän rajoittaa itseäni, vaikka kuvaisinkin kotona. Kodin eri huoneet voivat antaa kuville erilaisen ilmeen ja tunnelman, joten ei kannata kuvata vain yhdessä paikassa.”

Muotokuva hymyilevästä nuoresta naisesta vaaleanpunaista taustaa vasten. Hänen päänsä ympärillä ja hiuksissa on paperiperhosia.

Erilaisten tyylien kokeileminen kannattaa. Tämän muotokuvan unenomainen tunnelma luotiin jo kuvausvaiheessa, ei vasta jälkikäsittelyssä. Tehoste on luotu yksinkertaisesti asettamalla sellofaania objektiivin reunojen ympärille. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (67 mm, 1/160 s, f/3.5 ja ISO 320).

Muotokuva nuoresta naisesta vihreää taustaa vasten. Hänen päänsä ympärillä ja hiuksissa on paperiperhosia.

Tässä Michaela käytti samaa kokoonpanoa, mutta muutti kuvan tunnelmaa vaihtamalla taustan väriä ja mallin asentoa. ”Luovuudella on merkitystä niin kuvien muokkaus- kuin kuvausvaiheessakin”, hän lisää. ”Leikittelen mielelläni yleisen kontrastin mustilla ja valkoisilla tasoilla ja korostan väriä niin, että kuvista tulee värikkäitä.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (67 mm, 1/160 s, f/3.5 ja ISO 320).

Hän neuvoo keskittymään kuvausideoita miettiessä siihen, millaisen tunnelman haluaa välittää. "Pinterestistä löytää kätevästi vaihtoehtoisia tyylejä. Teen usein itselleni pienenkollaasin, joka auttaa selvittämään, millaista rekvisiittaa ja millaisia materiaaleja ja värejä haluan käyttää”, hän sanoo. ”On tärkeää olla joustava ja avoin eri vaihtoehdoille sen sijaan, että toimisi liian kaavamaisesti.”

2. Etsi inspiraatiota arjesta

Muotokuva nuoresta naisesta, joka kieputtelee hiuksiaan ja puhaltaa jotain purkkapallolta näyttävää.

”Halusin näyttää, että satunnaisen rekvisiitan voi saada näyttämään joltain aivan muulta”, kertoo TikTok-tähti Michaela Efford tästä upeasta omakuvasta, jonka hän otti sulkutilan aikana. ”Se näyttää vaaleanpunaiselta purkkapallolta, mutta on todellisuudessa puoliksi täyteen puhallettu ilmapallo.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla (jonka seuraaja on Canon EOS 5D Mark IV) ja Canon EF 24-70mm f/2.8L USM -objektiivilla (42 mm, 1/100 s, f/2.8 ja ISO 400). © Michaela Efford

Muotokuva nuoresta naisesta, joka pitelee auringonkukkakimppua. Hän seisoo päivänkakkarakuvioisessa mekossaan takanaan sininen tausta, jossa on kukkakoristeisia pilviä.

Muotokuva sai inspiraationsa Michaelan päivänkakkarakuvioisesta mekosta. ”Ostin asun, ja niin syntyi kuvauksen teema”, hän sanoo. ”Tein polyesteristä pilvitaustan, liimasin sen pahviin ja lisäsin vielä pilvien päälle pieniä päivänkakkaroita.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (26 mm, 1/125 s, f/3.2 ja ISO 640). © Michaela Efford

Kotonaan jumissa ollut Michaela tajusi, että olemalla kekseliäs hän voisi tehdä häntä ympäröivistä esineistä ja huoneista studion. ”Minulla on kotona kauniita esineitä ja koristeita, joita pidin itsestäänselvyyksinä ennen sulkutilaa”, hän sanoo. ”Näin ne joka päivä, joten niistä tuli tavallaan näkymättömiä. Kun olin kotona, aloin nähdä ne uusin silmin ja miettiä, miten voisin käyttää niitä luovasti kuvauksissa.”

3. Valo ja sijainti

Nuori nainen katsoo kameraan päässään vaaleanpunainen peruukki ja lasit, joissa on sinisellä valolla koristellut kehykset. Hänen takanaan on sinisävyinen valoympyrä.

