VAUVAKUVAUS

12 kätevää vinkkiä vauvakuvaukseen

Säilytä nämä arvokkaat hetket ja kaapata vauvan kehittyminen älykkäästi keinoin tehdä vauvan valokuvauksesta hauskaa ja saada upeita tuloksia.
Sängyllä tilkkutäkin päällä istuva ja nallekarhua pitelevä vauva hymyilee suoraan kameraan. © Tomsickova Tatyana / Shutterstock

Vanhemmat, sukulaiset ja tuttavat suorastaan ryntäävät kuvaamaan uutta tulokasta – eikä ihme: vauvat ovat uskomattoman suloisia ja pikkuhiljaa taaperosta alkaa hahmottua yksilöllisiä luonteenpiirteitä. Valokuvaaminen on paras tapa tallentaa ainutlaatuiset hetket, jotta vuosienkin kuluttua on helppo palauttaa mieleen hihkuvan vauvan riemastuttavat ensiaskeleet.

Kokeile näitä kuvausvinkkejä ja ota mieleenpainuvia valokuvia, jotka voit jakaa sukulaisille ja ystäville.

1. Valitse sopiva kuvaushetki

Vauva, jolla on vaaleanpunainen lippalakki ja harmaanruskea pusero, makaa kyljellään ruskealla peitolla ja katsoo hymyillen kameraan.

Mitä onnellisempi vauva on, sitä parempi kuva hänestä tulee, joten muista valita ottamisen kannalta paras hetki ja helppokäyttöinen kamera niin, ettei aikaa tarvitse tuhlata asetusten kanssa leikkimiseen. © Samuel Borges Photography / Shutterstock

Vastasyntyneitä lukuun ottamatta vauvat ovat usein tapojensa vankeja. Lähes kaikki vauvat tottuvat nopeasti tekemään tiettyjä asioita tiettyyn aikaan päivästä. Pyri ottamaan valokuvia, kun vauva on iloinen ja tyytyväinen, esimerkiksi juuri rintaruokinnan tai päiväunien jälkeen.

2. Kuvaa silmien tasolla

Vauva, jolla on vaaleanpunainen toppi, makaa kyljellään pörröisellä beigenvärisellä peitolla.

Siirry vauvan silmien tasolle ja ota kuva, joka ilmentää välillänne olevaa läheistä sidettä. Varmista, että automaattitarkennuksen valintana on mahdollisuuksien mukaan Single point tai Face + tracking niin, että vauvan silmät näkyvät terävinä. Kuva on otettu Canon EOS R10 -kameralla ja Canon RF 50mm F1.8 STM -objektiivilla (1/100 s, f/2.8 ja ISO 640). © Mark Fensome

Perinteisiä vauvakuvia ovat lähikuvat pienistä jaloista ja käsistä, tai niissä vauva nukkuu isän tai äidin olkapäällä. Taaperoiästä lähtien lapsikuvissa korostuu usein liikkumisen riemu. Kultainen sääntö on kuvata silmien tasolle, koska silloin kuvista tulee herkkiä ja intiimejä.

Suunnittelu kuvaushetki hyvin etukäteen, sillä vauvan iloisuus saattaa loppua lyhyeen. Mieti millaisia kuvia haluat ottaa ja keskity niihin.

3. Säädä kameran asetukset ennen kuvausta

Isoisä ottamassa kuvaa lapsenlapsestaan pyöräilemässä, kamera on Canon EOS R100. Isoäiti istuu vieressä hymyillen.

Pidä kamera käsillä, kun tiedät lapsesi tai lapsenlapsesi olevan oppimassa jotain uutta. Näiden elämän ainutkertaisten hetkien kuvaaminen parhaalla mahdollisella laadulla on tärkeää niin, että ne jäävät lämmittämään mieltä pitkälle tulevaisuuteen. © Gary Morrisroe

Vauvakuvauksessa aikaa ei useinkaan ole tuhlattavaksi asti, sillä kuvauskohteesi saattaa pysyä iloisena ja rauhallisena vain muutaman minuutin. Varmista hyvissä ajoin, että kamera ja muut varusteet ovat käyttövalmiina. Valaistusolosuhteet voivat muuttua ja vauva voi kontata kuvaajaa "pakoon", joten pieni hienosäätö on varmasti tarpeen. Pyri kuitenkin valitsemaan perusasetukset, kuten objektiivi, valotustila, kuvaustapa ja muut, etukäteen niin, että voit itse keskittyä kuvaamiseen.

