Yöllä voi olla vaikea ottaa muotokuvia, koska valoa ei ehkä ole riittävästi ilman salamaa. Toisaalta kohdetta ympäröivä valo voi olla tunnelmallista, ja sitä kannattaa hyödyntää kuvassa. Canonin täyden kennokoon peilittömät kamerat, kuten Dual Pixel CMOS AF II -tarkennusjärjestelmällä varustettu Canon EOS R6 Mark II, pystyvät tarkentamaan automaattisesti jopa EV -6.5 -valaistuksessa. Kuvien ottaminen ilman salamaa siis on mahdollista jopa hämärässä valaistuksessa.
Jos käytät salamaa, useimmissa Canon EOS -kameroissa on öinen muotokuvatila. Sellainen on esimerkiksi Canon EOS R100-, EOS R8- ja EOS RP -kameroissa, ja se helpottaa kuvaamisesta muuttamalla kameran toimintaa. Kamera käyttää joko sisäistä salamaa tai salamakenkään kiinnitettyä Speedlite-salamaa pääkohteen valaisemiseen. Toiminto antaa ympäröivälle valolle aikaa luoda kuvaan tunnelmaa. Kamera käyttää pitkää valotusaikaa ja säätää automaattisesti salaman aika-asetuksia. Pyri sijoittamaan kohde salaman valoon ympäröivän valon sijasta. Saat parhaan tuloksen, kun käytät jalustaa, jolloin kamera tärisee vähemmän.
Jos valaistus on kirkas, muotokuvien kontrasti saattaa olla liian korkea. Jos aurinko paistaa kirkkaasti kuvattavan henkilön takaa, salaman käyttäminen voi olla avuksi. Kiinnitä Speedlite-salama, esimerkiksi Canon Speedlite EL-100, kameran varusteluistiin tai määritä sisäinen salama välähtämään jokaisessa kuvassa. Kamera luo vahvemman kuvan tasapainottamalla salamaa ja päivänvaloa siten, että molemmat elementit – henkilö ja tausta – ovat tasapainossa toisiinsa nähden.
Muotokuvien ottaminen ulkona ja erilaisissa ympäristöissä tuo mukanaan myös voimakkaat tai vaikeat valaistusolosuhteet. Edistykselliset kiinteäpolttoväliset objektiivit, kuten Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM ja RF 24mm F1.8 MACRO IS STM tarjoavat erinomaista optista laatua, suorituskykyä ja joustavuutta heikkoihin valaistusolosuhteisiin. Niiden suurempien aukkojen ansiosta kameran kennoon pääsee enemmän valoa, jolloin voit kuvata heikommassa valaistuksessa kuvanlaadusta tinkimättä, mikä on ihanteellista kuvattaessa ympäristömuotokuvaa esimerkiksi heikosti valaistussa tehtaassa tai taiteilijan studiossa. Lisäksi niiden suuremmat aukot mahdollistavat myös kapeamman terävyysalueen, mikä auttaa luomaan tasaisesti sumennetun taustan ja bokeh-tehosteet. Ne saavat kohteen erottumaan ympäristöstä.
Monissa objektiiveissa, joissa on RF-kiinnitys, on edistyneempi sisäinen optiikka ja ulkoinen pinnoitus, jotka vähentävät vääristymiä ja heijastuksia, jolloin ulkona kuvatut muotokuvat ovat teräviä ja selkeitä ja niissä näkyvät kaikki kohteen yksityiskohdat ympäristössään.
Kun käytetään automaattista tai puoliautomaattista kuvaustilaa, kuten Aukon esivalintaa (Av), tai kuvataan automaattisella ISO-herkkyydellä, valotuksen korjaus auttaa mukautumaan muuttaviin tai haastaviin valaistusolosuhteisiin. Valotuksen korjaus saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se vain korostaa kuvattavan kohteen vaaleita ja tummia sävyjä. Se elävöittää erityisen hyvin vaaleita ihon sävyjä ja tuo esiin luonnolliset tummat sävyt. Lähes kaikissa Canon-kameroissa on valotuksenkorjausasetus. Tarkista oman kamerasi toiminnot kameran käyttöoppaasta.