”Mikään ei voita hyvää rekvisiittaa”, sanoo Michaela. ”Ostin nämä valolasit ja heti kun laitoin ne päähäni, tunsin olevani hahmo sci-fi-elokuvassa. Se saneli kuvauksen teeman. Taustalle asetettu folio korostaa tunnelmaa. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (70 mm, 1/160 s, f/3.5 ja ISO 640). © Michaela Efford

Nuori nainen lepuuttaa sivulle kallistamaansa päätään kädellään ja katselee edessään olevaa vesilasia, jossa ui kaksi kultakalaa. Kultakalat on lisätty digitaalisesti.

”Kuva on otettu puutarhassani. Taustana oli lakana, joka toimi hajottimena”, sanoo Michaela. ”Tärkeimpänä rekvisiittana oli vesilasi. Otin alun perin kuvia, joissa kasvoni vääristyivät, mutta päädyin lisäämään lasiin digitaalisesti kalojen kuvia, sillä minusta tuntui, että kuvasta puuttui luova elementti.” Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark III -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (33 mm, 1/1000 s, f/3.2 ja ISO 100). © Michaela Efford

Michaela uskoo, että hyvien valokuvien perustana on laadukas valo. ”Kotona ollessani kuvaan yleensä olo- tai makuuhuoneessa, sillä niissä on paras valo aamuisin. Eri huoneet toimivat kuitenkin paremmin muina ajankohtina”, hän sanoo. Jos kuvaat kotona, tutustu näihin vinkkeihin ja luo oma kotistudio.

Omakuvissa ja TikTokissa jakamissaan videoissa Michaela rajaa kuviin mielellään vain pään ja olkapäät. Raajat voivat vaikeuttaa toimivien poseerausten keksimistä kokovartalokuviin, ja minusta lähikuvat ovat muutenkin kiinnostavampia”, hän lisää.

"Kun otan omakuvia, käytän kauko-ohjainta tai kameran itselaukaisinta. Monissa uusissa Canon-kameroissa on kääntyvät näytöt, joiden avulla on helppoa asettaa itsensä kuvaan. Vaikka kuvaisinkin jotakuta toista, selvitän usein omakuvien avulla parhaan valaistuksen ja sen, miten rekvisiitta ja tausta toimivat yhdessä. Sitten vain jatkan työskentelyä siitä.”

4. Valitse oikeat välineet

Canon EOS 5D Mark IV, jalusta ja erilaisia tarvikkeita pöytätasolla.

Michaela käyttää kuvauksissa erilaisia työkaluja, tekniikoita ja varusteita. ”Kuvat voivat välittää voimakkaita viestejä, joten älä pelkää sanoa niiden avulla, mitä sinulla on mielessäsi”, hän sanoo.

Nainen valkoisessa mekossa, hänen hiuksissaan ja suunsa päällä on paperiperhosia.

Kuvausvarusteidensa lisäksi Michaela loi kuvan lopullisen ulkoasun rekvisiitan ja tavallisten kodin esineiden, kuten muovikelmun avulla. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (67 mm, 1/160 s, f/3.5 ja ISO 320).

Michaela kuvaa Canon EOS 5D Mark IV -kameralla. Hän ihastui Canon EOS 5D -sarjan kameroihin aloittaessaan valokuvaamisen. ”Nyt peilitön Canon EOS R6 tuntuu kuitenkin todella houkuttelevalta. Olen nähnyt valokuvaajien käyttävän sitä muotiviikkoja kuvatessaan. Se on kompakti ja kevyt, ja olen nähnyt, että sillä on otettu sekä upeita videoita että valokuvia.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse ostaa hintavaa täyden kennokoon kameraa, jotta saisit upeita tuloksia. Sekä vaihdettavalla objektiivilla varustettu Canon EOS M50 Mark II että kompakti Canon PowerShot G7 X Mark III suoriutuvat erinomaisesti sekä valokuvien että 4K UHD -videoiden tallentamisesta.