Canonin EOS R100:n kaltaiset kamerat on helppo vain ottaa käteen ja alkaa kuvata. Automaattitilat ja ohjatut valikot sekä näytöt auttavat asetuksissa, joten voit keskittyä olennaiseen eli siihen arvokkaaseen hetkeen, jonka haluat tallentaa ja säilyttää tulevia vuosia varten.

4. Hyödynnä luonnonvaloa

Musta tyttövauva, jolla on päässään vaaleanpunainen rusetti, hymyilee suoraan kameraan. Sivuikkunasta tuleva luonnonvalo leviää tasaisesti hänen kasvoilleen.

Jos mietit heijastimen käyttöä, muista testata, mikä väri sopii vauvan ihon sävyyn. Saatat huomata, että kullanvärinen puoli toimii itse asiassa paremmin kuin hopeinen. © pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Riipputuolissa istuva taapero katsoo ikkunaa, josta sisään tulee luonnonvaloa.

Joskus kuvaamisen kannalta parhaat hetket tulevat, kun ollaan tekemässä jotain arkipäiväistä, kuten laittamassa vauvalle ruokaa keittiössä. Siksi on tärkeää pitää kamera kuvausvalmiina. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/400 s, f/2.0 ja ISO 400). © Ilvy Njiokiktjien

Saat miellyttäviä ja intiimejä valokuvia hyödyntämällä luonnonvaloa parhaalla mahdollisella tavalla. Kokeile heijastinta, joka hajauttaa osan ikkunasta tulevasta auringonvalosta eri puolille huonetta. Valkoinen lakana tai pelkkä paperiarkkikin on usein aivan riittävä apuväline. Kuvaa vauvaa ikkunan läheisyydessä ja pyydä perheenjäsentä tai ystävääsi pitämään heijastinta niin, että ikkunasta tuleva valo vaalentaa varjoja vauvan kasvoilla.

Joskus valo tekee kuvan, jolloin kuvaajan ainoa tehtävä on vangita tuo hetki. Nappaa ohikiitävä hetki talteen painamalla laukaisinta. Varmista kuitenkin ensin, että kamera tarkentaa vauvan silmään ja että sommittelu näyttää hyvältä.

5. Valitse objektiivit etukäteen

Ajatuksiinsa vajonnut taapero katselee kaukaisuuteen koskettaen sormellaan uutta hammastaan.

Kiinteäpolttoväliset objektiivit sopivat erinomaisesti hämärässä otettaviin muotokuviin. Kuva on otettu Canon EOS R6 -kameralla ja Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM -objektiivilla (1/1600 s, f/2.0 ja ISO 2500). © Ilvy Njiokiktjien

Ylhäältä alas otettu mustavalkoinen kuva vauvan kasvoista silmät kiinni, pitkät silmäripset näkyvät tarkkoina.

Värit voivat välillä häiritä, mustavalkoisissa kuvissa myös yksityiskohdat voivat olla voimakkaampia. Voit tarkistaa kamerassa, näyttääkö vauvasta otettu kuva paremmalta mustavalkoisena, siirtymällä Picture Styles -osaan. Kuva voidaan muuttaa myös jälkikäsittelyssä, jos se on otettu RAW-muodossa. Kuva on otettu Canon EOS R -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/160 s, f/2.8 ja ISO 200). © Helen Bartlett

Objektiivin valinta perustuu siihen, millaisen kuvan haluat ottaa. Kiinteän polttovälin objektiivi, kuten Canon RF 50mm f/1.8 STM, on usein aivan riittävä, sillä se toimii hyvin heikossakin valaistuksessa. Muotokuvausobjektiivin, kuten Canon RF 85mm f/2 MACRO IS STM, ja sen nopea automaattitarkennus tulee tarpeeseen, kun kuvauskohde konttaa tai syö suurieleisesti.

Jos haluat saada puhtaita lähikuvia vauvan pikku piirteistä – käsistä, varpaista ja ripsistä – valitse jokin makro-objektiivi, vaikka edellä mainitut Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM tai Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, jotka ovat kaikki erinomaisia valintoja.

