studio portrait of man in sunglasses

Ota parempia muotokuvia

Upeiden muotokuvien ottamisessa on omat niksinsä. Olemme koonneet hyödyllisiä perusvinkkejä, joiden avulla voit ottaa upeita kuvia – kuvasitpa sitten kaupunkisurffareita, perheenjäseniäsi tai ystäviäsi.

Kuvaa eri kuvakulmista

Kuvasitpa ketä tahansa, älä arastele eri kuvakulmien kokeilemista. Polvistu tai käy makuulle ja kokeile kuvata kohdettasi alhaalta. Vaihtoehtoisesti voit kuvata kohdettasi korkeammalta nousemalla varovasti portaille. Jos kuvauskohteesi urheilee, kiipeilee seinällä tai surffaa kaupungin joella, zoomaa lähelle toimintaa heidän ilmeidensä ikuistamiseksi. Se tuo kuvaasi valtavasti persoonallisuutta ja tunnetta.

Kuvaa suurella aukolla, jotta kuviin pääsee enemmän valoa

Ulkona muotokuvia kuvattaessa kannattaa käyttää suurta aukon arvoa eli pientä f-lukua (noin f/2,8–f/5,6). Sen avulla saat kuviin kapean terävyysalueen, jotta kohteesi tausta sumentuu kauniisti. Näin kuvauskohteesi nousee esiin kuvasta.

Taltioi hetket lyhyellä valotusajalla

Ihmisillä on tapana liikkua koko ajan, vaikka he tietäisivät olevansa kuvattavina. On sääli, jos hyvä kuva menee pilalle siksi, että jonkun silmät ovat kiinni tai joku rypistää tai vääntelee naamaansa.

Voit estää tämän ja ei-toivotun liikesumennuksen kuvissasi käyttämällä vähintään 1/125 sekunnin tai sitä lyhyempää valotusaikaa.

Ota koko ruudun täyttäviä kuvia kohteestasi

Mieti jo etukäteen, missä aiot ottaa kuvia kohteestasi. Tavoitteletko vilkasta kaupunkitunnelmaa, minimalistista tyylikkyyttä vai toiminnantäyteistä kuvaa? Voit ottaa vaikuttavia kuvia zoomaamalla niin lähelle, että kohde täyttää koko kuvan.

Myös kohteen sijoittaminen kuvan reunalle ja ympäristön – kuten katumaiseman, viheralueen tai kodin – mukaan ottaminen voi tuottaa mahtavia tuloksia.

Leiki taustojen kanssa

Muotokuvissa kuvattavan henkilön olisi oltava aina tärkein asia kuvassa. Taustaa muuttamalla voit kuitenkin muuttaa kuvan tunnelmaa valtavasti ja korostaa kohteen persoonaa tai ympäristöä. Esimerkiksi kuvattavan kuvaaminen vilkkaalla metrolaiturilla luo kuvaan eri tunnelman kuin saman henkilön kuvaaminen hiljaisella puistonpenkillä. Joskus myös minimalistinen tausta, kuten tyhjä seinä tai verho, toimii hyvin. Ole rohkea ja kokeile erilaisia taustoja, jotta löydät parhaimman vaihtoehdon.

Ota luonnollisia muotokuvia – tai lavasta tilanne

Poseeratut muotokuvat voivat näyttää toisinaan epäluonnollisilta, joten pidä kamera aina ulottuvillasi, jotta voit ikuistaa kuvattavasi spontaanit hymyt, keskittyneisyyden ja muut ilmeet.
Jos haluat ottaa lavastetumman muotokuvan, sijoita kohde kuvan vasempaan tai oikeaan laitaan, jolloin kuvasta tulee kiinnostavampi. Voit pyytää kuvattavaa katsomaan muualle kuin kameraan mielenkiinnon herättämiseksi.
Kohteen ilme voi tehdä hyvästä muotokuvasta mahtavan muotokuvan. Leikittele siis eri tunnelmilla ja tunteilla kuvatessasi.