”Olen täysin myyty, sillä minusta Canonin kamerat käsittelevät värejä upeasti”, Michaela jatkaa. ”Tutkin asiaa ennen kameran ostamista, ja se kannatti. Mitä tulee muotokuvaobjektiiveihin, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM ja EF 35mm f/1.4L II USM ovat suosikkejani. Luonnollinen kuvakulma sopii kuvaustapaani, ja suuri aukko antaa mahdollisuuden säätää terävyysaluetta tarkasti.”

Michaela on innostunutCanon RF 35mm F1.8 IS Macro STM -objektiivista. Canon EOS RP- ja EOS R6 -kamerarunkojen tapaan se on kätevän pienikokoinen, mutta kuvanlaatu ja suorituskyky ovat loistavia. Lisäksi siinä on optinen hybridikuvanvakain ja 0,5-kertainen makrosuurennus, joka lisää monipuolisuutta ja mahdollistaa kuvien ottamisen erittäin läheltä.

5. Yhteistyö ja jakaminen

Kirkkaansiniseen veteen upottautunut nainen, jolla on kirkkaansinistä luomiväriä ja jalokivikoristeita. Vain hänen päänsä ja käsivartensa näkyvät.

Kuva on yhdestä Michaelan asiakaskuvauksesta. "Lisäsimme veteen sinistä väriainetta, jotta se näyttäisi eloisalta”, hän sanoo. Väri voi olla keskeisessä roolissa. Mieti, miten värit toimivat yhdessä sen sijaan, että käyttäisit hienoa rekvisiittaa. Kuva otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (63 mm, 1/125 s, f/3.2 ja ISO 320. © Michaela Efford

Pehmeää vaaleanpunaista taustaa vasten kuvattu nuori vaalea nainen, jolla on yllään vartalonmyötäinen toppi. Nainen pitelee korvallaan vaaleanpunaista puhelinta ja teeskentelee järkyttynyttä.

”Halusimme ottaa todella tyttömäistä 90-luvun pop-tyyliä henkivän kuvan”, kertoo Michaela tästä näyttävästä kuvasta, jonka hän otti muotikuvauksessa toukokuussa 2021. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark IV -kameralla ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla (61 mm, 1/160 s, f/8 ja ISO 125). © Michaela Efford

Jos otat muotokuvia ystävästäsi, Michaela suosittelee, että ohjaat hänet tehokkaasti haluamaasi asentoon. ”Olen parempi kehonkielen kuin sanojen kanssa, joten sen sijaan, että kertoisin, mitä haluan muiden tekevän, näytän sen heille”, hän sanoo. ”Se on luonnollisempaa ja vuorovaikutteisempaa. On tärkeää, että ihmiset tuntevat olonsa mahdollisimman luonnollisiksi ja rennoiksi.”

”Kun kuvaan videoita TikTokiin, yritän aina tallentaa videokuvaa kulissien takaa myöhempää editoimista varten. Se lisää kiinnostavuutta. Monista on kiehtovaa nähdä, miten videot on kuvattu.”

Jos kokeilet muotokuvien kuvaamista, löydät oman tyylisi. ”Ole itsevarma äläkä pelkää ilmaista itseäsi”, sanoo Michaela. ”Etsi inspiraatiota muiden valokuvaajien kuvista, mutta pysy uskollisena omalle tyylillesi sen kehittyessä. Ole rohkeasti oma ainutlaatuinen itsesi.”


Teksti: Matthew Richards

Vastaavat tuotteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • MUOTOKUVAUS

  Parhaat perustason välineet muotokuvaukseen

  Kamerat ja objektiivit kaikenlaisiin muotokuviin.

 • MUOTOKUVAUS

  Ota entistä parempia selfieitä

  Tiktokkaaja Nina Collins kertoo, miten voit ottaa luovia omamuotokuvia kotona.

 • KOTIPROJEKTIT

  Rakenna oma kotistudio

  Katso vinkkejä salaman luovaan käyttöön ja upeiden muotokuvien ottamiseen pienellä budjetilla.

 • MUOTOKUVAUS

  Kuvaa abstrakteja muotokuvia

  Kokeile esimerkiksi päällekkäisvalotusta, valomaalausta ja varjojen leikkiä.