Kiinteäpolttoväliset objektiivit, kuten 50 mm tai 85 mm, sopivat hämärään kuvausympäristöön erinomaisesti, koska niiden aukon suuren koon ansiosta kameraan pääsee riittävästi valoa. Vauhdikkaan vauvan kuvaamisessa saatat tarvita myös zoom-objektiivin, kuten Canon RF-S 18-150mm f/3.5-5.6 IS STM -zoomin, jolla kuvaaminen onnistuu myös vauvan liikkuessa, ja kuvaajalla on paremmat mahdollisuudet saada kuva myös nopeasti.

6. Hys! Kuvaaminen äänettömästi

Musta tyttövauva, jolla on luonnonvalkoinen villapaita, hymyilee unissaan.

Vauvalle unet ovat tärkeitä, joten häntä ei pidä herättää suljinäänellä, kun yritetään saada kuva hänen autuaasta ilmeestään. Kuva on otettu Canon EOS 5D Mark II -kameralla (jonka nykyinen seuraaja on 5D Mark IV) ja Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM -objektiivilla. © Mellz Photography Ltd

Vauvat menettävät nopeasti keskittymiskykynsä ja pelästyvät helposti kovia ääniä ja jopa kameran laukaisimen napsahdusta. Muista siis valita mahdollisimman hiljainen kuvaustapa. Jos käytössä on EOS-kamera, kuten Canon EOS R100, kuvaustiloista voidaan valita äänetön tila. Voit myös yrittää peittää laukaisimen äänen kuvaustilanteeseen sopivalla taustamusiikilla.

7. Käytä valotusajan esivalintaa

Musta taapero kävelee kameraa kohti kädet ylhäällä ikään kuin kurkottaisi jotakin.

Jos kuvaat taaperoa, varmista, että kameran asetukset on määritetty liikkuvaa kohdetta varten vaihtamalla tilaksi Tv. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF 16mm F2.8 STM -objektiivilla (1/100 s, f/3.5 ja ISO 1600). © Gary Morrisroe

Tv-tilassa (valotusajan esivalinta) voit itse valita tarkan valotusajan, mutta kamera säätää aukon kuvausolosuhteiden mukaan. Näin voit keskittyä kuvaamiseen ilman että asetuksia tarvitsee jatkuvasti säätää. Kokeile esimerkiksi lyhyttä valotusaikaa, kun kuvauskohteesi on kovin liikkuvainen, jotta kuvista ei tule epäselviä. Aloita vaikkapa arvolla 1/250 sekuntia, ja muuta sitä tarpeen mukaan.

Jos haluat tarkentaa vauvan kasvoihin, varmista ettei terävyysalue ole liian kapea. Automaattinen ISO-asetus auttaa sinua käyttämään oikeaa valotusaika- ja aukkoasetusta. Muista kuitenkin, että pienempi ISO-asetus parantaa kuvanlaatua.

8. Käytä jatkuvaa kuvaustilaa tai ota liikkuvaa kuvaa

Canon EOS R100 -kameralla otettu video taaperosta, joka pitää käsiä ylhäällä ja kävelee kohti kameraa.

Useimmat meistä kuvaavat yleensä yhden kuvan kerrallaan, mutta vauvakuvauksessa kannattaa kokeilla jatkuvaa kuvaustilaa. Jatkuva kuvaus (jota joskus kutsutaan myös sarjatilaksi) on erityisen kätevä, kun kuvauskohteesi liikkuu aktiivisesti. Saatat napata täydellisen otoksen, vaikka vauva tekisikin äkillisiä liikkeitä eikä suostuisikaan pysyttelemään valitsemassasi kuvauspaikassa.

Tai vielä parempi – tee video! Canon EOS R100:n tapaisissa kameroissa on loistava liikkuvan kuvan vakain ja automaattitarkennus, jotka auttavat pitämään vauvan kasvot terävinä sen ottaessa ensimmäisiä askeleitaan kuvaajaa kohti. Tällaiset hetket ansaitsevat parasta laatua, ja jos kuvaat 4K-laatuisena, voit irrottaa liikkuvasta kuvasta tilannekuvan ja tulostaa sen vauvan valokuva-albumiin.

9. Kokeile eri tarkennuspisteitä

Siniseen peittoon kääritty vauva makaa sängyllä, kamera tarkentaa pieniin vaaleanpunaisiin jalkoihin.

Vaihda kameran kuvaustilaksi Macro tai Close-up ja ota kuvia vauvan kerrassaan ihastuttavista piirteistä, kuten hänen pienistä jaloistaan ja käsistään. Kaikki muu saa sumeta taustalle. © James Paterson

Muotokuvauksessa tarkennuspisteeksi valitaan yleensä kuvattavan henkilön silmät. Kokeile tämän nyrkkisäännön rikkomista vauvakuvauksessa: saatat yllättyä miten upeita kuvia saat ikään kuin puolivahingossa.

Vauvojen pienet kädet ja jalat voivat olla kiinnostava kuvauskohde. Jos kamerassasi on Canon EOS R10:n tapaan kosketusnäyttö, voit valita tarkennuspisteen koskettamalla haluamaasi kohtaa etsimessä. Suuren aukon käyttäminen sumentaa tarkennuspisteen ympäristön ja kuva tarkentuu tarkasti valitsemaasi kohtaan.

10. Heijasta salamavalo

Nuori nainen ottamassa valokuvaa sivuttain ja ylöspäin kameralla sekä Speedlite-salamalla taaperosta, joka istuu pöydän ääressä perheensä ympäröimänä.

Heittäydy luovaksi lasten valokuvien suhteen ja lisää suuntavaloa kokeilemalla kameran ulkopuolisella salamalla. © Tom Martin

Jos käytät salamalaitetta, älä suuntaa salamavaloa suoraan vauvan silmiin, koska se häiritsee vauvoja ja vähän isompiakin lapsia. Kokeile ulkoista salamalaitetta ja heijasta sen valo katosta tai vastapäisestä seinästä. Jos haluat vain kokeilla salaman käyttöä, Speedlite EL-100 toimii niin kamerassa kuin myös erillislaitteena, ja on todella hyvä sekä edullinen tapa päästä liikkeelle. Jos aiot sijoittaa korkealuokkaiseen salamalaitteeseen, Speedlite EL-5 on hyvä valinta.

11. Käytä jalustaa

Isoäiti pitelee lapsenlastaan sylissään ja puhuu tälle.

Jos haluat päästä itse kuvaan, jalustan käyttö voi olla helpoin ratkaisu. Kuva on otettu Canon EOS R100 -kameralla ja Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM -objektiivilla (1/320 s, f/4.0 ja ISO 640). © Gary Morrisroe

Muotokuva perheestä, jossa on vanhemmat ja kolme lasta, jotka kaikki istuvat sohvalla. Takana seinällä on ilmapalloja, jotka toivottavat hyvää syntymäpäivää.

Kun tällaisissa erityistilaisuuksissa halutaan saada koko perhe kuvaan, hyvä tapa edetä on käyttää jalustaa ja etäkuvaustoimintoa. Kuva on otettu Canon EOS 800D -kameralla (jonka seuraaja on nykyinen Canon EOS 850D) ja Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM -objektiivilla (1/200 s, f/5.6 ja ISO 400). © Tom Martin

Vauvat ovat liikkuvaisia, joten jalusta ei välttämättä ole ihanteellinen lisävaruste vauvakuvauksessa, mutta sen ansiosta kätesi jäävät vapaaksi vaikkapa vauvan huomion herättämistä varten.

Jalustan ansiosta pääset itsekin mukaan valokuvaan ja saat ihastuttavia kuvia vaikkapa sylissäsi olevasta vauvasta. Vaihda kuvaustavaksi itselaukaisin, kun kamerasi on kiinnitetty jalustaan. Yleensä voit valita 2 ja 10 sekunnin asetuksen. Valitse vauvakuvauksessa 10 sekuntia. Jos haluat ottaa kuvia etäältä mahdollisimman helpolla, käytä jalustaa, jossa on Bluetooth-ohjain, vaikkapa Canonin jalustakahva HG-100TBR. Ota ensin testikuva itsestäsi tai pyydä ystävää asettumaan kuvauspaikkaan niin, että voit tarkistaa tarkennus- ja valotusasetukset. Tai ota vain hyvä asento ja aloita kuvaaminen niin, että saat hetkestä kaiken irti, kun vauva on hyvällä tuulella.

12. Sovelluksien käyttäminen

Hahmo, joka pitää Canon EOS R100 -kameraa älypuhelimen vieressä. Kameran näytössä ja puhelimen Canon Camera Connect -sovelluksessa näkyy sama kuva.

Canon Camera Connect -sovellusta voidaan käyttää ei vain kuvien ottamiseen etäältä käyttämällä vaikkapa puhelinta etälaukaisimena, vaan myös valokuvien ja videoiden siirtämiseen sekä jakamiseen nopeasti niin perheen kuin ystävienkin kanssa.

Saatavana on useita käyttökelpoisia Canon-sovelluksia, joilla kuvaaminen ja valokuvien jakaminen on helppoa ja hauskaa.

Jos kamerassasi on Wi-Fi-yhteys, voit laukaista kameran etäältä käyttämällä Android- tai iOS-laitteiden Canon Camera Connect -ilmaissovellusta. Näin pääset itse kuvaan, eikä kameran tärähtämisestä tarvitse olla huolissaan. Kiinnittämällä kameran jalustaan voit ohjata vauvaa käsilläsi tai vaikkapa napata pienokaisen syliisi. Näet etsimen mobiilisovelluksen Live View -näkymässä ja voit laukaista kameran juuri oikealla hetkellä. Sovelluksella voit myös siirtää valokuvia helposti puhelimeesi. Myös jotkin lähtötason kamerat, kuten Canon EOS R100, tukevat automaattista siirtoa, joten voit näyttää ja jakaa kuvat mobiililaitteelta heti kuvaamisen jälkeen! Palvelut, kuten image.canon, ovat loistava tapa siirtää ja tallentaa kuvia pilveen myöhempää käsittelyä ja jakamista varten.

Canon Photo Companion -sovellus antaa käyttövinkkejä, joita voit kokeilla kameramalliisi sopivissa harjoituksissa. Valitse oma EOS-kameramallisi, kun sovellus kysyy sitä. Saat käyttöösi runsaasti esittelyvideoita, inspiroivia artikkeleita ja käyttövinkkejä eri aiheista, kuten vauvojen ja lasten valokuvaaminen. Tutustumalla ohjeisiin ja kokeilemalla käyttövinkkeihin voit kehittyä vieläkin etevämmäksi valokuvaajaksi!

Jos perheessä on vauva, ota kamera käteen ja ala tallentaa kaikkia arvokkaita muistoja ja muista, että sen sijaan, että jättäisit ne SD-kortille, ne kannattaa tulostaa, jolloin ne elävät rinnallasi palauttaen mieleen kaikki ne ainutkertaiset hetket.

Teksti: Jeff Meyer ja Agi Wojcik

Vastaavat tuotteet

 • Peilittömät kamerat

  EOS R100

  Täydellisiä muistoja erinomaisen laadukkaasti helppokäyttöisellä EOS R -kameralla, joka on aina valmiina.
 • Peilittömät kamerat

  EOS R10

  APS-C-kennolla varustetulla peilittömällä EOS R -kameralla voit kuvata täysin uudella tavalla.
 • RF-objektiivit

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Valovoimainen hybridikuvanvakaimella varustettu 35mm f/1.8 MACRO -objektiivi laajakulmakuvaukseen ja lyhyille tarkennusetäisyyksille.
 • Vakio-objektiivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Pienikokoinen, hiljainen ja kevyt 50 mm:n kiinteäpolttovälinen RF-objektiivi, jossa on suuri f/1.8-aukko, sopii täydellisesti luovan visiosi toteuttamiseen.
 • RF-objektiivit

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM on kompakti ja lähelle tarkentava objektiivi, jonka 5 askelen kuvanvakain takaa huippuluokan terävyyden.
 • RF-S-objektiivit

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  EOS R -sarjan APS-C-zoom-objektiivi sopii erinomaisesti matka-, luonto-, urheilu- ja lifestyle-kuvaukseen.
 • Aiheeseen liittyvät artikkelit

 • PERHEVALOKUVAUS

  11 vinkkiä perhekuvaukseen

  Tutustu Canon-lähettiläs Helen Bartlettin vinkkeihin, joiden avulla otat upeita perhekuvia.

 • LUOVAA TULOSTUSTA

  Lapsen ensimmäinen vuosi tulosteina

  Muotokuvaaja Jemella Ukaegbu antaa vinkkejä lapsen ensimmäisen vuoden ikuistamiseen.

 • PERHEVALOKUVAUS

  Ikuista tärkeät hetket vaivattomasti

  Canon PowerShot PX tallentaa arjen tärkeät hetket puolestasi.

 • PERUSTEET

  Tulostettavaksi kuvaaminen

  Seitsemän parasta vinkkiä muistojen ikuistamiseen tulostettavassa muodossa.